www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 459 - Week 37 : van 9 tot 15 september 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE LAATSTE KEER "GEHOORZAAMHEID"
IN DE AMBACHTENLAAN

DE LAATSTE KEER
Voor de hond en zijn meester hun gehoorzaamheidsparcours voor de jury afleggen, pept het baasje zijn hond nog even op. Iedere kleine aarzeling in het opvolgen van een bevel kost punten.

Honderden hondenliefhebbers zakten vorige week zaterdag naar de Ambachtenlaan af om er deel te nemen aan de laatste grote wedstrijd "Gehoorzaamheid" die door "Hond en Meester" werd ingericht op het in het prachtig groen gelegen terrein.

Norbert Deuninck, voorzitter van Hond en Meester, is er van overtuigd dat de wedstrijd van 2013 in hun nieuwe locatie in de Ringbaan zal georganiseerd worden. Hij hoopt dat zowel het nieuwe clublokaal en de oefenterreinen tegen augustus 2013 volgend jaar gebruiksklaar zullen zijn.

De honden die vorige week aan de wedstrijd deelnamen werden in drie groepen ingedeeld. Bij de nieuwelingen was het normaal dat de honden af en toe niet of te laat reageerden op een bevel van hun baasje. Voor enkele van die honden was het immers de eerste maal dat ze aan een officiële wedstrijd deelnamen.

In de categorie 1 was het al minder normaal dat de honden een bevel negeerden en van de honden in niveau 2 werd verwacht dat zij ieder bevel onmiddellijk en stipt opvolgden.

De juryleden zijn echter zo streng dat zowel in niveau 1 als 2 slechts een paar honden het maximum van de punten halen. Hoewel de honden bevelen moesten opvolgen was het aan hun gedrag te zien dat zij van hun wedstrijd genoten.


SUBISIDIES VOOR
RIOLERINGSWERKEN IN ADEGEM

Vorige maand heeft Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege een eerste reeks subsidies voor 2013 voor rioleringswerken goedgekeurd.

Bij dat pakket zaten ook enkele dossiers van de gemeente Maldegem. In de Verbranden Bos een deel van de Kallestraat en de Weide voorziet de minister een subsidie van 1.365.000 euro.

Voor rioleringswerken op de Spanjaardshoek, Kruisken, Heulendonk en Kleemputte voorziet minister Schauvliege een subsidie van 1.155.000 euro.

Nu de subsidies van de Vlaamse overheid zijn vastgelegd kan de gemeente beginnen aan het opmaken van dossiers voor die werken.


JIM WOODWARD BLIJ MET OFFICIELE BRITSE DELEGATIE OP HERDENKINGSPLECHTIGHEID

JIM WOODWARD BLIJ MET OFFICIELE BRITSE DELEGATIE OP HERDENKINGSPL
Samen met zijn dochter en haar partner was de Brit Jim Woodward, naar aanleiding van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het militair Canadees Kerkhof in Adegem, even te gast bij Magda Verween in Maldegem.

Hoewel hij een geboren en getogen Engelsman is die slechts enkele jaren in Maldegem heeft gewoond, spreekt de binnenkort 86 jarige Brit Jim Woodward net als zijn dochter vlot Nederlands.

Het is dankzij Jim dat er sedert een paar jaar ook een officiële Britse delegatie aan de jaarlijkse plechtigheid op het Canadees Kerkhof in Adegem deelneemt.

Omdat hij nog te jong was (net geen 18 jaar) mocht Jim pas in mei 1945 als lid van het Magnull Branch British Legion naar Europa komen om er mee te helpen de bevrijding in goede banen te leiden.

Terwijl hij in Knokke was ondergebracht leerde hij in Maldegem zijn toekomstige vrouw Laura Van Daele kennen. Nadat hij voor 2 jaar (met tussendoor een korte vakantie) op missie was in Egypte, Israël en Lybië, kon hij in 1951 trouwen met Laura en zich in de Bogaardestraat in Maldegem vestigen.

