www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 483 - Week 9 : van 24 februari tot 2 maart 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM-DORP (voorlopig) NOG NIET
AFGESLOTEN VOOR DOORGAAND VERKEER

Volgens een bericht van de gemeente kan Adegem- Dorp tussen 18 februari en 29 maart voor het doorgaand verkeer worden afgesloten, wegens de aansluiting van de riolering van de nieuwe verkaveling Danneels op de riolering van Adegem-Dorp.

De signalisatie om het Dorp voor het doorgaand verkeer af te sluiten is ter plaatse, maar vorige week was er nog steeds doorgaand verkeer mogelijk.

De afsluiting voor het doorgaand verkeer hangt af van de vordering van de werken in de nieuwe verkaveling.


PAKEERREGELING IN DE OUDE WEG

PAKEERREGELING IN DE OUDE WEG
Als er langs beide zijden van de rijweg geparkeerd wordt moet de automobilist die het laatste zijn voertuig parkeert er over waken dat er op de plaats waar zijn auto staat doorgaand verkeer mogelijk is. Hier moest een automobilist over de zijberm rijden om verder te kunnen.

Nadat er vorig jaar bij de gemeente en de veiligheidscel klachten waren binnengekomen over de te hoge snelheden die verschillende automobilisten in de Oude Weg (gedeelte tussen de Prins Boudewijnlaan en de Oude Staatsbaan) ontwikkelen heeft de Maldegemse politie in de periode van 23 tot 31 oktober tellingen en metingen in dat gedeelte van de Oude Weg uit gevoerd.

Uit de resultaten blijkt dat er op 8 dag 1612 voertuigen in de richting van de Oude Staatsbaan reden. Daarvan reed 85% minder dan 57 km/u. Tijdens de piekuren werden snelheden tot 74 km/u vastgesteld).

Over diezelfde periode reden er in de richting van de Prins Boudewijnlaan 1623 voertuigen. In die richting reden 85% van de voertuigen minder dan 56 km/u en reed de snelste auto 76 km/u.

Niet alleen die 15% die te snel rijden riskeren in de toekomst een PV: ook de automobilisten die in dat gedeelte van de Oude Weg hun voertuig op de verhoogde berm achterlaten gaan in de fout. Sedert de Oude Weg binnen de bebouwde kom ligt is het volgens de wet verboden om te parkeren op de verhoogde berm.

Auto's die op rijweg parkeren moeten er ook voor zorgen dat doorgaand verkeer mogelijk blijft.


GAAIBOLDERS TEVREDEN
OVER HUN MARATHONBOLLING

GAAIBOLDERS TEVREDEN OVER HUN MARATHONBOLLING
Tussen zaterdag 13u30 en zondag 13u30 hebben 29 ploegen het in de zaal de Poermolen opgenomen tegen de gaaibolmarathontonploeg

De belangstelling om het tegen het marathon team op te nemen was zo groot dat enkele ploegen geen plaatsje op de deelnemerslijst konden krijgen. Zij steunden het initiatief door het kopen van loten.

Na 24 uren werd de marathonbolling zoals steeds afgerond op de tonen van Zorba de Griek. De gaaibolders, hun medewerkers en Radio Zonnestraal waren nog fit genoeg om hun geschenk de Vierklaver in ontvangst te nemen.

Nadat Gaby Van Landschoot, directeur van de Vierklaver, de gaaibolders had geprezen voor hun initiatief kon hij en ook al vertellen waar de steun die de VZW van de gaaibolders krijgt naar toe zal gaan.

De crea-afdeling van de Vierklaver verhuist (vermoedelijk voor de vakantie) naar de Krommewege. Momenteel worden er aan het gebouw in de Krommewege verbouwingswerken uitgevoerd. Die zullen gedeeltelijk met het geld van de Marathonbolling betaald worden.


JARIGE IRMA STELDE EIGEN BIERTJE VOOR

JARIGE IRMA STELDE EIGEN BIERTJE VOOR
Stef en Sabine hadden een bijzonder geschenk voor hun jarige dochter.

