www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 442 - Week 20 : van 13 tot 19 mei 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

AUTOWIJDING OP DEN HOEKE

AUTOWIJDING OP DEN HOEKE
Ook dit jaar organiseert het Comité O L Vr. van de Weg op O L H Hemelvaart (donderdag 17 mei) zijn jaarlijkse autowijding.
Om 10u30 wordt de eerste auto gewijd.

De Adegemse autowijding heeft in de loop der jaren naambekendheid gekregen tot ver buiten Den Hoeke en Adegem. Mensen uit West Vlaanderen zakken ieder jaar naar Adegem af om hun auto te laten wijden.

De autowijding is een initiatief van wijlen Louis Savat. Zijn taak werd later overgenomen door Walter Borgonjon.

Toen die, om gezondheidsredenen, de organisatie van de wijding niet meer alleen kon doen heeft hij een aantal mensen rond zich verzameld die na het overlijden van Walter onder het voorzitterschap van Marijn Baute en onder de vlag van Comité Onze Lieve Vrouw van de Weg de autowijding verder zetten.

Ook dit jaar is er voor iedere automobilist die zijn auto laat wijden een aandenken.

Met de giften van de mensen die aan de autowijding deelnemen worden, naast de attenties, ook het onderhoud van het Mariabeeld en zijn omgeving betaald.


VERBOUWING PASTORIJ KOMT
OPNIEUW EEN STAP DICHTERBIJ

Vrijdagavond werd in Maldegem het dienstencentrum Oud St. Jozef officieel geopend. Zondagnamiddag kreeg het publiek de gelegenheid om het gebouw te bezoeken.

Pas vanaf 4 juni zullen er verschillende diensten in het nieuw dienstencentrum actief zijn en zullen er in de verschillende recreatiezalen ook activiteiten worden georganiseerd.

"Omdat er in het dienstencentrum diensten komen met persoonlijke dossiers hebben wij er voor gekozen om de mensen een kijkje in het gebouw te laten nemen voordat de diensten er operationeel in zijn" legde OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche de organisatie van de opendeurnamiddag voor het publiek uit.

Met de opening van het dienstencentrum in de Mevr. Courtmanslaan is het OCMW nog niet aan het einde van zijn bouwdossiers.

In het kader van het project "Senioren onder de Toren" zit het dossier van de verbouwing van de Adegemse pastorij tot seniorenflats met dienstverlening in de administratiemolen.

Van voorzitter Van den Bussche vernamen wij dat deze week het investeringsdossier van de Adegemse seniorenflats op de agenda van het het bestuur van het OCMW staat. Dat is de stap die leidt naar de aanbesteding van de werken.


VERKEERSBORDEN ZORGEN
VOOR VERWARRING

VERKEERSBORDEN ZORGEN VOOR VERWARRING

Aan de inrit van de Adegemse Kerkstraat staan deze verkeersborden. Niet iedereen geeft dezelfde betekenis aan die borden. Tijdens een vergadering in den Hoogen Pad waarop de inwoners van de Adegemse Kerkstraat de verkeersproblemen in hun straat mochten aankaarten, werden er voor die problemen, samen met leden van he schepencollege, de cel veiligheid en de politie, naar oplossingen op korte en langere termijn gezocht.

Omdat er volgens de inwoners van de Adegemse Kerkstraat veel automobilisten zijn die vanuit Adegem Dorp de Adegemse Kerkstraat gebruiken om naar de N9 richting Eeklo te rijden werd afgesproken om bij het bord dat aanduidt dat de straat een speelstraat is (voetgangers en fietsers absolute voorrang) het bord uitgezonderd plaatselijk verkeer te hangen.

Het bord is inmiddels aangebracht maar volgens onder meer rij-instructeurs klopt het plaatje niet: zoals de verkeersborden er nu bijstaan is de Adegemse Kerkstraat een speelstraat behalve voor de mensen die er in wonen. Zij zouden de zwakte weggebruikers dus geen absolute voorrang moeten geven.

