www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 477 - Week 3 : van 13 tot 19 januari 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM KLONK OP EEN
VOORSPROEDIG 2013

ADEGEM KLONK OP EEN VOORSPROEDIG 2013
Voorzitter Vic Blomme verwelkomde de deelnemers aan de nieuwjaarsreceptie

Ook dit jaar zakten, de eerste zondag van het nieuwe jaar, enkele honderden Adegemnaren naar het kerkplein af om er samen met het gemeentelijk feestcomité te klinken op een voorspoedig 2013.

Nadat hij de mensen had verwelkomd en de sponsors had bedankt die het feestcomité opnieuw mogelijk hadden gemaakt om de mensen opnieuw extra te verwennen keek de voorzitter van het feestcomité vooruit naar de verkiezingen die, zoals bij het gemeentebestuur, om de zes jaar bij het Adegems feestcomité worden georganiseerd.

Die verkiezing is volgens voorzitter Blomme het ideale moment om het bestuur uit te breiden. Hij deed een oproep naar mensen met frisse ideeën om zich te melden om het eestcomité met raad en daad bij te staan. Belangstellenden kunnen zich melden bij de voorzitter.

ADEGEM KLONK OP EEN VOORSPROEDIG 2013
Van 10u30 tot 12u00 werd er gratis geklonken op het nieuwe jaar. Er was ruime keuze, zowel voor diegenen die geen als voor diegenen die wel alcohol lusten.

Voorzitter Blomme verwelkomde zondagvoormiddag speciaal onze kersverse burgemeester Marleen Van den Bussche, die net als enkele schepenen en raadsleden naar het Adegemse kerkplein waren afgezakt.

Van de burgemeester wou de heer Blomme weten of de feest- en wijkcomités -nu er moet bespaard worden- ook in de toekomst nog op ondersteuning van de gemeente kunnen blijven rekenen.

In haar antwoord verzekerde de burgemeester de verschillende comités dat ook het nieuwe gemeentebestuur het werk van vrijwilligers waardeert en ondersteunt. De slogan "Maldegem Leeft" blijft ook na het tijdperk De Roo bestaan.

Zij voegde er wel aan toe dat het niet noodzakelijk is dat in de toekomst alle grote evenementen in het centrum van de gemeente worden georganiseerd. Na de officiële toespraken werd er bij een hapje en een drankje gezellige verder gekeuveld.


NIET AANGEKONDIGDE
INGRIJPENDE WERKEN OP DEN HOEKE

NIET AANGEKONDIGDE INGRIJPENDE WERKEN OP DEN HOEKE
Zo zag het kruispunt van den Hoeke er vorige week uit. Er waren momenten dat het verkeer uit Adegem - Dorp, Spanjaardshoek en de Hillestraat de Kallestraat in konden.

De inwoners van Adegem-Dorp tussen Den Hoeke en het Centea kantoor keken raar op toen er vorige week eerst borden met parkeerverbod werden geplaatst en daarna het voetpad gedeeltelijk werd uitgebroken.

Het werd al snel duidelijk dat er nieuwe kabels van de nutsvoorzieningen moesten getrokken worden voor de nieuwbouw op den Hoeke.

Niemand betwist de noodzaak van de vernieuwing en/of verzwaring van de lijnen. Zowel de mensen in Adegem - Dorp als de mensen die er regelmatig te voet per fiets of per voertuig door moeten vinden het wel jammer dat die nochtans ingrijpende werken niet op voorhand werden aangekondigd.

NIET AANGEKONDIGDE INGRIJPENDE WERKEN OP DEN HOEKE
In een gedeelte van Adegem - Dorp (kant met de pare huisnummers) werd het voetpad uitgebroken om er kabels onder te steken.

Wij spraken met enkele mensen uit Adegem-Dorp: niemand van de aangesprokenen was verwittigd over de werken. Een navraag bij het schepencollege leerde ons dat die werken niet in opdracht van de gemeente werden uitgevoerd.

