www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 476 - Week 2 : van 6 tot 12 januari 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM WIL GEEN
EXTRA WINDMOLENS MEER

ADEGEM WIL GEEN EXTRA WINDMOLENS MEER
Met hun spandoek laten de actievoerders duidelijk weten dat er in Adegem geen windmolens meer moeten bijkomen.

In minder dan een week hebben 250 inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving een bezwaarschrift klaar gemaakt tegen de komst van een nieuwe windmolen tussen de N49 en de Kleine Moerewege.

Het is pas op de laatste dag van 2012 dat de inwoners van de Moerewege en omgeving, langs een straatje waar bijna geen passage is, het bord met de aanplakbrief van een openbaar onderzoek voor de bouw van een windmolen langs de N49 zagen staan.

Tussen de nieuwjaarswensen door werden de mensen opgeroepen om een bezwaarschrift in te dienen. "Mochten wij Adegem rondgaan dan zouden wij meer dan 1000 bezwaarschriften kunnen verzamelen. Wij hebben ons beperkt tot het aanspreken van de mensen uit de Moerewege en omgeving.

Naast gewezen gemeenteraadslid Noël Wille is er ook een persoon op wiens grond er een windmolen staat die een bezwaarschrift heeft ingediend" vertelde Steven Derivière, woordvoerder van het actiecomité.

Omdat de bekendmaking van het openbaar onderzoek volgens de actiegroep niet volgens het boekje is verlopen overweegt de actiegroep om eerst beroep aan te tekenen tegen het openbaar onderzoek. Mocht hun klacht aanvaard worden dan moet er een nieuw openbaar onderzoek komen.

GEMEENTELIJK REGLEMENT
Om hun bezwaren te staven verwijzen de actievoerders naar het Maldegems gemeentelijk reglement. Volgens dat reglement mogen er op Maldegems grondgebied op minder dan 1 km afstand van een woning geen windmolens meer komen.

De plaats die Electrabel voor de windmolen heeft uitgekozen ligt volgens de metingen van de actiegroep op amper 440 m van woningen in de Kleine Moerewege.

De leden van de actiegroep wijzen er ook op dat zij nu al geluidhinder ondervinden van de zeven windmolens die langs de N49 op Maldegems grondgebied staan.

Vooral 's avonds en 's nachts als het verkeer tot stilstand gekomen is dringt het geluid van de draaiende molenwieken door, tot zelfs in de geïsoleerde woningen in de Kleine Moerewege.

WAARDEVERMINDERING
De inwoners van Moerewege en omgeving vrezen niet alleen voor extra geluidshinder door een bijkomende windmolen: zij hebben hun eigendom laten schatten zonder en met windmolen langs de N49. De waardevermindering loopt volgens de schatter op tot 30%.

Een delegatie van de actievoerders had vorige week donderdag een afspraak met burgemeester Marleen Van den Bussche. Zij zullen haar het pak bezwaarschriften indienen en er bij de burgemeester op aandringen dat de eigen bouwverordening wordt toegepast.


ANTOON GEIRLAND DERDE KRAK-LAUREAAT VAN HET BRUGSCH HANDELSBLAD

ANTOON GEIRLAND IS DERDE KRAKLAUREAAT VAN HET BRUGSCH HANDELSBLAD

Tot 17 december kon er op de website van de Krant van West Vlaanderen gestemd werden worden op een van de vijf kandidaten voor de titel van KRAK 2012 van Maldegem.

Net voor de jaarwisseling werd door de redactie van de K W bekendgemaakt dat de Adegemnaar Antoon Geirland op de 3de plaats is geëindigd.

Antoon werkte 23 jaar bij de gemeente Maldegem. Als wielrenner en cyclocrosser was hij een laatbloeier.

Toen hij het wielrennen als competitiesport stopte werd hij wielertoerist bij den Tol in Ede. Daar helpt hij mee aan het inrichten van hun rally's.

Sedert hij met pensioen is maakt Antoon ook deel uit van de Wielercel en het parkcrosscomité. Dit jaar werkt hij voor het eerst mee aan het uittekenen en aanleggen van de Parkcross, die doorgaat op woensdag 6 februari in het Sint Annapark.


