www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 433 - Week 11 : van 11 tot 17 maart 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DEN HOEKE IS DEN HOEKE NIET MEER

DEN HOEKE IS DEN HOEKE NIET MEER
Dit beeld van den Hoeke behoort definitief tot het verleden.

Maandag werd begonnen met de afbraak van de huizen waarin begin vorige eeuw de familie Lievens woonde en waar daarna eerst meubels en daarna schoenen verkocht werden.

Het kapsalon dat er als laatste handelszaak was in ondergebracht verhuisde vorig jaar al naar den overkant van de straat.


MEER TOEZICHT OP HET CONTAINERPARK

MEER TOEZICHT OP HET CONTAINERPARK

In de gemeentelijke infokrant van maart werden de regels in verband met het brengen van afval naar het containerpark nog eens toegelicht.

Die regels werden volgens schepen Annelies Lammertyn en het hoofd van de milieudienst Cédric Depuydt in het verleden onvoldoende toegepast waardoor het aantal kg restafval per inwoner in Maldegem de laatste jaren in stijgende in plaats van dalende lijn ging.

Daarom kregen de mensen die op het containerpark werken de opdracht om beter uit de doppen te kijken en indien nodig mensen die materiaal meebrachten die eigenlijk thuis in hun vuilniszak horen teug te sturen.

Ook het dumpen van kleine hoeveelheden afval in de zone Light op High wordt nog slechts uitzonderlijk toegestaan.

Sedert 6 maart hebben verschillende mensen al een deel(tje) van hun afval terug mee naar huis moeten nemen. De mensen op het containerpark hebben al wat zottigheid naar hun hoofd gekregen.

Zij kunnen er echter niets aan doen. Zij voeren enkel uit wat hen door hun oversten wordt opgedragen.


LOKAAL TALENT OP PODIUM TIJDENS WAK 2012

LOKAAL TALENT OP PODIUM TIJDENS WAK 2012
Wie de kriebels voelt om met zijn kunstwerk(en) of andere talenten aan een wedstrijd deel te nemen kan zich inschrijven voor de wedstrijden die in het kader van TOP op zaterdag 5 mei worden georganiseerd.

Van zodra de gemeentelijke diensten die nu in huis Wallyn zijn ondergebracht in het vernieuwde en uitgebreide gemeentehuis zitten, wordt huis Wallyn de nieuwe thuisbasis van de jeugddienst (die er al zit), de dienst cultuur en de dienst toerisme. Het samenbrengen van deze drie diensten zal tot nog een betere samenwerking van die diensten leiden.

Een voorbeeld van die samenwerking zullen wij al zien tijdens de Week van de Amateurkunsten (WAK) die dit jaar van vrijdag 27 april tot en met zondag 6 mei wordt georganiseerd.

De jeugddienst en de cultuurdienst hebben de handen in elkaar geslagen en organiseren op zaterdag 5 mei Talent Op Podium (TOP).

Die wedstrijd staat open voor alle inwoners van onze gemeente en voor mensen die een speciale band met Maldegem of een van zijn deelgemeente hebben.

De deelnemers moeten minstens 12 jaar zijn. De wedstrijd wordt ingedeeld in 8 categorieën : mode, dj's, teksten, film, foto, beeldende kunst, muziek, dans en performance.

Er kan vanaf nu tot en met 5 april ingeschreven worden bij de Jeugddienst (Jeroen Cauwels), Markt 10 te Maldegem tel 050 72 86 28. Daar kunnen kandidaat deelnemers ook terecht voor meer informatie en het wedstrijdreglement.

Bij de inschrijving moeten de deelnemers duidelijk vermelden voor welke categorieën ze inschrijven en uit wat hun deelname bestaat.

Dat geeft de jeugddienst en de dienst cultuur de mogelijkheid om samen met de gemeente op de dag van de wedstrijden voor technische bijstand aan de deelnemers te zorgen.

De wedstrijden (optredens en tentoonstellingen) gaan door in de sporthal Van Cauteren en in de Redekiel.

Mocht het aantal deelnemers te groot zijn dan kan er ook nog naar andere locaties worden uitgeweken. Voor iedere genre is er een jury die bestaat uit (vooral) Maldegemnaren die thuis zijn in de categorie waarvoor ze gevraagd worden.

