www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 440 - Week 18 : van 29 april tot 5 mei 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

RINGBAAN EN OMGEVING
GEEVACUEERD VOOR BOM UIT WO II

RINGBAAN EN OMGEVING GEEVACUEERD VOOR BOM UIT WO II
Zaterdagnamiddag omstreeks 14u30 kon de onschadelijk gemaakte vliegtuigbom worden afgevoerd

Tijdens graafwerken in de achtertuin van kinesist Jan Lasoen in de Ringbaan, werd zaterdagvoormiddag rond 10u30 een bom uit WOII blootgelegd.

DOVO, dat instaat voor het onschadelijk maken en ophalen van dergelijke bommen, werd door Boudewijn De Schepper verwittigd.

Terwijl 1ste MP Eric Dorval, 1ste MC Daniel Etienne en 1ste KC Kris Allo van DOVO Oostende op weg waren naar Adegem, werden de mensen die in een straal van 100m rond de woning van Jan Lasoen wonen, door de politie verwittigd dat zij tijdelijk hun woning moesten verlaten en de rolluiken naar beneden laten.

Het brandweerkorps zorgde er mee voor dat niemand nog de woning van Jan Lasoen betrad. Uit veiligheidsoverwegingen was er ook een ziekenwagen ter plaatse.

Toen de mensen van DOVO omstreeks 12u45 ter plaatse kwamen en de bom even hadden bekeken beslisten zij dat de evacuatiezone tot op 300m van de woning van Jan Lasoen moest worden uitgebreid.

Brandweer en politie trokken door de Ringbaan, Zandakkers, Kallestraat en Pater Tuypenslaan om de mensen op de hoogte te brengen van de tijdelijke evacuatie.

Burgemeester Johan De Roo die ondertussen ook ter plaatse was gekomen besliste dat de mensen die nergens heen konden tijdens de ontmijning van de bom in den Hoogen Pad en het André Trensonstadion zouden opgevangen worden.

De ambulance werd ingeschakeld om rolstoelgebruikers en mensen die bedlegerig waren buiten de evacuatiezone te brengen.

Terwijl politie en brandweer de evacuatie organiseerden legden de mensen van DOVO een dam rond de bom zodat er niets of niemand nog aan de bom kon komen.

Nadat hoofdcommissaris Yasmine Vanavermaete er van overtuigd was dat iedereen die er niet moest zijn uit de evacuatiezone weg was werd de bom ontmijnd. Nog voor 16u mocht iedereen terug naar huis.

VERPLAATST
Nog voor 15u30 vernamen wij van 1ste MP Dorval dat het onschadelijk maken van de bom weinig om het lijf had. Omdat zij dat pas konden zien nadat de bom volledig was blootgelegd werd uit veiligheidsoverwegingen een evacuatiezone van 300m ingesteld. Het ging immers om een vliegtuigbom van Britse makelij van 90 cm lang en een diameter van 25cm, die 250 kg springstof bevatte.

Voordat begonnen werd met de realisatie van de verkaveling Albert De Kesellaan werd het volledige terrein van de verkaveling door Boudewijn De Schepper gescreend op bommen uit WOII. Veel mensen waren er van overtuigd dat daar ergens een bom in de grond zat.

Nu is gebleken dat de bom ongeveer 50m buiten de gecontroleerde zone zat. Volgens mensen die het kunnen weten is de bom tijdens WOII, bij een bombardement op de startbaan van het vliegveld, niet gevallen waar ze zaterdag werd opgegraven.

De familie die de bom op haar eigendom ontdekte zou een eind van de vindplaats een put hebben gemaakt en de bom, met behulp van een paard en een string, naar de plaats gesleept hebben waar ze zaterdag gevonden werd.

Wij konden de betrokkene echter niet om bevestiging vragen want hij is al jaren naar Canada uitgeweken.


VOETGANGERS VEILIGER NAAR
SPORTHAL ATLETICO

Bewoners van de Vierklaver gaan regelmatig sporten naar de sporthal Atletico in de N9 (Staatsbaan). Dat is een drukke baan en het oversteken van de N9 is gevaarlijk.

Na gesprekken tussen de gemeente en de Vierklaver heeft de gemeente overleg gepleegd met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Dat overleg heeft er voor gezorgd dat er vermoedelijk nog dit jaar door de gemeente langs de Staatsbaan naast het fietspad een voetpad wordt aangelegd tussen de Waleweg en Alibi.

Daar zou het AWV dan ter hoogte van de inrit van de sporthal Atletico een zebrapad op de rijweg leggen.


MALDEGEM PLAATST BLIKKENVANGERS
IN ADEGEM EN KLEIT

MALDEGEM PLAATST BLIKKENVANGERS IN ADEGEM EN KLEIT
Ter hoogte van het Canadamuseum werd in Adegem de eerste blikkenvanger geplaatst.