De opmerking werd ook overgemaakt aan de Pz Maldegem, die de zaak met de cel veiligheid zal bekijken.


ADEGEMSE KUNSTENAARS
OP DE WAK KUNSTMARKT

ADEGEMSE KUNSTENAARS OP DE WAK KUNSTAMARKT

Met de kunstmarkt op de markt viel het doek over de Maldegemse WAK 2012. De organisatoren hadden er met tenten voor gezorgd dat de deelnemende kunstenaars en hun kunstwerken tegen de frisse wind en mogelijke regen beschermd werden.

Onder de kunstenaars die het publiek lieten zien hoe bij hen een kunstwerk tot stand komt herkenden we Johan Sesselle en Willy Van de Velde.


SVS LIET KLEUTERS SPELEN IN MEOS

SVS LIET KLEUTERS SPELEN IN MEOS

Nadat ze voor 14 dagen meer dan 300 leerlingen van het 1ste leerjaar van scholen uit het Meetjesland hadden laten spelen en sporten, was de Stichting Vlaamse Schoolsporten (SVS) vorige week dinsdag opnieuw te gast in MEOS. De sporthal in de Bloemestraat werd voor een dag in een speeltuin herschapen.

Meer dan 300 kleuters (2de en 3de jaar) uit Meetjeslandse scholen namen in de voor- of namiddag deel aan dit initiatief. Net als de andere kleuters mochten ook de kleuters van de GBS de Kruipuit alle speeltuigen in MEOS uittesten.

Zowel voor de kleuters als hun begeleiders ging hun verblijf in de MEOS veel te snel voorbij.


ADEGEM HERDACHT EINDE
TWEEDE WERELDOORLOG

ADEGEM HERDACHT EINDE WO II
Samen met leerlingen van de Papaver en Remembrance herdacht Eendracht Maakt Macht Adegem op 8 mei het einde van WO II.

Steekproeven bij zowel scholieren als mensen tot 50 jaar hebben aangetoond dat er maar weinig mensen zijn die nog weten wat er op 8 mei herdacht wordt.

Terwijl 11 november een nationale feestdag is en op die dag in de meeste Belgische steden en gemeenten het einde van WO I wordt herdacht gaat 8 mei, het einde van WO II, in de meeste steden en gemeenten voorbij alsof voor ons het einde van de tweede wereldoorlog minder belangrijk zou zijn dan het einde van de eerste.

Sedert enkele jaren brengt Eendracht Maakt Macht Adegem op 8 mei met een korte plechtigheid hulde aan de slachtoffers van WO II. Dit jaar namen ook de leerlingen van het 2de leerjaar van de Papaver aan de korte plechtigheid deel.

Die plechtigheid kreeg nog meer kleur door de aanwezigheid van enkele leden (met hun oud - legervoertuig) van Remembrance.

ADEGEM HERDACHT EINDE WO II
Ere kolonel Georges De Vos legde op het einde van de plechtigheid in een korte les geschiedenis uit waarom Eendracht Maakt Macht zoveel belang hecht aan deze jaarlijkse plechtigheid.

Na het neerleggen van de bloemen door de 95 jarige oud-strijder Cyriel Ryckaert en door Georges De Vos, voorzitter van Eendracht Maakt Macht, verzamelde de voorzitter de leerlingen rond zich voor een korte les in geschiedenis.

Hij en de andere bestuursleden van Eendracht Maakt Macht konden met tevredenheid vaststellen dat de kinderen wisten welke belangrijke gebeurtenis tijdens de plechtigheid herdacht werd.

Voorzitter De Vos wees er de kinderen op dat de vrede en welstand die wij nu kennen voor een groot deel te danken is aan de mensen die destijds voor de vrijheid van ons land gestreden hebben.

Hij vroeg de kinderen even te denken bij de beelden van oorlogen die dagelijks op tv te zien zijn. De kinderen die in die oorlogsgebieden wonen hebben niet de vrijheid en de kansen op onderwijs die de kinderen in onze streek hebben.