Het is niet abnormaal dat onder meer Eandis één of slechts een paar dagen voordat zij in de gemeente werken uitvoeren de gemeente van die werken op de hoogte brengen.

De arbeiders die de werken uitvoeren zijn zich van geen kwaad bewust: "Wij krijgen de opdracht en wij voeren hem uit" klonk het.


PRINS GEERT KRIJGT
EEN TWEEDE AMBTSTERMIJN

PRINS GEERT KRIJGT EEN TWEEDE AMBTSTERMIJN

Vorige week zaterdag werd Prinscarnaval 2013 tijdens de nieuwjaarsdrink van de Raad van Elf voorgesteld.

Omdat Prins Geert II (Van den Wynckel) het als prinscarnaval 2012 zo goed heeft gedaan heeft de Raad van elf hem gevraagd om een 2de ambtstermijn te aanvaarden.

Geert, die een van de stuwende krachten is achter de carnavalsorde de Soepkiekens, heeft dat aanbod aanvaard en zal Maldegem door carnaval 2013 leiden.


MOORD OP BERNARD VERSTRAETE
PAS IN APRIL VOOR ASSISEN

Nu Tonislav Tonkov -de vermoedelijke opdrachtgever voor de moord op Bernard Verstraete (2009)- terug is opgepakt in Bulgarije, hoopte de familie Verstraete dat het proces zoals voorzien op het einde van deze maand zou beginnen.

Dinsdag 8 januari moest de Bulgaar in Gent voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling verschijnen. Omdat hij nog niet in het land is was dat onmogelijk.

De Bulgaar heeft ondertussen een nieuwe advocaat onder de arm genomen. Die advocaat heeft aan de rechtbank gevraagd om hem de nodige tijd te geven om het dossier van zijn cliënt in te kijken.

De familie Verstraete heeft ondertussen al vernomen dat het proces naar april 2013 wordt verschoven.


RINGBAAN ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT
HOPEN OP EEN VERKEERSVEILIGER 2013

RINGBAAN ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT HOPEN OP VERKEERSVEILIGER 2013
Meer verkeersveiligheid in onze buurt was de rode draad in de nieuwjaarsbrief van het buurtcomité Ringbaan - Zandakkers - Blekkersgat.

Om praktische redenen had het buurtcomité van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat zijn nieuwjaarsreceptie 2013 naar de eerste zaterdagavond van het nieuwe jaar verschoven.

Dat de mensen van de buurt graag tijd vrijmaken voor initiatieven die door het buurcomité worden georganiseerd bleek uit de grote belangstelling die er voor de nieuwjaarsreceptie op zaterdagavond bestond.

Het voorzittersduo Kathelijn en Dieter hadden Erwin Goethals, de nieuwe schepen van openbare werken, naar de nieuwjaarsreceptie uitgenodigd om hem een beeld te geven van de veiligheidsproblemen waarmee de inwoners van de buurt, de kinderen die naar school fietsen, de mensen die hun kinderen naar de buitenschoolse kinderopvang brengen, de speelpleinwerking, de KLJ en het Muziek geconfronteerd worden.

Zo hadden zij over de hoge snelheden die in de Ringbaan (een weg zonder fietspaden of voetpaden) ontwikkeld worden.

Ook het aantal zware vrachtwagens die door de buurt rijdt neemt volgens het buurtcomité niet af: op een namiddag werden in amper 30 minuten vijf zware vrachtwagens geteld.

Vrachtwagenchauffeurs die uit de Krommewege komen en die normaal gezien via het Vliegplein naar de N9 zouden kunnen rijden getuigden aan leden van het buurtcomité dat zij via de Ringbaan of de Verbranden Bos verder moeten rijden omdat zij het speciaal rondpunt aan de Krabbe niet kunnen nemen!

Er werd in de nieuwjaarsbrief speciale aandacht gevraagd voor de Lekvijverswegel: veel kinderen en ook volwassenen fietsen langs daar naar het centrum. Door het ontbreken van verlichting is dat tijdens de donkere maanden bijna onmogelijk.

