www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 452 - Week 30 : van 22 tot 28 juli 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

PARKING HOOGEN PAD
BEZAAID MET GLASSCHERVEN

PARKING HOOGEN PAD BEZAAID MET  GLASSCHERVEN
Gemeentewerkman Jan Claeys toonde inspecteur Peter Vermeulen een glasscherf van meer dan 20 cm.
De glasscherven op de parking varieerden van een paar millimeter tot 20 cm.

Jan Claeys en zijn collega' s zorgen er voor dat onder meer het centrum van Adegem en de omgeving van het kerkhof er netjes bij ligt.
Wat zij maandagmorgen op de parking van den Hoogen Pad en het skateterrein te zien kregen deed hen, die wel toch gewoon zijn er van verschillende soorten zwerfvuil aan te treffen, de mond open vallen.
Op de parking lagen zoveel glasscherven dat het bijna onmogelijk was om de parking met de fiets of de auto op te rijden zonder een of meerdere lekke banden te hebben. Omdat het om een duidelijke vorm vandalisme ging, verwittigden zij schepen Annelies Lammertyn die de politie opriep om de nodige vaststelling te doen alvorens de parking te laten opkuisen.
Uit wat de gemeentewerklieden vernamen van mensen uit het appartementsgebouw langs de Staatsbaan zouden jongeren in de nacht van zaterdag op zondag rond 02u30 op het skateterrein hebben gezeten en verschillende flessen op de parking hebben gegooid.

PARKING HOOGEN PAD BEZAAID MET  GLASSCHERVENOok op het skateterrein was er van alle troep zoals drankblikjes papier, plastiek enz. achtergelaten.
Ook dat moest door het gemeentepersoneel worden opgeruimd.

SKATERS
Nadat het skateterrein in Maldegem werd opgedoekt wordt het Adegemse skateterrein uitgebreid. Verschillende skaters uit Maldegem zakken regelmatig naar Adegem af om hun hobby te beoefenen.
Zij benadrukken dat zij met het vandalisme niets te maken hebben. Niemand heeft ook een reden om aan hun woorden te twijfelen : de jongeren die 's nachts naar het skateterrein afzakken, komen er niet om te skaten.

OMWEG
Uit contacten met mensen die in het appartementsgebouw wonen, blijkt dat de toestand er de laatste maanden op achteruit is gegaan.
Bewoners die vroeger in de vooravond of zelfs in de late avond via de weg langs den Hoogen Pad naar het Centrum of naar het industrieterrein wandelden maken nu een ommetje langs de Staatsbaan of blijven 's avonds binnen. De uitlatingen die ze van hangjongeren te horen krijgen zorgen er voor dat de mensen zich er niet meer veilig voelen.
Door het PV dat door de politie werd opgemaakt zal het probleem volgens Yasmine Vanavermaete ook door de PZ Maldegem worden opgevolgd.
De mensen uit Adegem centrum wezen er op dat vroeger eerst hun champetter en later hun agent 's avonds regelmatig in burger -soms met zijn fiets, soms met zijn privé voertuig- langs de Hoogen Pad reed. Die tijd komt echter niet meer terug.


WERKEN AAN WATERLOOP 4.33 (DE BEKE)

Naar aanleiding van de aanvraag van een vergunning voor een verkaveling in Adegem-Centrum door de firma Danneels, werd het ingebuisde gedeelte van de Waterloop 4.33 (verbinding tussen het centrum en de Hillestraat) gecontroleerd.
Daaruit bleek dat het grootste deel van de buizen in slechte staat verkeren. Omdat dat de firma Daneels bij de realisatie van de verkaveling voor de afvoer van het oppervlaktewater ook werken zal moeten uitvoeren aan en in de omgeving van De Beke, wil de gemeente die werken laten samenvallen met de aanpassings-werken die zij aan de waterloop 4.33 moet uitvoeren.
Om die werken door dezelfde aannemer te kunnen laten uitvoeren zal de firma Danneels voor die werken de wetgeving van de toewijzing van openbare opdrachten moeten volgen.


LANDBOUWERS MOETEN NU FOTO'S NEMEN

Vorige week stond in de kranten dat eten duurder zal worden om dat in verschillende landen door droogte of wateroverlast de oogst mislukt is.
Schepen Geert De Roo merkt in dit verband op dat ook in onze gemeente en ons land veel landbouwers dit jaar een minder goede oogst zullen hebben dan tijdens de jaren met minder neerslag.
Aan de landbouwers die gekozen hebben voor het systeem van forfaitaire belasting (voorziene opbrengst per hectare) geeft schepen De Roo de raad om nu foto's te nemen van de velden waarvan de opbrengst lager zal zijn dan de vroeger geraamde opbrengst.
Met die foto's kunnen zij dan later een aanvraag indienen om op basis van die foto's hun belastingen (naar beneden) aan te passen.


ELECTRICITEITSNETWERK

In het 3de kwartaal van dit jaar zullen er in de Hillestraat (uitbreiding) en de Staatbaan (modernisering) werken worden uitgevoerd.
Mochten die werken aanleiding geven tot onderbreking van gas- en/of elektriciteitstoevoer, dan zullen deinwoners van die straten daar tijdig van op de hoogte gebracht worden.


