www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 488 - Week 14 : van 31 maart tot 6 april 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GOEDE VRIJDAG OP 't OOSTEINDEKE

GOEDE VRIJDAG OP 't OOSTEINDEKE

De kruisweg op 't Oosteindeke is nog altijd een van de mooiste plekjes in onze gemeente.

De voorbije week had de omgeving van de kruisweg een opknapbeurt gekregen van de gemeente. Ieder jaar wordt op Goede Vrijdag om 15 uur op 't Oosteindeke gebeden.


DE ARK BRACHT MADEMOISELLE
AMOUR IN DEN HOOGEN PAD

DE ARK BRACHT MADEMOISELLE AMOUR IN DEN HOOGEN PAD
Dansend met keizer Napoleon, op de tonen van "Een beetje verliefd" van André Hazes, nam de lerares geschiedenis in Mademoiselle Amour afscheid van de 21ste eeuw om bij haar keizer te blijven.

Eind vorig schooljaar besliste de school Ark Maldegem dat zij bij het begin van de lente in den Hoogen Pad een show zou brengen. Het verhaal, met inbegrip van de muziek en de choreografieën, werden geschreven en uitgewerkt door de leerkrachten.

Alle leerlingen van uit de Zwarte Zusterslaan in Maldegem en de Dinantstraat in Middelburg werkten of als acteurs of achter de coulissen mee aan de show.

Met de teletijdmachine verplaatste een professor leerlingen van de Ark naar verschillende perioden van onze geschiedenis. Zij brachten telkens een attribuut uit die periode mee om te bewijzen dat zij er geweest waren.

Alles liep goed tot de lerares geschiedenis zich liet overhalen om mee te reizen naar de periode van Napoleon. Volgens de schrijvers van de show heeft keizer Napoleon zijn laatste levensjaren op het eiland Elba doorgebracht in het gezelschap van een Maldegemse lerares geschiedenis.


SWIM FOR LIFE BRACHT
(voorlopig) 1.800 EURO OP

SWIM FOR LIFE BRACHT (voorlopig) 1.800 EURO OP
Het team van de Vierklaver legde vorige week zondag in 30 minuten 3650 m af in het St. Annazwembad. Daarmee won de ploeg de wisselbeker.

Zolang Music For Life van Studio Bru met zijn actie geld inzamelde voor een goed doel schonk het Maldegemse St. Annazwembad de opbrengst van zijn Swim For Life zwemmarathon aan Music for Life.

Op het einde van zijn zwemmarathon van 2012 liet de zwembadbeheerder al weten dat er in Maldegem ook in 2013 een Swim for Life zou komen. De opbrengst zou naar een plaatselijk goed doel gaan.

Dat goed doel werd de vzw de Vierklaver. Vorige week zondag kon iedereen tussen 9u en 12u en tussen 13u en 16u baantjes zwemmen voor het goede doel.

Groepen van maximum 10 leden konden 's namiddag een halfuur zwemmen voor een wisselbeker. De socio-culturele verenigingen gingen niet in op dat aanbod.

Enkel de vzw de Vierklaver en het gemeentebestuur doken met een ploeg van 9 personen het zwembad in.

SWIM FOR LIFE BRACHT (voorlopig) 1.800 EURO OP
Schepen Annelies Lammertyn en de raadssleden Boudewijn De Schepper en Freddy Boels maakten deel uit van de ploeg van het gemeentebestuur.

De ploeg van de Vierklaver zwom een baantje meer dan de ploeg van het gemeentebestuur die versterkt was met de kleinzoon van raadslid Boudewijn De Schepper.

OPBRENGST

Zondag werd er in Swim for life 87,75 km gezwommen. Dat bracht 1.053.50 euro op.

De verkoop van soep en taartjes leverde 137,50 euro op.

Er werden voor 555 euro loten verkocht. De prijzen voor die tombola werden geschonken door de Maldegemse middenstanders.

