www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 484 - Week 10 : van 3 tot 9 maart 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM-DORP ONDERBROKEN - WEER
OPEN EN STRAKS WEER ONDERBROKEN

Dinsdagnamiddag werd Adegem-Dorp (tussen de twee banken) voor het doorgaand verkeer afgesloten.

De aannemer van de verkaveling Danneels heeft een vergunning om de straat tussen 18 februari en 29 maart voor het doorgaand verkeer af te sluiten. In die periode kan hij de riolering van de nieuwe verkaveling aansluiten op de riolering van Adegem-Dorp.

Dinsdagnamiddag werd het Dorp voor het verkeer afgesloten maar woensdag voor de middag was er opnieuw doorgaand verkeer mogelijk in het centrum van Adegem.

De aannemer had woensdag bij het begin van de werken vastgesteld dat er in de collector tussen de beek en de Schoolstraat teveel slib zat, waardoor het water in de aansluitingsput zo hoog stond dat er niet kon aan gewerkt worden.

Aquafin -die eigenaar is van de collectoren- liet donderdag zijn collectoren in de Hillestraat reinigen. Het gaf de firma die deze werken uitvoerde de opdracht om ook in de collector in Adegem-Dorp het slib te verwijderen.

Volgens schepen van openbare werken zal het Dorp vanaf maandag 4 maart weer voor het doorgaand verkeer worden afgesloten.

Er zijn omleidingen voorzien via de Schoolstraat en de Hillestraat.


GENTS MADRIGAALKOOR TE
GAST IN DE SINT ADRIANUSKERK

Op uitnodiging van het programmatiecomité van den Hoogen Pad en Orgelpunt is het Gents Madrigaalkoor op zondag 10 maart vanaf 16 uur te gast in de Sint Adrianuskerk.

Het koor, dat in binnen- en buitenland bekend is, staat onder de leiding van Johan Duijck.

Tijdens het optreden in de Adegemse kerk wordt het koor op het Van Peteghemorgel begeleid door Laure Dermaut. Op het programma staan werken van de klassiekers Bach, Vivaldi Hayden, Lemmens en Franck.

Hedendaagse koormuziek is er van Corijn en Dijck. Een van de hoogtepunten van het optreden van het Gents Madrigaalkoor wordt hun uitvoering van het Magnificat van Antonio Vivaldi.

Kaarten voor dit optreden (12 euro in voorverkoop) kunnen besteld worden op het secretariaat van den Hoogen Pad telefoon 050 71 00 21 of via www.denhoogenpad.be


DE MIA ELECTRIC K HOOR JE NIET AANKOMEN

DE MIA ELECTRIC K HOOR JE NIET AANKOMEN
Kathy Landuyt van de jeugddienst is de enige die tijdens de tweede en derde maand met de elektrische auto mag rijden die Maldegem gedurende drie maanden gratis ter beschikking krijgt.

Maldegem was vorig jaar een van de gemeenten die in het Elektrische wagens in Actie (EVA) project stapte en die in september een oplaadeiland voor elektrische voertuigen op de parking van he zwembad installeerde.

Tijdens de ingebruikname van dat oplaadeiland verklapten de vertegenwoordigers van EANDIS dat er een aantal steden en gemeenten die in het EVA project stapten gedurende drie maanden gratis over een elektrische wagen kunnen beschikken.

Enkele weken terug kreeg Maldegem de bevestiging dat zij bij de gelukkigen was.

Vorige week maandag leverde een delegatie van Eandis de "Mia Electrics K" aan het gemeentehuis af. Het was burgemeester Marleen Van den Bussche die de sleutels in ontvangst nam.

Uit de toelichting van de mensen van Eandis leerden wij dat de elektrische auto als hij start met een volle batterij 80 km kan rijden. Hij haalt gemakkelijk 70 tot 80 km/u en is vlot in het verkeer. Starten kan pas als de deuren toe zijn en de handrem is los gesteld.

Tijdens de voortelling van de Mia Electric K leerden wij ook dat de mensen de auto wel zien maar niet horen rijden. De motor van het wagentje maakt geen lawaai. Mensen die met hun rug naar de auto gekeerd stonden hoorden niet dat het autootje aan het manoeuvreren was.

