www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 446 - Week 24 : van 10 tot 16 juni 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

IVONNE DE SMETLAAN
DEFINITIEF GOEDGDEKEURD

Voor de derde maal kwam de naamgeving van de straat in de nieuwe verkaveling met in- en uitrit in de Adegemse Kerkstraat op de gemeenteraad.

Nadat Freddy Boels (OGP/N-VA) nog eens had herhaald waarom hij tegen de voorgestelde naam was en het onverantwoord vond dat het schepencollege in dat dossier het advies van de cultuurraad niet volgde (Adegemse Dries : er bestaat in Adegem al een straat met Dries in een samenstelling), keurde de meerderheid "Ivonne De Smetlaan" als straatnaam goed.


SCHOOLFEEST OP DE KRUIPUIT

SCHOOLFEEST OP DE KRUIPUIT
Met hun versie van de Balada van Gustavo Lima kregen de leerlingen van het 2de leerjaar tijdens de sterrenparade veel applaus van het publiek en een ster van de jury.

De feesttent die de ouderraad van de GBS de Kruipuit voor het schoolfeest van vorige week zondag hadden opgetrokken was merkelijk groter dan die van vorig jaar, maar toch maar net groot genoeg om alle deelnemers aan het schoolfeest een plaatsje te geven.

Om 11u werden de eerste aperitieven geserveerd en een uurtje later konden door de meer dan 400 ingeschrevenen de voeten onder de feesttafel geschoven worden.

De kleuters en leerlingen van alle klassen hadden voor de sterrenparade, die om 14u begon, een act ingestudeerd. Hoewel de oudere leerlingen het technisch wellicht beter deden dan de kleuters waren het toch deze laatste waar de meeste sympathie van het publiek naar uitging.

De sterrenparade was voor directeur Buysse de gelegenheid om het oudercomité te bedanken voor hun steun en inzet niet alleen bij het schoolfeest maar over het ganse schooljaar.

Terwijl de ouders na de sterrenparade genoten van een drankje trokken de kinderen zich terug in verschillende werkgroepen om een kort tweede optreden voor te bereiden.

Het schoolfeest werd besloten met het optreden van de live band Charles.


GEZINSBOND ORGANISEERT
13de FOTO- FIETSZOEKTOCHT

Ook dit jaar pakt de Adegemse afdeling van de Gezinsbond tijdens de zomermaanden uit met zijn foto-fietszoektocht.

Opnieuw werd een tocht uitgestippeld van ongeveer 26 km, die door jong en oud per fiets kan worden afgelegd.

Wie het niet ziet zitten in een dag kan het parcours in meerdere dagen afleggen. Het moet wel gebeuren tussen 16 juni en 2 september.

Tijdens de tocht moeten een aantal vragen worden opgelost en moeten er foto's herkend worden.

Deelnemen kost 5 euro. Deelnemersformulieren zijn te bekomen bij de diensten toerisme van Maldegem en Eeklo, bij Luc Van Acker, Walland 5 te Adegem bij en Gaston Regelbrugge, Canadezenlaan 4 te Adegem.

Ook dit jaar zorgen de inrichters voor een aantrekkelijke prijzenpot.


DRUKKERIJ VERSTRAETE EN VTI BRUGGE SAMEN IN WERKPLEK LEREN PROJECT

DRUKKERIJ VERSTRAETE EN VTI BRUGGE SAMEN IN WERKPLEKLEREN PROJECT

De 7 leerlingen van het 6de jaar meerkleurendruk van het VTI Brugge hebben in het kader van een werkplek leren project gedurende 4 dagen in de drukkerij Verstraete op het Maldegems industrieterrein hun theoretische kennis aan de praktijk kunnen toetsen.

Om de afstand tussen het onderwijs en de werkvloer te verkleinen is het nodig dat leerlingen tijdens hun opleiding al in contact komen met de werkvloer. Drukkerij Verstraete, die wereldleider is in Mould labeling, onderschrijft die visie volledig.

De drukkerij doet er bedrijfsmatig alles aan om zijn leiderspositie te behouden en te versterken. Zij onderhoud daarom ook contacten met scholen die werknemers opleiden voor de drukkerswereld.

