www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 436 - Week 14 : van 1 tot 7 april 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

NOODNUMMER 050 71 12 34
BESTAAT NIET MEER

Bij veel mensen in Adegem, Maldegem, Middelburg en Knesselare staat op hun lijstje van belangrijke telefoonnummers het nummer 050-71.12.34. Dat was het nummer waarop de Maldegemse brandweer kon worden opgeroepen.

Bij de FOD BIZ Civiele veiligheid wordt al lang aangedrongen op de centralisatie van alle noodoproepen voor brandweer en ambulance via het nummer 100 (nationaal noodnummer) en 112 (Europees noodnummer).

Na een ministeriële controle in Maldegem kreeg de gemeente het dwingend verzoek om zijn eigen noodnummer op te doeken.

Wie nu de hulp van de brandweer of andere hulpdiensten wil inroepen moet vanaf 1 april (en dat is geen aprilvis!) het nummer 100 of 112 vormen.

Voor Maldegem, Adegem, Middelburg en Knesselare komen die oproepen voornamelijk in Gent en in mindere mate in Brugge terecht.

In tegenstelling met wat kan worden verwacht betekent een oproep via het nummer 100 of 112 een tijdbesparing tegenover een oproep naar het plaatselijke noodnummer.

Wie een van die nummers vormt komt momenteel in de centrale Gent terecht. Die zal dan de Maldegemse hulpdiensten verwittigen. In een later stadion zullen de oproepen in een centrale in Eeklo terechtkomen.

Wie na 31 maart toch nog het nummer 050-71.12.34 vormt krijgt een bandje te horen aangeeft dat het nummer 100 of 112 moet gebeld worden.


ERE-SCHEPEN IVONNE DE SMET
KRIJGT HAAR EIGEN STRAAT

ERE-SCHEPEN IVONNE DE SMET KRIJGT HAAR EIGEN STRAAT
De straat in de nieuwe verkaveling met in en uitrit in de Adegemse Kerkstraat krijgt "Ivonne De Smetlaan" als straatnaam.

Tijdens de raadszitting van januari 2012 moest de Maldegemse gemeenteraad stemmen over de straatnaam voor de nieuwe verkaveling met in en uitrit in de Adegemse Kerkstraat.

De familie Wauters - Van Cleemput, die de verkavelingsaanvraag had ingediend, stelde zelf voor om die straat Ivonne De Smetstraat, Pieter Van Cleemputstraat of Brigitte Van Cleemputstraat te noemen. Het laatste voorstel kwam niet in aanmerking, omdat Brigitte Van Cleemput nog leeft.

Raadslid Freddy Boels (OGP/N-VA) zag geen reden waarom de gemeente een straat naar ere-schepen De Smet zou noemen. Het schepencollege zelf stelde voor om de straat "De Osschaertmeers" te noemen. Raadslid Boudewijn De Schepper CD&V), die het voorstel "Ivonne De Smetlaan" verdedigde, onthield zich bij de stemming, net als raadslid Noël Wille (CD&V).

Het voorstel van Osschaertmeers werd voor advies aan de cultuurraad overgemaakt. Die stelde in zijn advies van 14 maart voor om de straat (Adegemse) Dries te noemen. Volgens raadslid Cecile Ryckaert een voorstel dat niet kon weerhouden worden omdat er in Adegem al een Dries (in de ruilverkaveling) bestaat.

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 28 maart schaarde het schepencollege zich achter het voorstel van raadslid De Schepper en stelde voor om de straat de naam "Ivonne De Smetlaan" te geven.

Net als bij de princiepsbeslissing kon raadslid Freddy Boels zich, omdat hij tegen de personencultus is, niet vinden in het voorstel.

Ook de Groen fractie had het moeilijk met het voorstel van het schepencollege, dat uiteindelijk toch werd goedgekeurd.


WERKEN IN PRINS BOUDEWIJNLAAN

Vanaf 10 april worden er werken uitgevoerd in de N9 tussen de brug over het schipdonkkanaal en de Hillestraat in Adegem. Zowel de drie rijvakken als de fietspaden krijgen een extra laag asfalt. Tijdens de werken, die vermoedelijk anderhalve maand zullen duren, kan het verkeer richting Eeklo normaal doorgaan.

Het verkeer komende uit Eeklo met bestemming Adegem of Maldegem wordt via Balgerhoeke en de Oude Staatsbaan omgeleid. Het doorgaand verkeer richting Brugge wordt in Eeklo naar de N44 afgeleid.


