www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 451 - Week 29 : van 15 tot 21 juli 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

OPGELET VOOR DUBIEUZE
ASFALTEERDERS EN DAKREINIGERS

Vorige week liepen er bij de Maldegemse politie meldingen binnen over Engels sprekende personen die bij inwoners aanbelden om hun oprit te asfalteren of hun dak of oprit te reinigen of te ontmossen.

De mensen die zich aanmeldden spraken Engels en rijden met een witte bestelwagen met een Britse nummerplaat. Tegen een ogenschijnlijk lage prijs (in het zwart) willen zij mensen hun oprit asfalteren, hun oprit en of dak reinigen of ontmossen.

Wie naar referenties vraagt krijgt namen van onbestaande firma's en onbestaande te telefoonnummers of een telefoon die met een voicemail verbonden is.

Uit ervaring van vorig jaar met dergelijke dubieuze asfalteerders is geweten dat die mensen bij het asfalteren asfalt van slechte kwaliteit gebruiken en bij het reinigen van de oprit of het ontmossen van daken schade aanrichten die pas vastgesteld wordt als de mannen betaald en vertrokken zijn.

De politie is er in geslaagd om een van die mannen te onderscheppen en een PV op te stellen. Wie die de dubieuze asfalteerders en dakreinigers aan de deur krijgt gaat best niet op hun aanbod in maar neemt contact op met de politie.


PRINS BOUDEWIJNLAAN
OPEN IN BEIDE RICHTINGEN

PRINS BOUDEWIJNLAAN OPEN  IN BEIDE RICHTINGEN
Anderhalve maand later dan voorzien is donderdagvoormiddag de Prins Boudewijnlaan opnieuw in beide richtingen voor het verkeer opengesteld.

De werken hebben langer geduurd dan voorzien maar het resultaat voor zowel de fietsers als de automobilisten mag gezien worden.

De hobbelige betonbaan is vervangen door een wegdek in asfalt dat zo effen is als een biljarttafel. Veel automobilisten betrappen er zichzelf op dat zij zonder het te beseffen boven de toegelaten 70km/u zitten.

In de Oude Staatsbaan is het sedert donderdag minder druk dan de vorige maanden. Gelijktijdig met de prins Boudewijnlaan in Adegem werd ook de rotonde Martens in Maldegem voor het verkeer omgeleid. Dat was meteen te merken aan het verkeer langs de N9.


GBS DE KRUIPUIT VIEL IN DE POEZIEPRIJZEN

GBS DE KRUIPUIT VIEL IN DE POEZIEPRIJZEN
Tijdens de 11 juliviering in de tuin van huis Wallyn reikte Maldegem zijn poëzieprijzen 2012 uit.

Dit jaar moesten de deelnemers aan de Maldegemse poëzieprijs zich laten inspireren door de legende van O L Vrouw van den Doorn en het Kasteel van Groot - Burkel.

Erwin Goethals en Koen Cromheecke die zich hadden laten inspireren door O L Vrouw van den Doorn werden de 1ste en 2de laureaat.

De Jury en de gemeente Maldegem kende een aanmoedigingsprijs toe aan de GBS De Kruipuit. Er was ook nog een prijs voor Maria Sesselle voor de manier waarop zij de legende van het Kasteel van Groot - Burkel benaderde.


EUROPAFIETSER CHRISTIAN VAN LIMBERGEN WAS EVEN IN ADEGEM EN MALDEGEM

EUROPAFIETSER CHRITIAN VAN LIMBERGEN WAS EVEN IN ADEGEM EN MALDEG
Om te bewijzen dat hij in onze gemeente was, meldde de Europafietser zich bij burgemeester Johan De Roo en gemeentesecretaris Tijs Van Vynckt aan om in zijn logboek de datum, hun handtekeningen en een stempel van de gemeente te plaatsen.

Christian Van Limbergen is een 63 jarige gewezen mijnwerker uit het Limburgse Houthalen die, nadat de koolmijnen in België dichtgingen, hier geen werk meer vond. De naar Griekenland uitgeweken werkloze mijnwerker kan tot aan zijn (mijnwerkers) pensioen geen aanspraak maken op een Belgische uitkering.

