www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 467 - Week 45 : van 4 tot 10 november 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

FIETS UIT STALLING GESTOLEN

Nog maar enkele weken terug vestigde de PZ Maldegem ons er op dat wij in de donkere maanden zijn aangeland, dat zijn de maanden waarin de kansen op inbraken en diefstallen toenemen.

Een wielertoerist in de Molenstraat in Adegem heeft dat al aan den lijve ondervonden: zijn (oude) racefiets, die donderdagvoormiddag nog in zijn stalling stond, was, toen hij zaterdagmorgen opnieuw in zijn stalling ging, verdwenen.

Gelukkig voor de wielertoerist stond zijn ander (duurdere) fiets- en mountainbikemateriaal niet in de stalling.

Opmerkelijk is wel dat er buiten de racefiets niets werd ontvreemd of verplaatst.


DE ASVERSCHUIVINGEN KOMEN ER AAN

Op woensdag 10 oktober kregen de inwoners van de Hillestraat tijdens een informatievergadering in den Hoogen Pad te horen dat er in hun straat twee asverschuivingen komen om de snelheidsduivels te verplichten gas terug te nemen en om de veiligheid van de zwakke weggebruikers te verhogen.

De asverschuivingen met daarin een zebrapad komen ter hoogte van het huis met nummer 10A en het huis met nummer 26.

Als de weersomstandigheden het toelaten worden de werken de eerste weken van november aangevat.

Of de Hillestraat tijdens de duur van de werken geheel of gedeeltelijke voor het doorgaand verkeer wordt afgesloten werd nog niet medegedeeld.


UITSPRAAK BINNEN DE 40 DAGEN

Toen op 14 oktober, na de telling van de stemmen in Maldegem, bleek dat Groen bij het invoeren van de resultaten van het laatste telbureau zijn derde zetel met drie stemmen verloor aan N-VA, stond het al vast dat op basis van dat klein verschil Groen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen een hertelling van de stemmen zou vragen.

Later op de avond kwam daar dan nog het probleem van de 29 ontbrekende stembrieven als argument bij.

Groen had 30 dagen tijd om klacht in te dienen. Op maandag 22 oktober, op basis van de twee hogergenoemde feiten, heeft Groen haar klacht ingediend. De raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft 40 dagen tijd om tot een uitspraak te komen.

INVLOED
Groen hoopt dat de Raad voor Verkiezingsbetwistingen zal beslissen dat er in Maldegem een (volledige of gedeeltelijke) hertelling van de stemmen moet komen. De partij kan daardoor eventueel haar derde zetel ten nadele van N-VA binnenhalen. Die verschuiving zou er dan voor zorgen dat een CD&V-Groen Coalitie geen krappe 14/27 maar een 15/27 meerderheid krijgt.

Niet alleen Groen en N-VA kijken uit naar de beslissing van de Raad voor verkiezingsbetwistingen. Ook bij VB hopen ze dat er een hertelling komt. Een verschuiving van een twintigtal stemmen in hun voordeel zou volgens hun voorzitter een zetel voor VB kunnen opleveren.

WAPENSTILSTAND
Ondertussen houden de delegaties van zowel Groen als CD&V zich aan hun afspraak om over de onderhandelingen over de bestuursovereenkomst geen verklaringen af te leggen. Het enige dat ze kwijt willen is dat er constructief gewerkt wordt en dat alle verkozenen van beide partijen nauw bij de besprekingen betrokken worden.

Mocht er een CD&V-Groen coalitie met een krappe 14/27 meerderheid komen dan zullen de gemeenteraadszittingen naar een andere dag moeten verschoven worden. Op woensdag zit Valerie Taeldeman in het Vlaams Parlement. Als er daar in de late namiddag of vooravond moet gestemd worden kan zij nooit tijdig in Maldegem terug zijn voor de gemeenteraad.

Daardoor zouden, als alle raadsleden aanwezig zijn behalve Vlaams Parlementslid Taeldeman, alle punten van de dagorde bij staking van de stemming (13/13) kunnen verworpen worden.

Volgens de voorzitters van CD&V en Groen is het de bedoeling dat er op 11 november een bestuursakkoord aan de beide besturen wordt voorgelegd.


ACME JEUGD WINT TWEEDE MEOS-TROFEE

ACME JEUGD WINT TWEEDE MEOSTROFEE

Tijdens de tweede Meos trofee moesten de deelnemers een parcours van 20 km met de fiets afleggen.

Tijdens hun rit waren een aantal stopplaatsen ingelast waar opdrachten moesten vervuld worden. Langs het Schipdonkkanaal, op het terrein van survivalclub Meetjesland, moesten de deelnemers onder meer touwklimmen, met boomstammen jongleren en boogschieten.

ACME JEUGD WINT TWEEDE MEOSTROFEE
Aan de 2de Meos-trofee namen zes
ploegen van 4 jonge sporters deel.

De deelnemers werden op hun tocht begeleid door personeel van de sportdienst en de peters van de KAM mountainbikeroute.

De trofee werd dit jaar gewonnen door Severijn D'hoedt, Piotr Gilson, Louis Gaudissabois en Xander Dossche. Alle vier zijn ze lid van ACME. Piotr speelt ook nog voetbal.
Volgens de leden van het winnend team waren de tijdrit en de oriëntatieloop dit jaar de zwaarste opdrachten.


