www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 460 - Week 38 : van 16 tot 22 september 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DODELIJK ONGEVAL
IN DE HILLESTRAAT

In de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 september omstreeks 23u30 verloor Mario De Vlieger uit Adegem-Dorp de controle over zijn motor in de Hillestraat.

Hij kwam met een harde klap tegen de afsluiting van het huis nr. 29 terecht. De hulpdiensten hebben Mario nog gereanimeerd maar hij overleed aan de opgelopen verwondingen.

Mario, die lid was van een Nederlandse motorclub, had twee kinderen. Hij werd in intieme kring begraven.


WIJ VERGETEN ONZE BEVRIJDERS

WIJ VERGETEN ONZE BEVRIJDERS
Het optreden van het koor Canticorum en de kinderen van de Papaver en de GBS de Kruipuit was een van de hoogtepunten van de herdenkingsplechtigheid op het Canadees Kerkhof.

Terwijl het vorstenhuis jaarlijks een afgevaardigde stuurt, en officiële delegaties uit Canada, Polen en Groot Bretagne samen met delegaties van steden en gemeenten en leden van vaderlandslievende verenigingen uit gans Vlaanderen aan de plechtigheid deelnemen, daalt ieder jaar de belangstelling van de inwoners van onze eigen gemeente voor de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het Canadees Kerkhof.

Wij vergeten blijkbaar gemakkelijk dat ons leven er gans anders zou hebben uitgezien zonder het grote offer dat de soldaten die daar begraven liggen gebracht hebben.

Voor Johan De Roo was het de laatste maal dat hij als burgemeester hulde bracht aan de gesneuvelde soldaten en de binnenlandse en buitenlandse oud-strijders die aan de plechtigheid deelnamen.

Captain Lambourn (defense attaché van de ambassadeur van Groot Brittannië) vergeleek het leven van de jonge Britten die tijdens WO II naar Europa kwamen om ons te bevrijden met dat van de jonge soldaten die nu naar oorlogsgebieden zoals Afghanistan worden gestuurd.

Ook veel van die jongeren zullen bij het vervullen van die opdracht het leven laten.

WIJ VERGETEN ONZE BEVRIJDERS Op het einde van de plechtigheid begeleidde Piper Diederik de veteranen onder applaus naar de uitgang van het Canadees kerkhof.

Gouverneur André Denys getuigde dat hij ieder jaar getroffen wordt door de manier waarop er in onze gemeente hulde gebracht wordt aan onze bevrijders.

Hij had het dan niet zozeer over de toespraken maar over de stille momenten en de eerbied die er is tegenover de soldaten die op het Canadees kerkhof begraven liggen.

De plechtigheid werd zoals steeds besloten met een indrukwekkende bloemenhulde.


ORGELRECITAL DOOR DIRK BRUGGEMAN

Orgelpunt Adegem maakte vrijdagavond op de cultuurmarkt promotie voor het orgelrecital dat het op zondag 21 oktober in de Sint Adrianuskerk in Adegem organiseert.

Nu de Sint Adrianuskerk over een volwaardig historisch Van Peteghem orgel beschikt is het logisch dat het orgel regelmatig bespeeld wordt zodat de mensen kunnen genieten van de prachtige klanken dat het orgel uitstrooit.

Daarom organiseert Orgelpunt Adegem op zondag 21 oktober om 15u30 zijn tweede orgelrecital.

Voor het recital doet het een beroep op Dirk Bruggeman, sedert 1995 organist titularis van de dekenale kerk in Eeklo en tevens leraar aan de kunstacademie Eeklo en O. L. Vr. ten Doorn.

Op het programma staan werken van Buxtehude, van den Kerckhoven en Bovin.

Daarnaast worden er ook werken gebracht van Bach, zoals de zeldzaam uitgevoerde Pendal-exercitum en de Toccata en Fuga in D, die als een orgel - hit wordt omschreven.

Kaarten voor het recital kosten 8 euro in voorverkoop en kunnen gereserveerd worden bij [email protected] of va 050 71 28 02.

Voor meer informatie over de werking van Orgelpunt Adegem kan contact opgenomen worden met [email protected] of met het nummer 050 70 01 93.


OPLAADPALEN GEINSTALLEERD
MAAR NOG NIET ACTIEF

OPLAADPALEN GEINSTALLEERD MAAR NOG NIET ACTIEF
Dokter Eddy Kuppens mocht voor mensen van Eandis, Immewo en leden van de Maldegemse gemeenteraad tonen hoe in de toekomst elektrische en hybride auto's hun batterijen kunnen opladen met een oplaadkaart aan een oplaadpaal op de parking aan het Sint Annazwembad.

De twee contactpunten voor de auto' s en de zes contactpunten voor het opladen van de batterijen van elektrische fietsen werden vrijdagvoormiddag officieel geïnstalleerd.

Voorlopig werd de stroom op de oplaadpalen afgekoppeld. Vermoedelijk op 1 oktober, als Eandis al zijn oplaadpalen heeft geplaatst, zal de stroom aangekoppeld worden.