Omdat hij ook in Griekenland niet aan de bak kwam begon hij door Europa te wandelen. Een voetkwetsuur en een operatie met 3 maanden revalidatie in Antwerpen zorgden er voor dat hij na 9 jaar stappen niet meer mocht wandelen.

Op 12 april 1989 is hij dan begonnen aan zijn fietstocht door Europa. Om te kunnen bewijzen in welke landen van Europa hij per fiets is geweest stapt hij in iedere stad of gemeente waar hij een stopplaats inlast naar het gemeentebestuur of de politie om zijn logboek de datum, de stempel van de gemeente en de handtekening van de burgemeester of politiecommissaris te plaatsen.

Vorige week begon de heer Van Limbergen aan zijn tocht door het Meetjesland. Nadat hij zaterdag en zondag te gast was in Zomergem reed hij maandag naar Kaprijke, maar kwam eerst langs Adegem en Maldegem. Maandagmiddag meldde hij zich aan in het gemeentehuis.

BLUT
Toen Christian Van Limbergen in Maldegem aan kwam had hij sedert zijn start in 1989 al 800.372 km afgelegd. In zijn logboek staan al meer dan 39.000 stempels van steden en gemeenten en handtekeningen van burgemeesters en politiecommissarissen.

Nadat wij hem in het gemeentehuis hadden ontmoet zetten wij ons gesprek verder in de Gouden Leeuw. Daar vernamen wij dat zijn eerste fiets en een deel van zijn logboek in Griekenland gestolen zijn.

Hij deed daar op tv (te zien op You Tube) een oproep om hem minstens zijn papieren terug te bezorgen. Zijn tweede fiets heeft hij wegens versleten moeten achterlaten.

Omdat hij geen inkomen heeft, hij voor noodzakelijke bootovertochten moet betalen en ook al 2 fietsen moest kopen is er van zijn spaarcenten al lang niets meer over.

Hij leeft van wat hij krijgt en als hem ergens een bed wordt aangeboden slaapt hij in een bed. Anders slaapt hij onder de blote hemel in zijn slaapzak en onder een plastiekzeiltje.

Doordat hij al in verschillende landen op TV is geweest en zijn foto in alle landen de nationale pers haalde wordt hij overal herkend en raakt hij regelmatig aan eten en overnachting.

Ook op het terras van de Gouden Leeuw waren er mensen die Christian tijdens ons gesprek meteen herkenden. De Europafietser heeft wel een spaarpot bij hem maar bedelen doet hij niet. Enkel als iemand hem iets wil geven haalt hij de spaarpot boven. De thermosfles en het deken die hij van de gemeente kreeg waren voor hem welgekomen geschenken: hij voegde ze toe aan de meer dan 70 kg bagage die al aan zijn fiets hingen.

Dankzij Christine en Bart werd hij niet alleen 2 truitjes rijker, ook zijn slepend voorwiel werd door hun tussenkomst door Domi-Bike gratis hersteld. Met een opnieuw licht lopende fiets vertrok hij richting Kaprijke. Daar hoopte hij een plaats te vinden om te slapen om eens een verkwikkend bad te nemen.

Over 2 jaar wil hij zijn tocht door Europa beëindigen en daarna samen met Jan Hertog van HUMO zijn belevenissen in een boek bundelen. Wie Christian Van Limbergen op zijn tocht wil volgen hoeft slechts zijn naam op Google in te tikken.


KANSARME ROEMEENSE KINDEREN
OP VAKANTIE IN VLAANDEREN

KANSARME ROEMEENSE KINDEREN OP VAKANTIE  IN VLAANDEREN

Nadat ze 22 uur eerder bij een temperatuur van ongeveer 35 graden met de bus in Roemenië vertrokken waren, kwamen een 60-tal Roemeense kinderen uit kansarme gezinnen aan op de parking van den Hoogen Pad in Adegem. Dankzij de vzw Vla-Rom die voor gastgezinnen zorgt, kunnen die kinderen van een zorgeloze vakantie genieten.

Ook dit jaar waren er enkele kinderen bij die voor het eerst via die tussenkomst van Vla-Rom op vakantie naar Vlaanderen konden komen. Toen ze uit de autobus stapten voelden ze zich een beetje onwennig. Al na een paar minuten voelden ze dat zij bij mensen waren die het beste met hen voor hadden.