EEN NIEUWE UITDAGING
VOOR SOFIE DE BAEDTS

EEN NIEUWE UITDAGING VOOR SOFIE DE BAEDTS
Vrijdagavond opende de cafetaria van het Sint Annazwembad in Maldegem opnieuw zijn deuren. Het nieuwe gezicht van de cafetaria is Sofie De Baedts.

Goed nieuws voor de mensen die na een zwembeurt in het Sint Annazwembad met dorst naar huis moesten: de cafetaria is terug open. Sofie De Baedts is de nieuwe uitbaatster.

Door problemen tussen de vorige concessiehouder en de uitbater van het cafetaria van het Sint Annazwembad was die cafetaria meer dan een jaar lang gesloten. De gemeente kon daar wettelijk niets tegen in brengen.

Omdat de concessie eind vorig jaar afliep heeft het Autonoom gemeentebedrijf een nieuwe concessie uitgeschreven.

Sofie De Baedts, die op Spanjaardshoek woont en als kleurenconsulente tewerkgesteld was bij Colora in Eeklo, keek al enige tijd uit naar een eigen zaak. Zij rondde de onderhandelingen met het AGB met succes af.

De afgelopen weken heeft de cafetaria in de Gidsenlaan een facelift ondergaan. De cafetaria is ook op zondag open als het zwembad open is.


HET ONGENOEGEN GROEIT !

Hoe meer ze zelf door de wegversmallingen moeten rijden of fietsen, hoe meer het ongenoegen groeit bij de inwoners van de Hillestraat.

De aangekondigde asverschuivingen, die niets meer zijn dan wegversmallingen, voldoen niet aan de gestelde verwachtingen.

Sommige auto's vliegen door de wegversmalling. Andere chauffeurs trekken het zich niet aan of zijzelf dan wel de weggebruiker die uit de andere richting komt als eerste door de wegversmalling mag rijden.

Enkele inwoners willen een onderhoud met het schepencollege of de cel veiligheid om de situatie in de Hillestraat te evalueren.

Niet alleen in de Hillestraat, maar ook bij inwoners in de Ringbaan en omgeving groeit het ongenoegen: personenwagens ontwikkelen er snelheden die veel te hoog liggen en er komen te veel vrachtwagens door de Ringbaan die daar niet moeten zijn.

Die problemen zullen zeker aangekaart worden tijdens de nieuwjaarsreceptie, als schepen Erwin Goethals op bezoek komt op de Zandakkers.


NIEUWE GEMEENTERAAD GEINSTALLEERD

NIEUWE GEMEENTERAAD GEINSTALLEERD

De nieuwe Maldegemse gemeenteraad is als volgt samengesteld:

Zittend het schepencollege, van links naar rechts:
Antoine Pauwels (CD&V), Erwin Goethals (Groen), Tijs Van Vynckt (gemeentesecretaris), Marleen Van den Bussche (burgemeester - CD&V), Valerie Taeldeman (CD&V), Geert De Roo (CD&V), Frank Sierens (CD&V) en Annelies Lammertyn (CD&V).

Staande op de eerste rij, van links naar rechts:
Peter Van Hecke (N-VA), Freddy Boels (N-VA), Arnaut De Lille (N-VA), Wim Swyngedouw (Open VLD), Koenraad De Ceuninck (voorzitter gemeenteraad - CD&V), Bart Van Hulle (Open VLD), Jason Van Landschoot (Open VLD), Peter Van Hecke (Open VLD), Anneke Gobeyn (CD&V) en Ann Van den Abeele (CD&V).

Staande op de tweede rij, van links naar rechts:
Lieve Blondeel (N-VA), Leen Boussier (N-VA), Boudewijn De Schepper (CD&V), Maarten Bekaert (N-VA), Nicole Maenhout (N-VA), Rudi De Smet (N-VA), Arsène Bauwens (N-VA), Marten De Jaeger (CD&V), Maarten De Smet (CD&V) en Stefaan Standaert (Groen).

