www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 434 - Week 12 : van 18 tot 24 maart 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

OOK MALDEGEM LEGT ROUWREGISTER AAN

Omdat ook in onze gemeente de verslagenheid over het autobusongeval in Zwitserland met 28 doden en 24 gewonden groot is, heeft het schepencollege beslist om in huis Wallyn een rouwregister aan te leggen waar inwoners die dat wensen hun medeleven kunnen betuigen aan de ouders van de slachtoffers en de scholen.

Dat kan deze week iedere weekdag tussen 8u30 en 12u en tussen 14u en 16u.


CARLOS KAN HET MOTORCROSSEN NIET LATEN

CARLOS KAN HET MOTORCROSSEN NIET LATEN

Nadat hij begin augustus 2011 jaar tijdens de motorcross op de Volkegemberg bij een val zwaar gekwetst werd moest Carlos Sierens, de man van 't Zeepaardje, gedurende enkele maanden met een duikersconstructie op zijn hoofd lopen om te voorkomen dat hij zijn hoofd en zijn nekwervels zou bewegen.

Niemand geloofde toen dat Carlos ooit nog aan de start van een motorcrosswedstrijd zou verschijnen. Enkele maanden terug liet Carlos zich een eerste maal ontvallen dat hij opnieuw de kriebels voelde opkomen om op de motor te kruipen.

CARLOS KAN HET MOTORCROSSEN NIET LATEN
Het nieuw motorcrossseizoen is pas enkele weken oud en Carlos stond zowel in Kachtem als in Wontergem bij de beloften achter de starhekken.

"Ik heb groen licht en aanwijzingen in verband met mijn helm en halskraag gekregen van de geneesheer die mijn na mijn val behandeld heeft" vertelde hij ons nadat hij twee wedstrijden had gereden.

Voor de start van zijn eerste wedstrijd had hij aangekondigd dat hij definitief als motorcrosser zou stoppen als bij zijn wederoptreden laatste zou eindigen. Zover is het niet gekomen.

Zowel in Kachtem (33 deelnemers) als in Wontergem (43 deelnemers) werd hij 8ste in de eindstand.


S-PRESSION BRENGT NATIONAAL DANSKAMPIOENSSCHAP NAAR MEOS

S-PRESSION BRENGT NATIONAAL DANSKAMPIOENSSCHAP NAAR MEOS
Ook de leden van dansschool S-Pression zetten vorige week zondag hun beste beentje voor tijdens de selectiewedstrijd in MEOS.

Vorige week zondag was de sporthal MEOS voor een dag een danstempel : de vzw Dansliga organiseerde er, in samenwerking met de dansschool S-Pression (met hoofdzetel in Eeklo en een afdeling in Maldegem), een van de tien nationale selectiewedstrijden disco en showdance voor solo's, duo's en groepen.

Meer dan 600 deelnemers zetten tussen 9u30 en 20u00 hun beste beentje voor. Omdat er zoveel deelnemers waren moesten de organistoren zich aan een strikt opgesteld tijdschema houden.

In enkele minuten moet de jury zich een oordeel over dansers vormen. De dansers of groepen die tijdens de 10 selectiewedstrijd in hun categorie de beste scores halen mogen deelnemen aan het nationaal kampioenschap.

Zowel de Dansliga als S-Pression zijn zo tevreden over de accommodatie dat ook het kampioenschap streetdance en showdance op 6 mei in de sporthal MEOS georganiseerd wordt.

Hopelijk wordt er tegen die tijd iets gedaan aan de stank die af en toe rond de ingang van de sporthal hangt.


OCMW STELT MOESTUINTJES TER BESCHIKKING

OCMW STELT MOESTUINTJES TER BESCHIKKING
Sedert maandag kunnen klanten van de sociale superette van het OCMW zelf hun groenten kweken in een tuintje dat hen door het OCMW ter beschikking wordt gesteld. Omdat het op maandag 5 maart geen weer was om een hond door te jagen, verschoof het OCMW de start van zijn project 't Groenselhof naar de zonnige maandagnamiddag van 12 maart.