Vijf jaar geleden op Valentijn werd Irma Van Canneyt, dochter van Stef en Sabine Verbuyst geboren.

Als gepassioneerde bierenliefhebbers die ze zijn zorgden Stef en Sabine voor de 5de verjaardag en doopdag van hun dochter voor een geschenk waarin zowel hun liefde voor hun dochter als voor het streekbier lag.

Na enkele testen had Stef als huisbrouwer de juiste samenstelling voor een roodkleurig Valentijnbiertje gevonden. Dat biertje kreeg de naam van hun dochter Irma. Volgens Stef is Irma -naast de naam van zijn dochter- nu ook het voorlopig enig Belgisch Valentijnsbiertje met een alcoholgehalte van 5,5%.

Hoewel Irma een zoete afdronk heeft zal het Volgens Stef en Sabine niet alleen bij de vrouwen in de smaak vallen. Het is niet de bedoeling om met Irma de Meetjeslandse bierwereld te veroveren.

Omdat er nog altijd vraag naar is wordt Irma ook na Valentijn nog in de Zytholoog geschonken. Particulieren en cafébazen kunnen Irma ook in de Bierloods in de Staatsbaan kopen.


XL MEDIA WERFT GEEN RECLAME
VOOR DE PZ MALDEGEM

Na klachten over het frauduleus werven van reclame voor de Maldegemse gemeentelijke infogids door GCS uit Tongeren waren er nu ook klachten over XL Media, die reclame zou ronselen voor de PZ Maldegem.

De PZ Maldegem liet weten dat zij aan geen enkele firma opdracht heeft geven om voor haar reclame te ronselen. Volgens de Pz Maldegem ronselt die reclame voor de vzw Vlaamse Politie vereniging.

De FOD economie waarschuwt de mensen die gecontacteerd worden door XL Media goed uit te kijken en het hun voorgelegde contract grondig te lezen voor ze hun handtekening plaatsen.


LEON DE SCHEPPER KEURT
CAMIONS IN CONGO

LEON DE SCHEPPER KEURT CAMIONS IN CONGO
Al 30 jaar trekt Leon De schepper jaarlijks een of een paar maal naar Congo om daar te helpen bij het herstellen van machines.

Het was -volgens Boudewijn De Schepper, de neef van Leon- in 1983 dat ze voor het eerst samen naar Congo trokken om er de mensen te helpen bij het herstellen van auto's en machines. Sedertdien trekt Leon Jaarlijks naar Congo. Om de 2 jaar reist Boudewijn mee.

Momenteel zit Leon in Lumbumbashi, tegen de grens van Zambia. Daar is hij tijdelijk baas van de autokeuring. Het zijn vooral vrachtwagens die moeten gekeurd worden. De komende dagen moet hij ook in Fugurume (200 km van Lumbumbashi) 600 camions keuren.

Of hij daar in een viersterrenhotel of in een hotel omringd met motten zal logeren zal hij pas weten als hij daar aankomt.

Ondertussen wordt de bevolking van Lumbumbashi zenuwachtiger omdat op 80 km van de stad Mai-Mai soldaten, waaronder kannibalen en kindsoldaten, gemeld worden.


ADEGEMSE LEERLINGEN WINNEN PRIJZEN
OP EERSTE REGIONAAL DF DICTEE

ADEGEMSE LEERLINGEN WINNEN PRIJZEN OP EERSTE REGIONAAL DF DICTEE
Alle deelnemers aan het eerste regionaal DF dictee hadden prijs. Voor de leerlingen met de beste resultaten was er een extraatje.

Nu internet en SMS-taal steeds meer ingang vinden bij de jeugd, wordt vastgesteld dat een belangrijk deel van de jongeren het steeds moeilijker heeft om zonder fouten te schrijven.

Patrick Remmerie, directeur van de Zusters Maricolen, vond het jammer dat DF Nationaal zijn jaarlijks Groot Dictee heeft afgeschaft waardoor ook de regionale preselecties zoals die in Eeklo kwamen te vervallen.

