www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 481 - Week 7 : van 10 tot 16 februari 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ODE MATTHEEUWS JUNIOR JOURNALIST 2013 VAN DAVIDSFONDS ADEGEM

ODE MATTHEEUWS JUNIOR JOURNALIST 2013 VAN DAVIDSFONDS ADEGEM
Met haar verhaal over het spaghettisliertje schreef Ode Mattheeuws zich tot Junior Journalist 2013 van DF Adegem. Eervolle vermeldingen waren er ook voor Mauro Van de Veire en Emma Peters.

Het schooljaar 2012 - 2013 was amper begonnen toen de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Papaver en de Gemeentelijke Basisschool de Kruipuit uitgenodigd werden om deel te nemen aan de Junior Journalistwedsstrijd die jaarlijks door het Davidsfonds wordt georganiseerd.

Dit jaar moesten eten en het culinaire de bron van inspiratie zijn voor de 85 leerlingen die aan de wedstrijd deelnamen. De eerste schifting van de verhalen gebeurde door de leerkrachten. De jury die bestond uit Brigitte Coppieters, Jan Cocquyt en Pieter Blomme, kreeg 23 verhalen (minstens 5 van elke klas) op hun bureau.

De drie juryleden lazen alle verhalen en maakten elk hun eigen top drie op. Toen de juryleden hun top drie-lijsten vergeleken was er een titel die op de drie lijsten voor kwam. Het was het verhaal van een spaghettisliertje dat door Ode Mattheeuws geschreven werd. Het stond voor de jury dan ook vast dat Ode de Junior Journalist 2013 van DF Adegem werd.

Daarna begon het overleg tussen de juryleden om tot een vergelijk te komen over de namen van de andere deelnemers die een eervolle vermelding verdienden. Na wikken en wegen gingen die eervolle vermeldingen en de bijhorende extra boekenpakketten naar Mauro Van de Veire en Emma Peters.

Ode Mattheeuws neemt met haar bekroond werk ook deel aan de Junior Journalistwedstrijd die door DF Nationaal wordt georganiseerd. De uitslag van die wedstrijd wordt in april bekend gemaakt, tijdens het overwinningsfeest van DF nationaal.

GEEN VERLIEZERS

ODE MATTHEEUWS JUNIOR JOURNALIST 2013 VAN DAVIDSFONDS ADEGEM
Alle leerlingen wiens verhaal door de preselectie raakten mochten zondag voormiddag bij Lieve Blondeel, de coördinator van de wedstrijd komen om een boekenpakket in ontvangst te nemen.

Bij de Junior Journalistenwedstrijd van DF Adegem zijn er geen verliezers. Alle leerlingen waarvan de pennenvruchten bij de jury terecht kwamen werden vorige week zondag net als de drie laureaten samen met hun ouders uitgenodigd in de zaal van de gemeentelijke Basisschool de Kruipuit voor de bekendmaking van de uitslag. Op al die leerlingen lag er op de prijzentafel een boekenpakket te wachten.

Uit het gesprek dat wij na de prijsuitreiking met de juryleden hadden leerden wij dat de verhalen die zij te lezen kregen van een meer dan behoorlijk niveau waren.

De jury heeft ook vastgesteld dat de kinderen niet veel naar de kookprogramma's op tv kijken: hoewel eten en het culinaire de basis voor hun verhaal moesten zijn waren het vooral spaghetti en snoep die een rol in de verhalen speelden.


CARNAVAL ALS OPWARMER
VOOR HET KROKUSVERLOF

CARNAVAL ALS OPWARMER VOOR HET KROKUSVERLOF
Iedere klas bouwde zijn carnavalsgroep rond een thema uit. De piraten liepen goed in de kijker.

Ook in de Papaver In Adegem-Dorp keken de kinderen uit naar het krokusverlof. Van leren is er vrijdagvoormiddag niet veel meer in huis gekomen. De leerlingen zaten al met hun gedachten bij het carnavalsfeest van de namiddagen het pak die ze daarvoor 's middags zouden aantrekken.

Zelden zijn de kinderen na de middagpauze zo vroeg terug op school. De kinderen hadden bij het kiezen van hun carnavalsoutfit duidelijk rekening gehouden met de temperatuur die slechts enkele graden boven 0 ging en de wind die het koud gevoel nog versterkte.

Het was nog geen 13u30 toen de carnavalswagen van de Lapperkes zich in beweging zette. De stoet die geëscorteerd werd door de politie trok via de Schoolstraat naar de Hillestraat terug naar Adegem-Dorp waar in de klassen verder werd gefeest.

KLEUTERCARNAVAL

CARNAVAL ALS OPWARMER VOOR HET KROKUSVERLOF
De kleuters genoten van hun carnavalsnamiddag in de speelzaal. Daar hadden ze geen last van de kou en de wind.

Voor de kleuters was het iets te koud om mee op te stappen in de stoet. Net als de vorige jaren hadden de kleuters hun eigen carnaval in hun speelzaal. Alle kleuters kwamen er samen.