Het OCMW heeft een deel van zijn grond naast de Parking van het Woon- en Zorgcentrum Het Warmhof in 15 kleine moestuintjes verkaveld. Daar kunnen 12 klanten van de sociale superette vanaf nu zelf hun groenten kweken.

In de drie andere tuintjes worden plantjes gekweekt die later kunnen verplant worden naar de 12 tuintjes. Antoine Van Renterghem, verantwoordelijke van het MOS team, staat op maandagnamiddag de mensen die een moestuintje toegewezen kregen met raad en daad bij.

"Omdat wij de voedselpakketten die wij in de sociale superette verdelen aantrekkelijker en vooral voedzamer wilden maken, kochten wij zelf verse groenten aan om aan die pakketten toe te voegen. Toen bleek dat mensen problemen hadden met de bereiding van bepaalde groenten hebben wij in samenwerking met een vrijwilliger de budgetvriendelijke kooklessen opgestart.

Het ter beschikking stellen van de moestuintjes waarin zij zelf hun groenten kunnen kweken is een logische volgende stap in ons project Fit en Gezond het jaar rond" legde OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche het project uit.

Het OCMW zal in april zijn project voor subsidiering indienen bij de hogere overheid. Voorzitter Marleen Van den Bussche sluit niet uit dat er in de toekomst nog een ander perceel grond van het OCMW in moestuintjes wordt verkaveld.

De mensen die nu een tuintje toegewezen kregen zijn enthousiast. Voor ieder tuintje staat een bordje met daarop de voornaam van de persoon die er zijn groenten kweekt. Iedere avond wordt het hek voor 't Groenselhof gesloten.


GEMEENTELIJKE FELEICITATIES VOOR JUBILEREND FOLKLOORKE

GEMEENTELIJKE FELEICITATIES VOOR JUBILEREND FOLKLOORKE
Tijdens de ontvangst in den Hoogen Pad werd Burgemeester Johan De Roo, voor de jaren goede samenwerking tussen de gemeente en 't Folkloorke, door Keizer Frank in de orde van 't Folkloorke geslagen.

Tijdens Carnaval in Maldegem was het aan de wagen van 't Folkloorke te zien dat de Adegemse carnavalsorde dit jaar haar 3 x 11de verjaardag vierde.

Zaterdagvoormiddag werden de leden van 't Folkloorke samen met de Raad van Elf, de andere Maldegemse carnavalsordes en de vrienden CC Roth Weiss uit Lampertheim en de Tolmennekes uit Wierden in den Hoogen Pad ontvangen.

Het orkest zorgde ervoor dat, nog voor het welkomstwoord van Keizer Frank, de sfeer er al goed in zat.

Uit het overzicht van de geschiedenis van 't Folkloorke door Ria Geernaert, onthielden we vooral dat iedereen die bereid is om vriendschap te delen en op een positieve manier de bekendheid van onze gemeente wil uitdragen tot 't Folkloorke kan behoren.

In plaats van lidgeld wordt vriendschap en samenwerking gevraagd. Namens de Raad van Elf van Deuzdre Veuze feliciteerde Kris Wille 't Folkloorke met zijn 3 x 11jarig jubileum.

GEMEENTELIJKE FELEICITATIES VOOR JUBILEREND FOLKLOORKE
De Raad van Elf had voor alle leden van 't Folkloorke een smakelijke attentie. Hij onderstreepte de vriendschap en de goede samenwerking die er sedert de start van de Adegemse Carnavalsorde tussen de Raad van Elf en 't Folkloorke bestaat.

Ook burgemeester Johan De Roo drukt zijn bewondering en waardering voor 't Folkloorke uit. 't Folkloorke is volgens de burgemeester een van de beste ambassadeurs voor onze gemeente. Waar zij komen stralen zij vriendschap uit.

BREUK

De burgemeester omschreef 't Folkloorke ook als een belangrijke schakel in de nationale en internationale verbroedering van onze gemeente. Hun vriendschapsbanden met CC Roth Weiss en de Tolmennekes zijn daar volgens de burgemeester de beste voorbeelden van.