De jongste deelnemer aan de vakantie in Vlaanderen is amper 4 jaar. Er zijn bij de groep ook jongeren die al 15 jaar op vakantie komen. Verschillende van de jongeren spreken zelfs al een behoorlijk mondje Nederlands.

Ook buiten de vakantieperiodes houden de gasgezinnen contact met hun vakantiekinderen en hun ouders.


ADEGEM KERMISTE ONDER
EEN DREIGEND WOLKENDEK

ADEGEM KERMISTE ONDER EEN DREIGEND WOLKENDEK
Niet alleen de Welsh Cop pony' s liepen tijdens de 8ste memorial Rudy Landuyt in de kijker. Ook de niet-stamboomboek pony's kregen uitstekende quoteringen van de keurders.

Nadat de regen zaterdagnamiddag vroegtijdig een einde aan de rommelmarkt had gemaakt stuurde hij zondag ook het programma van de 8ste memorial Rudy Landuyt in de war.

Het was pas in de namiddag, toen de zon door het wolkendek kwam, dat er behoorlijk wat publiek rond de keuringspistes kwam.

De meeste aandacht ging naar de Welsh Cop Pony's, waarvan er enkele uit Nederland en Frankrijk kwamen.

Maar ook bij de keuring van de niet-stamboek pony's hadden de eigenaars van de pony's er voor gezorgd dat hun dieren zich in hun beste vorm bij de keurders aanboden.

Ook maandag waren de weergoden karig met het strooien van hun zonnestralen over de kermis. Dat kon de senioren die op de namiddag met Jacky Lafon en Rene Devree waren afgekomen niet deren: zij genoten van de optredens van de 2 artiesten en de koffie en het gebak die hen door het feestcomité werd aangeboden.

ADEGEM KERMISTE ONDER EEN DREIGEND WOLKENDEK Samen met de foorkramers en Café het Damberd zorgde het feestcomité er voor dat alle kinderen die maandagnamiddag naar de kermis kwamen minsten met een bal naar huis gingen.

Terwijl de senioren in den Hoogen Pad zaten te genieten, verzamelden de jongste kermisklanten zich in de omgeving van het Damberd, waar zij de ramen op de eerste verdieping in het oog hielden.

Vanaf 17u werden van daaruit ballen in de groep geworpen. Om er zeker van te zijn dat ook de allerkleinsten niet met lege handen naar huis werden gestuurd werden de aanwezige kinderen in 2 groepen ingedeeld.

Wie geluk had won bij het vangen van een bal ook nog een prijs.

ADEGEM KERMISTE ONDER EEN DREIGEND WOLKENDEK
Er schreven zich 46 deelnemers in voor de eerste koers voor parochianen.

Er stond maandagnamiddag ook sport op het kermisprogramma: naast de wielerwedstrijd voor WAOD renners stond er voor het eerst ook een wedstrijd voor parochianen op het programma. Het was vooral voor die wedstrijd dat het publiek naar de aankomst op Spanjaardshoek en 't Kruisken afzakte.

Van de 46 deelnemers was er zelfs een die aan de start verscheen met een gewone fiets. Hij slaagde er zelfs in om enkele ronden in zelfde ronde van de andere deelnemers te rijden.

De winnaars werden Wim Godisbois en Tommy Maenhout.

ADEGEM KERMISTE ONDER EEN DREIGEND WOLKENDEK Ere voorzitter Alfons Bogaert mocht als officiële opener van de avondmarkt samen met schepen Annelies Lammertyn het lint knippen.

Voor het kermiscomité is de avondmarkt op dinsdag de officiële afsluiter van de zomerkermis.

Tijdens de receptie die aan de opening van de avondmarkt voorafging werden nog eens de spots op Alfons Bogaerts, erevoorzitter van het feestcomité, gericht.

Zowel voorzitter Vic Blomme als burgemeester Johan De Roo hadden woorden van lof voor het werk dat Alfons zolang zijn gezondheid het hem toeliet voor de Adegemse kermis heeft gedaan.

De belangstelling voor de avondmarkt was zoals de vorige jaren bijzonder groot.