Hoeveel Swim for Life heeft opgebracht zal pas gekend zijn als ook het bedrag gekend is dat op de rekening werd gestort.

De vzw de Vierklaver die dankbaar is voor de steun heeft al een bestemming voor de schenking.

Zij zullen het geld gebruiken voor de aankoop voor materiaal in het atelier en voor aangepaste pc's en software.


GRATIS COMPOST
EN HAKSELHOUT

Inwoners van onze gemeente (geen bedrijven) die bij het aanleggen van hun tuin compost en/of hakselhout nodig hebben kunnen die gratis op het containerpark afhalen.

Wie hakselhout nodig heeft moet eerst contact opnemen met de milieudienst.

Dat kan telefonisch op het nummer 050-72.89.13.

Per persoon mag maximaal een aanhangwagen hakselhout meegenomen worden.


FIETSENREGISTRATIE
EN FIETSENVERKOOP

Inwoners van Maldegem die hun fiets gratis willen laten registreren kunnen zich daarvoor op maandag 15 april tussen 9u en 12u met hun fiets aanmelden aan het gemeentehuis.

Op zaterdag 20 april verkoopt de gemeente in de loods "De Meyere" (naast het politiekantoor in de Industrielaan) 70 fietsen die al minstens drie maanden op hun eigenaar staan te wachten.

De fietsen zijn tussen 13 en 13 uur 30 te bezichtigen. Daarna begint de verkoop.


CONTROLE OP ROOKVERBOD
IN HORECAZAKEN

In de nacht van 23 op 24 maart kregen horecazaken in Maldegem en de deelgemeenten controleurs van het ministerie van Volksgezondheid op bezoek. Die werden bij hun opdracht vergezeld door leden van de PZ Maldegem.

Er werden nog eens controles gedaan op het naleven van het rookverbod in de horecazaken. Bij die controles kregen zowel de uitbaters in overtreding als de rokende klanten een PV.

Ook horecazaken die geďnvesteerd hebben in het inrichten van een rookkamer kregen controle om na te gaan of hun rookkamer aan alle voorschriften voldeed.

Er werden tijdens die controles 14 horecazaken gecontroleerd en 18 PV's opgesteld. Dat aantal kon nog hoger liggen maar uitbaters die controle hadden gekregen waarschuwden hun collega's in de andere leefkernen.

Omdat er bij de controles zoveel overtredingen werden vastgesteld mogen de horecazaken in onze gemeente zich in de toekomst aan nog meer van deze controles verwachten.

De boetes voor de uitbaters zijn niet mals: enkele weken terug werden nog 2 horeca-uitbaters, waaronder een uit een naburige gemeente, wegens het overtreden van de wetgeving op het rookverbod veroordeeld tot een boete van 1.800 euro.


RUIME BELANGSTELLING VOOR
KILLIGE BUITENSPEELDAG

RUIME BELANGSTELLING VOOR KILLIGE BUITENSPEELDAG
Het waren vooral jongens die in het klimrek hingen.

Omdat veel kinderen niet meer van achter hun PC of ander speeltje weg te krijgen zijn wordt er sedert enkele jaren in Vlaanderen een buitenspeeldag georganiseerd. Dit jaar viel die op woensdag 27 maart. Op Ketnet was er woensdagnamiddag dan ook geen uitzending.

Vorig jaar was het op de buitenspeeldag zo warm dat de ouders en grootouders, genietend van een drankje, van op een terrasje aan de piramide hun kinderen en kleinkinderen konden zien spelen.

Dit jaar was het koud (3 graden) en stond er een stevige bries. De meeste ouders brachten hun kinderen en kwamen hen enkele uren later terug ophalen.

De kinderen klaagden niet over de kou. Zij konden zich uitleven op de verschillende spelen die op de speelweide stonden opgesteld.

RUIME BELANGSTELLING VOOR KILLIGE BUITENSPEELDAG
In de zandbak waren het vooral de schommels
en de treintjes die bij de kinderen in trek waren.

