www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 445 - Week 23 : van 3 tot 9 juni 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

STEVEN OVERLEEFT AANRIJDING
MET STOOMTREIN NIET

STEVEN OVERLEEFT AANRIJDING MET STOOMTREIN NIET
Ondanks het snel ingrijpen van de hulpdiensten heeft Steven Basslé uit de Deisterweg in Adegem de verwondingen die hij bij zijn aanrijding met de stoomtrein aan de overweg in de Waleweg opliep niet overleefd.

Steven Basslé was maandagnamiddag met zijn bromfiets op weg naar huis.

Hoewel de lichten en de bel aan de spoorwegovergang werkten, is de bijna 39 jarige Steven tegen de stoomtrein die op weg was naar Eeklo gereden.

De schade aan de bromfiets was beperkt maar voor Steven waren de gevolgen dramatisch. Hij bloedde aan zijn hoofd en knie. Hij stierf ter plaatse aan de opgelopen verwondingen.

Zowel leden van de PZ Maldegem, de spoorwegpolitie als een verkeersdeskundige van het parket kwamen ter plaatse.

Familie en vrienden namen zaterdagvoormiddag in de St. Adrianuskerk afscheid van Steven. Hij laat een echtgenote een dochtertje van 7 jaar na.

Het ongeval op pinkstermaandag aan de overweg in de Waleweg was het tweede ongeval met een stoomtrein in drie dagen.

Vorige week zaterdag stonden de lichten aan de spoorwegovergang in de Gentse Steenweg op rood en klonk het belsignaal.

Een automobilist negeerde de beide signalen en reed zonder snelheid te minderen de spoorweg over terwijl de trein op het kruispunt kwam. De locomotief raakte de auto nog net aan de achterzijde. Bij dat ongeluk bleef het gelukkig bij stoffelijke schade.

Volgens Jason Van Landschoot, voorzitter van de vzw Stoomcentrum, zijn er in de 25 jaar dat de VZW de spoorlijn tussen Maldegem en Eeklo uitbaat zes ongevallen met de stoomtrein gebeurd. In geen enkele van die ongevallen werd de vzw schuldig bevonden.

Zowel de spoorwegbedding als de signalisatie wordt minstens eenmaal per jaar door mensen van de vzw en door de NMBS gecontroleerd.


DE SCHOLENGEMEENSCHAP MEETEJESLAND ZORGDE VOOR EEN PRIMEUR

DE SCHOLENGEMEENSCHAP MEETEJESLAND ZORGDE VOOR EEN PRIMEUR
Skateboarden was een van de onderdelen van de eindproef Lichamelijke opvoeding (LO) die de leerlingen van het 6de leerjaar van de GBS de Kruipuit moesten afleggen.

Sedert 1993 organiseert het Onderwijssecretariaat Van Steden en Gemeenten (OVSG) eindproeven voor de leerlingen van het zesde leerjaar. Ook voor lichamelijke Opvoeding moeten de leerlingen proeven afleggen.

De GBS de Kruipuit vormt samen met de GB's St-Laureins, Lovendegem, Zelzate en PSBLO Eeklo de Scholengemeenschap Meetjesland. De Scholengemeenschap Meetjesland staat voor een directeur Coördinator (Manu Buysse), zes directies, 130 leerkrachten en 1400 leerlingen.

SAMEN
Dit jaar hebben de leerkrachten LO van de Scholengemeenschap Meetjesland de handen in elkaar geslagen en samen hun eindproeven voor de leerlingen van het zesde leerjaar georganiseerd.

Vrijdag waren de leerlingen samen met hun leerkrachten LO te gast in Maldegem. In en rond de sporthal MEOS en op de Atletiekpiste moesten de leerlingen hun 11 proeven afleggen. Zij werden daarbij begeleid en beoordeeld door de leerlingen sportwetenschappen van het KA De Tandem, voor wie die opdracht een onderdeel van hun eindexamen was.

UNIEK
Directeur Buysse was na afloop van de proeven tevreden over het initiatief. Hij is er van overtuigd dat het wel de eerste maar niet de laatste maal was de leerlingen van het 6de leerjaar van de scholengemeenschap Meetjesland hun eindproeven LO samen aflegden. Het was volgens hem een plezier om de leerlingen te zien sporten en te zien hoe ze elkaar motiveerden.

Ook Eric De Witte Pedagogisch adviseur van het OVSG was onder de indruk van het initiatief. Hij benadrukte dat bij het opmaken van de proeven de leerkrachten hun programmaboek met de nodige soepelheid moeten hanteren.

De heer De Witte hoopt dat het initiatief van de scholengemeenschap Meetjesland navolging krijgt bij ander scholengemeenschappen.