TOCH NOG WINDMOLENS IN ADEGEM EN MALDEGEM

Om te voorkomen dat er in onze nog meer windmolens zouden komen stemde de Maldegemse gemeenteraad vorig jaar een moratorium op windmolens.

De vrees dat de provincie Oost Vlaanderen geen rekening zou houden met dat moratorium wordt nu bevestigd. De zone Maldegem - Eeklo - Kaprijke is een van de 5 zones die door het provinciebestuur van Oost Vlaanderen werd aangeduid als zone waar mits een aantal voorwaarden windmolens kunnen geïnstalleerd worden.

Vorig jaar gaf het provinciebestuur studiebureaus de opdracht om uit te zoeken waar onder meer in de zone Maldegem - Eeklo - Kaprijke op basis van de door de provincie opgelegde normen nog windmolens kunnen gebouwd worden.

TWEE PISTES
Het provinciebestuur is in het bezit van de resultaten van de studies. Die leren dat er in de zone Maldegem - Eeklo - Kaprijke nog opties mogelijk zijn.

Als eerste optie wordt het inplanten van de windmolens langs de N49 voorgesteld. Als het provinciebestuur die piste volgt dan komen er tussen Kaprijke en Maldegem nog 34 windmolens bij, waarvan een deel in Adegem en Maldegem. Als voor die oplossing wordt gekozen, worden eerst in Maldegem en Adegem windmolens geplaatst.

Een tweede mogelijkheid is de windmolens in drie zones opstellen. Dan zouden er 41 in plaats van 34 windmolens bij komen. Een van de zones die door de studiebureaus naar voren wordt geschoven is de omgeving van Berlaars (Plassendale).

Burgemeester Johan De Roo was niet te spreken over de komst van extra windmolens in onze gemeente. Hij is van oordeel dat Maldegem met de huidige 9 windmolens op zijn grondgebied zijn burgerplicht heeft gedaan. De gemeente moet zich volgens de burgemeester desnoods tot bij de Raad van State tegen de komst van extra windmolens verzetten.


SNELHEIDSBEPERKING LANGS DE N44a

Voor het paasweekend wordt de N44a (Aalterbaan tussen het kruispunt Rys en de Rotonde Martens) opnieuw voor het verkeer opengesteld. In dat gedeelte van de Aalterbaan wordt de maximum toegelaten snelheid 50km/u.

Van het Agentschap Wegen en Verkeer vernamen wij dat de werken aan de rotonde Martens op dinsdag 10 april beginnen. De rotonde wordt volledig voor alle verkeer afgesloten.


SCAMPI-FESTIJN

Zondag 22 april organiseert volleybalclub JEVO een scampifestijn in de sporthal Van Cauteren in Maldegem.

Voor kinderen tot 12 jaar die aan het festijn deelnemen wordt 12 euro aangerekend. Wie ouder is dan 12 jaar betaalt 16 euro.

Inschrijven kan bij Veronique (0471-59 03 18), Lieve (0496-02 88 45) of Myriam (050-72 00 .95). De eerste scampi's worden om 12 uur geserveerd.


VERBOUWINGEN AAN PASTORIJ
KUNNEN BEGINNEN

VERBOUWINGEN AAN PASTORIJ KUNNEN BEGINNEN
Waar vroeger pastoors woonden zullen vanaf volgend jaar senioren van de herfst van hun leven kunnen genieten.

Toen op 4 januari 2009 pastoor Adrien Dhooghe afscheid nam van Adegem stond het vast dat Adegem geen inwonende pastoor meer kreeg. De pastorij kwam daardoor opnieuw onder het beheer van de gemeente.

De gemeente had zelf niet onmiddellijk plannen met het leegstaand gebouw. Het Maldegemse OCMW was toen al gestart met zijn project "Wonen onder de toren".

In iedere leefkern waar het mogelijk is wil het OCMW een vrijgekomen woning ombouwen tot flats voor senioren.

Die senioren hebben naast hun eigen slaapkamer en zitkamer een gemeenschappelijke keuken en woon- en leefruimte.

De pastorij in Kleit was het eerste gebouw dat in het kader van dat project is omgebouwd tot een gemeenschappelijke woonruimte voor senioren.

Vorig jaar zette het Maldegemse gemeentebestuur het licht op groen voor het OCMW om ook de Adegemse pastorij in zijn project "Wonen onder de toren" in te lijven.

Het dossier heeft ondertussen een lange administratieve weg afgelegd maar sinds kort werd de vergunning voor de verbouwing afgeleverd.

Het is volgens OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche om kort voor of na het verlof met de werken te beginnen. Er zullen in de pastorij 12 senioren een nieuwe thuis vinden.

