www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 435 - Week 13 : van 25 tot 31 maart 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEMSE KERKSTRAAT WORDT
WOONERF VOOR PLAATSELIJK VERKEER

ADEGEMSE KERKSTRAAT WORDT WOONERF VOOR PLAATSELIJK VERKEER
Omdat de Adegemse Kerkstraat een nieuw statuut krijgt zullen automobilisten die nu via Adegem-Dorp en de Adegemse Kerkstraat richting Eeklo rijden, in de toekomst naar de verkeerslichten aan de N9 moeten rijden.

Omdat tijdens de vergadering die in het kader van de ronde van Maldegem werd georganiseerd bleek dat verschillende mensen uit de Adegemse Kerkstraat met vragen over het verkeer in hun straat zaten, werd vorige week dinsdag speciaal voor de inwoners van die straat in den Hoogen Pad een vergadering belegd.

Een tiental inwoners kwam op deze bijeenkomst af. Zij kregen van burgemeester Johan De Roo elk om beurt de kans om hun klachten naar voor te brengen.

Die klachten hadden vooral betrekking op de snelheden die in de Adegemse Kerkstraat die een woonerf is, (maximum snelheid 20 km/u) ontwikkeld worden en de parkeerplaatsen die ingenomen worden (soms voor meerdere dagen) door mensen die er niet wonen.

De inwoners kregen ook de gelegenheid om hun oplossing naar voor te schuiven. Die gingen van het zorgen voor meer parkeerplaatsen over het invoeren van parkeerkaarten voor bewoners en het invoeren van speciaal parkeerreglementen voor het Sint Bernardusplein (maximum 24) tot het invoeren van eenrichtingverkeer in de straat.

Uit hun reacties bleek ook dat de mensen zich afvragen met welke problemen zij nog meer zullen te maken krijgen als straks begonnen wordt met de bouw van de 28 woningen in de nieuwe verkaveling, die haar in- en uitrit in de Adegemse Kerkstraat heeft.

Een van de aanwezigen vroeg om de aannemers te verplichten om de wegel met erfdienstbaarheid in de Hillestraat te gebruiken om hun bouwmateriaal voor de verkaveling aan te voeren.

CIJFERS

Voor de burgemeester na een korte onderbreking inging op de vragen en voorstellen van de inwoners, liet hij Jessica Hoste van de cel verkeersveiligheid de cijfers geven van de tellingen die in de Adegemse Kerkstraat tussen 28 december 2011 en 17 januari 2012 werden uitgevoerd. Tijdens die 21 dagen reden er in de Adegemse Kerkstraat 11340 voertuigen richting N9.

Daarvan reed 64,5% minder dan 30 km/u) en 30,3% tussen de 31 en 40 km/u. Bij de personenwagens was er een piek bij van 66km/u, bij de lichte transportwagens was en een piek van 60km/u en een vrachtwagen slaagde er in om 48 km/u te rijden. Tijdens diezelfde periode reden slechts 1856 voertuigen in de Adegemse Kerkstraat richting Adegem - Dorp.

Daarvan reden 95,6% minder dan 30km/u. Vast staat ook dat, sedert het begin van de werken in de nieuwe verkaveling begonnen zijn, het aantal vrachtwagens dat door de Adegemse-Kerkstraat sterk gestegen is.

OPLOSSING

Volgens commissaris Eddy De Jaeger is een speciaal parkeerreglement voor het Sint Bernardusplein (maximum 24 u voor personenwagens) niet wettelijk.

De slag met erfdienstbaarheid als tijdelijke toeleveringsweg gebruiken voor de nieuwe verkaveling zou pas kunnen als die door de verkavelaar aan de wettelijke normen zou aangepast worden. In zijn reactie stelde burgemeester De Roo dat alle voorgestelde oplossingen lovenswaardig waren maar dat iedere voorgestelde oplossing slechts een gedeelte van de inwoners kon tevreden stellen.

Niemand had een voorstel dat een oplossing bood voor alle aangehaalde problemen. Daarom stelde hij voor om, in afwachting van de aanleg van een rotonde of ovotonde op de N9 ter hoogte van de Hillestraat, de Adegemse Kerkstraat als woonerf te behouden maar nog enkel open te stellen voor plaatselijk verkeer.

Van zodra de rotonde of ovonde er ligt zou kunnen overwogen worden om het statuut van de straat aan te passen en er een woonerf met eenrichtingverkeer van te maken. Nu al eenrichtingverkeer invoeren zou volgens de burgemeester voor extra verkeersdruk in de Hillestraat en de Schoolstraat zorgen.