Er zijn in onze gemeente mensen die er genoegen in scheppen om hun lege drankblikjes langs de wegen en in de grachten te dumpen.

Omdat het moeilijk is die mensen op heterdaad te betrappen en hun een boete als sluikstorter te geven wil de gemeente die mensen een eindje tegemoet treden.

"Bij wijze van test plaatsen wij blikkenvangers op vier plaatsen, langs doorgangswegen waar veel blikjes langs de weg werden gevonden (Staalijzer, Broekelken, Appelboom en Kleit)" legde Schepen van Milieu Annelies Lammertyn uit.

Vrijdagnamiddag ging Annelies als lerares samen met haar leerlingen van de Papaver de strijd aan tegen het zwerfvuil. Haar leerlingen mochten als eerste de buitgemaakte drankblikjes in de blikkenvanger werpen.

Schepen Lammertyn raadt andere scholen en verenigingen aan om ook zwerfvuilacties op te zetten.

Afhankelijk van de omvang van de acties kent de gemeente scholen en verengingen voor die acties een subsidie van maximum 375 euro per jaar toe.

Schepen Lammertyn wees er ook nog op dat de blikkenvangers van de gemeente geen zware financiële inspanning vragen. De blikkenvangers worden door de eigen technische dienst gemaakt zodat de kostprijs slechts een fractie bedraagt van de blikvangers die men zou moeten aankopen.

Schepen Lammertyn wil ook de strijd aangaan tegen de sigarettenpeuken die vooral de straten in het centrum ontsieren. Als test zullen in de omgeving van de markt peukpalen geplaatst worden. Dat project zal in 2013 verder worden uitgewerkt.

Hoewel het moeilijk is om mensen die zwerfvuil achterlaten op heterdaad te betrappen wil de gemeente de strijd tegen de sluikstorters aangaan.

Daarom zullen niet alleen de gemeenschapswachten meer controles doen, maar zal ook de politie zijn controles met anonieme wagens op zwerfvuilstorters opdrijven.


MALDEGEM OPENT WAK IN ADEGEM

MALDEGEM OPENT WAK IN ADEGEM

Met een optocht van B&B De Binnenwereld naar den Hoogen Pad en een show in het cultureel centrum opende de gemeente Maldegem zijn week van de Amateurkunsten, die volgende zondagnamiddag eindigt met een kunstmarkt in het centrum van Maldegem.


STADHEUSFEESTJE

Vrijdag wordt het gerenoveerd en uitgebreid gemeentehuis officieel geopend.

Omdat wij ook de facturen helpen betalen zijn ook wij vrijdagavond uitgenodigd op het stadheusfeestje dat ter gelegenheid van de opening van het gemeentehuis vanaf 19u op de markt wordt georganiseerd...


GEMEENTESCHOOL VIEL IN DE PRIJZEN

GEMEENTESCHOOL VIEL IN DE PRIJZEN
De gemeenteschool op de Kruipuit kreeg van Belgacom een cheque van1000 euro en 10 laptops cadeau omdat de school door het team van Belgacom Web Experts werd uitgeroepen tot beste Web Expert van oktober 2011.

Bij het begin van het schooljaar schreef Belgacom een wedstrijd uit voor scholen van het basisonderwijs. De scholen moesten een Web experts project indienen voor eind oktober. Juffrouw Evy en directrice Magda van de gemeenteschool op de Kruipuit vonden dat zij met hun leerlingen van het 3de en 6de leerjaar, ter gelegenheid van grootouderdag, een Web expert project konden uitwerken.

Zij slaagden er in om de grootouders die naar het feest kwamen tijdens hun bezoek te leren hoe zij thuis op hun computer de Website van de school en de site van met het huiswerk van hun kleinkinderen kunnen oproepen.

Zo kunnen zij nu hun kleinkinderen volgen als zij bij hen hun huiswerk maken. Belgacom vond dit het beste project van oktober en de school werd er voor beloond.

Dankzij de laptops kan de gemeenteschool nu een mobiele ITC school organiseren. Over de besteding van het geld wordt nog even nagedacht.

GROENE VINGERS

GEMEENTESCHOOL VIEL IN DE PRIJZEN
De leerlingen van het 4de jaar hebben samen met meester Piet hun tuintje bewerkt. De GBS de Kruipuit heeft niet alleen knappe leerlingen - de leerlingen hebben ook groene vingers.

Sedert vorig jaar hebben alle klassen van de GBS hun eigen tuintje dat ze zelf bewerken. Koen Mattheeuws, de papa van Ode, zorgde er niet alleen voor dat de leerlingen van het 4de leerjaar verschillende soorten plantjes hadden voor hun tuintje. Als echte plantenkenner deelde hij zijn kennis met de kinderen.

Nadat ze uitleg hadden gekregen over de planten werd het voor de kinderen tijd om de handen uit de mouwen te steken. Samen met meester Piet planten zij donkerblauwe druifjes, viooltjes, citroenmelisse, rozemarijn, paaslelie, lavendel, aardbeien, oregano en nog verschillende andere bloemen en plantjes.