Ondanks de minder gunstige weersomstandigheden kwamen er woensdagnamiddag meer dan 450 kinderen naar de speelweide achter het St. Annapark. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar.

Het kostte de 35 monitoren niet veel moeite om de buitenspeeldag veilig en gezellig te laten verlopen. Het was pas op het einde van de namiddag toen ze stopten met spelen dat de kinderen de kou en de wind voelden.


ER KOMEN MAXIMUM NOG
4 HOGE WINDMOLENS BIJ

Terwijl N-VA raadslid Arnaud De Lille, tijdens de gemeenteraadszitting van 28 maart, de overlast wou voorleggen die de nieuwe windmolen zal meebrengen voor de inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving, had schepen Valerie Taeldeman belangrijk nieuws van uit het provinciehuis in verband met het inplanten van grote windturbines in onze gemeente.

Zij verwees naar een brief van het provinciebestuur waarin Maldegem gemeld wordt dat zijn bouwverordening waardoor nieuwe windturbines op minstens 1000m van een woning moeten staan verworpen werd.

Het provinciebestuur laat ook weten dat in zijn nieuw Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) er op de as (N49) Maldegem Eeklo- Kaprijke nog 23 windmolens bijkomen.

Daarvan zouden er 3 of 4 op het grondgebied Maldegem komen. Het schepencollege liet het provinciebestuur weten dat het daarmee kon instemmen op voorwaarde dat er duidelijk vermeld wordt dat er in de rest van onze gemeente geen hoge windturbines meer mogen bijkomen.

Het provinciebestuur zou op de vraag ingaan. Dat laatste is natuurlijk minder goed nieuws voor de landbouwers die hoopten dat er op hun grond een of meerder windmolens zouden komen.

Over een paar maand zal het PRUP door het provinciebestuur gestemd worden.


RECHTSTREEKS CONTACT OPNEMEN
MET DE DIENST INFRASTRUCTUUR

Bij het begin van de gemeenteraadszitting was er een niet onbelangrijke mededeling van schepen van openbare werken Erwin Goethals.

Die vroeg de raadsleden om in de toekomst alle vragen in verband met kleine problemen aan de wegen of andere gemeentelijke infrastructuur die zij opmerken of die hen gemeld worden door inwoners niet meer als punt op de dagorde van de gemeenteraad te brengen maar zich rechtstreeks tot de dienst infrastructuur te wenden.

Hij geeft de raadsleden de raad ook de mensen die bij hen aankloppen om problemen in hun straat te melden door te verwijzen naar de dienst infrastructuur in de Bloemestraat of te bellen naar het nummer 050 72 86 00.

Schepen Goethals is er van overtuigd dat de bevolking het best en snelst geholpen wordt als de klachten via de kortste weg bij de juiste persoon of dienst terecht komen. Om zijn stelling kracht bij te zetten verwees hij naar het probleem met de voetgangers- en fietserstunnel onder de N49 in de Oude Aardenburgse Weg.

Door rechtstreeks contact op te nemen met de technische dienst was het probleem van de waterinsijpeling sneller opgelost dan dat het door een van de oppositiepartijen op de dagorde van de gemeente kon worden gebracht. Die partij heeft daarna haar toegevoegd punt ingetrokken.

Hoewel geen enkele partij bij naam was genoemd wou Peter Van Hecke als fractieleider van N-VA zowel onmiddellijk na de mededeling als op het einde van de zitting op de uitspraak van schepen Goethals reageren. In zijn eerste reactie verwees hij naar de bedanking voor de snelle afhandeling die bij melding van het probleem was gevoegd.

Op het einde van de raadszitting liet hij schepen Goethals weten dat zijn partij het aan haar kiezers verplicht is om de door hen gemelde problemen aan de gemeenteraad voor te leggen.

In zijn reactie liet schepen Goethals weten dat zowel schepenen als raadsleden niet alleen voor de mensen die voor hen gekozen hebben moeten werken maar voor alle 23.000 inwoners van Maldegem.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home