Nadat het er op 14 oktober, de avond van de gemeenteraads- verkiezingen, naar uitzag dat de CD&V in Maldegem naar de oppositiebanken zou verwezen worden en er een coalitie van N-VA, Open VLD en Groen zou komen, wijzigde de situatie in die mate dat in de gemeenteraad die op woensdag 2 januari werd geïnstalleerd CD&V en Groen een 14/27 meerderheid vormen.

Omdat er in de raadszaal amper plaats is voor publiek werd voor de installatievergadering van de gemeenteraad uitgeweken naar de conferentiezaal in Adegem.

Meer dan honderd mensen woonden de installatievergadering bij. Trui Baert (N-VA), die verkozen was, zat bij de opening van de vergadering rond de vergadertafel maar werd, omdat zij aan haar mandaat verzaakt, vervangen door Arsène Bauwens.

VLAG
Buiten Marleen Van den Bussche, die haar eed als raadslid en burgemeester had afgelegd in de handen van gouverneur André De Nys, werden alle verkozenen een voor een door Koenraad De Ceuninck, voorzitter van de gemeenteraad, naar voor geroepen om hun eed af te leggen.

Iedereen kreeg applaus van zowel de andere raadsleden als het publiek. Telkens een lid van N-VA naar voor werd geroepen ging achteraan in de zaal een N-VA vlag de hoogte in.

Nadat alle raadsleden de eed hadden afgelegd mochten Valerie Taeldeman, Erwin Goethals, Geert De Roo, Frank Sierens, Antoine Pauwels en Annelies Lammertyn nog eens naar voor komen om ook hun eed als schepen af te leggen.

VERKIEZING
De eerste taak van de nieuwe gemeenteraad was de verkiezingen van de leden van de raad van het OCMW.

Iedereen rond de vergadertafel kreeg 6 stembrieven met daarop al de namen van de kandidaten voor de raad van het OCMW.

Alvorens tot de stemming over te gaan wees de voorzitter van de gemeenteraad de raadsleden er op dat zij de zwarte stylo moesten gebruiken die voor hen klaar lag en op iedere stembrief slechts een stem mochten uitbrengen.

Dat die uitleg geen overbodige luxe is werd in Brugge bewezen: daar zorgde een lid van SP.A er door ongeldig te stemmen voor dat zijn partijgenoot niet alleen naast de post van ondervoorzitter van het OCMW greep, maar zelfs niet in de raad zal zetelen!

De installatie van de nieuwe raad van het Maldegemse OCMW is op maandag 7 januari.

HANDEL
Dagen voor de installatievergadering van de gemeenteraad worden er binnen de verschillende partijen uitgerekend hoe zij bij de stemming voor de raad van het OCMW hun stemmen onder hun kandidaten moeten verdelen om zoveel als mogelijk vertegenwoordigers in de raad te hebben.

Sommige partijen hebben enkele stemmen op overschot en andere hebben er dan weer enkele te kort om een extra zetel te halen. Dan wordt er tussen verschillende partijen onderhandeld.

CD&V had uitgerekend dat het met zijn 72 stemmen vier van zijn kandidaten naar het OCMW kon sturen. Er waren nog stemmen over.

Hoewel de stemming geheim is laat het zich raden dat een het grootste deel van het overschot van de CD&V stemmen naar Groen ging, die twee vertegenwoordigers in de Raad krijgt.

In de wandelgangen hoorden wij dat N-VA -die zeker was van drie zitjes in de Raad van het OCMW- onderhandelde met Open VLD om via het overschot van de Open VLD stemmen een vierde zitje binnen te halen (gevolgd door een gentleman's agreement).

Een paar dagen voor de stemming liet Open VLD weten dat zij niet ingingen op het voorstel van N-VA.

Open VLD had van een andere partij de toezegging gekregen dat zij voldoende stemmen kreeg om twee van hun kandidaten voor zes jaar naar het OCMW te sturen.

NIEUWE GEMEENTERAAD GEINSTALLEERD
Tijdens de receptie die op de installatievergadering volgde stelde Freddy Boels (N-VA) Elke Bleyaert voor, die vermoedelijk over enkele maanden Lieve Blondeel in de gemeenteraad zal opvolgen. Lieve zou zich volledig op haar taak als lid van de raad van het OCMW willen concentreren.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home