Hun juffrouwen zorgden voor de juiste muziek en hadden de afgelopen weken enkele dansjes aangeleerd.

Het hoogtepunt van hun carnavalsnamiddag was het moment dat zij, alvorens de krokusvakantie in te stappen, in hun carnavalskostuum voor hun ouders en grootouders mochten paraderen.


DE DRIESPRONG LEERDE ZIJN
LEERLINGEN TROUWEN

DE DRIESPRONG LEERDE ZIJN LEERLINGEN TROUWEN

In het tweede leerjaar van de Driesprong werden vorige week paartjes gevormd. Dinsdagvoormiddag boden die paartjes zich, samen met hun getuigen en fotografen, aan op het gemeentehuis bij schepen van Burgerlijke stand Antoine Pauwels om er te trouwen.

Verschillende ouders en grootouders hadden tijd vrijgemaakt om op die massale trouwpartij aanwezig te kunnen zijn.

De trouwpartij was het hoogtepunt van de thema lessen die juffrouwen Veronique en Britt over de verschillende vormen van vriendschap en liefde gaven.


BART WELLENS VERSCHALKTE SVEN NYS

BART WELLENS VERSCHALKTE SVEN NYS

Al van bij de start namen kersverse wereldkampioen Sven Nys en Bart Wellens het initiatief in de 7de Maldegemse parkcross. Niels Albert slaagde er nog in om het tweetal in te halen maar moest hen een paar ronden voor het einde opnieuw laten gaan.

In de laatste bocht voor de aankomst zorgde Bart Willens dat zij bijna stil stonden. Hij begon als eerste aan de sprint. Van de lengte voorsprong die hij bij het begin van de sprint had hield hij aan de meet nog een half wiel over.


KINDEREN VOELDEN ZICH
EVEN CYCLOCROSSERS

KINDEREN VOELDEN ZICH EVEN CYCLOCROSSERS
Nadat zij de berg waren opgereden mochten de leerlingen van de Papaver na wat aanwijzingen van de begeleiders met hun fiets of mountainbike aan de afdaling beginnen.

Nadat woensdag de cyclocrossers hun parkcross hadden afgewerkt mochten de leerlingen van het 3de, 4de en 5de leerjaar van de Maldegemse scholen hun kwaliteiten als veldrijders op een gedeelte van het parcours uittesten.

Zij werden daarbij begeleid door de 4 peters van de MAK mountainbikeroute.

Voordat de leerlingen aan hun rit op het cyclocrossparcours begonnen hadden zij eerst door mensen van de Vlaamse Wielerschool en de Vlaamse Wielerbond uitleg gekregen over het leven van de cyclocrossers en het speciaal materiaal die ze op training en tijdens de wedstrijden afhankelijk van de staat van de omlopen gebruiken.

Er stond per school ook nog een fiets-estafette op het programma. Daarin moesten de leerlingen leren welke versnelling zij moeten kiezen bij de start en op een zwaarder parcours. Ook hun stuurvaardigheid werd tijdens die estafette op de proef gesteld.

Om op het crossparcours ongevallen te voorkomen moesten de leerlingen eerste onder begeleiding de voor hen uitgestippelde omloop afleggen. Daarna mochten zij, een voor een met voldoende tussenruimte, aan hun rit met hindernissen beginnen.

Op alle plaatsen waar de fietsers in gevaar konden komen stonden er mensen om dat te voorkomen.

Ondanks de frisse wind hadden de kinderen het op geen enkel moment van de fietsestafette of de rit op het cyclocrossparcours koud.


JEVO BEZORDGDE
650 VALENTIJNSONTBIJTEN AAN HUIS

JEVO BEZORDGDE 650 VALENTIJNSONTBIJTEN AAN HUIS

Hoewel de inschrijvingen aanvankelijk traag binnenkwamen hebben de bestuursleden van volleybalclub JEVO en enkele vrijwilligers alle zeilen moeten bijzetten om tegen zondagmorgen 8 uur klaar te zijn om de bestelde valentijnsontbijten aan huis te bestellen.

Van de amper 100 inschrijvingen die eind januari binnen kwamen steeg het aantal tegen vrijdagmiddag naar 650. Dank zij een goede organisatie konden zondagvoormiddag alle ontbijten op het afgesproken uur geleverd worden.


MEOS GESLAAGD ALS DANSTEMPEL

Meer dan 600 dansers hebben afgelopen zondag als solo-, duo- of groepsdansers voor spektakel gezorgd in de sporthal MEOS.

Door het record aantal inschrijvingen voor deze wedstrijden Moest Sarah Mussche van de Dansschool S-pression, die in samenwerking met de Dansliga de nationale wedstrijden organiseerde, er op toezien dat de vooropgestelde timing strikt gevolgd werd.

De dansers kregen minder dan een minuut om de jury van hun danskwaliteiten te overtuigen. Zoals voorzien waren tegen 20 uur de winnaars van alle categorieën gekend.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home