www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 480 - Week 6 : van 3 tot 9 februari 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GEZINSBOND KLONK OP EEN
VOORSPOEDIG EN ACTIEF 2013

GEZINSBOND KLONK OP EEN VOORSPOEDIG EN ACTIEF 2013
Tijdens de nieuwjaarsreceptie in den Hoogen Pad stelde voorzitter Dorine De Vlieger het uitgebreid bestuur en het jaarprogramma voor.

De nieuwjaarsreceptie van de Adegemse afdeling van de Gezinsbond is een feest voor zowel de ouders als de kinderen. Terwijl de ouders bij hapjes en drankjes nieuwjaarwensen uitwisselden konden de kinderen zich amuseren in een van de speciaal voor hen ingerichte speelhoekjes.

De nieuwjaarsreceptie is voor voorzitter Dorine De Vlieger de gelegenheid om samen met de leden even achteruit en vooruit te blikken.

Zij had woorden van lof voor haar bestuur dat met 2 jonge elementen werd uitgebreid en op geen inspanning keek bij het voorbereiden van de activiteiten.

De voorzitter was ook tevreden over de opkomst van de leden bij de verschillende activiteiten in 2012 georganiseerd werden. Dat bewijst dat zij waardering hebben voor het werk dat het bestuur doet.

Voorzitter De Vlieger wandelde ook even door het programma van het werkjaar 2013 en stelde vast dat ook dit jaar veel te beleven valt bij de Adegemse afdeling van de Gezinsbond.

Voor het volledig jaarprogramma verwees de voorzitter naar "Prikbord" het ledenblad van de Gezinsbond. Zij deed ook nog een oproep naar jonge krachten om de bestuursploeg met hun ideeën en inzet te komen versterken.


CENTEAKANTOOR ADEGEM REIKTE
EEN VAN DE VIJF HOOFDPRIJZEN UIT

CENTEAKANTOOR ADEGEM REIKTE EEN VAN DE VIJF HOOFDPRIJZEN UIT

Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de Groep Landbouwkrediet werd onder alle Fidelio cliënten een speciale eindejaarsspaaractie georganiseerd waarmee meer dan 1000 prijzen, waaronder 5 droomreizen ter waarde van elk 7.500 euro, te winnen waren.

Maria De Baets en haar echtgenoot Georges Degrande uit Donk werden vorige week door agentschapsdirecteur Chris Lambrecht in het Centea kantoor in Adegem-Dorp uitgenodigd als winnaar van een van de vijf hoofdprijzen.

De prijs werd overhandigd door de Centea regiomanager Luc De Splenter.


GBS DE KRUIPUIT PAKT 9 MEDAILLES
OP DE SVS ZWEMMEETING

GBS DE KRUIPUIT PAKT 9 MEDAILLES OP DE SVS ZWEMMEETING

Vorige week woensdag organiseerde de Stichting Vlaamse Schoolsporten (SVS) een zwemmeeting voor de leerlingen van het 3de tot het 6de leerjaar van het basisonderwijs.

Aan de zwemmeeting in het St. Annazwembad namen leerlingen van de Ark - Marktstraat Maldegem, de Ark - Zwarte Zusterslaan Maldegem, de Driesprong Maldegem, GBS de Kruipuit Adegem, Klavertje Vier Knesselare, GLS Watervliet, de springplank Sint- Jan in Eremo en de Regenboog Sint Laureins deel.

Op het programma stonden 25m schoolslag, 25m crawl, estafette per school (20 x 25m) en zwemmarathon (in 10 minuten zoveel mogelijk baantjes zwemmen).

Er namen 87 leerlingen aan de VDV zwemmeeting deel. De Gemeenteschool de Kruipuit, die met 14 leerlingen was ingeschreven, keerde met 9 medailles terug naar de Kruipuit.


GO WILD TERUG IN DE LUCHT

GO WILD TERUG IN DE LUCHT
De leerlingen van het 2de jaar A-stroom van de Mevr. Courtmans campus zorgen er voor de de leerlingen iedere vrijdagmiddag tussen 13u en 13u40 naar de schoolradio GoWild kunnen luisteren.

De schoolradio GoWild van de Mevrouw Courtmans Campus is aan zijn 4de jaargang toe. Er zijn volgens Benny Stroobant -leraar Nederlands van het 2de jaar A-stroom- enkele belangrijke wijzigingen aan het initiatief.

GoWild vormt nu een onderdeel van de mondelinge examens van de leerlingen. Die moeten de teksten die zij op de radio brengen zelf schrijven en voorleggen aan de heer Stroobant.