NIEUWE HOOGSPANNINGSLIJN
KOMT BOVEN STROBRUGGE

Slecht nieuws voor de inwoners van Strobrugge: zij hadden gehoopt dat hun acties en bezwaren er samen met het advies van de gemeente Maldegem er zouden voor gezorgd hebben dat de nieuwe 380kw hoogspanningslijn (Stevin project) niet boven Strobrugge zou komen. Met een ondergrondse leiding naast de woonzone konden de inwoners van Strobrugge wel leven.

De Vlaamse regering heeft vrijdag beslist dat buiten het gedeelte tussen Koolkerke en Vievekapelle (9,5km, voor een meerkost van 150 miljoen) de hoogspanningslijn bovengronds blijft.

Uit de motivering van de beslissing blijkt dat de bevoegde ministers gezwicht zijn voor het prijskaartje (kostprijs bovengronds is 160 miljoen, kostprijs volledig ondergronds is 610 miljoen euro).

In de motivering wordt er ook op gewezen dat Europa geen ervaring heeft met eventuele problemen die zich met hoogspanningslijnen die over een lange afstand ondergronds zitten kunnen voordoen.

MAATREGELEN
De Vlaamse regering heeft in haar beslissing, die voor advies aan de Raad van State wordt voorgelegd, enkele voorwaarden aan de goedkeuring van het Stevin project verbonden.

Elia, het bedrijf achter het project, zal in een zone van 60 meter rond de nieuwe hoogspanningslijn de mensen een waardeverlies van hun woning of grond van maximum 25% moeten betalen.

Mensen die in de zone van 60 meter niet willen blijven wonen of er hun gronden niet meer willen behouden kunnen die binnen de drie jaar aan Elia verkopen.


AUTO RAMT HUIS OP 't KRUISKEN

AUTO RAMT HUIS OP 't KRUISKEN

De familie Bataille - Meyers op 't Kruisken 23 beleefde in de nacht van vrijdag op zaterdag de schrik van hun leven. Rond 3 uur werden zij uit een slaap gerukt door een auto die door hun afsluiting reed en het achterste deel van hun woning ramde.

De wagen kwam met hoge snelheid uit de Verbranden Bos gereden. De klap was zo hevig dat een deel van de woning moest gestut worden. Omdat de achtermuur van de woning los kwam van het gebouw en er gevaar voor instorting van die gevel bestaat werd de weg richting Staalijzer voor het verkeer afgesloten.

Volgens de familie Bataille - Meyers is het niet de eerste maal dat hun afsluiting aan stukken wordt gereden. Het is wel de eerste maal dat een wagen de huisgevel ramt.


CERA EN OUDERRAAD SCHENKEN
DE PAPAVER VIJF LAPTOPS

CERA EN OUDERRAAD SCHENKEN DE PAPAVER 5 LAPTOP' S

Dank zij de steun van Cera en de ouderraad beschikt de VBS De Papaver sedert kort over 5 laptops. Die werden onder het goedkeurend oog van de schenkers en directeur Jozef Ginneberge door enkele leerlingen getest.

De coöperatieve Cera, met hoofdzetel in Leuven, steunt op regionaal, provinciaal en nationaal niveau verenigingen en instellingen die initiatieven nemen of projecten opstarten die de welvaart of het welzijn van mensen kunnen verbeteren.

Wie denkt dat zijn initiatief of project voldoet aan de voorwaarden die Cera stelt, kan bij het hoofdbestuur van de coöperatieve in Leuven een dossier indienen.

Die initiatieven kunnen belangrijk zijn voor een regio, een provincie of landelijk.

Alvorens een beslissing te nemen over het toekennen van een subsidie aan een vereniging of instelling vraagt het nationaal bestuur afhankelijk van de aanvraag advies aan de regionale, provinciale of nationale adviesraad.

Wie een subsidie heeft gekregen moet minstens twee jaar wachten om een nieuw dossier in te dienen.

LAPTOPS
VBS De Papaver in Adegem-Dorp heeft enkele jaren terug na gunstig advies van de regionale adviesraad van Cera al eens een subsidie gekregen voor de aankoop van een speeltuig op een van zijn speelplaatsen.

Om zijn leerlingen te begeleiden in de moderne lestechnieken en de nieuwe media wereld had de school plannen om 5 laptops te kopen.

De school diende voor dat project een aanvraag in om een financiële ondersteuning in bij Cera. Na het advies van de regionale adviescommissie keurde Cera de subsidie van 2000 euro goed.

Daarmee kon de aankoop van 4 laptops gefinancierd worden. De Papaver heeft een goedwerkende ouderraad en die zorgde voor de nodige middelen om ook de vijfde laptop aan te kopen.