De burgemeester wil nagaan of er met de herschikking van de bestaande parkeerplaatsen geen extra parkeerplaatsen kunnen gecreëerd worden. Voor het probleem van de mensen die een auto gedurende dagen op de parkeerplaatsen op het Sint Bernardusplein laten staan wil de burgemeester via overleg met die mensen tot een oplossing komen.

Omdat niemand daar blijkbaar iets had tegen in te brengen beloofde hij om zijn voorstel in een politiereglement te laten gieten en dat door te gemeenteraad te laten stemmen.


EEN MASTERPLAN VOOR ADEGEM CENTRUM

EEN MASTERPLAN VOOR ADEGEM CENTRUM
Tijdens een persconferentie op het kunstwerk Go West! kondigden schepen van ruimtelijke ordening Valerie Taeldeman, OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche en schepen van Cultuur Frank Sierens een Masterplan voor het centrum van Adegem aan.

Toen in november 2007 de bewoners van het Elisabethrusthuis in Adegem naar het Woon- en Zorgcentrum het Warmhof in Maldegem verhuisden, stond het voor voorzitter Marleen Van den Bussche en de Raad van het OCMW vast dat de gronden waarop het rusthuis stond een nieuwe bestemming zouden krijgen waarin ook de zorg voor senioren een plaats zou hebben.

Er was een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) in de maak voor een deel van de gronden van de OCMW site in Adegem. Omdat Adegem met zijn 6171 inwoners de snelst groeiende leefkern van Maldegem is en de vraag naar betaalbare woningen aanhoudt, wil de gemeente de plannen van het OCMW in een ruimer perspectief plaatsen.

Daarom heeft het gemeentebestuur vorig jaar de opdracht voor het RUP afgebroken en de ontwikkeling van de gronden van het OCMW in een ruimer perspectief gekaderd. Voor het eerst hoorden wij toen spreken over een Masterplan voor Adegem.

OMSCHRIJVING

In de nabije toekomst zullen een zevental studiebureaus worden aangeschreven met de vraag of zij belangstelling hebben voor het opmaken van een masterplan voor een nieuwe leefkern in Adegem. Dat masterplan beslaat een oppervlakte van ongeveer 20 hectaren en gaat vanaf de achterkant van het Witte huis tot over de OCMW site naar de achterkant van de Pater Tuypenslaan en de hoeve van Antoine Sierens.

Bij het ontwerpen van dat Masterplan zullen de studiebureaus rekening moeten houden met een aantal voorwaarden die nu al door de gemeente opgelegd worden. In het Masterplan moet rekening gehouden worden met de functie van den Hoogen Pad en de private verkavelingen die in de planning zijn opgenomen en die in de zone van het masterplan liggen.

In het Masterplan mag er ook geen hoogbouw (appartementsgebouwen) komen. De nieuw te creëren leefkern moet zorgen voor betaalbare woningen voor alleenstaanden, jonge gezinnen en senioren.

Er moeten ook kansen geboden worden om er horecazaken te vestigen. Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met de belangstelling van Hove te Donck om zich in de nieuwe leefkern te vestigen en met de plannen van de Vrije Basisschool de Papaver om de uitbreiding van zijn huidige accommodatie in de nieuwe leefkern in te passen.

TIMING

Het studiebureau dat de opdracht binnenhaalt zal op geregelde tijdstippen tijdens het ontwerpen van zijn plannen overleg moeten plegen met het gemeentebestuur en de Adegemse bevolking.

Pas als het definitieve masterplan op papier staat zal kunnen uitgemaakt worden voor welke onderdelen van het plan er een RUP moet opgemaakt worden.

Zich nu op al vastpinnen op data in verband met de opmaak van het Masterplan, de opmaak van de RUP's en de start van de realisatie van het plan is volgens de schepenen onmogelijk.

Zij zijn er wel van overtuigd dat als het Masterplan gerealiseerd is er in het Centrum van Adegem ongeveer 400 wooneenheden meer zullen zijn. Waardoor Adegem verder groeimogelijkheden krijgt.


't FOLKLOORKE EN CC ROTH WEISS
TE GAST IN HET WARMHOF

't FOLKLOORKE EN CC ROTH WEISS TE GAST IN HET WARMHOF

Ook tijdens de viering van hun hun 3 X 11de jubileum vergaten de leden van 't Folkloorke en hun Duitse vrienden van CC Roth Weiss hun vrienden senioren in het Warmhof niet.

Na een spetterend feest zaterdagavond in het Sparrenhof in Eeklo was een uitgebreide delegatie van 't Folkloorke samen met hun Duitse vrienden te gast bij de Adegemse senioren in Het Warmhof.

Zij zorgden voor een drankje en een gebakje en een attentie voor later.


OP DE KRUIPUIT STONDEN
WATER EN WC POTTEN IN DE KIJKER

OP DE KRUIPUIT STONDEN WATER EN WC POTTEN IN DE KIJKER
Op de tentoonstelling Wa ? Wat? Water!! waren water en wc potten de blikvangers.