Omdat ook de hemelsluizen gesloten bleven zaten ook de terrasjes vol. Na de zomerkermis kan nu de vakantie beginnen.


ALLE DAGEN CONTROLES TIJDENS
DE ZOMER BOB CAMPAGNE

Omdat de cijfers aantonen dat automobilisten ook tijdens de zomermaanden meer durven drinken dan de wet hen toelaat werd dit jaar naast de winter BOB campagne ook een zomer BOB campagne ingelast. Die campagne loopt van begin juli tot 4 september.

De Pz's kunnen zelf het programma van hun BOB Campagne invullen.

Bij de PZ Maldegem werd na het einde van de winter BOB campagne al beslist om, ook buiten die campagne, naast de automobilisten die bij een ongeval betrokken zijn ook chauffeurs die een abnormaal rijgedrag vertonen of die na het begaan van een overtreding worden tegengehouden aan een ademtest te onderwerpen.

Tijdens de maand juni moesten 263 automobilisten een ademtest afleggen. De 8 chauffeurs die de A van Alarm op het schermpje zagen verschijnen moesten hun rijbewijs voor 3 uren inleveren.

Van de 7 bestuurders een Positieve test aflegden moesten er 6 hun rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen inleveren. De zevende mocht zijn rijbewijs na 6 uren terug afhalen bij de politie.

Uit een persbericht dat de PZ Maldegem naar aanleiding van de zomer BOB campagne verspreidde blijkt dat er in onze gemeente tijdens die campagne geen spectaculaire acties voorzien zijn.

Iedere permanentieploeg kreeg de opdracht mee om tot 4 september tijdens shift naast de dringende interventies lukraak automobilisten en bromfietsbestuurders aan een ademtest te onderwerpen.

Hoeveel testen er per shift minimum moeten afgenomen worden staat in de perstekst niet vermeld.


VOEDINGSDIENST AZ ALMA KREEG HOOGST MOGELIJKE KWALITEITSERKENNING

VOEDINGSDIENST AZ ALMA KREEG HOOGST MOGELIJKE KWALITEITSERKENNING
Het keukenpersoneel van het AZ Alma is trots op zijn behaalde erkenning, die werd uitgereikt door de Certificatiecommissie van het Federaal Agentschap Voedselveiligheid. Het certificaat is de grootst mogelijke erkenning die een grootkeuken in een kliniek kan ontvangen.

Voor het AZ Alma is kwaliteitszorg meer dan alleen zijn patiënten de beste medische verzorging geven.

Zowel de directie als het personeel streven naar de hoogste kwaliteit voor alles wat er bij de opname, de verzorging en het verblijft van de patiënten in de kliniek en het onthaal en begeleiding van de bezoekers komt kijken.

Daarvoor heeft men in het AZ Alma een legertje interne audits om die kwaliteit doorlopend te controleren.

De zorg voor kwaliteit beperkt zich niet alleen tot alles wat met voeding in de kliniek te maken heeft: de leveranciers van de verschillende producten en ingrediënten moeten aantonen dat hun materiaal van top kwaliteit is.

Het behalen van deze erkenning is een opsteker voor de keukenafdeling van het AZ Alma. Over drie jaar komt er opnieuw een externe controle. Afhankelijk van die controle wordt de kwaliteitserkenning verlengd of ingetrokken.

Het AZ Alma is een van de zes ziekenhuizen in Vlaanderen die tot op heden een dergelijke onderscheiding kreeg.

Het is de bedoeling dat alle diensten van het AZ Alma de komende jaren een dergelijke kwaliteitserkenning krijgen.

Daarna zou het AZ Alma na een totaalcontrole in aanmerking komen voor een NIAZ ziekenhuis accreditatie.

Iets waar veel ziekenhuizen naar streven maar wat slechts weinigen behalen.


FIETSEN OP DE NATIONALE FEESTDAG

Wie op de nationale feestdag (21 juli) wil deelnemen aan de fietstocht en de daarop aansluitende BBQ in de Hoogen Pad kan zich nog tot 17 juli inschrijven bij het secretariaat van de burgemeester.

Starten kan tussen 13u en 13u45 aan het gemeentehuis.

Eindpunt is den Hoogen Pad.

UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home