www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 458 - Week 36 : van 2 tot 8 september 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

JOZEF EN SUSANNA VIERDEN HUN
GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

JOZEF EN SUSANNA VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Hoewel Jozef Cauwels in de Lazarusbron woont en zijn echtgenote Susanna Gryson om medische redenen in het Woon en zorgcentrum verblijft, vormen zij een prachtig gouden paar dat elkaar geen dag kan missen.

In de cafetaria van het Woon- en Zorgcentrum Het Warmhof werden Jozef Cauwels en zijn echtgenote Susanna Gryson ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum door het gemeentebestuur en het bestuur van het OCMW in de bloemetjes gezet.

Alvorens over te gaan tot de overhandiging van de geschenken blikte schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels even terug op de levensloop van het gouden paar.

Jozef werd op 12 februari 1928 in Adegem geboren. Hij liep er school. Toen hij 14 jaar was trok hij de schooldeuren achter zich dicht en begon te werken op het landbouwbedrijf van de familie D'Hoore op Celiebrug.

Na 4 jaar trad hij in dienst bij brandstoffen Cuelenaere om de laatste 22 jaar van zijn beroepsloopbaan bij Stassano in Eeklo om te werken. Daar had hij zeer onregelmatige uren. Hij begon soms 's morgens vroeg en wist niet altijd wanneer zijn ten einde zou zijn. In 1984 ging hij me brugpensioen en op 1 april 1993 was hij officieel met pensioen.

Susanna zag op 17 januari 1931 in Balgerhoeke het levenslicht. Zij liep er school en hoopte om verder te studeren voor verpleegster. De oorlog zorgde er voor dat die studies niet konden doorgaan. Zij bekwaamde zich dan in het naaien bij de familie Geirnaert eveneens in Balgerhoeke.

Het was een bevriende groenteboer die Jozef naar het tuinfeest in den hof van de Familie Standaert stuurde. Daar leerde hij zijn Susanna kennen.

Zij bezochten daarna samen nog regelmatig tuinfeesten in de regio. Op 14 september 1962 traden zij eerst in het stadhuis in Eeklo en daarna in de kerk in Balgerhoeke in het huwelijk. Zij trokken in bij de ouders van Susanna.

In 1965 verhuisden zij naar hun eigen woning in de Oude Staatsbaan in Adegem. Zij kregen 2 kinderen die en 6 kleinkinderen schonken. Bij de familie Cauwels - Gryson was het 'de zoeten inval'.

Iedereen was er welkom en alles wat ze hadden deelden ze mee.

JOZEF EN SUSANNA VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ook de bewoners van de Lazarusbron, die net als de bewoners van het Warmhof op de viering van het gouden paar aanwezig waren, hadden een geschenk meegebracht.

Op 4 maart 2008 verhuisden Jozef en Susanna naar de Lazarusbron. Het was een moeilijke maar juiste beslissing. Omdat Jozef eind 2010 niet meer alleen kon instaan voor de verzorging van Susanna werd zij in het Warmhof opgenomen.

Jozef verliest haar geen dag uit het oog en is er altijd als zij moet eten. Hij is ook nog altijd de zorgzame man die hij zijn ganse leven is geweest: waar hij kan helpt hij.

Het gouden paar is graag gezien zowel bij de bewoners in de Lazarusbron als in het Warmhof. Jozef en Susanna hopen dat ze nog jaren gelukkig samen kunnen zijn.


MALDEGEM STAPT IN HET EVA-PROJECT

Met zijn project Elektrische voertuigen in actie (EVA-project) wil Eandis Vlaanderen op geregelde afstanden auto- en fietslaadpalen plaatsen.

Voor de uitvoering van dit project werkt Eandis samen met verschillende partners en heeft verschillende steden en gemeente aangeschreven om in het project te stappen.

Van de aangeschreven steden verwacht Eandis dat zij tijdelijk (voorlopig 4 jaar) gratis enkele parkeerplaatsen ter beschikking stellen waar de oplaadpalen kunnen geplaatst worden.

Ook Maldegem kreeg van Eandis een uitnodiging om in het project te stappen. Jason Van Landschoot wou tijdens de bespreking in de gemeenteraad van augustus niet dat Maldegem voor Eandis koos voor het plaatsen van oplaadpalen.

Volgens burgemeester Johan De Roo gaat het niet om kiezen tussen Eandis of een andere firma. "Eandis heeft ons gevraagd om in het project te stappen, wij hebben de keuze niet gemaakt" probeerde de burgemeester het Oppositielid te overtuigen.

De heer Van Landschoot vond bij de andere raadsleden te weinig steun om de Eandis oplaadpalen weg te stemmen. Wie in de toekomst in Maldegem de batterij van zijn elektrisch aangedreven fiets of auto wil opladen aan een van de Eandis oplaadpalen moet zich eerst een laadkaart aanschaffen.

Een kaart met een geldigheidsduur van 3 maanden kost 19 euro. Voor een kaart met een geldigheidsduur van 6 maanden moet 29 euro betaald worden en het kost 39 euro voor een kaart die voor een jaar geldig is.

Die kaarten kunnen gekocht worden bij het onthaal in het gemeentehuis of bij de dienst toerisme.


GENIETEN VAN HET LIEFDESNEST

Op donderdag 1 november om 20u, vrijdag 2 en 9 november om 20u, zaterdag 3 en 10 november om 20u en zondag 4 en 11 november om 15u neemt het Adegems Volkstheater zijn publiek meer naar het Liefdesnest.

