www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 448 - Week 26 : van 24 tot 30 juni 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

PRINS BOUDEWIJNLAAN PAS OP 6 JULI VOLLEDIG OPEN VOOR HET VERKEER

Volgens een bericht van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben -naast de minder gunstige weersomstandigheden- ook extra werken aan onder meer de grachten voor vetraging van de werken in de Prins Boudewijnlaan gezorgd.
Het AWV liet weten dat de Prins Boudewijnlaan, als er geen kink in de kabel meer komt, op 6 juni volledig voor het verkeer zal worden opengesteld.
Nog volgens het AWV zal ook de rotonde Martens in Maldegem ten vroegste op 6 juni voor het verkeer worden opgesteld. Die werken hebben volgens de aannemer en het AWV geen vertraging opgelopen, maar zijn door de werken aan het kruispunt van de Aalterbaan met de Speyestraat en de Krommewege wel later dan voorzien gestart.


HEULENDONK FEEST

HEULENDONK FEEST
Het feestcomité van Heulendonk is klaar voor zijn vijfde feestweekend met als hoogtepunt de verkiezing van de Slimste stroate van Maldegem.

Op vrijdag 29 juni hijst Heulendonk de kermisvlag. Voor de 5de keer wordt het kermisweekend van Heulendonk ingezet met de quiz De Slimste stroate van Maldegem.
Iedere deelnemende ploeg wint vrijdagavond minstens een prijs ter waarde van 50 euro. Ploegen die zich nog willen inschrijven kunnen contact opnemen met [email protected].
Omdat er in het verleden opmerkingen gemaakt werden over de hoge moeilijkheidsgraad van sommige vragen werd er bij de voorbereiding van de 5de editie van de quiz voor gezorgd dat alle vragen door niet-specialisten in een of ander onderwerp kunnen beantwoord worden.
Vrijdagavond rond 23u zal de nieuwe Slimste Stroate van Maldegem gekend zijn. Dat is nog niet het einde van et feest. Na de prijsuitreiking is er het optreden van de NRJ band.

Ook zaterdagnamiddag is Heulendonk de place to be. Om 13u start de krulbolling en een halfuurtje later vertrekt de paardenkoets voor het eerst voor een ritje rond Heulendonk. Vanaf 15u zorgt het Adegems Volkstheater met enkele sketches voor de vrolijke noot.
Zaterdagavond staat in de tent de feesttafel gedekt. Inschrijven voor deze smulpartij is niet meer mogelijk. Alle stoelen en tafels zijn bezet.


FEESTCOMITE KRUIPUIT ORGANISEERT
TWAALFDE FIETSZOEKTOCHT

Tussen 23 juni en 9 september kunnen liefhebbers van fietszoektochten deelnemen aan de jaarlijkse fietstocht die door het feestcomité Kruipuit - Adegem - Oostwinkel wordt georganiseerd.
Wie de aanwijzingen op het deelnemersformulier stipt volgt zal op het einde van zijn rit 42 km hebben afgelegd en op bezoek geweest zijn in Knesselare, Aalter en Bellem.
Deelnemen kost 5 euro. De deelnemersformulieren zijn te bekomen bij Paul Ginneberge, Kruipuit 32 Adegem en bij de dienst toerisme in Maldegem.
De prijsuitreiking is op zondag 7 oktober (Kruipuitkermis) om 15u30 in de gemeenteschool.


DE ZYTHOLOOG IS NU OOK
EEN CARNAVALSORDE

DE ZYTHOLOOG IS NU OOK EEN CARNAVALSORDE
Dinsdagavond stelde Stefan Van Canneyt in de Zytholoog de nieuwe Adegemse carnavalsorde "De Zytholoogskes" voor.