Deelnemen kost niets en in iedere categorie zijn er een aantal prijzen te winnen. Voor de winnaar van iedere categorie is er een speciale prijs voorzien die er voor zorgt dat winnaar met zijn act nog eens extra in de belangstelling komt.


DE FLANDRIENS BEGONNEN AAN HUN NIEUW SEIZOEN

DE FLANDRIENS BEGONNEN AAN HUN NIEUW SEIZOEN

Ook voor de wielertoeristen de Flandriens met het Damberd als lokaal is een nieuw seizoen gestart. Vorige week brachten de Flandriens na een korte rit een bezoekje aan hun lokaal. Dit weekend organiseerden zij ritten van 75 km (brevetrit) en 37 km.

Omdat er de vorige week in onze regio bij enkele wielertoeristen thuis dure fietsen werden gestolen hebben de clubs die hun ledenlijsten op internet hadden gezet ze snel verwijderd.


TRIP DOET LEERLINGEN NADENKEN OVER DRUGS

TRIP DOET LEERLINGEN NADENKEN OVER DRUGS

Donderdagnamiddag waren de leerlingen van het 4de jaar van het secundair onderwijs van de Zusters Maricolen te gast in den Hoogen Pad. Zij woonden er TRIP, een eenakter geschreven door Frank van Erum en Matthias De Paep, bij.

In TRIP nam Frank Van Erum de leerlingen mee in het leven van een leerling die tijdens zijn onbezorgde jeugd de stap naar drugs heeft gezet en na de dood van zijn vriendin (door een overdosis) in de gevangenis belandde.

Door de scholieren bij het verhaal te betrekken bleven zij de ganse voorstelling geboeid kijken en luisteren.

Terug in hun vertrouwde klaslokaal werd er verder gesproken over TRIP, drugs en de problemen die ze kunnen veroorzaken.


MALDEGEM MOET 230 IBA'S PLAATSEN

Volgens een Europese wetgeving moet tegen 2027 in alle EU-landen het huishoudelijk afvalwater gezuiverd zijn voor het in openbare waterlopen terecht komt.

Maldegem had het geluk uitgekozen te worden als een van de pilootgemeenten voor de opmaak van een Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM). In dat plan wordt vastgelegd waar in de gemeente al riolering ligt, waar er de komende jaren riolering komt en waar er nooit riolering komt (Z Zone).

Malecote en de aanpalende zuidelijke straten lagen aanvankelijk in de Z Zone. In die zone moet per woning of per groep woningen een toestel voor Individuele Behandeling Afvalwater(IBA) geplaatst worden.

Volgens het eerste SPAM moesten er in Maldegem en zijn deelgemeenten meer dan 400 IBA's komen.

Na onderhandelingen met het Vlaams Gewest, de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en Aquafin verkreeg Maldegem dat er voor een aantal plaatsen in de Z zone zoals Malcote en omgeving toch (druk)riolering komt.

Daardoor kan het aantal IBA's die moeten geplaatst worden tot 230 teruggebracht worden.

PRIJSKAARTJE
Het aanleggen en onderhouden van een goede IBA is een kostelijke aangelegenheid. De kostprijs wordt op 7.500 euro geraamd.

Omdat mensen die voor het eerst op het openbaar rioleringsnet aansluiten die aansluiting moeten betalen besliste het Maldegems gemeentebestuur dat ook de mensen bij wie een IBA geplaatst wordt een deel van de kosten moeten dragen.

De persoonlijke bijdrage (vergelijkbaar met een aansluiting op de riolering) werd op 1.800 euro vastgesteld. Bij de stemming daarover stemde enkel de groene fractie tegen.

EENVORMIG
Om te voorkomen dat er in de gemeente verschillende soorten (prijs en kwaliteit) IBA's worden geplaatst zal de gemeente zelf via Aquafin instaan voor het plaatsen en het onderhoud van de IBA's.

Als later de IBA's wegens ouderdom moeten vervangen worden zal dat ook door de gemeente (Aquafin) gebeuren. De IBA's van de mensen die er zelf al een geplaatst hadden voor de nieuwe regeling inging zullen ook door Aquafin onderhouden woorden.

De eerste IBA's zijn ondertussen al geplaatst. Het is de bedoeling van de gemeente om alle 230 IBA's binnen enkele jaren te plaatsen.

Ook voor de inwoners van Malecote, Oosteindeke en omgeving is er goed nieuws : de subsidies voor de aanleg van de drukriolering werden goedgekeurd. Wanneer die drukriolering wordt aangelegd zal later worden bepaald.