Tegen die tijd zullen ook de oplaadkaarten te koop zijn. De eerste maand zullen bezitters van een elektrische- of hybride auto en de bezitters van een elektrische fiets de batterij van hun voertuig gratis kunnen opladen.


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE
VOOR ROBERT EN JULIA

EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR ROBERT EN JULIA
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Robert Bauwens en zijn echtgenote Julia Veirman samen met hun familie en vrienden in het gemeentehuis ontvangen.

Op 13 september 1962 gaven Robert Bauwens en Julia Veirman elkaar in het Adegems gemeentehuis elkaar hun jawoord. Twee dagen later werd hun huwelijk in de St. Adrianuskerk ingezegend.

Dag op dag vijftig jaar later werden zij ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum door schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Alvorens over te gaan tot de overhandiging van de geschenken blikte schepen Pauwels even terug op de levensloop van het gouden paar.

Robert werd in 1939 op Valentijn in de Weide geboren. Hij liep in Adegem school tot hij 14 jaar was. Daarna begon bij de firma De Lille aan de tractors te werken.

Zijn legerdienst bracht hem naar Amey (Luik) en Kassel (Duitsland). Na zijn legerdienst was Robert onder meer spoorlegger in de omgeving van Luik voor de firma Doubbioul - De Poorter, automecanicien en metser.

Een leven van hard werken eiste zijn tol: Robert moest met ernstige rugklachten voortijdig zijn beroepsloopbaan afbreken. Op 1 maart 2001 ging hij officieel met pensioen.

Julia zag op 27 juli 1940 eveneens in de Weide het levenslicht, op enkele tientallen meters van de woning van haar toekomstige echtgenoot. Enkele jaren later verhuisde zij met haar familie naar de Kallestraat.

Zij liep school in Adegem om daarna haar moeder Hilda in het groot gezin te helen. Julia en Robert kennen elkaar van kindsbeen af. Robert is altijd bevriend geweest met broers van Julia.

EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR ROBERT EN JULIA Raadslid Cecile Ryckaert overhandigde het goudenpaar het erediploma dat bij een Gouden huwelijksjubileum hoort.

Eerst ging hij uit met de broers en kwam hij kijken naar de duiven van vader Kamiel. Daarna vloog hij in 1962 het huis uit met de dochter. Julia en Robert kregen twee kinderen die hen vijf kleinkinderen schonken waarvan er een op jonge leeftijd overleed.

De ziekte en het overlijden van hun kleinkind hebben Julia en Robert, die vaandeldrager is bij Eendracht Maakt Macht, nog meer leren genieten van de kleine dingen van het leven.

Fietsen, elkaar verzorgen, mensen helpen en hun kleinkinderen verwennen zijn hun hobby's en levensregel. Zij hopen nog lang samen, omringd door hun kinderen en kleinkinderen, van het leven te kunnen genieten.


DOVO HAALDE BOM OP BIJ BOUDEWIJN

DOVO HAALDE BOM OP BIJ BOUDEWIJN

Tijdens grondwerken op de school in Moerkerke stootte Boudewijn de Schepper op een kleine bom uit WO II. Omdat hij er niet zeker was of de bom volledig onschadelijk was bracht hij die in veiligheid op een plaats waar niemand moest komen.

Vorige week maandag kwam een team van DOVO de bom ophalen. Voordat ze haar meenamen werd de bom grondig onderzocht, en daaruit bleek dat er geen gevaar voor ontploffing was.


FEMMA OP DE CULTUURMARKT

FeMma Adegem maakte vrijdagavond niet alleen van de cultuurmarkt gebruik om zijn jaarprogramma te promoten, maar zorgde er ook voor dat de nieuwe naam van de vereniging nog eens extra onder de aandacht kwam.

Vrijdag 21 september om 19u verwacht de FeMma Adegem zijn leden in de cafetaria, op het doopfeest van de vereniging.


WIELERWEDSTRIJDEN VOOR ASPIRANTEN

WIELERWEDSTRIJDEN VOOR ASPIRANTEN
Vorige week zondag was een gedeelte van het industrieterrein, Blekkersgat en de Kallestraat voor het verkeer afgesloten om er de wielerwedstrijden voor aspiranten te organiseren.

Er zitten in onze gemeente enkele jonge wielrenners die zondagnamiddag de kans hebben gekregen om zich te tonen. Er werden drie wedstrijden verreden.

In de wedstrijden voor 12 en 13 jarigen werd het een ware afvalrace. Er werd van bij de start tot aan de aankomst tempo gereden. De renners wiens bobijntje af was moest de rol lossen.

In de categorie van de 14 jarigen werd er met al iets meer overleg gekoerst. Nog voor de helft van de wedstrijd scheidden zich enkele renners af en streden voor de podiumplaatsen.

Dergelijke wedstrijden zijn voor het publiek aangenaam om volgen en zeker voor herhaling vatbaar.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home