www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 447 - Week 25 : van 17 tot 23 juni 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

STAPVOETS VERKEER IN DE
ADEGEMSE KERKSTRAAT

STAPVOETS VERKEER IN DE ADEGEMSE KERKSTRAAT

Bij de inrit van de Adegemse kerstraat staat nu niet alleen duidelijk aangeduid dat die straat een woonerf is.

Omdat, volgens inwoners van de Adegemse Kerstraat nog veel automobilisten niet weten dat in een woonerf de voetgangers en fietsers absolute voorrang hebben en de maximum snelheid zowel van gemotoriseerde voertuigen als voor de fietsers er niet hoger dan 20km/u mag liggen, heeft de gemeente er nog een bord bij gehangen om de wegebruikers daar op attent te maken.


POLLET OKRA KRULBOLKAMPIOEN 2012

POLLETE OKRA KRULBOLKAMPIOEN 2012

Woensdagnamiddag viel bij de krulbolders van OKRA Adegem de kampioen 2012 uit de bus. Vanaf september hebben de leden iedere 2de woensdag van de maand afspraak op Heulendonk.

Dit jaar werden er 20 leden in de einduitslag opgenomen. Winnaar van het kampioenschap werd Willy Pollet met 326 punten.

Remi De Metsenaere die lange tijd aan de leiding heeft gestaan werd 2de met 311 punten. De 3de plaats was voor Willy Schoonackers met 307 punten. Met zijn 297 punten werd Willy Sesselle 4de.

De top vijf werd volgemaakt door Marijn Leloup met 287 punten.De 2de woensdag van september begint het seizoen 2012 -2013


AL ONDER DE ROCK VAN MALDEGEM
IN HET SINT ANNAPARK

AL ONDER DE ROCK VAN MALDEGEM IN HET ST.ANNAPARK
In de tuin van huis Wallyn stelde de werkgroep Rock Maldegem het programma van de 13de editie van l onder de rock van Maldegem.

Wat 13 jaar geleden begon als een aansluiter op de drink voor de vrijwilligers die door de gemeente werd georganiseerd, is nu een vaste waarde geworden op de Maldegemse activiteitenkalender.

Op zaterdag 23 juni is "Al onder de rock van Maldegem" aan zijn 13de editie toe. De werkgroep Rock Maldegem, organisator van het festival, is een onderdeel van het Comité voor initiatief.

Ook dit jaar heeft de werkgroep oog en oor gehad voor talent uit de eigen regio :

Om 19u trekt Triple Malted het festival op gang. Ook vorig jaar was deze Maldegemse groep van de partij. Wie er vorig jaar bij was weet dat de groep voor ambiance staat.

Nadat Triple Malted zijn muzikale kaarten op tafel heeft gelegd is het de beurt aan Broken Bottle om zijn duivels te ontbinden. De groep brengt een mixed van hedendaagse covers. De 5 blazers van de band zorgen voor de Jazzstempel in hun jazzpop.

Voor veel jongeren uit onze regio is Al onder de rock van Maldegem de start van hun festivalseizoen.

OPENLUCHTFLM
De werkgroep Rock Maldegem was ook de werkgroep achter de openluchtfilms die jaarlijks de vrijdagavond tijdens het weekeind van "Maldegem wandelt, fietst en proeft" op de speelweide achter het Sint Annapark werden gedraaid.

Omdat de weergoden dia avond al viermaal als spelbreker zijn opgetreden heeft de werkgroep besloten om de openluchtfilm van het programma te schrappen.


TERUG NAAR HET GEMEENTEHUIS

TERUG NAAR HET GEMEENTEHUIS
Vanaf maandag 18 juni zit de gemeentelijke administratie met inbegrip van de burgemeester en de schepenen terug in het gemeentehuis.

Donderdag zat Veronique Blondeel, diensthoofd burgerzaken, letterlijk tussen de dozen. Tegen donderdagavond moest in huis Wallyn en het St. Annakasteel alles ingepakt zijn voor de verhuis van vrijdag.

Er waren 800 dozen nodig om alles wat niet in de prullenmand mocht in te pakken. Vrijdag zorgde een verhuisfirma er voor dat alle dozen in het gemeentehuis kwamen.