De komende weken is het aan de leerlingen om hun tuintje goed te onderhouden. Later op het jaar kunnen sommige volgroeide plantjes gebruikt worden om iets klaar te maken.


ANNEMIE EN ANNE VOLUIT

ANNEMIE EN ANNE VOLUIT
Op het einde van een geslaagde avond in Huyze De Baere overhandigde Ann Borgonjon haar vriendin Annemie Struyf een cheque van 2.500 euro voor Hope Home in Kabondo (Kenia), waarvan Annemie voorzitster is.

Wie een kaartje had kunnen bemachtigen voor de al maanden op voorhand uitverkochte avond "Annemie en Ann Voluit" heeft vrijdagavond met volle teugen genoten van zowel het optreden van Ann Borgonjon, die haar eerste CD "All about songs" voorstelde, als van de lezing van Annemie Struyf over Hope Home, een weeshuis in Kabondo in Kenia waarvan zij voorzitster is.

In oktober vorig jaar hing Ann Borgonjon haar schort van thuisverpleegster aan de haak om haar droom, bouwen aan een zangcarrière, waar te maken.

Terwijl zij steeds meer gevraagd werd voor het opluisteren van bijzondere momenten in het leven van mensen werkte zij ook verder aan haar eerste CD "All about Songs", een verzameling van covers van verschillende genres. Vrijdag 27 april werd die CD in Huyze De Baere op een bijzondere manier voorgesteld.

Ann, die al jaren bevriend is met Annemie Struyf en een grenzeloze waardering heeft voor het sociaal engagement van Annemie, nodigde haar vriendin uit om van de avond een combinatie te maken van de voorstelling van de CD en van een lezing van Annemie over haar Hope Home project.

Ann liet haar publiek genieten van haar prachtige stem en Annemie heeft met haar lezing de harten van aanwezigen veroverd.

Op het einde van het officieel gedeelte van het programma was Annemie duidelijk aangedaan toen Ann haar een cheque van 2.500 euro (de opbrengst van de avond) overhandigde. Ann kondigde meteen ook aan dat zij samen met haar echtgenoot had besloten om een gedeelte van de opbrengst van haar eerste CD aan Hope home te schenken.

Net voor Ann de cheque aan Annemie overhandigde had zij al iemand in het publiek gelukkig gemaakt. Bij trekking won die mevrouw een optreden van Ann op het eerste feest dat zij organiseert. De avond werd afgesloten met een uitgebreide receptie waarop Ann het publiek nog enkele malen liet horen dat zij van verschillende muziekmarkten thuis is.


PROVINCIE SCHUIFT HERSTEL VELDEKENSSTRAAT OP DE LANGE BAAN

PROVINCIE SCHUIFT HERSTEL VELDEKENSSTRAAT OP DE LANGE BAAN
Zowel de plannen voor het herstellen van de rijweg en het fietspad in de Veldekensstraat, als die voor het herinrichten van het kruispunt van de Veldekensstraat met de Kruipuit werden door de provincie in de diepvries gestopt.

De gemeente Maldegem heeft er in het verleden al meermaals tevergeefs bij het provinciebestuur op aangedrongen om de in slechte staat verkerende Veldekensstraat en het Kruispunt van die straat met de Kruipuit aan te pakken.

Tijdens de raadszitting van april vroeg raadslid Jason Van Landschoot (Open VLD) of de gemeente al nieuws had gekregen van het provinciebestuur. Volgens de heer van Landschoot straat niets nog de heraanleg van het gevaarlijke kruispunt in de weg.

OVERNAME
Volgens schepen van openbare werken Geert De Roo moet Maldegem zich over het dossier van de Veldekensstraat en het gevaarlijke kruispunt geen illusies maken. "Vijf jaar geleden heeft het provinciebestuur ons, net als Eeklo en Knesselare, voorgesteld om de weg tussen Eeklo en de Aalterbaan over te nemen. Wij kregen er zelfs nog geld bij voor de overname.

Eeklo en Knesselare hebben hun deel van de weg overgenomen maar hebben er ondertussen al spijt van: het bedrag dat zowel Eeklo als Knesselare bij de overname van de provincie gekregen hebben dekt slechts een fractie van de kosten voor het herstellen van de straat. Daarom hebben wij de voorgestelde overname geweigerd.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat het provinciebestuur iets zou doen aan de Veldekensstraat. Nu er door het provinciebestuur met het Vlaams Gewest onderhandeld wordt over de overname van dat deel van de weg tussen Eeklo en Aalter heeft het provinciebestuur de plannen voor het herstel van de straat en het fietspad en de heraanleg van het kruispunt in de diepvries gestopt" legde schepen De Roo uit.

Hij vreest dat aandringen bij het provinciebestuur momenteel weinig zin heeft.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home