Het zijn drukke tijden voor VACAS. Naast het runnen van zijn streekbierencafé de Zytholoog en zijn Bierloods in de Staatsbaan in Adegem is hij, in het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen in Sint Laureins, politiek actief als kandidaat voor de N-VA en gaf hij dinsdagavond de officiële start van de carnavalsorde "de Zytholoogskes", waarvan hij voorzitter is.
Dat de oprichting van de carnavalsorde geen bevlieging is werd tijdens de officiële voorstelling in de Zytholoog duidelijk. "Het was niet mijn idee maar een van mijn klanten is er vorig jaar in november over begonnen.
Onmiddellijk waren er nog mensen die op de carnavalskar wilden springen. Ik was bereid om de stap te zetten op voorwaarde dat wij niet aan carnaval 2012 zouden deelnemen maar ons als nieuwe carnavalsorde zouden klaarstomen tegen carnaval 2013" legde Vacas uit.
De groep telt nu 10 leden en zoekt nog enkele actieve en veel steunende leden. "Als voorbereiding op carnaval in Maldegem 2013 willen wij in december ons eigen prinsenbal organiseren. In januari komt er een kindercarnaval.
Tijdens het weekend van de zomerkermis is er een BBQ op zaterdag en zondag. De zondagnamiddag is er ook een Vlaams zangmoment.
Om onze kosten te kunnen dragen zullen er de komende maanden nog een aantal acties worden georganiseerd" schetste Vacas de plannen voor de nabije toekomst van de nieuwe carnavalsorde.
De nieuwe carnavalsorde is zeker geen uitsluitend Adegemse aangelegenheid. In de orde zitten mensen uit verschillende Meetjeslandse gemeenten en uit Eeklo.
Het is dan ook de bedoeling dat "de Zytholoogskes" volgend jaar met hun zelf gebouwde carnavalswagen niet alleen aan de stoeten in Maldegem deelnemen maar ook de carnavalssfeer in andere Vlaamse steden en gemeenten opsnuiven.


ADEGEMS KUNSTWERK IN DE KIJKER IN DE WACKY WACKY KUMA PARADE

ADEGEMSE KUNSTWERK IN DE KIJKER IN DE WACKY WACKY KUMA PARADE

In het kader van de braderie van het Centrum organiseerde de KUMA vorige week zondag een Wacky Wacky parade met wagentjes die de afgelopen weken door de kinderen van de KUMA zelf in elkaar werden geknutseld.

Jammer voor die kinderen konden zij met hun wagentjes, waaronder echte kunstwerkjes, niet door alle straten van het centrum rijden maar slechts een deel van het parcours van de braderie afleggen.
De wagen gemaakt door Inge Thysebaert, Fran Van den Abeele, Maud Haverbeke, Merel Claeys en Hanne Grootaert kreeg van de jury een eervolle vermelding als grappiste wagen van de parade.
Een oordeel dat zowel door de Adegemse meisjes die de wagen hadden gemaakt als door de andere mensen aan de KUMA op applaus werd onthaald.


KLEUTERS VAN DE PAPVER
WUIFDEN HUN JUF MARTINE UIT

KLEUTERS VAN DE PAPVER WUIFDEN HUN JUF MARTINE UIT
Met een show "Pukkel en sukkel op het muizenfeest" namen haar kleuters en collega' s afscheid van juffrouw Martine.

In 1978 studeerde Martine Selis, die in Watervliet woont, af als onderwijzeres. Voordat ze kans maakte op een vaste plaats en volledig uurrooster deed zij de eerste jaren enkele interims.
Zo begon haar loopbaan in Assenede. In 1982 kwam ze in de (toen nog) Vrije Gesubsidieerde kleuter en lagere meisjesschool van Adegem terecht.
In haar 31 jarige loopbaan in de Papaver heeft ze alle kleuters die sedert 1982 in de Papaver school liepen in haar klas zien passeren.
Directeur Jozef Ginneberge vertelde ons dat Martine Selis niet alleen uitgegroeid is tot een kleuteronderwijzeres die iedere school zich wenst, zij heeft tijdens haar loopbaan ook nog een periode de zorgklas op zich genomen en aan verschillende klassen lessen lichamelijke opvoeding gegeven.
Het einde van dit schooljaar is voor juffrouw Martine ook het einde van haar beroepsloopbaan.

MUIZEN
Omdat juf Martien haar kleuters uren kon boeien met haar verhaaltjes (begeleid met dia's) over muizen hebben haar collega' s en de kleuters vorige week donderdag in de Gym klas, met het verhaal Pukkel en Sukkel op het muizenfeest, juf Martien uitgewuifd.
Haar collega's hebben de afgelopen weken en maanden extra inspanningen geleverd om eerst een verhaal te schrijven waarin alle typische trekjes van hun collega terug te vinden waren en om daarna de Kleuters de dansjes aan te leren die bij het verhaal pasten.
De afscheidnemende juf moest donderdagnamiddag af en toe even slikken toen ze zag hoe Pukkel en Sukkel net als zij genoten van een Irish Coffee, met de motor op reis gingen en genoten van hun skivakantie.
Dat juf Martine niet alleen bij de kleuters maar ook bij de directie en de collega's graag gezien was kon aan de medewerking van de directie aan het afscheid en de aanwezigheid van verschillende oud-collega's worden opgemaakt.
Martine Selis zal in september bij het begin van het nieuw schooljaar niet in het zwart gat vallen. Zij heeft veel plannen om haar vrije tijd zinvol in te vullen.