De voetvangers en fietsers moeten ook regelmatig aan de kant gaan staan omdat er -ondanks het verbodsteken- auto's door de Lekvijverswegel rijden.

Er werden tenslotte ook maatregelen gevraagd om de oversteek van de Lekvijverswegel met de Ringbaan veiliger te maken.

RINGBAAN ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT HOPEN OP VERKEERSVEILIGER 2013
Schepen Goethals beloofde geen onmiddellijke oplossingen. Hij zal de problemen en mogelijke oplossingen eerst met het schepencollege en de technische dienst bespreken.

ANTWOORD
De nieuwe schepen van openbare werken vond het fijn dat hij zijn eerste officiële toespraak mocht geven bij het buurtcomité Ringbaan-Zandakkers-Blekkersgat.

Toen de heraanleg van het gedeelte van de Ringbaan tussen de Kallestraat en Lekvijverswegel destijds in de gemeenteraad werd behandeld, heeft toenmalig raadslid Erwin Goethals er, na overleg met Piet Blomme en Lieve Blondeel en met de steun van toenmalig schepen van Openbare werken Noël Wille, voor gezorgd dat dat stukje Ringbaan op zijn huidige breedte is gekomen.

De schepen deed niet onmiddellijk beloften in verband met de aangekaarte problemen: hij beloofde wel de problemen met het schepencollege en de technische dienst te bespreken. Tijdens die besprekingen zal nagegaan worden op welke manier de verkeersveiligheid in de wijk verhoogd kan worden.

RINGBAAN ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT HOPEN OP VERKEERSVEILIGER 2013
De mensen van de Ringbaan hebben niet gewacht op de eerste maatregelen van het gemeentebestuur: de verkeersborden die ze als didactisch materiaal voor hun nieuwjaarsbrief hadden gebruikt hebben zij op verschillende plaatsen van de Ringbaan (op privégrond) geplaatst.

Schepen Goethals wees er de aanwezigen nog op dat het schepencollege bij het uitvoeren van wegeniswerken het STOP-principe (stappers, trappers, openbaar vervoer en Privévervoer) zal volgen.

Uit de reacties van de aanwezigen kon worden opgemaakt dat de manier waarop de schepen hun problemen benadert in de smaak is gevallen.

Hij heeft Kathelijn en Dieter ondertussen ook al laten weten dat zij voor hun problemen ook rechtstreeks contact mogen opnemen met Stefaan Delbecke hoofd van de dienst infrastructuur.


OOK DE NIEUWE RAAD VAN
HET OCMW IS GEINSTALLEERD

OOK DE NIEUWE RAAD VAN HET OCMW IS GEINSTALLEERD

De nieuwe Raad van het OCMW bestaat uit:

Zittend van links naar rechts: Laure De Lille (CD&V), Tina Rogge (Open VLD), Stefaan Standaert (Groen - voorzitter), Piet Van Wambeke (secretaris) en Godelieve Blondeel (N-VA).

Staande van links naar rechts: Cecile Ryckaert (CD&V), Stefan Lamotte (CD&V), Glenn Longueville (Open VLD), Jacques De Taeye (CD&V), Geertrui Baert (N-VA), Patricia Stokx (Groen) en Fredrik De Baets (N-VA).

Het was Koenraad De Ceuninck die als voorzitter van de gemeenteraad de eerste zitting van de nieuwe raad van het OCMW opende. Als eerste punt op de dagorde stond de eedaflegging van de raadsleden.

Alvorens met de eedaflegging te beginnen verwees Koenraad De Ceuninck naar een schrijven van Peter Van Hecke (Open VLD) die verkozen was als OCMW raadslid maar verzaakt aan zijn zitje in de Raad van het OCMW. Glenn Longueville mocht als zijn eerste opvolger de plaats van Peter Van Hecke rond de vergadertafel innemen.

Nadat alle leden de eed hadden afgelegd werd Stefaan Standaert met de overhandiging van de sjerp en onder applaus van zowel de raadsleden als het publiek tot nieuwe voorzitter van het OCMW aangesteld.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home