www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 478 - Week 4 : van 20 tot 26 januari 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

HET IJS IS NOG TE DUN !

Hoewel er al verschillende schaatsers over één van de wachtbekkens in Baaikensede in Kleit gleden, heeft de gemeente Maldegem het wachtbekken in Kleit nog niet schaatsvrij gegeven.

Volgens burgemeester Marleen Van den Bussche zijn er borden met "verboden te schaatsen" geplaatst. Vrijdag zou namelijk nog geen van beide wachtbekkens in de Baaikensedestraat volledig zijn dichtgevroren.

De dikte van het ijs was maximum 6 cm. Er wordt geen toestemming om te schaatsen gegeven zolang het ijs geen 12 cm dik is.

Dagelijks wordt de dikte van het ijs gecontroleerd. De politie komt dagelijks een paar maal voorbij de wachtbekkens om te voorkomen dat erop geschaatst wordt.


GBS DE KRUIPUIT SCHREEF EEN JEUGDBOEK

GBS DE KRUIPUIT SCHREEF EEN JEUGDBOEK
Toen de GBS de Kruipuit in oktober 2009 haar project voorstelde werd "Kom uit je schelp" als titel van het jeugdboek naar voor geschoven.

Tijdens het schooljaar 2008 - 2009 lanceerde Piet Lammertyn, leraar in de Gemeentelijke Basisschool de Kruipuit, het idee om met de leerlingen van de school een boek te schrijven. Dat zou het lezen van de kinderen stimuleren.

Het voorstel kon rekenen op de instemming van de directie. Voor zijn initiatief kon Piet Lammertyn ook rekenen op de medewerking van zijn oom Erik Hebberecht, die met zijn eigen pennenvruchten al in de prijzen gevallen was.

TAAKVERDELING
Alle leerlingen van de GBS werden bij het project betrokken. Iedere klas mocht voor haar aandeel in het boek een werelddeel als achtergrond nemen.

Omdat de kinderen van het eerste en 2de leerjaar nog te klein waren om zelf opstellen te schrijven mochten zij hun verhalen rechtstreeks vertellen aan Erik Hebberecht, die ze noteerde.

Het eerste leerjaar vond zijn inspiratie in het leven in Europa. De leerlingen van het 2de leerjaar zochten hun inspiratie in Amerika en de verhalen van de leerlingen van het 3de leerjaar speelden zich af in Afrika.

Azië was de voedingsbodem voor de verhalen van de leerlingen van het 4de leerjaar. Voor hun verhalen zochten de leerlingen van het 5de leerjaar hun inspiratie in Oceanië.

De verhalen van de leerlingen van het 6de leraar hadden de Noord- en de Zuidpool als achtergrond.

EERSTE LEZING
De leerlingen van het 3de tot het 6de leerjaar werkten zowel thuis als op school aan hun verhaal.

Omdat alle gekozen namen voor plaatsen en dieren die in hun verhalen voorkwamen juist moesten zijn kwam er voor hen ook opzoekwerk op de computer bij kijken.

Erik Hebberecht verzamelde alle verhalen en verwerkte die tot een geheel.

Om er zeker van te zijn dat de leerlingen van de Kruipuit hun inbreng in het boek zouden herkennen besprak de heer Hebberecht het verhaal met de verschillende klassen.

Hier en daar werden op vraag van de kinderen woorden of zelfs zinnen gewijzigd.

UITGEVEN
Een boek schrijven is meer dan alleen een verhaal schrijven. Er moet een voorwoord zijn en het verhaal moet omkaderd worden met illustraties.

Omdat de opbrengst van het boek zou geschonken worden aan de actie "Kom Op Tegen Kanker" was Frank De Boosere graag bereid om het voorwoord voor het boek te schrijven.

Voor de illustraties kon gerekend worden op Kimberley De Schepper.

De kinderen kunnen de tekeningen zelf inkleuren en sommige zelf vervolledigen.

VOORSTELLING

Even piepen Bij De Buren
Vrijdagvoormiddag werd het boek "Even piepen Bij De Buren" in de GBS de Kruipuit voorgesteld.

Aanvankelijk was uitgeverij Clavis bereid om het jeugdboek van de GBS de Kruipuit en Erik Hebberecht te beoordelen en uit te geven. Op vraag van de uitgeverij werd het boek overigens zeven maal herschreven.

Toen de uitgeverij echter liet weten dat zij het boek niet zouden uitgeven besloten de school en de heer Hebberecht om het boek -dat ondertussen de titel "Even piepen bij de buren" kreeg- in eigen beheer uit te geven.

Vrijdag voormiddag werd het boek in de school op de Kruipuit, in aanwezigheid van burgemeester Marleen van den Bussche, officieel voorgesteld.

Het boek, dat 137 bladzijden telt en waarvan de opbrengst naar "Kom Op Tegen Kanker" gaat, kost 20 euro en kan besteld worden bij Erik Hebberecht, de GBS de Kruipuit of via www.shopmybook.com/nl/Basisschool-Kruipuit/EVEN-PIEPEN-BIJ-DE-BUREN.


WERKEN LANGS DE N49

Nu de werken langs de N49 tussen Eeklo en Kaprijke achter de rug zijn en het verkeer er in beide richtingen opnieuw over twee rijstroken kan rijden plant het Agentschap Wegen en Verkeer werken langs de N49, ter hoogte van Balgerhoeke.