De goede relatie tussen het bedrijf en het VTI uit de Boeveriestraat in Brugge heeft er toe geleid dat de 7 laatstejaarsstudenten van de afdeling meerkleurendruk van die school de kans kregen om samen met hun leerkrachten 4 dagen les en opleiding te volgen in het bedrijf op het Vliegplein.

Vorige week werd het project afgerond met een evaluatie van het werkplek leren project. Zowel de firma Verstraete, de school als de leerlingen zijn positief over het project. De leerlingen mochten tijdens de evaluatie zelf uitleggen wat zij geleerd hadden op de werkvloer.

Ook burgemeester Johan De Roo had woorden van lof voor het project. Hij onderstreepte in zijn toespraak dat Drukkerij Verstraete een van de paradepaardjes van het Maldegemse industrieterrein is.

Net als de firma Verstraete en de directie van het VTI is er van overtuigd dat de samenwerking tussen Drukkerij Verstraete en het VTI Brugge voor herhaling vatbaar is.


NOG DIT JAAR ZEBRAPAD AAN ATLETICO

Burgemeester Johan De Roo kondigde in de gemeenteraad van april aan dat het Agentschap Wegen en Verkeer ingestemd heeft met de aanleg van een zebrapad in de N9 ter hoogte van de sporthal Atletico.

Minister van Openbare werken heeft deze week op een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman bevestigd dat het zebrapad er in het najaar zal worden aangelegd.

Een vroegere vraag voor een zebrapad ter hoogte van de Waleweg was geweigerd omdat daar bij de tellingen te weinig mensen de N9 overstaken.

In de motivatie van haar beslissing stelt de minister dat het zebrapad ter hoogte van de sporthal er komt omdat daar regelmatig mensen van de vzw de Vierklaver oversteken om te gaan sporten.


BASIEL DE ROO OVERLEEFDE
VAL VAN HOOIWAGDEN NIET

Vorige week zaterdagvoormiddag zat Basiel De Roo uit Celie op de hooiwagen die door een tractor, met zijn zoon aan het stuur, getrokken werd.

Om een nog onbekende reden raakte in de Warmestraat de koppeling tussen de tractor en de wagen los, waardoor de wagen kantelde.

Basiel De Roo raakte bij de val van de hooiwagen zwaar gewond. Hij werd overgebracht naar het AZ Alma en Sijsele en doorgevoerd naar het AZ Brugge waar hij aan zijn verwondingen overleed.


SINT ADRIANUSKERK OPEN EN GASTVRIJ

ST. ADRIANUSKERK OPEN EN GASTVRIJ
Namens de Kerkraad van de Sint Adrianuskerk en de stichting Open Kerken overhandigde Piet Blomme aan Laurette Veirman de twee gastenboeken die nu in de Sint Adrianuskerk liggen.

Sedert kort is de Kerkraad van de Adegemse Sint Adrianuskerk lid van de stichting Open Kerken.

Die stichting organiseerde afgelopen zondag een Open Kerkendag. Daarom hing er enkele dagen voor die dag al een wimpel aan de kerkdeur "Open en Gastvrij".

Vorige week zondag waren er, buiten de mensen die in de voormiddag de eucharistieviering bijwoonden, meer dan 100 mensen (sommige van ver buiten Adegem) op bezoek in de Sint Adrianuskerk.

"De mensen die hier wonen zien dat waarschijnlijk niet meer, maar Adegem heeft een prachtige kerk van buiten die binnenin rust en schoonheid uitstraalt" vertelde ons een van de bezoeksters die op de Open Kerkendag een vijftal kerken in Vlaanderen bezocht.

Het eerste wat haar bij het binnenkomen opviel was het prachtig hoogaltaar met daarvoor de in het oog springende brandende luchters die het schilderwerk op het plafond nog beter tot zijn recht lieten komen.

In de winterkapel stonden enkele juweeltjes van kerkschatten die dateren uit de vorige eeuwen.

Niet alleen het hoogaltaar viel bij de bezoekers in de smaak, veel bewondering was er ook voor de kerkschatten die in de winterkapel ten toon gesteld waren en de beelden uit het kerstverhaal die zelfs zonder de kerststal schitterden.