Hun zoon Georges werd in Eeklo geboren. Omdat er hier meer werkloosheid dan werk was vertrok Jim met zijn gezin naar Engeland.

MISVERSTAND
Jim kwam samen met zijn echtgenote nog regelmatig naar Maldegem en hoorde ook van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid in Adegem.

"Ik dacht dat er op het kerkhof in de Prins Boudewijnlaan enkel Canadese soldaten begraven lagen. Tijdens een bezoek aan het kerkhof zag ik echter onmiddellijk dat daar ook soldaten van andere nationaliteiten lagen. Tijdens mijn wandeling tussen de grafstenen vond ik de begraafplaats terug van een jongen die op minder dan 1 km van mijn ouderlijke woning woonde.

Na het overlijden van mijn echtgenote ben ik enkele jaren niet meer in Maldegem geweest. Toen ik samen met een groep Britse ijsschaatsers (dansers) in de Yeti kwam zag ik er met Magda Verween en haar mama oude bekenden terug.

De afgelopen 10 jaar was ik ook al verschillende malen aanwezig op de plechtigheid op het Canadees Kerkhof" vertelde Jim mij vrijdagnamiddag.

Jim vond het jammer dat, hoewel er op het Canadees kerkhof in Adegem 200 Britse soldaten begraven liggen, er nooit een officiële Britse delegatie aan de herdenkingsplechtigheid deelnam. Daarom zocht hij een weg om ook Groot-Brittannië bij de plechtigheid te betrekken.

UITNODIGING
Enkele jaren terug had hij na de jaarlijkse plechtigheid een positief gesprek met burgemeester Johan De Roo. Die beloofde hem Groot-Brittannië officieel naar de plechtigheid uit te nodigen.

Groot-Brittannië stuurde op de eerste uitnodiging een luitenant naar de plechtigheid. In het verslag dat deze man voor zijn overste opmaakte stelde hij onder de indruk te zijn van de plechtigheid.

Hij was van oordeel dat Groot-Brittannië op de plechtigheid in Adegem minstens door een kolonel of een lid van de ambassade moest vertegenwoordigd zijn.

Jim Woodward is tevreden dat sedert vorig jaar een volwaardige Britse delegatie aan de herdenkingsplechtigheid in Adegem deelneemt.


HERT GENOOT EVEN
VAN ZIJN VRIJHEID

Donderdag namiddag werd een loslopend hert gesignaleerd in de Pot- en Zuidhoutstraat. De politie en mensen in de buurt probeerden het dier te vangen maar het beest genoot duidelijk van zijn vrijheid.

Het zette het op een lopen richting de Krommewege. Daarna werd het in de Ringbaan en aan den Hoogen Pad opgemerkt.

Het hert koos dan voor het drukke verkeer langs de N9. Het beest sloeg de Oude Molenweg in en werd later langs de Aalterbaan tot staan gebracht en door een veearts verdoofd.


GROEN HEEFT VOLLE LIJST VOOR GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

GROEN HEEFT VOLLE LIJST VOOR GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN
Groen is de tweede partij in Maldegem die zich met een volle lijst aan de kiezers voorstelt.

Vorige week zondag stelde Groen tijdens een koffietafel in oud Sint Jozef zijn kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voor. Onder de 27 kandidaten zijn er naast huidig raadslid Lies Dhondt en OCMW raadslid Stefaan Standaert nog enkele kandidaten die al een politiek mandaat hebben gehad.

Groen rekent voor 14 oktober op: 1 Stefaan Standaert, 2 Lies Dhondt, 3 Brendan De Baets, 4 Malik Weyns, 5 Christine Van Rie, 6 Denise Geirnaert, 7 Steven De Keyser, 8 Liesbet Blankaert, 9 Ria Reynders, 10 Briek Sierens, 11 Sandra Van Hoecke, 12 Piet Van Eenooghe, 13 Conny De Baere, 14 Pieter Van Hoecke, 15 Katrijn Jonckheere, 16 Monique Lasoen, 17 Roeland Develter, 18 Corinne Reynaert, 19 Hans De Baets, 20 Sheena Goossens, 21 Stefaan Henneman, 22 Jacoline Visscher, 23 Kris Van Craenenbroeck, 24 Gino Dhont, 25 Christel Le Bacq, 26 Erwin Goethals, en 27 Gino Lateste.