De Mia Electric K wordt tijdelijk opgenomen in het wagenpark van de gemeente. Enkel de eerste maand mogen alle personeelsleden die zich voor hun werk moeten verplaatsen een aanvraag indienen om met de elektrische auto te rijden.

De VU Brussel test het verbruik en rijgedrag van de elektrische wagen. De eerste maanden, als er verschillende chauffeurs achter het stuur zitten, en de laatste twee maanden, als de auto een vaste chauffeur heeft.

Kathy Landuyt van de jeugddienst werd aangeduid om tijdens de tweede en derde maand met de Mia Electric K te rijden.


HOEVEEL KOST EEN ROL
VUILNISZAKKEN NU PRECIES ?

Om het de mensen gemakkelijk te maken is de gemeente niet de enige verkoper van rollen vuilniszakken.

Tijdens de raadszitting van februari wou Rudy Desmet (N-VA) van het schepencollege weten of 12,50 nog altijd de verplichte verkoopprijs is voor een rol vuilniszakken.

Toen hij van schepen Annelies Lammertyn daarop een bevestigend antwoord kreeg zwaaide de heer Desmet met een kasticket van een winkel die voor een rol vuilniszakken 15 euro heeft aangerekend.

Schepen Lammertyn verzekerde het N-VA raadslid dat zij van zodra zij dat kasticket in haar bezit heeft met de winkel contact zal opnemen om na te gaan of het om een eenmalige vergissing ging of dat de winkel altijd ten onrechte een winstmarge neemt.


GEZINSBOND ORGANISEERT
TWEEDEHANDSBEURS
EN OCHTENDWANDELING

Op zondag 10 maart organiseert de Adegemse afdeling van de Gezinsbond tussen 9 en 12 uur een tweedehandsbeurs in den Hoogen Pad. Men kan er terecht voor babykleding, babymateriaal, kinderkleding, speelgoed en kinderfietsen.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden meet Iris Boels, Molenstraat 31 Adegem, tel. 050 71 55 77.

Liefhebbers van een ochtendwandeling met aansluitend ontbijt kunnen daarvoor op zondag 17 maart bij de Gezinsbond terecht.
Er wordt om 7 uur 15 verzameld aan de kerk in Adegem. Voor inschrijving en informatie kan contact opgenomen worden met Annie Longueville, Walland 26 Adegem, tel 050 71 35 08 of met Leo Notteboom, Kallestraat 11 Adegem, tel 050 71 40 91.


RIOLERING IN DE WEIDE
NOG NIET VOOR MORGEN

RIOLERING IN DE WEIDE NOG NIET VOOR MORGEN
Of de gemeente over enkele jaren de in de Weide riolering
en een nieuw wegdek zal leggen, zal afhangen van de
houding van een aantal inwoners van die straat ...

Volgens verschillende inwoners van de Weide komt er in de nabije toekomst riolering en een nieuw wegdek in hun straat. Zij staafden hun uitspraken door te verwijzen naar de metingen die er vorige week werden uitgevoerd.

Ook raadslid Jason Van Landschoot (Open VLD) werd al enkele malen door inwoners van de Weide aangesproken over de noodzaak van een degelijke riolering in hun straat.

Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 28 februari wou het Adegems raadslid van schepen van openbare werken Erwin Goethals weten of er plannen zijn om in de Weide werken uit te voeren.

Wanneer die werken zullen uitgevoerd worden hangt af of er problemen zijn met eigendomstitels van de straat die eerst moeten opgelost worden.

PLANNING
In zijn antwoord verwees schepen Goethals de heer Van Landschoot naar de Europese richtlijnen die voorzien dat ook in Vlaanderen tegen 2027 alle woningen op het rioleringsnet moeten aangesloten zijn of zelf over een installatie moeten beschikken die hun afvalwater zuivert voor het in een gracht of afvoerkanaal wordt geloosd.

De gemeente heeft met Aquafin een plan opgesteld waarin staat welke straten (en wanneer) in onze gemeente een riolering krijgen en in welke straten de inwoners een toestel voor Individuele Behandeling voor Afvalwater (IBA) moeten installeren.