ADEGEMS VOLKSTHEATER STUURT JEUGD HET PODIUM OP

ADEGEMS VOLKSTHEATER STUURT JEUGD HET PODIUM OP

Nadat het AVT ter gelegenheid van zijn 50 jaardag met "Talententent", een workshop onder de leiding van Marijke Dewinne, jong talent de kans heeft gegeven om hun toneeltalent te ontwikkelen, geeft het Adegems amateurtoneelgezelschap met het toneelstuk "Een andere Lente", de jongeren ook dit jaar de kans om podiumervaring op te doen.

Hans Ruebens, die het verhaal schreef en regisseert, haalde zijn inspiratie voor "Een andere lente" uit de gebeurtenissen in onder andere Egypte en Tunesië.

Hoewel de titel en de inspiratiebron zware kost laten vermoeden zitten in het stuk zowel ontroerende, hilarische herkenbare en bevreemdende scenes.

Naast Bert Notteboom, Ben Potvliege, Steffi Verspille en Tijs Wittouck, die al in een vorige AVT productie te zien waren, staan in "Een andere lente" ook de debutanten Eva Berth, Karen Witthoeck en Judith Goethals op de planken.

"Een andere lente" wordt op 5 - 6 en 7 april telkens om 20u30 in den Hoogen Pad opgevoerd. Kaarten (8 euro) kunnen besteld worden via [email protected] of bij Ria Dewilde, Broekelken 16 te Adegem. Telefoon: 050 71 28 43.


MARTHONGAAIBOLLING VOOR DE VIERKLAVER

MARTHONGAAIBOLLING VOOR DE VIERKLAVER

Zaterdagmiddag startte in de zaal de Poermolen in Donk de jaarlijkse marathongaaibolling ten voordele van de Vierklaver Adegem. Ook dit jaar waren het ploegen van de gemeenteraad en de sportraad die het als eerste tegen het marathonteam opnamen.


SIEGFRIED BRACKE TE GAST BIJ N-VA MALDEGEM

SIEGFRIED BRACKE TE GAST BIJ N-VA MALDEGEM

Vorige week vrijdag was Siegfried Bracke, een van de boegbeelden van N-VA, in de Lounge 10 in Maldegem te gast bij N-VA.

Na de verwelkoming door voorzitter Piet Blomme was het aan Peter Van Hecke om de doelstellingen van de afdeling duidelijk te stellen en het huidig gemeentebeleid kritisch te bekijken.

Nadat hij zijn bewondering had uitgesproken voor het dynamisme binnen de Maldegemse N-VA afdeling schakelde de eregast over naar de problemen in de nationale politiek.

Tijdens deze bijeenkomst stelde N-VA Maldegem Bernadette Melsens (Middelburg), Frederik De Baets (Maldegem), Nicole Maenhout (Maldegem), en Brigitte Coppieters (Adegem) als N-VA kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voor.


SCHOLIEREN ONTDEKKEN EN PROMOTEN HET PLATTELAND

SCHOLIEREN ONTDEKKEN EN PROMOTEN HET PLATTELAND

In het kader van een leader project hebben 11 leerlingen van het 5de ASO van de Zusters Maricolen de afgelopen maanden rond het thema "leven in het Meetjesland en Leie - Scheldestreek" gewerkt.

Nadat zij opzoekingen rond onder meer onderwijs, cultuur, toerisme en economie hadden gedaan en begin november bij JAVI TV een spoedcursus video hadden gevolgd legden de leerlingen de mooiste plekjes van Noord en Zuid Meetjesland en de Leie- Schelde streek vast op video. Tijdens diezelfde periode deden leerlingen van een Friese school het zelfde voor hun streek.

Vorig weekend waren de leerlingen uit Friesland te gast bij de Zusters Maricolen. Tijdens hun bezoek aan de Drongengoedhoeve werden de leerlingen verwelkomd door gedeputeerde Vercamer die het Leaderproject van nabij volgt.

Tijdens hun kort verblijf in Vlaanderen hebben de Friese leerlingen, nadat zij de filmpjes die door de leerlingen van de Maldegemse school werden gemaakt hadden bekeken, enkele plaatsen in de streek bezocht en ook streekproducten geproefd.

Over een paar maanden gaan de 11 leerlingen van de Zusters Maricolen op tegenbezoek naar Friesland.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home