www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 432 - Week 10 : van 4 tot 10 maart 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

MOBILITEIT IN DE ADEGEMSE KERKSTRAAT

Tijdens de vergadering die in het kader van de ronde van Maldegem in den Hoogen Pad werd georganiseerd bleek duidelijk dat de inwoners van de Adegemse Kerkstraat met veel vragen zitten over het verkeer in hun straat nu er een in- en uitrit van een verkaveling met 28 woningen in hun straat bij komt.

Om dat probleem niet te laten overheersen in de vergadering van de Ronde van Maldegem beloofde burgemeester Johan De Roo toen dat de inwoners van de Adegemse Kerkstraat de gelegenheid zouden krijgen om, tijdens een vergadering die volledig zal gewijd zijn aan de mobiliteit in de Adegemse Kerkstraat, hun vragen en grieven naar voor te brengen.

Die vergadering gaat op donderdag 20 maart vanaf 19u30 door in den Hoogen Pad.


't FOLKLOORKE IS JARIG

't FOLKLOORKE IS JARIG

In 1979 besloten enkele Adegemse vrienden tussen pot en pint bij Denise in café 't Blondje om deel te nemen aan carnaval in Maldegem.

Met hun wagen "Hoera ik wordt papa" (verwijzend naar een toneelstuk van het Adegems Volkstheater) nam de groep deel aan de carnavalsstoet in Maldegem. Drieëndertig jaar later is 't Folkloorke nog altijd een vaste waarde in de wereld van carnaval.

Tijdens het weekend van 17 en 18 maart viert 't Folkloorke zijn 3 x 11 jarig bestaan. Het verwelkomt op zijn verjaardagweekend onder meer de vrienden CC Roth-Weiss uit het Duitse Lampertheim en de Tolmennekes uit het Nederlandse Wieden.

Een van de hoogtepunten van het verbroederingsweekend is het Folkloorkesbal op zaterdag 17 maart in de zaal Sparrenhof Brugsesteenweg 183 Eeklo.

Het feest begint om 20u11 en de toegangsprijs bedraagt 3 euro.


LANDBOUWERS MAKEN ZICH ZORGEN

Landbouwers die met grond liggen of landbouwgrond pachten in het Maldegemveld en omgeving vrezen voor hun toekomst : er is een Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor het Maldegemveld (GRUP) in voorbereiding.

Dat plan slaat op een oppervlakte van 1000ha. Bijna driekwart van die grond wordt momenteel gebruikt als landbouwgrond. Met het GRUP zal een belangrijk deel van die landbouwgrond in bosgronden worden omgezet.

Op vraag van provincieraadslid Geert De Roo bevestigde gedeputeerde Sander Vercamer dat er voor het GRUP zijn vaste vorm krijgt er eerst een landbouwtoets komt.

Daarbij zullen de landbouwers die in de zone land hebben of bewerken betrokken worden.


KOEN CROMHEECKE GEEN KANDIDAAT MEER

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van CD&V Maldegem in den Hoogen Pad werd Koen Cromheecke als een van de nieuwkomers op de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld.

De heer Cromheecke heeft het partijbestuur van CD&V laten weten dat hij zich om persoonlijke redenen terugtrekt als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen.


JARIG OP 29 FEBRUARI

JARIG OP 29 FEBRUARI

Met Tobias De Cooman heeft de basisschool van de Mevr. Courtmansschool een leerling die op 29 februari jarig is.

De school liet die uitzonderlijke verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan : de jarige, geboren in 2004, werd donderdagmorgen bij zijn aankomst op de speelplaats door alle leerlingen van de basisschool met het verjaardagslied verwelkomd.

Ook in het 2de leerjaar de klas van juffrouw Veronique stond Tobias de ganse dag in het middelpunt van de belangstelling.


THEA GAAT - TINA KOMT

THEA GAAT - TINA KOMT
Woensdagavond legde Tina Rogge ( Open VLD) de eed af als OCMW raadslid. Zij volgt in die raad Thea Van den Driessche - Maenhout op.

Binnen Open VLD Maldegem bestond er een afspraak dat OCMW raadslid Thea Van den Driessche - Maenhout tijdens het laatste jaar van de bestuursperiode (2007- 2012) haar zitje in de raad van het OCMW zou overdragen aan haar opvolgster.