Voorzitter Patricia Stockx staat op de 4de plaats op de lijst voor de provincie. Het is al de tweede maal dat zij een plaats op de lijst voor de provincie krijgt toegewezen. Tijdens hun bijeenkomst in Oud St. Jozef hebben de leden en sympathisanten van Groen ook het programma van de partij voor de gemeenteraadsverkiezingen doorgenomen.

Volgens dat programma wil Groen de poort zijn naar een sociaal, warm en duurzaam beleid. Wie met Groen in een coalitie wil stappen zal in zijn beleidsprogramma de 5 grote prioriteiten (Wonen-ruimte-mobiliteit-energie en samenleving & diversiteit) en de 12 thema's economie - werk - sociaal beleid-gezondheid - ouderen - Bestuur, democratie en participatie - financiën en fiscaliteit - natuur en milieu - onderwijs en kinderopvang - jeugd - vrije tijd, cultuur & sport en veiligheid) moeten opnemen.


LABYRINT - EEN TENTOONSTELLING ROND LEEGTE -VERMIST ZIJN EN VERDWIJNING

LABYRINT - EEN TENTOONSTELLING ROND LEEGTE -VERMIST ZIJN EN VERDW
Gedurende een jaar trekt Eric Geijsbregt met zijn tentoonstelling Labyrint, een ode aan alle vermiste kinderen in Europa, door Vlaanderen.

Nog tot en met woensdag 19 september tijdens de kantooruren is de tentoonstelling Labyrint gratis in het Maldegems gemeentehuis te bezoeken. Eric Geijsbregt, vader van de op 26 februari 1991 verdwenen Nathalie, is de man achter die tentoonstelling.

Toen hij vernam dat Child Focus, voor wiens werk hij een grote bewondering heeft, zijn werk door financiële problemen zou moeten terugschroeven besloot de heer Geijsbrecht een initiatief te nemen om Child focus financieel te steunen en het probleem van vermiste kinderen nog eens extra onder de aandacht te brengen.

"Ik schreef verschillende kunstenaars in binnen- en buitenland aan om mee te werken aan mijn project. Ik vroeg hen een kunstwerk te maken met als thema Leegte, Vermist zijn of Verdwijning.

De tentoonstelling die nu in Maldegem te bezoeken is, is een verzameling van de werken van de 27 kunstenaars, waaronder enkele buitenlanders, die positief op mijn oproep hebben gereageerd" vertelde de heer Geijsbrecht tijdens zijn inleiding van de tentoonstelling.

STEUN
De toegang is gratis maar het publiek kan Child Focus steunen door een programmaboekje van de tentoonstelling voor 5 euro te kopen. In dat boekje staat uitleg over de kunstenaars en hun tentoongestelde werken.

Niet alleen de opbrengst van de verkoop van het programmaboekje gaat naar Child Focus: nadat de tentoonstelling haar ronde van Vlaanderen heeft beëindigd worden de kunstenwerken geveild ten voordele van Child Focus.


MALDEGEM KERMIST OP DE MARKT

Nu de werken aan het Maldegems gemeentehuis en de herinrichting van het marktplein achter de rug zijn, keren de kermisattracties na enkele jaren op de Dexiaparking en de parking van het Sint Annazwembad te hebben gestaan terug naar de Markt.

Een van de hoogtepunten van het kermisprogramma is de zeepkistenrace die op zondag 16 september om 15 uur voor de tweede maal doorgaat in de Marktstraat.

Het comité voor initiatief heeft de afgelopen maanden extra inspanningen gedaan om alles wat nodig is om een zeepkistenrace vlot te laten verlopen in eigen beheer te hebben.

De organisatoren hopen dat er net als vorig jaar veel mensen met hun zelf gemaakte machines (zonder motor) aan de tweede Merlaantjes cup deelnemen...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home