Wie in de namiddag naar de Sint Adrianuskerk kwam kon dank zij Jan Willems en Stijn De Kesel het verhaal en de prachtige klanken van het Van Peteghemorgel ontdekken.

Later overhandigde Piet Blomme aan Laurette Veirman, die hij de moeder van de kerk noemde, de twee gastenboeken die nu in de kerk een plaats hebben gekregen.

In het gastenboek voor de volwassenen kunnen mensen die de kerk bezoeken (die iedere dag open is van 9 tot 18 uur) hun indrukken over de kerk neerschrijven.

De kinderen die nog niet kunnen schrijven kunnen in het tweede gastenboek met een tekening hun indruk over de kerk weergeven.


MEOS BOERT GOED

MEOS BOERT GOED

Uit de cijfers van het eerste kwartaal van 2011 en 2012 blijkt dat sportief Maldegem steeds meer zijn weg naar de sporthal in de Bloemestraat vindt.

Hoewel zij veel kritiek gekregen hebben op de bouw van de sporthal Meos (die 5,8 miljoen euro heeft gekost), is schepen van sport Frank Sierens er van overtuigd dat zijn voorganger Noël Wille en het schepencollege destijds de juiste beslissing genomen hebben.

"De zaalsporten in Maldegem zijn gewapend voor de toekomst. Daarom is het logisch dat ook de afbetaling van de lening voor MEOS over 20 jaar gespreid is" legde schepen Sierens tijdens een persconferentie uit.

Net als sportmanager Kristien Moens ontkent de schepen van sport niet dat de zaalsportploegen niet stonden te springen om hun vertrouwde sporthal Van Cauteren te verlaten.

Het verlies van de inkomsten van de cafetaria zal daar wel de belangrijkste reden voor geweest zijn.

CIJFERS
"MEOS is zijn kinderziekten ontgroeid en de problemen met de cafetaria zijn ook opgelost. Zoals wij nog voor de opening van Meos hebben voorspeld trekt de nieuwe sporthal nieuwe sporten aan" vulde de sportmanager de schepen van sport aan.

De vergelijking van de cijfers van het 1ste kwartaal van vorig jaar met die van dit jaar bevestigen de verklaring van de sportmanager.

In januari 2011 kwamen er 422 mensen in Meos sporten. Dit jaar steeg dat aantal naar 633. In februari ging het aantal van het ene jaar naar het andere van 447 naar 640.

In maart 2011 waren er 438 sporters en dit jaar 730. In april (sommige competities zijn midden april beëindigd) ging het aantal van 391 in 2011 naar 598 in 2012.

's Avonds ligt de bezettingsgraad nu boven de 90% en overdag is die nu ook al tot 60% gestegen.

De sportmanager ontkent niet dat er nog extra inspanningen zullen moeten gedaan worden om de bezettingsgraad tijdens de weekends dat er geen competitie is op te krikken.

Ook het komend seizoen kondigt zich gunstig aan voor Meos: er zijn al drie teams die met minstens één ploeg meer in competitie gaan.

De Stichting Vlaamse Schoolsporten zal ook het volgend schooljaar met een aantal manifestaties naar Maldegem komen en Maldegem is ook het vast opleidingscentrum van de Vlaamse trainersschool (voetbal) geworden.

Wie een sportief verjaardagsfeestje voor zijn kind wil organiseren kan daarvoor, net als bedrijven die via sport aan teambuilding willen doen, in Meos terecht.

De Vlaamse dansliga die dit dansseizoen tweemaal te gast was in Meos heeft ook al aangekondigd dat zij volgend seizoen terug naar Maldegem wil komen.

Ondertussen krijgt Meos ook internationale uitstraling. Op 13 en 14 oktober wordt in de sporthal het Europeeskampioenschap judo voor 13 en 14 jarigen georganiseerd.

Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) kijkt niet alleen naar de cijfers die betrekking hebben op het sporten. Het kijkt ook uit naar de resultaten van de zonnepanelen die op het dak van Meos liggen.

Die zorgen de komende 20 jaar niet alleen voor een vast inkomen maar moeten er ook voor zorgen dat de energierekening laag blijft.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home