Het personeel dat vrijdag niet hoefde te werken was zaterdag in het gemeentehuis om zoveel als mogelijk uit te pakken zodat zij vanaf maandag opnieuw ten dienste van de bevolking kunnen staan.


JEVO ONTVANGEN IN HET GEMEENTEHUIS

JEVO ONTVANGEN IN HET GEMEENTEHUIS

Bij het begin van de competitie was het de bedoeling van de Volleybalploeg JEVO dat hun ploeg in 2de provinciale een plaatsje binnen te top 5 zou halen.

Toen in januari de ploeg nog geen punt had verloren werden de ambities bijgesteld: meedoen voor de titel werd de opdracht.

De ploeg verloor in de 2de ronde wel punten naar minder dan de andere ploegen zodat zij de verdiende kampioen werden.

Vrijdagavond werden zij door het gemeentebestuur in het gemeentehuis ontvangen. Bart Houwenhuyse promoveert niet mee met zijn kampioenenploeg maar wordt trainer van de JEVO ploeg in 3de provinciale.

Wilfried Van Mol, de nieuwe trainer van de kampioeneploeg was vrijdagavond ook aanwezig in het gemeentehuis. Maldegem is voor hem geen onbekende. Hij gaf hier in 1962 les in de Mevr. Courtmansschool. In 1974 was hij coach van de damesploeg van Flamingo.


OPENBARE WERKEN LOPEN VERTRAGING OP

OPENBARE WERKEN LOPEN VERTAGING OP
Het kruispunt van de Oude Weg met de Prins Boudewijnlaan is nog het enige kruispunt op de Prins Boudewijnlaan waar het verkeer niet over kan.

Zoals aangekondigd door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), begonnen de asfalteringswerken van het wegdek en het fietspad van de Prins Boudewijnlaan op12 april. Volgens het AWV zouden de werken anderhalve maand duren. Wij zijn ondertussen half juni en het einde van de werken is nog niet voor de eerstkomende weken.

Op de vraag aan het AWV of die vertraging door de weersomstandigheden komt kwam er nog geen antwoord. Van het gemeentebestuur kregen wij bericht dat niet alleen de werken aan de Prins Boudewijnlaan vertraging oplopen maar dat ook de heraanleg van de rotonde Martens in Maldegem door de weersomstandigheden niet op de voorziene datum klaar zal zijn.

De firma ASWBO is er nog altijd van overtuigd dat de rotonde Martens voor het begin van het bouwverlof voor het verkeer zal worden opengesteld.


VERSTEVIG DE HOOP MET TAXUSSNOEISEL

VERSTEVIG DE HOOP MET TAXUSSNOEISEL
Bart Van Hulle, de man achter de vzw Verstevig de Hoop, geeft zelf het goede voorbeeld. Hij heeft het snoeisel van zijn taxusplanten als klaar gemaakt voor het goede doel.

De Boomkwekerij Van Hulle B&C uit Kleit levert al jaren taxusplanten aan de farmaceutische industrie. Een zevental jaar geleden kreeg de Kleitse firma van die industrie de vraag werd om ook het snoeisel van de Taxus (Baccata) planten en hagen niet te laten verloren gaan.

"Nadat zij mij verteld hadden dat in de naalden van de taxus Baccata planten en hagen baccatine zit, een van de voornaamste stoffen die gebruikt worden in de medicatie bij chemokuren tegen kanker, heb ik besloten om via een vzw Verstevig De Hoop een actie op te zetten om ieder jaar zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen" vertelde Bart Van Hulle net voor de start van de actie dit jaar.

De betekenis van de naam van de vzw gaat in 2 richtingen: door het binnenbrengen van taxussnoeisel verhogen de mensen de hoop (berg) snoeisel waaruit de Baccatine kan gehaald worden. Door de actie zijn er ook meer kankerpatiënten die mogen hopen dat zij dank zij een chemokuur de ziekte zullen overwinnen.

Het eerste jaar riep Bart de hulp in van het Maldegemse gemeentebestuur (containerpark) en het Maldegemse KOTK om mee het taxussnoeisel in te zamelen. Per m³ taxussnoeisel dat binnengebracht werd in de Pot en Zuidhoutstraat stortte de firma Van Hulle B&C, via de vzw, 50 euro aan "Kom Op Tegen Kanker".