Het is een stuk van Raymond Hopkins dat speciaal voor het Adegemse Volkstheater in het Nederlands werd vertaald door Etienne Notteboom, regisseur en huisschrijver van het AVT.

Kaarten voor de optredens (8 euro) kunnen besteld worden bij Ria De Wilde, Broekelken 16 Adegem. Tel: 050 71 60 64 of via [email protected] .


BEDRIJVENPARK IS EEN VOORBEEELD
VAN DUURZAAMHEID

BEDRIJVENPARK IS EEN VOORBEEELD VAN DUURZAAMHEID
Schepen Valerie Taeldeman, Kristof De Smet (bvba Tremis) en Freddy Hoorens (parkbeheerder Quares) gaven uitleg bij het ontstaan, de opbouw en de toekomst van het bedrijvenpark "De Gevels".

Dankzij de bvba Tremis zijn de Gevels in Adegem niet alleen meer dat stukje Adegem dat bij regenval van enige betekenis onder water komt maar ook een bedrijvenpark waar 11 KMO's aan hun toekomst kunnen bouwen zonder dat zij zich om het beheer van het bedrijvenpark moeten bekommeren.

Het nieuwe bedrijvenpark, dat bereikbaar is via de Hillestraat, is volgens Kristof De Smet van Tremis een toonbeeld van duurzaamheid. De 11 loodsen zijn opgetrokken uit duurzaam materiaal en zonnepanelen op de loodsen zorgen voor stroom voor de bedrijven.

De overschot van de stroom wordt niet op het net gestoken maar wordt ter beschikking gesteld van de buren die met een elektrische fiets rijden.

GESCHIEDENIS
Het nieuwe bedrijvenpark is er niet zonder problemen gekomen. Schepen Valerie Taeldeman heeft tijdens de opening van de Gevels onderstreept dat de gemeente blij is met de komst van het bedrijvenpark.

Het geeft volgens de schepen KMO's de kans zich in een prachtige omgeving te vestigen en zich volledig op de uitbouw van hun bedrijf te concentreren.

In het eerste plan dat voor het bedrijvenpark in 2009 werd ingediend waren er 13 loodsen voorzien.

Het plan stuitte op verzette bij zowel de plaatselijke bevolking, de brandweer en de milieudienst. De vergunning werd geweigerd. In 2010 werd een nieuwe vergunning aangevraagd voor een bedrijvenpark met 11 loodsen.

Er was tegemoetgekomen aan de opmerkingen die bij de vorige weigering waren gevoed. De resultaten werden bij de plannen gevoegd en het aantal loodsen werd van 13 naar 11 teruggebracht.

Voor dat nieuw plan werd een vergunning afgeleverd en de bouw van de loods door de firma Van de Walle is volop bezig. Kristof De Smet hoopt dat tegen begin volgend jaar de eerste bedrijven hun intrek in hun nieuwe locatie kunnen nemen.

KOSTENBESPAREN
In zijn toelichting verwees de heer De Smet naar het uitgebreid groen scherm rond het bedrijven park De Gevels waardoor de buurt geen hinder van de bedrijven zal ondervinden.

Daarnaast had hij het ook het kostenbesparend effect van het project dat er komt door de manier waarop het bedrijvenpark wordt gebouwd.

Freddy Hoorens van parkbeheerder Quares had over het drukken van de dagelijkse kosten door via de vzw en het parkmanagement gezamenlijke aankopen te doen. Bij de officiële opening van De Gevels waren al 5 van de 11 loodsen verkocht.

KMO's die zich in een van de andere loodsen willen vestigen kunnen contact opnemen met Gina Van Haelter op het nummer 0476.76.52.52.


MALDEGEM TREKT NAAR DE RAAD VAN STATE

Ondanks de bezwaren die er onder meer van uit Maldegem waren ingediend heeft de Vlaamse regering het Stevin Project (Bovengrondse hoogspanningslijn -behalve in Poelkapelle- tussen Zomergem en Zeebrugge) zoals door Elia voorgesteld, goedgekeurd.

Net als de stad Damme heeft ook de gemeente Maldegem stappen ondernomen om tegen die beslissing verzet aan te tekenen bij de Raad van State.

Dat men bij Elia met die gang van zaken niet opgezet is heeft schepen Annelies Lammertyn al mogen horen.


NVA STELDE ZIJN KANDIDATEN VOOR DE
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VOOR

NVA STELDE ZIJN KANDIDATEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VOOR
Donderdagavond werden de leden van N-VA Maldegem bij de familie Bauwens Maenhout in de Oude Burkelslag 15 verwacht om te stemmen over de samenstelling van de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De goedgekeurde lijst ziet er als volgt uit:
1 Peter Van Hecke, 2 Nicole Maenhout, 3 Arnout De Lille, 4 Maarten Bekaert, 5 Arsène Bauwens, 6 Rudi De Smet, 7 Frederik De Baedts, 8 Jan De Metsenaere, 9 Geertrui Baert, 10 Leen Boussier, 11 Denise Van Poucke, 12 Goedele Roeygens, 13 Johan De Metsenaere, 14 Frank Ballegeer, 15 ?, 16 ?, 17 Evy Timmerman, 18 Tycho Bauwens, 19 Elke Bleyaert, 20 Arne Rogge, 21 Sonja Coppieters, 22 Marleen Borgonjon, 23 Katleen De Kesel, 24 Geert Van Vooren, 25 Brigitte Coppieters, 26 Lieve Blondeel, 27 Freddy Boels.

Wegens andere verplichtingen ontbreken op de foto Evy Timmerman, Tycho Bauwens, Brigitte Coppieters en Geert Van Vooren.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home