Vorige week donderdag waren vertegenwoordigers van de nationale directie en van de regionale adviesraad van de coöperatie samen met een delegatie van de ouderraad te gast in de Papaver om er de laptops officieel te overhandigen.

Zowel Eric Claeys van Cera als directeur Jozef Ginneberge onderstreepten tijdens de overhandiging de noodzaak en het belang van de apparatuur en technieken in het onderwijs.

Bij de Papaver zullen het in de eerste plaats de leerlingen vanaf het derde leerjaar zijn die met de laptops zullen werken.

De laptops openen voor de leerlingen van de Papaver opnieuw een deur op de wereld.


VERWENAVOND IN DEN HOOGEN PAD

VERWENAVOND IN DEN HOOGEN PAD
Tijdens de abonnementen-verwenavond stelde het programmatiecomité van den Hoogen Pad zijn programma voor het seizoen 2012 - 2013 voor.

Net als vorige jaar organiseerde het programmatiecomité van den Hoogen Pad een verwenavond voor zijn trouwe bezoekers.

Zij werden donderdagvond bij het binnenkomen in den Hoogen Pad al verwend met een drankje. Later op de avond stond er nog meer lekkers op het programma.

Voor het zover was nodigde moderator Jan De Keyser schepen van cultuur en voorzitter van het programmatiecomité Frank Sierens uit om samen met hem even terug te blikken op het voorbije seizoen maar vooral om het programma voor het seizoen 2012 - 2013 toe te lichten.

Schepen Sierens en het programmatiecomité hebben redenen om tevreden te zijn over de belangstelling voor de avondvoorstellingen van vorig seizoen.

Nadat de voorbije twee seizoenen het gemiddeld aantal toeschouwers van 219 naar 195 en 191 was gedaald, steeg dat gemiddeld vorig seizoen naar 216.

Voor 5 van de 12 voorstellingen was de zaal volledig uitverkocht.

Omdat de scholen rekening moeten houden met hun maximumfactuur, zet de dalende trend van de belangstelling voor de schoolvoorstellingen zich verder.

Daarom heeft het programmatiecomité besloten op het komend seizoen slechts een voorstelling per graad te programmeren.

Hoewel er nog drie jeugdfilms van het programma 2011 - 2012 aankomen, staat het volgens schepen Sierens zo goed als vast dat dit seizoen even veel jongeren van de jeugdfilms genoten hebben als het vorig seizoen.

Ook voor het seizoen 2012 -2013 staat er maandelijks een jeugdfilm op het programma.

EIGEN BODEM
Iv Huvluv die in het verleden al voor een ontspannende avond in den Hoogen Pad zorgde opent op 19 oktober het seizoen.

Hij is zeker niet de enige die volgend seizoen in den Hoogen Pad voor de vrolijke noot zorgt: bij het overlopen van het programma valt op dat het programmatiecomité het talent van eigen bodem niet uit het oog verliest.

Naast Lisa Del Bo zorgt ook Ann Borgonjon op 16 februari voor de sfeer op de Valentijnavond van Ann Borgonjon.

Chris Ruebens geeft met het Baltic Guitar quartet op donderdag 31 januari extra kleur aan de gedichtenavond.

Op 30 maart brengt Stijn Wauters The Jacquelines mee naar Adegem. Wie het vorig optreden van de dames en Stijn in den Hoogen Pad heeft gezien zal er op 30 maart 2013 zeker opnieuw willen bij zijn.

Ook de sportliefhebbers worden volgend seizoen niet vergeten. Zij kunnen vrijdag 26 oktober in hun agenda aankruisen. Dan is Stef Wijnants in den Hoogen Pad met zijn terugblik op de bijzondere sportzomer van 2012.

Voor zijn Lenteconcert van zondagnamiddag 10 maart heeft het programmatiecomité in samenwerking met Orgelpunt Adegem het Gents Madrigaalkoor dat tot ver buiten de landsgrenzen gekend en geroemd is, naar de St. Adrianuskerk uitgenodigd.

BESTELLEN
Nu het programma voor het volgend seizoen is voorgesteld is ligt ook het opnieuw prachtig programmaboekje klaar voor de liefhebbers.

Wie zijn keuze heeft gemaakt kan vanaf 16 juni bestellen op het secretariaat van den Hoogen Pad of online via www.denhoogenpad.be.

Net als vorig jaar zijn er gunsttarieven voor de kleine en grote abonnementen, de verengingen en personen jonger dan 26.


GEEN BESLISSING OVER
HET SCHIPDONKKANAAL

Normaal moest vorige week, tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, het dossier van de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal behandeld worden.

De meerderheidspartijen gingen graag in op het verzoek van de oppositiepartijen om dat debat naar een later te bepalen datum te verschuiven...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home