Zeven jaar later werken al 265 gemeente mee aan de actie. Iedere gemeente mag zelf het goede doel dat strijdt tegen kanker bepalen waaraan hun deel van het geld moet gestort worden. Door die actie heeft de Boomkwekerij Van Hulle B & C via de vzw "Verstevig de Hoop" al meer dan 500.000 euro aan de strijd tegen kanker overhandigd.

VOORWAARDEN
Iedereen die een Taxus Baccata haag of planten heeft kan, door zijn snoeisel naar het containerpark te brengen, meewerken aan de actie. Het binnengebrachte snoeisel moet wel aan enkele voorwaarden voldoen om de baccatine bruikbaar te maken voor medicatie: het snoeisel moet jong zijn en binnen een paar dagen na het snoeien al binnengebracht worden.
Er mag tussen het snoeisel ook geen aarde of ander afval zitten, zoniet wordt het snoeisel onmiddellijk aan de kant gezet als onbruikbaar.

Dit jaar wordt het snoeisel ingezameld van 15 juni tot en met 2 september.


HOOGSPANNINGSLIJN BEDREIGT TOEKOMST VAN FILIP EN ANNEMIE

HOOGSPANNINGSLIJN BEDREIGT TOEKOMST VAN FILIP EN ANNEMIE
Filip Sierens en zijn echtgenote Annemie Da Graeve zien het op Strobrugge niet zitten als er een hoogspanningsmast in hun tuin komt.

Nu de Vlaamse regering beslist heeft dat Elia zijn Stevin Project (380KW hoogspanningslijn tussen Zomergem en Zeebrugge) mag uitvoeren zoals zij het gepland heeft, wachten de inwoners op Strobrugge af of de Raad van State over die beslissing een gunstig advies zonder opmerking zal geven.

Als dat gunstig advies er komt zijn er enkel voor de mensen die in een zone van 60m onder de hoogspanningslijn wonen compensaties voorzien. Zij kunnen dan kiezen voor een vergoeding voor de waardevermindering van hun eigendom of die eigendom verkopen aan Elia.

Filip Sierens en Annemie De Graeve hebben 10 jaar geleden hun woning in de Aardenburgkalseide gekocht. Zij hebben de woning aan hun normen aangepast, zodat ze nu voor hen en hun drie kinderen een echte thuis is.

Drie jaar geleden zouden zij hun keuken herinrichten maar zijn er toen niet aan begonnen omdat op dat moment de eerste geruchten over de nieuwe hoogspanningslijn boven onder meer Strobrugge de ronde deden. Het werd voor Filip en Annemie nog erger toen uit de plannen van Elia bleek dat een van de masten van de nieuwe hoogspanningslijn in hun achtertuin, waar de kinderen spelen, voorzien is.

MOEILIJKE KEUZE
Met de informatie die zij samen met de actiegroep Strobrugge hebben ingewonnen vinden zij het veel te gevaarlijk om met hun kinderen onder een hoogspanningslijn te wonen die stralingen veroorzaakt die schadelijk zijn voor de gezondheid.

"Toen wij het huis kochten waren wij er van overtuigd dat wij hier ons ganse leven zouden blijven. Nu weten wij het niet meer" vertelde Filip ons. "Van Elia hebben wij tot op heden nog niets gehoord. Zolang het advies van de Raad van State niet gekend is kunnen wij ook niet nagaan of er eventueel nog acties kunnen gevoerd worden" vulde Annemie haar echtgenoot aan.

Het wordt voor de familie Sierens - De Graeve, wat de uitspraak van de Raad van State ook is, een moeilijke keuze. Als de hoogspanningsmast in hun tuin komt denken zij dat het voor hen onmogelijk wordt om voor compensatie te kiezen (maximum 30% van de waarde).

Hun huis verkopen is de andere optie. "Als wij onze woning met bijhorend land aan Elia verkopen zullen wij van Elia nooit voldoende krijgen om ons een huis te kopen of te bouwen waar we ons zo goed thuis voelen en waar onze kinderen zo veel veilige speelruimte hebben als hier" vrezen Filip en Annemie.

Net als de andere inwoners van Strobrugge wachten zij vol spanning het advies van de Raad van State af.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home