In het kader van de wereldwaterdag die dit jaar op 22 maart werd georganiseerd pakten de leerlingen zedenleer van de gemeenteschool op de Kruipuit met een bijzonder initiatief uit.

Zij hebben er voor gezorgd dat de wereldwaterdag in hun school niet onopgemerkt voorbij is gegaan.

Zij stelden samen het hun juffrouw Anja een tentoonstelling samen rond water de wc potten waarrond UNICEF in 2009 een tentoonsteling maakte.

Foto's van "potten" die genomen werden in zowel rijke buurten als in sloppenwijken en die ook op de tentoonstelling van UNICEF te zien waren vormden een onderdeel van de tentoonstelling.

Voor de tentoonstelling die liep van maan 19 tot en met vrijdag 23 maart, hadden de leerlingen zedenleer de wc's voor de meisjes in een speciaal kleedje gestoken.

OP DE KRUIPUIT STONDEN WATER EN WC POTTEN IN DE KIJKER
Bij het openen van een wc deur werd je door een prachtig versierde met muziek verwelkomd.

Bij het openen van een andere deur sloeg je die meteen dicht omdat de aanblik je deed denken aan wc's in de achterbuurten.

WATER

Tijdens de tentoonstelling werd het de bezoekers ook duidelijk dat mensen in ontwikkelingslanden tientallen kilometers moeten afleggen om aan water dat zelfs niet zuiver is te geraken.

Juffrouw Anja toonde bezoekers dat er met water ook eenvoudige truukjes kunnen uitgehaald worden. Als afsluiter van de tentoonstelling mochten de bezoekers zelf enkele truukjes proberen.

Daarna kregen zij een beker in de hand gestopt en moesten zij net als de mensen in de ontwikkelingslanden een afstand afleggen om met het water op hun bestemming te komen.

"Het was leuk maar ook leerrijk" was de reactie van de kinderen na een bezoek aan de tentoonstelling.


GEZELLIG DRUK OP TWEEDEHANDSBEURS

GEZELLIG DRUK OP TWEEDEHANDSBEURS

Ook dit jaar moest de Gezinsbond Adegem inschrijvingen voor hun tweedehandsbeurs van zondag 18 maart weigeren. De 37 beschikbare plaatsen waren snel uitverkocht.

Het is de eerste maal dat zoveel (15) leden van de Adegemse afdeling zich voor de tweedehandsbeurs inschrijven. Ook dit jaar waren enkel baby- en kinderkledij en speelgoed te koop.

Na afloop waren de standhouders tevreden. Het was doorlopend gezellig druk en er waren niet alleen veel kijkers maar ook veel kopers.


RODE KRUIS REIKTE BREVETTEN UIT

RODE KRUIS REIKTE BREVETTEN UIT
Dit jaar volgden 13 cursisten met succes de lessenreeks EHBO die door de Maldegemse afdeling van het Rode Kruis werd georganiseerd.

"Het was niet altijd gemakkelijk om, nadat je een dag in weer en wind hebt gewerkt, dan nog in een gezellig warm lokaal les te volgen", vertelde ons Patrick Van Malleghem die samen met zijn collega's van bouwwerken Peter Borgonjon de cursus volgde.

Anne Debrabandere, Jonas Dhooge, Eveline Snoeck, Heidi Timmerman, Vivianne Van de Velde, Koen Van Trois mochten vorige week hun brevet in ontvangst nemen.

Tine Algoet, Nick Ardeel Naomi De Croock, Tony Staelens, Patricia Van Landschoot, Patrick Van Malleghem en Dries Wittoeck hadden ook nog met succes de cursus EHBO Helper gevolgd. Op hen lag er een ruimer brevet te wachten.


MALDEGEM HERSTELT IN ADEGEM EEN VERSPREKING VAN BURGEMEESTER LOETE

Toen eerder deze maand Koen Loete, burgemeester van Eeklo, opmerkte dat er in Eeklo geen modern skatepark nodig is omdat er in Middelburg, op enkele kilometers van Eeklo, een modern skatepark is, zette de burgemeester zijn toehoorders op een verkeerd been.

Het skatepark dat hij bedoelde ligt niet in de deelgemeente van Maldegem maar in het Nederlandse Middelburg. Maldegem zal er in de toekomst voor zorgen dat skaters in onze gemeente op een modern skateterrein terecht kunnen.

Van Schepen van sport Frank Sierens vernamen wij dat dit nieuwe park in de omgeving van den Hoogen Pad zal worden aangelegd. Het skatepark op het Maurice De Waelestadion in Maldegem wordt opgedoekt.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home