Volgens de huidige (subsidiërings) planning staat de Weide samen met een deel van de Kallestraat en de Verbranden Bos op de lijst van 2015.

GEEN EIGENAAR
Schepen Goethals merkte verder op dat de Weide een private weg is met een erfdienstbaarheid van doorgang.

Aanvankelijk stond die weg op het kadasterplan met een breedte van 1,60m. Ondertussen is de Weide echter al ruim 3m breed en degelijk verhard. Omdat de Weide een straat is waarvan de inwoners eigenaar zijn kan de gemeente daar geen riolering leggen.

Bij het bekijken van het dossier heeft schepen Goethals vastgesteld dat de gemeente 25 jaar geleden al heeft geprobeerd om de eigenaars afstand te laten doen van hun eigendomsrecht op de straat om er werken te kunnen uitvoeren.

Er waren toen 25 eigenaars niet bereid de straat gratis aan de gemeente af te staan. In 2011 werden die mensen nog eens aangeschreven, maar er bleven toen nog altijd 16 eigenaars die niet ingingen op het voorstel.

De gemeente zal nog eens contact opnemen met die 16 eigenaars om vooralsnog, zoals de andere eigenaars in hun straat, gratis afstand te doen van hun eigendomsrecht.

GEVOLGEN
De schepen van Openbare werken bevestigde dat er vorige week in de Weide opmetingen werden uitgevoerd door de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) in het vooruitzicht van de aanleg van de riolering.

De gemeente wacht nu af hoe de 16 eigenaars van een gedeelte van de Weide zullen reageren op het nieuw verzoek van de gemeente tot gratis grondafstand.

Als de gemeente geen eigenaar wordt van de Weide kan zij de riolering niet aanleggen. Voor de inwoners van de weide zal er dan niets anders opzitten dan op eigen kosten een IBA te installeren.


NIEUW TREINTJE

NIEUW TREINTJE
Het elektrisch aangedreven treintje dat de kinderen van de
buitenschoolse opvang De Zandloper op de Zandakkers van en
naar school in Adegem-Dorp brengt is na 18 jaar aan vervanging toe.

Nadat schepen Valerie Taeldeman Eandis bedankt had voor het gratis ter beschikking stellen van de Mia Electric K, wees zij er de delegatie van Eandis op dat Maldegem de afgelopen jaren al grote inspanningen heeft geleverd om groene stroom te gebruiken. Zij verwees naar de sporthal Meos, de zonnepanelen op het Warmhof en de windmolens langs de N49.

Zij is er van overtuigd dat Maldegem hoog zal scoren op de rangschikking die zal opgemaakt worden over de steden en gemeenten die inspanningen gedaan hebben om in hun gemeente groene stroom te gebruiken.

Schepen Taeldeman herinnerde er de aanwezigen aan dat de Mia Electric K niet het eerste elektrisch voertuig is dat Maldegem krijgt: al 18 jaar rijdt er tussen de IBO Zandakkers en de Papaver een treintje dat kinderen van en naar de school voert.
Het treintje, waarvan de motor elektrisch wordt aangedreven, was destijds een geschenk van Imewo. Het treintje heeft al heel wat stormen en pech doorstaan en heeft na 18 jaar zijn beste tijd gehad.

Schepen Taeldeman vroeg de Eandisdelegaties of zij in het kader van hun EVA project niet konden instaan voor de vervanging van het treintje. De delegatie beloofde de vraag ernstig te onderzoeken. Ze zijn ze er van overtuigd dat zij in de toekomst nog regelmatig door Maldegem aan die vraag zullen herinnerd worden.


WERKEN LANGS DE EXPRESWEG

Van maandag 4 maart tot vermoedelijk midden mei zal het verkeer op de Expresweg tussen het kruispunt aan de verbrandingsoven en het kruispunt met Celieplas in beide richtingen over een rijvak verlopen. Er worden langs beide zijde betonvlakken vervangen. In die strook wordt de maximum snelheid tot 70km/u teruggebracht.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
<