Hilde Claeys die als eerste opvolgster voor mevr. Van den, Driessche - Maenhout stond ingeschreven is niet meer woonachtig in Maldegem. Daardoor kwam zij niet in aanmerking om in de raad van OCMW Maldegem te zetelen.

Tina Rogge die als tweede opvolger voor Thea Van den Driesche - Maenhout stond ingeschreven zal nu de laatste maanden van de bestuursperiode volmaken.


ER KOMEN 11 LOODSEN IN DE GEVELS

In de raadszitting van 25 januari werd bij hoogdringendheid de naam Gevels voorgesteld als straatnaam voor de straat in de KMO zone in de Hillestraat. In die KMO zone komen 11 loodsen.

Na een gunstig advies van de cultuurraad heeft de gemeenteraad die naam, voor zover er tijdens het nog lopend openbaar onderzoek geen klachten binnenkomen, bevestigd.


GRAFCONCESSIES VERVALLEN

Op de kerkhoven van Maldegem en de deelgemeenten zijn naast sommige graven bordjes geplaatst. Die bordjes duiden aan dat de grondconcessie voor dat graf is vervallen of bijna vervalt.

De families van de mensen die in een graf met een bordje er naast begraven liggen hebben een jaar de tijd om de grafconcessie te verlengen.

Nemen zij in de loop van een jaar geen contact op de dienst burgerlijke stand van de gemeente dan wordt de grafzerk door de gemeente verwijderd en het graf opgeruimd.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de dienst burgerlijke stand in het Sint Annakasteel (telefoon 050 72 89 44).


EVERZWIJN BLEEK HANGBUIKZWIJN

Enkele weken terug was er in Maldegem en Knesselare opnieuw gewag gemaakt van de aanwezigheid van minstens een everzwijn in Drongengoed en omgeving.

Het was volgens de mensen die het dier gezien hadden zo tam dat het waarschijnlijk om een gekweekt everzwijn ging dat in Drongengoed was uitgezet.

Een paar jaar terug werden nog eens everzwijnen gezien in Drongengoed. Die werden toen met toestemming van het Agentschap Natuur en Bossen geschoten.

Nu hoeft deze dienst geen toestemming te geven om het everzwijn af te schieten : het dier dat voor een everzwijn werd aanzien bleek een ontsnapt hangbuikzwijn te zijn.


MOOISTE CARNAVALSCAFE

MOOISTE CARNAVALSCAFE

Tijdens het carnavalsweekend hebben de leden van een door de Raad van Elf aangestelde jury een of meerdere malen de café's bezocht die deelnamen aan de wedstrijd het Mooiste carnavalscafé.

Volgens die jury was de Troebadoer in de Marktstraat, met onder meer schilderijen die door de dochter van de uitbaters werden gemaakt, net als de vorige twee jaar tot carnavalscafé uitgeroepen.

Naast de trofee van Keizer wonnen de uitbaters ook nog een vat bier.


WIE HEEFT NOG HERINNERINGEN AAN DE MALDEGEMSE VELODROOM ?

Zondag 22 april (Erfgoeddag) organiseert de vzw "De Vrienden van 't Kasteeltje" een ode aan de Maldegemse velodroom.

Die piste was gelegen achter de tuinen van 't Kasteeltje van de familie De Lille waar nu de Parklaan en de Begijnhof liggen.

Tussen 1909 en 1953 zakten tienduizenden mensen uit Maldegem en omgeving naar de velodroom af voor wielerwedstrijden of andere feesten die er georganiseerd werden.

Een tentoonstelling over de velodroom wordt een van de hoogtepunten van de Ode aan de velodroom. De Vrienden van 't Kasteeltje zijn er van overtuigd dat er nog veel mensen in onze regio zijn die foto's of andere zaken hebben die aan de velodroom kunnen gelinkt worden.

Zij zijn ook op zoek naar mensen die nog smeuďge verhalen over de activiteiten in de velodroom kunnen vertellen.

Wie de Vrienden van 't Kasteeltje kan helpen om de tentoonstelling over de velodroom nog aantrekkelijker te maken kan contact opnemen met Eugeen De Lille (telefoon: 0495 65 52 92) of met Piet Blomme (telefoon: 050 71 43 57 of via [email protected]


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home