STRUCTUUR
In vergelijking met de vorige jaren zit er in de programmatie van GoWild 2013 meer structuur. Iedere week ligt er voor de leerlingen en de leerkrachten van de school een lijst met 100 titels van platen. Zij mogen daaruit hun top 20 samenstellen.

Op basis van die gegevens zenden de leerlingen van het 2de jaar A-stroom een top 10 uit. Bij de aankondiging van iedere plaat moeten zij de nodige uitleg kunnen geven.

De vrijdagmiddagen dat er geen hitlijst wordt uitgezonden komen een aantal vaste rubrieken aan bod. Daarin zitten actualiteit, sport en het mooiste boek. Die thema's worden door de leerlingen in de klas voorbereid.

Zowel de manier waarop de leerlingen hun berichten brengen als de inhoud zullen bepalend zijn voor het resultaat van hun mondeling examen Nederlands.


DE MURKEL EVEN AFGESLOTEN
WEGENS WATEROVERLAST

De winterprik met zijn 11 vorstnachten en zijn sneeuw hebben samen met de daarop volgende dooi en regen ook in onze gemeente op sommige plaatsen voor wateroverlast gezorgd. De brandweer, de technische dienst en de Politie waren 'stand by' zodat er nergens water de woningen binnendrong.

In een aantal straten in Kleit en in de Murkel in Adegem stonden stroken onder water. Uit veiligheidsoverwegingen werden die straten tijdelijk voor het verkeer afgesloten.

Hoewel de nodige signalisatie was aangebracht waren er toch nog automobilisten die zich van dat verbod niets aantrokken. De Politie die enkele van die chauffeurs betrapte heeft zich beperkt tot het geven van een waarschuwing.

De politie liet ondertussen weten dat automobilisten die in de toekomst toch voor het verkeer afsloten straten inrijden op de bon gaan.


DE LAPPERKES HEBBEN EEN NIEUWE
WAGEN EN EEN KEIZERSPAAR

DE LAPPERKES HEBBEN EEN NIEUWE WAGEN EN EEN KEIZERSPAAR
Aan hun lokaal het Damberd stelden de Adegemse carnavalsorde De Lapperkes hun nieuwe wagen voor.

Nadat zij verschillende thema voor hun carnavalswagen op een rijtje hadden gezet, beslisten de leden van de Lapperkes om dit jaar hun carnavalswagen rond het thema "Cars" op te bouwen.

De afgelopen maanden hebben een aantal handige leden van de carnavalsorde een deel van hun vrije tijd in het opbouwen van hun ondertussen al derde carnavalswagen gestoken.

Vorige week zondag was dan het moment gekomen om de wagen voor te stellen. Delegaties van verschillende carnavalsorden uit de regio waren naar Adegem-Dorp afgezakt om er de voorstelling van de wagen bij te wonen.

Voorzitter Wouter Ginneberge is trots op de Lapperkers, die ondertussen al 35 leden tellen. Leute maken blijft volgens de voorzitter ook in 2013 het motto van de Adegemse carnavalsorde.

Er werd veel gelachen maar ook secuur gewerkt tijdens het opstellen van de wagen. Iedereen die aan de bouw meewerkte wist dat de wagen niet groter mocht zijn dan op het plan stond. Anders zou hij niet uit de loods kunnen.

STOETEN
De wagen is voorgesteld en -zoals het bij carnavalisten past- goed gedoopt. Zowel de wagen als de leden van de Lapperkers zijn klaar voor de stoeten.

Volgens voorzitter Ginneberge zullen de Lapperkes dit carnavalsseizoen deelnemen aan 14 stoeten. Beginnen doen ze in Wetteren en daarna trekken zij naar stoeten in Oost- en West Vlaanderen.

Volgende week zondag zijn ze natuurlijk ook in de stoet in Maldegem te zien.

DE LAPPERKES HEBBEN EEN NIEUWE WAGEN EN EEN KEIZERSPAAR
Jurgen en Griet zijn het eerste keizerspaar van de Lapperkes.

De Lapperkes hebben niet alleen een nieuwe wagen om mee te pronken: zij hebben sedert enkele weken ook hun eerste keizerspaar!

Jurgen en Griet, die mee aan de wieg stonden van de Lapperkes, waren al eerder prins en prinses carnaval bij andere carnavalsordes.

Hun droom om het tot keizerspaar te brengen hebben zij bij de Lapperkes kunnen waarmaken. Het eerste Lapperkes keizerspaar werd enkele weken terug op het bal van de Lapperkes voorgesteld.

Voor Keizer Jurgen, wiens vader Wilfried gedurende vele jaren in actie was bij de Raad van Elf van d'Euzdre Veuze, was de aanstelling tot keizer een emotioneel moment.