LAATSTE GRATIS WIJNDEGUSTATIE

Gedurende vele jaren hebben Omer Colmann en Franz Böllinger uit het Duitse Platten gratis wijndegustaties in Maldegem georganiseerd. Mensen uit Maldegem en Adegem waren de afgelopen jaren te gast bij Franz in Platten om er druiven te plukken.

Vorig jaar op 8 december heeft Franz echter de strijd tegen zijn kanker verloren. Samen met Lucia, Andrea en An, de echtgenote en dochters van Franz, organiseert Omer Colmann als hommage aan Franz Böllinger op zaterdag 17 november vanaf 20u een laatste gratis wijndegustatie in het dienstencentrum Oud Sint Jozef in de Mevr. Courtmanslaan in Maldegem.


JONG EN OUD GENOOT VAN HALLOWEEN

JONG EN OUD GENOOT VAN HALLOWEEN
Niet alleen de jeugd had zich vorige week zaterdag voor de griezelwandeling van de Gezinsbond en KLJ Adegem in een Halloweenoutfit gestoken.

De meer dan 150 deelnemers aan de Halloweenwandeling die vorige week zaterdagavond door de Gezinsbond en KLJ Adegem werd georganiseerd, hebben genoten van zowel van de wandeling, de animatie als de natjes en droogjes.

De gezinnen waarvan de jongste kinderen nog vroeg naar bed moesten, konden al om 18u30 aan hun wandeling beginnen.

Er was een parcours uitgestippeld dat zoveel als mogelijk de drukke en goed verlichte wegen ontweek. Daarom was het bij zich hebben van een zaklamp zaterdagavond geen overbodige luxe.

JONG EN OUD GENOOT VAN HALLOWEEN
Terug in de cafetaria van den Hoogen Pad konden de Halloweenwandelaars nagenieten bij een bord dampende soep.

De mensen die langs de omloop van de Halloweenwandeling woonden waren schriftelijk verwittigd van de komst van de Halloweenwandelaars. Er werd hun ook gevraagd om zaterdagavond hun honden binnen te houden.

Verschillende mensen toonden hun sympathie voor het initiatief van de Gezinsbond en KLJ door -tot tevredenheid van de organisatoren- niet alleen hun hond binnen te houden maar ook hun huis en tuintje in Halloweenstijl te versieren.

Ondanks de frisse wind hadden de wandelaars geen tijd om het koud te hebben; op de stopplaatsen werd de innerlijke mens verfrist en versterkt. De Halloweenwandelaars konden er ook genieten van een schimmenspel en een griezelverhaal.

De laatste groep wandelaars die omstreeks 20u aan de Hoogen Pad vertrok was ongeveer 2u30 later terug op de startplaats.

Van zodra die groep binnen was werd de soep uitgeschept.


TWEEDE MEOS KIDSSURVIVAL

TWEEDE MEOS KIDSSURVIVAL
Voor de kinderen van het eerste tot en met het derde leerjaar die iets sportief in hun herfstvakantie wilden steken was er de tweede editie van de Meos Kidssurvival.

In de sporthal Meos stond dinsdag een hindernissenparcours opgesteld waarin verschillende niet-klassieke sporten zaten.

De meer dan 70 jongeren die zich voor de Meos Kidssurvival hadden ingeschreven werden in groepen ingedeeld.

Begeleiders zorgden er voor dat alle kinderen van alle groepen minstens tweemaal het volledige parcours aflegden. Tussendoor was er ook tijd om de innerlijke mens te verfrissen en te versterken.

De kinderen gingen zo op in hen spel dat hun ouders er vroeger waren om hen te komen halen dan dat zij verwachtten.


HET AMBACHT MALDEGEM
STELT ZIJN 18de JAARBOEK VOOR

Op zaterdag 8 december stelt de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem zijn 18de rijk geïllustreerde Jaarboek (2012) voor.

In dat jaarboek blikt Jozef Dobbelaere terug op het dagelijkse leven in Maldegem tijdens WOI en bij de 1500 weerbare mannen die zich tussen 1915 en 1918 moesten laten registreren in het gemeentehuis.

Jozef blikt ook nog even terug op wat er 100 jaar geleden gebeurde.

Hugo Notteboom blikt terug op het toneelleven in Maldegem in de periode tussen de twee wereldoorlogen.

Walter Notteboom levert een bijdrage over de Grot in Kleit. Samen Met Raphaël Cromheecke blikt hij terug op de familie Cromheecke.

Marc Martens schrijft over de jaar- en weekmarkt van Middelburg. Samen met Jeroom Van Maldeghem snuffelt hij in het pachtcontract van het Hooghof in Kleit.

Roger Rogge heeft het over de voetschrapers, een curieus bouwkundig erfgoed in Maldegem.

Tot 29 november kan op het 18de jaarboek van het Ambacht Maldegem worden ingetekend door 20 euro te storten op het rekeningnummer BE51 9799 5939 3962 van het Ambacht Maldegem, met vermelding "Jaarboek 2012".

Het Jaarboek kan ook besteld worden bij Jozef Dobbelaere, Weide 4 Adegem - Marc Maeyens, Oude Weg 48 Adegem - Hugo Notteboom, Prins Boudewijnlaan 9B Adegem en Walter Notteboom, Noordstraat 196 Maldegem.

Meer informatie over het Ambacht Maldegem en over de al verschenen jaarboeken vindt u op de website van het Ambacht Maldegem. U kunt natuurlijk ook telefonisch terecht bij Walter Notteboom op het nummer 050 71 30 25 voor verdere inlichtingen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home