De heer Remmerie nam contact op DF Maldegem en vroeg hen de mogelijkheid te onderzoeken om voor de leerlingen van de Maldegemse scholen een dictee te organiseren. De zusters Maricolen zouden lokalen en ook personeel ter beschikking stellen.

Het Maldegemse DF bestuur nam contact op met zijn zusterorganisaties van Adegem, Eeklo en Sint Laureins en ook die waren bereid om aan het initiatief deel te nemen. Er werden wedstrijden uitgeschreven voor miniemen (leerlingen van het 5de en 6de leerjaar) en Kadetten (middenschool). Dankzij het inschrijvingsgeld en een subsidie van de gemeente Maldegem kon er ook een mooi prijzenpakket aan de wedstrijd verbonden worden.

Zaterdag ging het eerste regionaal DF dictee door in Maldegem.

De wedstrijd bestond voor beide groepen uit twee onderdelen: in het eerste deel moesten de leerlingen uit een groep van woorden de juist gespelde woorden aanduiden, in de tweede proef moesten ze in een tekst de spelfouten aanduiden. Beide proeven moesten binnen de 45 minuten worden afgewerkt.

UITDAGING
Etienne Dhont, voorzitter van DF Maldegem, dankte de 54 leerlingen die de uitdaging met de spelling durfden aan te gaan.

Woorden van dank had de heer Dhont ook voor de Zusters Maricolen, die niet alleen hun lokalen en leerkrachten ter beschikking stelden van het dictee maar tevens zaterdagmiddag iedereen die bij het dictee betrokken was lieten genieten van een portie frietjes.

De heer Dhont dankte ook de gemeente Maldegem, die het initiatief financieel ondersteunde.

De leerlingen waren er op voorhand van verwittigd dat de opgaven niet makkelijk zouden worden.

Om niemand in verlegenheid te brengen tegenover de leerlingen die het lef niet hadden om de uitdaging aan te gaan werd bij het bekend maken van de prijswinnaars niet gesproken over het aantal fouten dat de leerlingen gemaakt hadden.

PRIJZEN
Dank zij de steun van de gemeente Maldegem was er voldoende geld in kas om er voor te zorgen dat iedere leerling die aan het DF dictee deelnam een prijs had.

Bij de kadetten scoorde Juul D'Havé uit Adegem het best. Justine Mercier kreeg de prijs van DF Adegem en de gemeente Maldegem.

Bij de miniemen scoorde Jelle Billiet uit Sint Laureins het best. Naast de prijs van de inrichters ontving hij ook nog de prijs van de gemeente Sint Laureins.

Lukas De Meyere kreeg de prijs van de gemeente Maldegem en Lars Standaert mocht de prijs van de stad Eeklo in ontvangst nemen.

Het bestuur van DF Adegem had nog een aanmoedigingsprijs voor Katharina Cooman.

VERGELIJKEN
Voor de bekendmaking van de uitslag had de voorzitter van de jury zich laten ontvallen dat er nog werk aan de winkel is voor de leerkrachten om de spelling van hun leerlingen bij te schaven.

De leerlingen kregen na de prijsuitreiking ook een formulier met de juiste spelling van alle woorden die ze tijdens het dictee tegenkwamen.

Op die manier kunnen zij zelf controleren waar en hoe dikwijls zij fout zaten. Enkele van de leerlingen bevestigden ons na de prijsuitreiking dat zij het dictee bijzonder moeilijk hadden gevonden.

VERVOLG
Zowel de besturen van de DF afdelingen als directeur Remmerie waren tevreden over het verloop en het resultaat van het eerste regionaal DF dictee. Het is volgens hen voor herhaling vatbaar.

De DF besturen zijn er nu al zeker van dat er aan het procedé van het volgend regionaal DF Dictee zal gesleuteld worden.

Bij het volgende regionaal DF dictee zullen de deelnemers ook een echt dictee voorgeschoteld krijgen, waar een tekst wordt voorgelezen die de deelnemers moeten opschrijven.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home