"Door deze en andere herdenkingsplechtigheden te organiseren willen wij er voor zorgen dat de mensen nooit zullen vergeten hoe kostbaar vrede is en dat er, ook als er geen oud strijders meer in leven zullen zijn, hulde gebracht zal worden aan hen die voor onze vrede en vrijheid hebben gestreden" besloot de voorzitter van Eendracht Maakt macht zijn les in geschiedenis.


EERSTE COMMUNICANTJES
VAN DE PAPAVER

EERSTDECOMMUNICATJES VAN DE PAPAVER

Na weken van voorbereiding was het voor de leerlingen van juffrouw Conny van de Papaver afgelopen zondag de grote dag.

Louise Blomme, Kerenzo Cherlet, Dries De Busschere, Ben De Cock, Giuliana De Visscher, Keano De Wispelaere, Maxim Lalonde, Mathis Standaert, Ynske Van de Velde, Lisa Vanheule, Jill Vanheuverswijn, René Van Landschoot, Warre Van Nevel, Hanne Van Rie, Robbe Verbeke, Jolien Vits en Faye Willems mochten voor het eerst en in aanwezigheid van hun familie te communie gaan.


MARATHONGAAIBOLDERS OP
BEZOEK IN DE VIERKLAVER

MARATHONGAAIBOLDERS OP BEZOEK IN DE VIERKLAVER
Dankzij de opnieuw groeiende belangstelling voor de marathongaaibolling kon het marathonteam afgelopen zondag een cheque van 3150 euro aan Gaby Van Landschoot, directeur van de Vierklaver overhandigen.

Vorige week zondag was het gaaibolmarathon team te gast in de Adegemse afdeling van de vzw De Vierklaver. Het was het 13de jaar op rij dat zij er een financieel steuntje voor de vzw brachten.

Dertien jaar geleden werd door de Maldegemse gaaibolders een 12 uren durende gaaibolmarathon georganiseerd. De opbrengst van die Marathon ging naar de vzw De Vierklaver, met vestigingen in Landegem en Adegem.

Het succes van die bolling en het plezier dat de deelnemers aan de bolling beleefden was zo groot dat zij op het einde van de bolling aankondigden dat het niet bij een eenmalig initiatief zou blijven.

De marathonbolling werd uitgebreid tot een 24 uren bolling. Er waren voldoende ploegen die het tegen het marathonteam wilden opnemen.

Na 10 jaar waren er enkele mensen die te kennen gaven dat zij het marathonteam zouden blijven steunen maar niet meer aan de bolling zouden deelnemen.

"De organisatie kende een dipje maar er zijn ondertussen nieuwe krachten het marathonteam komen versterken en het enthousiasme en de belangstelling voor de marathonbolling ten voordele van de Vierklaver gaat opnieuw in stijgende lijn" vertelde Raf Van de Velde, een van de starters van de marathon tijdens het bezoek aan de Vierklaver.

Samen met hun sponsors Sabine van café 't Kloefke (Donk) Frituur Marie (Sint Kruis Brugge), Aurel Borgonjon en Adelin Crul, bracht het marathonteam met zijn bolling van 9 en 10 maart 3150 euro bijeen.

Namens de Vierklaver dankte directeur Gaby van Landschoot het Marathonteam en iedereen die tot het succes van dit jaar heeft bijgedragen.

Hij verzekerde de leden van het team dat deze schenking, net als deze van de vorige jaren, goed zal besteed worden. Er zijn immers zowel in Adegem als in Landegem verbouwingen en uitbreidingen voorzien.

Tussen de drankjes en de hapjes door kregen de leden van het marathonteam ook de gelegenheid om een nieuw, aan de bewoners aangepast bad te bekijken, dat deels met de bijdrage van vorig jaar van het marathonteam werd gefinancierd.

Directeur Van Landschoot kon ook al aankondigen dat het jaarlijkse feest van de Vierklaver dit jaar op 5 oktober in Adegem in den Hoogen Pad zal doorgaan.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home