www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 487 - Week 13 : van 24 tot 30 maart 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

PAROCHIAAL CENTRUM GING TEGEN DE VLAKTE

PAROCHIAAL CENTRUM GING TEGEN DE VLAKTE
Het dak waarop vier en op sommige plaatsen zelfs vijf lagen roofing lagen werd in segmenten van 3 m van de muren gelicht en afgevoerd voor verdere ontmanteling.

Omdat de socio-culturele verenigingen in de zestiger jaren in Adegem nood hadden vergaderlokalen en de gemeente er toen nog niet aan dacht om voor die verenigingen vergaderlokalen te bouwen reikte de parochie hen de helpende hand.

Op 13 juni 1969 werd achter de pastorij door toenmalig pastoor Thuysebaert een perceel grond achter de pastorij aangekocht. Op 14 maart 1970 werd een bouwaanvraag voor een gebouw aangevraagd. De plaatselijke verenigingen maakten tegen een democratische prijs dankbaar en veel gebruik van het nieuw parochiaal centrum.

Omdat de verenigingen toen nog bloeiden en er veel volk op hun activiteiten afkwamen kwamen er na enkele jaren bij de parochie vragen om het parochiaal centrum uit te breiden. De vergunning voor die uitbreiding werd op 15 september 1986 aangevraagd.

Met de komst van den Hoogen Pad daalden de reservaties voor het parochiaal centrum maar de vraag was nog voldoende groot om het in stand te houden.

De socio culturele verenigingen verloren de afgelopen jaren niet alleen aan belangstelling ook in Adegem werden er een aantal opgedoekt, bij gebrek aan belangstelling of aan leiding. Het aantal reservaties daalde in die mate dat de inkomsten de kosten niet meer dekten.

VERKOOP
Toen pastoor Adrien Dhooghe begin januari 2009 Adegem verliet en het vaststond dat er in Adegem geen nieuwe pastoor meer zou komen, kwam het beheer van de pastorij opnieuw bij de gemeente Maldegem te liggen. Die had niet onmiddellijk een nieuwe bestemming voor het gebouw.

Nadat het OCMW zijn "Senioren onder de toren" woonproject voor senioren in Kleit had gelanceerd groeide de idee om een dergelijk project ook in Adegem op te starten. De oude pastorij zou daar een ideale locatie voor zijn.

Administratief werd tussen de gemeente en OCMW alles geregeld zodat het project kon opgestart worden. De parochiale raad had ondertussen besloten om het parochiaal centrumte sluiten, gezien de hoge kosten en de lage inkomsten Zij wilden het liefst van het gebouw af.

De gemeente was er geen kandidaat koper voor maar het OCMW zag vooral brood in de grond waarop het parochiaal centrum stond. Na enig onderhandelen kwam het parochiaal centrum in handen van de gemeente.

AANPASSING


Wie zondag ter gelegenheid van de Dag van de Zorg een bezoek bracht aan het Warmhof kon daar de foto zien van het project "Senioren onder de Toren", waar de oude Pastorij deel zal van uitmaken.

Nog voor de onderhandelingen over de verkoop begonnen was het voor zowel de gemeente als het OCMW al duidelijk dat het parochiaal centrum rijp was voor de sloop.

Na de aankoop van het parochiaal centrum heeft het OCMW de plannen voor zijn project in Adegem aangepast. Vorige week was een foto van de verbouwing en uitbreiding van de pastorij te zien tijdens de Dag van de Zorg in het Warmhof in Maldegem.

Het OCMW heeft de bouwvergunning voor zijn project en het ziet er naar uit dat de start van de verbouwing en de nieuwbouw voor de nabije toekomst is.

Van OCMW voorzitter Stefaan Standaert vernamen wij dat er in de nabije toekomst uitleg komt over het project en de bouwwerken in Adegem.

RATTEN EN BIJEN


De tuin van oude pastorij zal eerst stevig onderhanden moeten genomen worden voordat men met de bouwwerken kan beginnen.

Voordat men aan de bouwwerken kan beginnen moet de tuin van de pastorij opgekuist worden en het parochiaal centrum verdwijnen.