DE POLITIE WAARSCHUWT

Omdat er de afgelopen weken meldingen binnenkwamen van inbraken en pogingen tot inbraak raadt de politie de mensen aan om er voor te zorgen dat hun woning en andere gebouwen goed zijn afgesloten als zij, ook al is het maar voor een uur of minder, hun woning verlaten.
Wie met vakantie gaat moet er niet alleen voor zorgen dat zijn woning goed is afgesloten maar kan als voorzorg ook vakantietoezicht aanvragen bij de Pz Maldegem.
Vakantietoezicht aanvragen kan op het kantoor in de Industrielaan of telefonisch op het nummer 050-72.71.70.
De Politie herinnert er de bevolking nog eens aan dat er nog steeds mensen naar onze gemeente komen om bij zelfstandigen de frauduleuze wisseltruc uit te voeren.
Anderen willen tegen te lage prijs maar met slecht materiaal uw oprit asfalteren of tegen een hoge prijs uw oprit op één dag reinigen en ontmossen.
Wie dergelijke mensen aan de deur krijgt gaat best niet in op hun voorstellen maar neemt onmiddellijk contact op met de politie.


ADEGEMS SPEELPLEIN IS BIJNA AF

ADEGEMS SPEELPLEIN IS BIJNA AF
Met de bouw van het amfitheater nadert het speelplein op de Zandakkers zijn voltooiing.

Ook dit jaar vinden de kinderen massaal hun weg naar de speelpleinwerking op het speelplein op de Zandakkers. Tijdens het bouwverlof is de belangstelling iets minder maar de eerste weken schommelde de teller regelmatig net boven of net onder de 100 kinderen, met een piek van 137 kinderen op een namiddag.
Dagelijks staan er een team van minstens 14 begeleiders klaar om de kinderen een leuke namiddag te bezorgen. Dat is zeker in een periode waar er bijna dagelijks regen is geen gemakkelijke opdracht.

PRIJS
Dat de Adegemse speelpleinwerking een dynamisch begeleidersteam heeft bewees het al in 2009 toen het deelnam aan de provinciale wedstrijd "GROEN SPELEN". Het team maakte een ontwerp voor een avontuurlijk speelplein in een groen kader.
De speelpleinwerking (gemeente) werd door het provinciebestuur van Oost Vlaanderen beloond voor zijn bekroond ontwerp met een cheque van 9000 euro. Dat bedrag moest gebruikt worden om het ontwerp te realiseren.
Het team voelde zich een beetje in de steek gelaten door het gemeentebestuur, dat besliste om het ontwerpen in fazen uit te voeren. Toen was het schepencollege er al zeker van dat de aanleg van het Groen speelplein, zelfs als het volledig door eigen personeel werd uitgevoerd, niet kon aangelegd worden met de 9000 euro die de speelpleinwerking Adegem had gewonnen.
Met de bouw van het Amfitheater nadert het groen speelplein zijn voltooing. Behalve de beplanting in het centrum van het amfitheater is het project klaar.
Hoewel het (veel) langer heeft moeten wachten dan voorzien is het speelpleinteam toch zeer tevreden over de manier waarop de gemeente hun ontwerpt heeft uitgevoerd. Als nu ook de zon zich regelmatig laat zien kunnen kunnen de kinderen optimaal van het speelplein genieten.


EEN STEMLOKAAL MEER IN ADEGEM

Op 1 januari 2012 telde Maldegem 23.111 inwoners. Er waren 69 mannen meer ingeschreven dan vrouwen. Door het stijgend aantal inwoners is ook het aantal stemgerechtigden de afgelopen jaren de hoogte ingegaan.
Omdat er nu 18.250 stemgerechtigden zijn, moeten er in onze gemeente 2 stembureaus bijkomen. Een daarvan komt in den Hoogen Pad in Adegem. Uit de cijfers die schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels ons verstrekte zijn er in Maldegem momenteel 109 asielzoekers. Buitenlanders die 5 jaar in onze gemeente wonen hebben ook stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Daarom moet de gemeente 500 mensen aanschrijven om hen te verwittigen dat zij zich voor 1 augustus moeten inschrijven als zij aan de gemeenteraadsverkiezingen willen deelnemen.


ER KOMT EEN OPENBAAR TOILET IN ADEGEM

In de vorige eeuw waren er openbare toiletten aan de kerk. Die waren zo vervallen en stonken zo erg dat iedereen blij was dat ze werden afgebroken.
Adegem zat in zijn centrum dan wel zonder openbaar toilet. Af en toe werd er daarover wel eens een opmerking gemaakt.
Dergelijke opmerkingen waren ook de afgelopen weken te horen. Sommigen (niet de kerkraad van de St. Adrianuskerk) waren van oordeel dat het toilet binnen de muren van de Sint-Adrianuskerk kan gebouwd worden.
Navraag bij het schepencollege leerde ons dat Maldegem plannen heeft om zowel in Adegem als in Middelburg een (zelfreinigend) openbaar toilet te installeren.
Voor Adegem wordt niet aan de Sint-Adrianuskerk maar aan de parking naast de kerk als vestigingsplaats gedacht. Bij de opmaak van de begroting van volgend jaar zal voor die investering geld voorzien worden.


ER IS EEN ONTWERPER VOOR
HET ADEGEMS MASTERPLAN

Op 23 maart kondigden de schepenen Taeldeman, Lammertyn en Sierens op de terreinen voor den Hoogen Pad de opmaak van een Masterplan voor het centrum van Adegem aan. Dat plan zal vooral de vroegere OCMW site en aanpalende percelen een nieuwe bestemming geven.
De eerste stap in het dossier van het Masterplan is het aanstellen van een ontwerper. Uit de studiebureaus die meedongen naar de opdracht werd het ontwerpbureau De Buur uit Leuven, dat ook het Masterplan voor het centrum van Maldegem zal ontwerpen, gekozen.
Het is de bedoeling dat zowel het gemeentebestuur als de Adegemse bevolking nauw betrokken worden bij het project. Daarom wordt vermoedelijk in september al een eerste informatievergadering rond het Masterplan Adegem georganiseerd.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
</