BOB-CAMPAGNE WEL,
CONTROLES NIET GEDAAN

Vorig weekend was het laatste weekend van de nationale BOB campagne. De PZ Maldegem heeft vorig weekend op verschillende plaatsen controles uitgevoerd.

Enkele bestuurders mochten hun rijbewijs onmiddellijk inleveren. De controles begonnen zaterdagnamiddag 26 januari in de Koning Leopoldlaan. Daar werden 27 auto's gecontroleerd.

Een bestuurder legde een positieve ademtest af en een andere moest zijn rijbewijs onmiddellijk inleveren omdat hij positief getest werd op het gebruik van drugs.

Van de 35 chauffeurs die tijdens de controles in de Koningin Astridlaan werden gecontroleerd legden er twee een positieve test af en een chauffeur blies Alarm.

In het centrum van Maldegem werd een automobilist uit het verkeer geplukt omdat hij een roekeloos rijgedrag vertoonde. Tijdens de controle bleek hij positief op cannabis.

In een ander voertuig dat in het centrum werd gecontroleerd werd een hoeveelheid cannabis gevonden. Zondag 27 januari in de vroege morgen werden nog vier automobilisten aan een ademtest onderworpen.

Een van hen had zoveel op dat hij zijn rijbewijs onmiddellijk voor 14 dagen mocht inleveren.

De BOB campagne mag dan wel gedaan zijn, bij de PZ Maldegem zullen er, zoals voor het begin van de BOB campagne, nog regelmatig alcoholcontroles worden uitgevoerd.


JEVO BRENGT JE VALENTIJNSONTBIJT
AAN HUIS

Om zijn clubkas te spijzen organiseert volleybalclub JEVO ook dit jaar zijn Valentijnsontbijt. Op zondag 10 februari brengen zij het ontbijt tussen 8u en 10u30 aan huis.

Een ontbijt voor kinderen kost 7 euro. Volwassenen betalen 10 euro. Bestellen kan bij de bestuursleden, met de flyers die in de cafetaria van Meos liggen of via [email protected].


GEEN GROTE MANIFESTATIES MEER IN
VAN CAUTEREN EN EVENEMENTENHAL

Verenigingen, gemeentelijke adviesraden en het Comité voor Initiatief die tot vorig jaar voor hun grote activiteiten de sporthal Van Cauteren in de Bloemestraat in Maldegem of de evenementenhal in de Industrielaan (aan het politiehuis) gebruikten moeten zeker dit jaar maar mogelijks ook de komende jaren naar een andere locatie uitkijken.

Bij het begin van de raadszitting van 24 januari deelde burgemeester Marleen Van den Bussche mee dat de brandweer geen veiligheidsattest kan afleveren voor beide zalen.

Als mogelijke alternatieven werden er den Hoogen Pad in Adegem, de Berken in Kleit en de Poermolen in Donk. Mocht geen enkele van die zalen geschikt zijn voor een activiteit dan moeten de inrichters een tent huren.

Omdat een tent huren duur is zou het volgens schepen Annelies Lammertyn logisch zijn dat de gemeente de subsidies aanpast voor de organisaties die door deze nieuwe toestand verplicht worden een tent te huren voor het organiseren van hun activiteit.

GESCREEND
Enkele jaren terug kregen alle Oost Vlaamse gemeenten de gelegenheid om in het kader van het provinciaal jeugdbeleidsplan twee van hun zalen die door de jeugd gebruikt worden te laten screenen door mensen die door het provinciebestuur werden aangesteld.

De gemeente Maldegem liet de sporthal Van Cauteren en de evenementenhal doorlichten. Zij kreeg een verslag van de screen. Op vraag van burgemeester Van den Bussche heeft het Maldegemse brandweerkorps de beide locaties op zijn veiligheid onderzocht.

Brandweercommandant Alex Van Suyt bevestigde dat er na de screening aanpassingswerken aan de sporthal Van Cauteren zijn uitgevoerd. Die aanpassingen zijn volgens de brandweercommandant echter niet voldoende om een veiligheidsattest af te leveren.

Zoals in het screeningsverslag vermeld staat, moet er aan de structuur van de evenementenhal wijzigingen aangebracht worden voordat de zaal aanspraak kan maken op een veiligheidsattest.

WERKEN
Wil de gemeente dat de verenigingen en adviesraden nog gebruik kunnen maken van de sporthal in de Bloemestraat en van de evenementenhal, dan zullen er aan beide locaties ingrijpende aanpassingswerken moeten gebeuren.

Het schepencollege zal zijn eigen diensten of een studiebureau de opdracht moeten geven om na te gaan welke werken er precies moeten uitgevoerd worden en wat die de gemeente zullen kosten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home