Nadat hij de afgelopen 14 dagen in het parochiaal centrum alles had ontmanteld dat niet vast zat aan de muren of het dak zat kon Boudewijn De Schepper beginnen met de afbraak van het gebouw.

Tijdens die ontmanteling zag Boudewijn De Schepper dat de ratten zich daar de afgelopen jaren enorm geamuseerd hebben in de isolatie. Er waren onder de dakrand ook duidelijke sporen van het verblijf van bijenzwermen.

Omdat er een dikke laag mos op het dak lag, was het onmogelijk om de roofing ter plaatse van het dak te verwijderen. Het dak werd in verschillende segmenten gezaagd en naar een plaats gebracht waar de roofing gemakkelijk en veilig kon verwijderd worden.

Sedert vrijdagnamiddag schiet er van het parochiaal centrum niets meer over.


PAS NA HET PAASVERLOF OPNIEUW DOORGAAND VERKEERD IN ADEGEM-DORP

Doordat het water in de overloopput van de collector in Adegem-Dorp te hoog stond kon de aannemer die de nieuwe verkaveling in Adegem-Dorp aanlegt pas een week na de voorziene datum beginnen met de aansluiting van de riolering van de nieuwe verkaveling op het openbaar rioleringsnet.

Door de slechte weersomstandigheden hebben de werken vertraging opgelopen. Daardoor zal er pas na het paasverlof opnieuw doorgaand verkeer in Adegem-Dorp mogelijk zijn.


N-VA STELDE ZIJN NIEUW EN UITGEBREID BESTUUR VOOR

N-VA STELDE ZIJN NIEUW EN UITGEBREID BESTUUR VOOR

Met zijn negen vertegenwoordigers in de gemeenteraad en drie leden in de Raad van het OCMW heeft N-VA Maldegem nu veel meer politieke verantwoordelijkheid dan voor 14 oktober 2012.

Daarom vond de jongste maar snelst groeiende afdeling van N-VA van het arrondissement Gent - Eeklo het wenselijk om bij de verkiezing van zijn bestuur voor de komende drie jaar dat bestuur ook uit te breiden.

Tijdens een druk bijgewoonde algemene vergadering werd door 60% van de stemgerechtigde leden voor het nieuw en uitgebreid bestuur gekozen.

Het N-VA bestuur, waarvan alle gemeenteraadsleden en leden van de Raad van het OCMW deel uitmaken, telt nu 24 leden. Lieven Bauwens en Piet Blomme werden rechtstreeks tot voorzitter en ondervoorzitter verkozen.

Tijdens de installatievergadering van het nieuwe bestuur werden de verantwoordelijken voor de kerntaken aangeduid.

Dat zijn: Jan De Metsenaere (Secretaris), Marleen Borgonjon (penningmeester), Peter Gielen (verantwoordelijke leden) Johan De Metsenaere (verantwoordelijke communicatie), Nicole Maenhout (verantwoordelijke organisatie), Elke Bleyaert (Jongerenwerking) Maarten Bekaert (Webbeheerder) en Tijs Blomme (sociale media).

Frank Ballegeer, Brigitte Coppieters, Sonja Coppieters, Denise Van Poucke en Eddy Van Waesberghe maken als bestuurslid deel uit van de werkgroepen die door het bestuur werden opgericht.


ANN BORGONJON IN DUET MET GUIDO BELCANTO

ANN BORGONJON IN DUET MET GUIDO BELCANTO

Nadat zij vorige week vrijdag in Huyze De Baere als gastvrouw en zangeres schitterde in "Annemie en Ann by Candlelight" stond Ann Borgonjon de avond daarop op het podium van den Hoogen Pad. Daar zong ze tweemaal een duet met Guido Belcanto.

Ann was onder de indruk van het optreden van Guido Belcanto. Maandag liet Guido Belcanto Ann in een SMS-je weten dat hij genoten had van hun duetten.


RUIME BELANGSTELLING VOOR DAG VAN DE ZORG

RUIME BELANGSTELLING VOOR DAG VAN DE ZORG
De bewoners van het Warmhof waren niet onder de indruk van de honderden mensen die afgelopen zondag door het Warmhof wandelden. Zij vertelden graag hoe goed ze er zich voelen.