Ondertussen wordt ook het dossier voor de aankoop van het parochiaal centrum verder afgewerkt. Het gebouw zelf zal onder de sloophamer verdwijnen.


VOORBEHOUDEN PARKEERPLAATSEN
AAN MEOS

Nog voor de sporthal MEOS haar deuren opende werd er al geklaagd dat de parking voor sporters en supporters zo ver van de ingang van de sporthal ligt.

Het gemeentebestuur is niet van plan om daar verandering in te brengen. Zij gaat wel in op een suggestie van de stuurgroep "Personen met een beperking".

Die stuurgroep heeft na een knelpuntenwandeling op het Maurice De Waele stadion voorgesteld om aan de ingang van MEOS enkele parkeerplaatsen te voorzien voor mensen met een beperking.

De gemeente zal daar 3 parkeerplaatsen aanleggen. Mensen met een beperking die zelf met de auto rijden mogen hun auto op een die parkeerplaatsen achterlaten.

Mensen die een persoon met een beperking naar MEOS brengen mogen die tot aan de ingang van de sporthal voeren maar moeten daarna de auto op de gewone parking achterlaten.

Volgens schepen Annelies Lammertyn, die de knelpuntenwandeling heeft meegemaakt, is dat slechts de eerste wandeling van een reeks knelpuntenwandelingen.

Na de volgende knelpuntenwandelingen zal de stuurgroep nog voorstellen doen aan het gemeentebestuur.

Het is volgens schepen Lammertyn ook de bedoeling dat de inclusie ambtenaar samen met een deskundige maandelijks een openbaar gebouw of terrein screent op zijn toegankelijkheid en haar bevindingen aan het schepencollege en de cel veiligheid overmaakt.

De schepen is er van overtuigd dat kleine ingrepen er kunnen voor zorgen dat openbare gebouwen en terreinen veel toegankelijker worden voor mensen met beperkingen en voor minder mobile mensen.


BUITENSPEELDAG ONDER
EEN STRALENDE ZON

BUITENSPEELDAG ONDER EEN STRALENDE ZON
Meer dan 500 kinderen namen in onze gemeente deel aan de 5de Nationale buitenspeeldag die op de speelweide in de Gidsenlaan werd georganiseerd. De clown met de verrassingsballons was erg in trek...

Vroeger speelden alle kinderen buiten, nu moet er al een nationale buitenspeeldag georganiseerd om sommige kinderen van achter computer of gamers te krijgen.

Dat kinderen toch nog graag buiten spelen was woensdagnamiddag op de speelweide achter het Sint Annapark te zien.

De gemeentelijke jeugdraad had er de kinderen uitgenodigd om er een namiddag deel te nemen een gekende en minder gekende spelen. Er moest niet vooraf worden ingeschreven en niemand was verplicht om er de ganse namiddag te blijven.

Net als vorig jaar verliep de buitenspeeldag onder een stralende zon." Wij hebben al meer dan 500 geschenkjes uitgedeeld aan kinderen die zich kwamen aanmelden" vertelde Jeroen Cauwels van de jeugddienst ons rond 15 uur, toen wij bij hem peilden naar de belangstelling voor de 5de buitenspeeldag.

Dat aantal is nog opgelopen want er kwamen nog steeds kinderen bij.

Niet alleen de kinderen kwamen op de buitenspeeldag af. De jeugddienst had voor de ouders en grootouders een terras voor de piramide ingericht.

Terwijl de kinderen speelden genoten een paar honderd ouders en grootouders onder een stralende zon van een drankje.

De mensen van de jeugddienst en de ruim 20 vrijwilligers van de vzw Oranje en jeugdbewegingen verdienen een pluim omdat zij de kinderen opnieuw belangloos een leuke buitenspeeldag hebben bezorgd.


OP ZOEK NAAR TWEEDEHANDS VRACHTWAGENS

Robert, de schoonbroer van onze Geert, is transit- en douaneagent in Kameroen. Hij is op zoek naar 2 tweedehands trekkers voor opleggers.

Omdat 90% van het wagenpark in Kameroen afkomstig is uit België heeft Robert aangeklopt bij Geert.

Die is echter al jaren weg uit België en heeft daardoor geen contacten meer met garages en transportbedrijven in België.

Daarom vraagt hij of wij hem kunnen helpen aan namen en contactgegevens van betrouwbare garages van vrachtwagens, of transporteurs die hem kunnen helpen of hem contactadressen kunnen doorgeven.

Wie Geert kan helpen kan reageren via het hieronder staande reactieformulier...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home