In de richting van Knokke worden betonvakken vervangen ter hoogte van het kruispunt met Celieplas. In de richting Antwerpen wordt het wegdek van de brug over het Schipdonkkanaal aangepakt.

Volgens het antwoord van minister Hilde Crevits op een vraag van Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman zullen de werken in de loop van de maand maart beginnen.


MYRIAM VEIRMAN WERD DE
KRAK 2012 VAN MALDEGEM

MYRIAM VEIRMAN WERD DE KRAK 2012 VAN MALDEGEM

Ieder jaar in december organiseert de Krant van West Vlaanderen (KWV) in alle steden en gemeenten waar één van hun weekbladen verschijnt de verkiezingen van de Krak van het jaar.

Mensen die zich op sociaal, cultureel, sportief of economisch vlak inzetten voor hun gemeente en zijn bevolking komen in aanmerking voor nominatie voor de verkiezing van de KRAK.

Voor Maldegem en zijn deelgemeenten waren dit jaar Aimé D'hooge, Antoon Geirland, David Storm, Myriam Veirman en Ylva Galle de genomineerd. Tussen 1 december en 17 december kon er op een van die genomineerden gestemd worden.

Myriam Veirman, die actief is in de volleybal, de vakbondswerking en verschillende koren, werd tot KRAK 2012 van Maldegem verkozen. De andere ereplaatsen waren voor Ylva Galle en Antoon Geirland.


GEZINSBOND ORGANISEERT

Op woensdag 13 februari is Matthias De Vusser, ergotherapeut bij het AZ Eeklo, op uitnodiging van de Gezinsbond Adegem vanaf 19u30 te gast in de cafetaria van den Hoogen Pad. Hij zal het hebben over rugproblemen.

Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Wilfried Sierens tel 050 71 55 77 of met Dorine De Vlieger tel 050 71 61 33.

Op zondag 10 maart organiseert de Gezinsbond een tweedehandsbeurs in den Hoogen Pad. Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Wilfried Sierens.


VIER WEKEN SCHAATSPRET OP DE MARKT

VIER WEKEN SCHAATSPRET OP DE MARKT
Vrijdag werd begonnen met de bouw van de ijspiste op de markt van Maldegem.

Zeven jaar nadat de gemeente voor het laatst voor enkele weken een ijspiste op de markt installeerde hebben de Verenigde Handelaars Maldegem Centrum (VHMC) -nu de werken aan het gemeentehuis en de markt achter de rug zijn- het initiatief overgenomen.

Voor hun initiatief kan de VHMC rekenen op een gemeentelijke toelage van 8000 euro. Dat bedrag was aanvankelijk voorzien voor de organisatie van de Dag van het Paard, die niet doorging.

Vrijdag 25 januari om 19 uur opent Filip D'Haeze met zijn "Disco on Ice" het vier weken durend schaatsplezier. Iedere zaterdagavond is er discoschaatsen met Dj Ringo.

Op zondag 10 februari (carnaval) mag iedereen die verkleed is gratis schaatsen. Op woensdagnamiddag is er discoschaatsen voor de kinderen.

Het ganse schaatsprogramma is te vinden op de facebookpagina van VHMC.

Anderhalf uur schaatsen (met inbegrip van de huur van de schaatsen) kost 5 euro. Scholen die in klasverband naar de ijspiste komen betalen 3.50 euro per leerling. In die prijs zit ook nog een kop warme chocomelk.

Bij de ijspiste (17 op 24 meter) is ook een skihut waarin ouders en grootouders kunnen genieten van een drankje en een hapje terwijl zij kijken naar hun schaatsende kinderen en kleinkinderen .

VHMC hoopt de komende vier weken duizenden schaatsliefhebbers naar het centrum van Maldegem te lokken.


VERNIEUWING AAN DE TOP BIJ CD&V

VERNIEUWING AAN DE TOP BIJ CD&V
Jacques Willems wordt als CD&V voorzitter opgevolgd door Piet Vercruysse. Laura De Lille volgt Koenraad De Ceuninck op als voorzitter van de Maldegemse CD&V jongeren.

Ook dit jaar schreven zich meer dan 250 personen in voor het nieuwjaarsontbijt van CD&V Maldegem in den Hoogen Pad in Adegem. Voor de leden was het gratis. Niet leden moesten een democratische bijdrage betalen.

Dit jaar stonden er geen gastsprekers op het programma. Het CD&V bestuur gebruikte zijn nieuwjaarsontbijt om een aantal mandatarissen te huldigen (gemeenteraad en OCMW) die op het einde van de vorige bestuursperiode afscheid hebben genomen.

Tijdens het nieuwjaarsontbijt werden ook de nieuwe voorzitter en de voorzitter van de CD&V Jongeren verkozen.

Piet Vercruysse werd met 86% van de stemmen als opvolger van Jacques Willems verkozen. De heer Vercruysse is 59 jaar en leraar. Hij is ook voorzitter van de Christelijke Onderwijs Centrale West Vlaanderen.

Bij de leden onder de 35 jaar werd Laura De Lille met 88% van de stemmen tot voorzitter van de CD&V jongeren verkozen. Zij volgt Koenraad De Ceuninck op.

Laura is 23 jaar en als vroedvrouw actief in het O L V ter Linden in Knokke. Sedert 7 januari zetelt zij voor CD&V in de Raad van het OCMW.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home