www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 485 - Week 11 : van 10 tot 16 maart 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WAAR BLIJFT HET MASTERPLAN ?

WAAR BLIJFT HET MASTERPLAN?
Op 26 maart 2012 werd deze schets voor het Adegemse masterplan voorgesteld

Dat de gronden waarop het Elisabethrusthuis in Adegem heeft gestaan en hun omgeving na de afbraak van het rusthuis een nieuwe bestemming zouden krijgen stond al vast voordat de senioren uit het Elisabethrusthuis naar het Warmhof verhuisden.

Op 26 maart 2012 van vorig jaar werd onder een stralende zon aan het kunstwerk "Go West" een eerste schets van het nieuwe masterplan voorgesteld.

Het was de bedoeling dat een studiebureau een voorontwerp voor het masterplan Adegem zou uitwerken en daarmee naar zowel de gemeenteraad als naar de Adegemse bevolking zou komen.

Rekening houdend met de gemaakte opmerkingen zouden er aan dat voorontwerp nog aanpassingen kunnen gebeuren. Eind 2012 werd genoemd als datum voor een voorstelling van het voorontwerp.

Sedert de voorstelling van de schets van het masterplan voor Adegem heeft de bevolking echter niets meer over de plannen van het tweede Adegem-Dorp gehoord.


POLITIE WIL MEER AANDACHT AAN FIETSENDIEFSTALLEN BESTEDEN

POLITIE WIL MEER AANDACHT AAN FIETSENDIEFSTALLEN BESTEDEN
In de loods van het politiehuis in de Industrielaan staan tientallen gestolen fietsen op hun niet te achterhalen eigenaars te wachten.

Uit een bevraging bij de bevolking blijkt dat fietsendiefstal de vierde plaats inneemt op de lijst van de dingen waarover wij ons zorgen maken.

Omdat veel mensen denken dat gestolen fietsen zelden of nooit teruggevonden worden doet volgens de bevraging slechts een derde van de mensen van wie de fiets gestolen is daarvan aangifte bij de politie.

Om die reden heeft de PZ Maldegem beslist om meer aandacht aan het fenomeen fietsendiefstal te schenken. Daarbij zal de klemtoon vooral op preventie liggen.

De politie ontkent niet dat het betrappen van personen die fietsen stelen een bijna onmogelijke opdracht is. Zij verwijst echter naar de tientallen fietsen die in de loods naast het politiehuis staan. Dat zijn fietsen die ergens achtergelaten zijn en die door de gemeentelijke diensten of door de politie werden opgehaald.

De Politie kan die fietsen niet aan de rechtmatige eigenaars terugbezorgen omdat er geen aanwijzingen op de fietsen staan die naar de eigenaars kunnen leiden.

REGISTEREN
Door het registreren van uw fiets bent u er zeker van dat hij aan u kan terugbezorgd kan worden, als hij na een diefstal teruggevonden wordt.

Vroeger gebeurde de registratie door uw nationaal nummer in het frame van de fiets te graveren. Omdat er opmerkingen kwamen over beschadigingen en roestvorming op de fiets door het graveren is de PZ Maldegem van dat systeem afgestapt.

Wie zijn fiets nu laat registreren krijgt een etiket op de fiets geplakt waarop het rijksregisternummer van de eigenaar wordt geprint.

Komt er een fiets bij een PZ binnen, dan wordt er gekeken of er een rijksregisternummer op staat. In bevestigend geval kan de eigenaar onmiddellijk verwittigd worden dat hij zijn fiets mag komen afhalen bij de politie.

Is de fiets niet geregistreerd dan belandt hij bij de andere niet geregistreerde fietsen in de loods van de politie.

Bij de PZ Maldegem wijst men er ook op dat het belangrijk is dat er een goed slot aan uw fiets is. Hoe betrouwbaarder het slot hoe kleiner het gevaar voor diefstal is.

Als men als fietser de fiets ergens moet achter laten dan is het aangewezen om die vast te maken aan een vaste constructie.

Fietsers die er in groep op uittrekken kunnen als zij hun fiets tijdelijk moeten achterlaten best hun fietsen aan elkaar vastklikken.

Op maandag 15 april organiseert de PZ Maldegem tussen 9 en 12 uur een fietsenregistratie aan het gemeentehuis in Maldegem. Die fietsenregistratie is zoals vroeger gratis.


DE FLANDRIENS ZIJN WEER OP PAD

DE FLANDRIENS ZIJN WEER OP PAD
Vorige week zetten de Flandriens hun nieuw seizoen in met een korte rit. Op het programma stond er ook nog een bezoek aan het lokaal het Damberd, waar de innerlijke mens versterkt en verfrist werd.

Niet alleen voor de wielrenners maar ook voor de wielertoeristen is er een nieuw seizoen begonnen.

Ook bij de Flandriens, met het Damberd als lokaal, is men aan het nieuwe seizoen begonnen. De club telt zestig leden, die hopen op een gezellig en veilig seizoen.

Voorzitter Armand Dobbelaere hoopt dat de Flandriens dit seizoen nog enkele jongeren in de club mogen verwelkomen.

Die jongeren moeten er voor zorgen dat de toekomst van de club verzekerd blijft.


't IS FEEST BIJ 't FOLKLOORKE !

't IS FEEST BIJ 't FOLKLOORKE
Tijdens een werkvergadering bij voorzitter Marc Borgonjon werd de laatste hand gelegd aan het programma voor het feestweekend van 't Folkloorke.