De directie, het personeel en de vrijwilligers van het Warmhof hadden voor "de Dag van de Zorg" een wandeling door het Woon en Zorgcentrum voorbereid die de bezoekers een goed beeld moesten geven van de sfeer en de goede zorgen waarmee de senioren er omringd worden.

Net als bij de opendeurdag van 5 jaar gelden stonden ook vorige week zondagvoormiddag al voordat het Warmhof zijn deuren opende tientallen bezoekers te wachten. Toen de deuren zondag in de vooravond dicht gingen waren er meer dan 900 bezoekers door het Warmhof gewandeld.

De bezoekers werden zelfs door senioren en door bewoners van serviceflats uitgenodigd om bij hen binnen te komen kijken hoe gezellig de kamers en de serviceflats zijn ingericht.


In de Fysiozaal mocht het publiek zelf even de toestellen testen waarop de senioren oefenen om fit te blijven.

Uitzonderlijk was het publiek ook welkom in de kelder van het gebouw waar zowel de keuken als de wasserij hun onderkomen hebben. Op verschillende plaatsen tijdens de wandeling werd er informatie gegeven over andere woonvormen en thuiszorgdiensten die het OCMW de bevolking aanbiedt.

Op een van de informatieborden lazen we dat er jaarlijks 250 mensen een aanvraag doen om tijdelijk of definitief in het Warmhof te worden opgenomen. De wandeling door het Warmhof eindigde in de cafetaria, waar de koffie en de frisse dranken klaarstonden.


RODE KRUIS DEELDE BREVETTEN UIT

RODE KRUIS DEELDE BREVETTEN UIT

Het huidige bestuur van de Maldegemse afdeling van het Rode Kruis werkt aan de wederopbouw van de afdeling.

Naast de organisatie van de bloedinzamelingen en de jaarlijkse verkoop van de Stickers, is de organisatie van de cursussen Basiskennis EHBO en EHBO- helper een van de belangrijke opdrachten van de afdeling. Beide cursussen gaan over 6 lesavonden van telkens 2 uren. Pas na het afleggen van proeven hebben de cursisten recht op een brevet.

Dat er in Maldegem belangstelling is voor de werking van het Rode Kruis bewijst het aantal deelnemers dat zich de afgelopen jaren voor een of beide cursussen inschreef.

Zondagvoormiddag werd het brevet van EHBO-Helper uitgereikt aan Isabelle De Clerck, Vicky Decock, Christine De Lille, Francine Dhont-Rys, Alex Hermie, Violet Lippens, Tamara Moens, Seppe Trenson, Christiaan Vandewalle, Kim Van Poelvoorde en Denise Van Poucke. Christophe Snauwaert en Donald De Meyere ontvingen hun brevet van Basiskennis EHBO.


TE GAST BIJ 't FOLKLOORKE

TE GAST BIJ 't FOLKLOORKE

Vorig weekend organiseerde 't Folkloorke zijn 34ste Folkloorkesbal. Ook dit jaar ontbraken de vrienden van CC Rott Weiss Lampertheim niet op de afspraak.

Nadat zij vrijdag en zaterdag stevig hadden verbroederd namen zij zondagnamiddag bij Keizer Frank in de Oude Staatsbaan afscheid van hun Adegemse vrienden

Jaarlijks brengen delegaties van 't Folkloorke en CC Rott Weiss de zondagmiddag van hun verbroederingsweekend een bezoekje aan de Adegemse bewoners van het Warmhof. Dat is nog een traditie van de periode toen het Elisabethrusthuis in Adegem nog bestond.

Omdat het afgelopen zondag "Dag van de Zorg" was in het Warmhof kon dat jaarlijks bezoek niet doorgaan.

't Folkloorke nodigde daarom zondagmiddag een delegatie van de Vrienden van het Rusthuis uit op het afscheid van de Duitse Vrienden.

Naast een drankje en lovende woorden voor hun werk, schonken 't Folkloorke de CC Rott Weiss de vrienden van het rusthuis ook een financieel steuntje voor hun werk.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home