NOG GEEN BESLISSING OVER EXTRA WINDMOLENS IN HET MEETJESLAND

Woensdag 20 juni zou in de provincieraad van Oost Vlaanderen de beslissing vallen over de plaatsen waar in onze provincie nog nieuwe windmolens kunnen ingeplant worden.
Er is voor onze streek geen beslissing genomen en er is ook (nog) geen nieuwe datum voor een beslissing vooropgesteld.

MEER DUIDELIJKHEID
In het voorjaar organiseerde het provinciebestuur van Oost Vlaanderen in Eeklo een infoavond over de scenario's voor de bouw van nieuwe windmolens in het Meetjesland.
Volgens een eerste scenario zouden die windmolens langs de N49, tussen Maldegem - Eeklo en Kaprijke komen en langs de E40 in Aalter en omgeving.
In een 2de scenario zouden de windmolens in clusters worden geplaatst. Zowel Maldegem als Adegem werden als plaatsen voor een van die clusters genoemd.
Volgens de provincieraad heeft die informatievergadering in Eeklo wel informatie opgeleverd maar niet voldoende om nu al een keuze te maken. Daarom werd beslist dat er voor het Meetjesland bijkomende onderzoeken nodig zijn.
Er moet volgens de provincieraad nagegaan worden welke de milieueffecten zijn bij de verschillende scenario' s.
Er moet ook nagegaan worden hoe bij de verschillende scenario's de lasten en de lusten van de bijkomende windmolens verdeeld worden.

INVENTARIS
Zowel Maldegem, Eeklo als Aalter hadden op de informatieavond gesteld dat zij de afgelopen jaren elk op hun manier al fors in hernieuwbare energie hebben geïnvesteerd.
Die opmerkingen zijn bij de leden van provincieraad niet in dovenmansoren gevallen.
De provincieraad wil alvorens een beslissing te nemen over de plaats van inplanting van de windmolens een inventaris opmaken van enerzijds de inspanningen die de gemeenten in het Meetjesland al geleverd hebben op het vlak van hernieuwbare energie en met anderzijds de potentie die de Meetjeslandse gemeente nog hebben voor andere vormen van herbruikbare energie zoals biomassa en biogas.
In de nota van de provincie wordt geen datum vermeld waarop alle onderzoeken moeten afgerond zijn.


KLEUTERS VAN DE PAPAVER LEGDEN AVONTUURLIJK FIETSPARCOURS AF

KLEUTERS VAN DE PAPAVER LEGDEN AVONTUURLIJK FIETSPARCOURS AF
Zolang juf Kathy met het bord van het roodlicht in haar hand stond mochten de kleuters niet beginnen aan hun fietsparcours.

Omdat de meeste van de 170 kleuters van de Papaver nog door hun ouders met de auto of de fiets naar school gebracht worden moeten zij nog geen oog hebben voor het verkeer en de verkeersborden op hun weg van en naar school.
Donderdag was het voor die kleuters een speciale dag. Op hun speelplaats stond een groot fietsparcours uitgezet met daarin een zebrapad, hindernissen en verkeersborden.
Er stonden kleine en minder kleine fietsen op de kleuters te wachten. Klas per klas kwamen de kleuters naar het fietsparcours.
Alvorens zij met hun eigen fiets of met een van de fietsen van de school op het parcours mochten, wandelden de kleuters eerst, samen met juf Kathy, het parcours af.
Tijdens die wandeling legde juf Kathy de kleuters uit hoe zij op de verkeersborden moeten reageren en op welke manier zij de verschillende hindernissen moesten nemen.

KLEUTERS VAN DE PAPAVER LEGDEN AVONTUURLIJK FIETSPARCOURS AF Terwijl ze het fietsparcours aflegden was het duidelijk te zien welke kleuters het fietsen al goed onder de knie hebben en wie nog niet zoveel zelfs de trappers heeft rondgedraaid.

Na de verkenning van het parcours mochten de kleuters eerst even zonder aanwijzingen van juf Kathy het parcours per fiets afleggen.

Toen ging het bord met het rood licht omhoog en alle fietsers moesten voor de startlijn van het parcours blijven staan.

Pas als het bord met het groen licht de hoogte in ging mochten de kleuters, met voldoende tussenruimte om aanrijdingen te voorkomen, starten.

Juf Kathy hield de kinderen als een vriendelijke verkeersagent in het oog en wees hen op de fouten die zij tijdens hun rit maakten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home