Het was naar aanleiding van het jaar van het Dorp dat 't Folkloorke, aanvankelijk een volksdansgroep, ontstond. De volksdansgroep heeft in de loop der jaren ook zijn naam als carnavalsveringen en verbroederingsambassadeur alle eer aangedaan.

In 1978 trok Frank Willems mee op verbroedering naar Lampertheim. Daar leerde hij CC Rot Weiss kennen. Een jaar later was de Lampertheimse carnavalsvereniging te gast op het bal van 't Folkloorke.

Het jaarlijks bal van 't Folkloorke (telkens de 3de zaterdag van maart) werd meteen een verbroederingsweekend.

Tien jaar later kwamen ook de Tolmennekes uit het Nederlandse Wierden naar het verbroederingsweekend.

Die groep werd na overleg tussen 't Folkloorke en de Raad van Elf door de Orde van d'Euzdre Veuze opgevangen.

Op vrijdag 15 maart ontvangt 't Folkloorke zijn Duitse gasten in het Damberd. Op zaterdagnamiddag staat er een bezoek aan Sluis op het programma.

's Avonds worden delegaties van de carnavalsverengingen uit de regio en sympathisanten van 't Folkloorke verwacht in 't Sparrenhof in Eeklo, op het 34ste bal van 't Folkloorke.

Nadat ze zondagmiddag de innerlijke mens hebben versterkt in frituur Raf nemen de Duitse vrienden bij keizer Frank in de Oude Staatsbaan afscheid van 't Folkloorke.


ZO ZIEN LEERLINGEN HUN LEERKRACHTEN

ZO ZIEN LEERLINGEN HUN LEERKRACHTEN
Onder de vlag van "ik ben een kunstenaar" tekenden de leerlingen van het 1ste leerjaar de leerkrachten van de Papaver zoals zij die met hun kunstenaarsogen zagen.

In de lessen wereldoriëntatie werkten juffrouw Conny en juffrouw Christa met hun leerlingen van het 1ste leerjaar rond kunst. Met een voormiddag tekenen, schilderen, knippen en plakken onder de leiding van Greet, Jonas, Paul en Brecht van de Kuma werden woensdagvoormiddag de lessen afgerond.

De Themalessen "Ik ben Kunstenaar" begonnen op dinsdag 19 februari met een kunstwandeling in de Papaver en door Adegem-Dorp. Op vrijdag stond kleuren mengen op het programma. De kinderen kwamen er tot verrassende combinaties.

De week van maandag 25 februari tot vrijdag 1 maart werd de gekleurde week genoemd. Het was de bedoeling dat de leerlingen en de juffrouwen iedere dag in hun kledij op een of andere manier de aangeduide kleur lieten schitteren.

Op maandag (de blauwe dag) kregen de leerlingen uitleg van kunstschilder Willy Velde over de kunstwerken die in de kerk te bewonderen zijn.

Op donderdag (de gele dag) kregen de leerlingen in hun klas leerlingen van andere klassen op bezoek met kunstwerkjes die ze zelf gemaakt hebben.

Op vrijdag 1 maart (de groene dag) was Alex Savat te gast bij de leerlingen van het 1ste leerjaar. Hij vertelde over de kunstwerken die hij als houtdraaier heeft gemaakt. Om te bewijzen dat je uit een blok hout een mooi kunstwerk(je) kan maken had hij enkele van zijn kunstwerken meegebracht naar school.

ZO ZIEN LEERLINGEN HUN LEERKRACHTEN
Met de kennis die zij tijdens het kleuren mengen hadden opgedaan konden de leerlingen de gezichten van de leerkrachten meer kleur(en) geven.

Woensdag 6 maart was dan de grote dag voor de kinderen: begeleid door leerkrachten van de KUMA en met foto's van de leerkrachten voor zich mochten zij de leerkrachten tekenen, schilderen en vormen.

Alle leerlingen kregen de kans om de verschillende kunstvormen te ontdekken. Tegen de middag werden verschillende kunstwerken in de traphal van de school uitgehangen.

De leerkrachten mochten even kijken hoe de jonge kunstenaars hen zien...


DAG VAN DE ZORG IN HET WARMHOF

De afgelopen jaren heeft het Maldegemse OCMW fors geïnvesteerd in thuiszorg en ouderenzorg. Het uitgangspunt bij dat beleid was steeds de mensen zo lang als mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen.

Omdat doel te bereiken werd een waaier van diensten en voorzieningen uitgebouwd die senioren en hulpbehoevenden een goed en veilig gevoel meten geven.

Komt er dan een moment dat zij niet meer alleen in hun woning kunnen blijven dan is er de Woon en Zorg-site van het OCMW: een site met bejaardenwoningen, serviceflats en het Woon- en Zorgcentrum Het Warmhof.

Naast de 200 wooneenheden in Maldegem heeft het OCMW ook nog zijn woonproject "Senioren onder de toren" in Kleit. Een project dat in de toekomst ook in Adegem in de oude pastorij zal opgestart worden.

Samen met veel andere zorgvoorzieningen in Vlaanderen zet het Warmhof op zondag 17 maart tussen 10 en 17 uur zijn deuren open voor het groot publiek. Tijdens een rondleiding zal de bezoeker kennis maken met het concert van het gebouw en de warme werking van het woonzorgcentrum.

De opendeurdag is ook een ideale gelegenheid om mensen kennis te laten maken met de andere woonvormen en thuiszorgdiensten die het OCMW de bevolking aanbiedt.

Voor iedere bezoeker heeft het OCMW ook nog een kleine verrassing. Voor kinderen die met hun ouders meekomen maar niets hebben aan een rondleiding voorziet het OCMW animatie.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home