Hij vond het dan ook jammer dat het gemeentebestuur van het Nederlandse Wierden om financiële redenen de verbroederingsband die er tussen Maldegem, Lampertheim en Ermont bestond verbroken heeft.

De burgemeester kreeg spontaan applaus toe hij stelde dat er gelukkig zowel in Maldegem als in Wierden carnavalsorden zijn die er voor zullen zorgen dat de vriendschapsbanden tussen Maldegem en Wierden zullen blijven bestaan.

Alvorens nog eens te klinken op 't Folkloorke riep de burgemeester 't Folkloorke op om er na het jubileumjaar samen met de andere carnavalsorden in de gemeente voor te zorgen dat carnaval in Maldegem blijft bestaan en de gezellige sfeer blijft uitstralen die ze nu uitstraalt.


ZUSTERS MARICOLEN KOPPELEN POEZIE AAN KUNSTWERKEN

ZUSTERS MARICOLEN KOPPELEN POEZIE AAN KUNSTWERKEN
"Niet zo lekker" (Fabrice Roels en Damon De Backer) en"Het woord glijdt over mijn tong" (Annouska Ingels) werden de winnaars van de tweejaarlijkse poëzieprijs bij de Zusters Maricolen.

Donderdagmiddag maakte schepen van cultuur Frank Sierens in de prachtig gerestaureerde kapel van de Zusters Maricolen in Maldegem de namen bekend van de winnaars van de poëzieprijs die tweejaarlijks door de school wordt georganiseerd.

In zijn korte toespraak wees de schepen er op dat er een goede samenwerking is tussen de school en de gemeente en dat de samenwerking op het vlak van cultuur daarin slechts een kleine schakel is.

Toen de schepen directeur Hans Waerniers bij de start van de Maldegemse poëzieprijs aansprak over die wedstrijd vertrouwde directeur Waerniers de schepen toe dat de school een eigen poëziewedstrijd organiseert voor de leerlingen van het 4de en 5de BSO, TSO en ASO.

De opdracht voor die wedstrijd is nog een stuk moeilijker dan die van de gemeente. De leerlingen krijgen niet alleen een onderwerp voor hun poëzie opgelegd. Bij hun gedicht moeten zij ook nog een passend kunstwerk maken. De leerlingen mogen alleen of in groep een gedicht en kunstwerk indienen.

SELECTIE

Gedichtendag (26 januari) was ook de start voor de poëziewedstrijd bij de Zusters Maricolen. Dit jaar was "lekker gebekt" het onderwerp voor zowel het gedicht als het kunstwerk.

Een eerste selectie van de werken gebeurde door de leerkrachten Nederlands. Die nomineerden 10 combinaties die aan een externe jury werden voorgelegd.

Die jury bepaalde de winnaar van de poëziewedstrijd. Tijdens een poëzienamiddag werden de werken van de 10 genomineerden in de gerestaureerde kapel opgesteld.

De leerlingen van het 4de en 5de jaar mochten nadat zij de werken hadden bewonderd hun stem uitbrengen op het werk dat volgens hen de publieksprijs won.

Volgens de externe jury was: "Niet zo Lekker" van het duo Fabrice Roels en Damon De Backer, de beste combinatie.

De prijs van het publiek ging naar "Het woord glijdt over mijn tong" van Annouska Ingels.

Niet alleen voor de winnaars maar ook voor de andere genomineerden was er een attentie van de gemeente.

Schepen Sierens nodigde de leerlingen uit om ook eens deel te nemen aan de poëziewedstrijd die jaarlijks door de gemeente wordt georganiseerd en en waarin Maldegemse sagen en legenden de inspiratiebron vormen.


EEN CONCERT IN UW HUISKAMER

Bent u een muziekliefhebber die graag eens muzikanten in uw woning aan het werk wil horen?

De vzw Inside Jazz kan u daarbij helpen : zij is op zoek naar plaatsen om huiskamerconcerten te geven.

Mensen die op dat initiatief willen inspelen kunnen contact opnemen met [email protected].

Als u besluit om een concert in uw huiskamer te organiseren zorgt de vzw voor stoelen, drank, bands, tickets enz.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home