www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 430 - Week 8 : van 19 tot 25 februari 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GLIJBAAN IN LEEGSTAANDE PASTORIJ

Omdat er uit de kraantjes in de kerk (die aangesloten zijn op de leiding van de leegstaande pastorij) geen water meer kwam werd vorige week aan de gemeente gevraagd of de kraan in de pastorij niet per vergissing was dichtgedraaid.

Groot was de verwondering van het gemeentepersoneel over wat ze te zien kregen toen ze een kijkje gingen nemen in de pastorij : de keuken was een glijbaan, de brander van de verwarming was kapot, de leiding van de verwarming was gesprongen en er hingen ijskegels aan van 20cm lang en 3cm dik.

Ook op andere plaatsen op de benedenverdieping is er schade door de vorst. Volgens het gemeentepersoneel werd voor de winter het gebouw nog volledig gecontroleerd en werd de thermostaat op een 4-tal graden gezet om bij vriesweer problemen met de leidingen te voorkomen.

Bij hun zoektocht op het gelijkvloers werd vastgesteld dat de achterdeur van de pastorij, die enkel van binnenin kan opengedaan worden, wijd open stond.

Zij vroegen zich dan ook af wie er na hen nog in de leegstaande pastorij is binnen geweest, de achterdeur heeft opengedaan en vergeten is te sluiten waardoor de vrieskou voor grote schade kon zorgen.


MILAN CLAEYS IS DE ADEGEMSE
JUNIOR JOURNALIST 2012

MILAN CLAEYS IS DE ADEGEMSE JUNIOR JOURNALIST 2012
Namens DF Adegem overhandigde Lieve Blondeel een boekenpakket aan de 29 leerlingen wiens verhaal tot bij de jury van de Junior Journalistwedstrijd was doorgedrongen.

Het schooljaar 2011 - 2012 was amper gestart toen de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Papaver en de Gemeenteschool de Kruipuit uitgenodigd werden om deel te nemen aan de Junior Journalistwedstrijd die door DF Adegem werd georganiseerd.

Meer dan 100 leerlingen gingen de uitdaging aan. Hun inspiratie voor hun verhaal mochten zij halen uit alles wat virtueel (computers, games, internet, surfen enz.) is.

Nadat een eerste selectie van de verhalen door de leerkrachten was gemaakt belandden de verhalen van 29 leerlingen bij de jury. Die bestond uit Brigitte Coppieters, Jan Cockhuyt en Pieter Blomme.

De juryleden lazen alle werkjes en maakten afzonderlijk een rangschikking op. Daarna staken zij de koppen bij elkaar om, op basis van hun individuele rangschikkingen, een definitieve rangschikking op te maken.

EENS
Vorige week zondag werd tijdens een bijeenkomst in de turn- en feestzaal van de Papaver de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt. Om in de virtuele sfeer te blijven werden de deelnemers aan de wedstrijd toegesproken door de jury vanuit hun vakantielocatie in Australië. Dank zij de virtuele nufjes waarover zij net als de deelnemers aan de wedstrijd beschikken, werden zij net voor de prijzen werden uitgereikt naar de turn- en feestzaal van de Papaver geflitst.


De hoofdprijs en een selectie voor de Junior Journalistwedstrijd van DF nationaal ging naar Milan Claes. De andere extra prijzen waren voor Louis Gaudissabois, Eline Grootaert en Eveline Van Landschoot.

Van de jury vernamen wij dat, hoewel zij afzonderlijk van elkaar een rangschikking hadden opgemaakt, dezelfde namen in hun top vier naar voor kwamen.

Alle leerlingen wiens pennenvruchten bij de jury waren geraakt ontvingen van DF Adegem een boekenpakket.

Voor de top vier: Louis Gaudissabois, Eline Grootaert, Olivia Van Landschoot en Milan Claeys was er een extra prijs.

De titel van Junior Journalist 2012 van DF Adegem ging naar Milan Claeys. Hij ontving niet alleen de hoofdprijs, zijn verhaal werd meteen ook geselecteerd voor de Junior Journalistwedstrijd die door DF Nationaal wordt georganiseerd.

Pas in april zal Milan weten of hij ook bij de wedstrijd van DF nationaal in de prijzen valt.


BLOED GEVEN IN DEN HOOGEN PAD

Dinsdag 28 februari organiseert het Rode Kruis een bloedinzameling in den Hoogen Pad. Bloedgevers kunnen er terecht tussen 17u00 en 19u30.

Voor wie het op 28 februari niet past zijn er nog bloedinzamelingen op 8 maart in Maldegem (Warmhof), 16 maart in Donk (de Poermolen) en 20 maart in Kleit (de Berken).


CARNAVAL IN DE PAPAVER

CARNAVAL IN DE PAPAVER

Als vroege start van de krokusvakantie vierde de Papaver vrijdagnamiddag carnaval. De kleuters bouwden een feestje in hun klasjes en op de speelplaats.

De leerlingen van het 1ste tot het 6de leerjaar trokken in hun kleurrijke outfits door de straten van het centrum.


NIEUWE HOOGSPANNINGSLIJN
TOCH NOG DOOR ADEGEM

Op 27 januari leverde de Vlaamse commissie Ruimtelijke Ordening (Vlacoro) een advies af aan de Vlaamse regering over de aanleg van een nieuwe zware hoogspanningslijn van 380.000 volt tussen Zomergem en Zeebrugge.

Iedereen is het er over eens dat er een dergelijke lijn moet komen om de stroom die door de windmolens in zee word opgewerkt naar het hinterland te transporteren. Over het tracé en de manier waarop de hoogspanningslijn moet aangelegd worden zijn er verschillende meningen.

Elia, de firma achter het project, wil die over het noorden van Maldegem en bovengronds (behalve een deel in West Vlaanderen) aanleggen.

De huidige hoogspanningslijn boven het noorden van Maldegem blijft in dat scenario behouden. De hoogspanningslijn die momenteel over het westelijk deel van Adegem en over het Vossenhol loopt verdwijnt van zodra de nieuwe lijn is aangelegd.

ONDERGRONDS
De Vlacoro volgt in zijn advies aan de Vlaamse regering de bezwaren van de inwoners van Strobrugge en de gemeente Maldegem. In haar advies schrijft de Vlacoro dat het technisch perfect mogelijk is om een hoogspanningslijn van 30 km (ook die tussen Zomergem en Zeebrugge) volledig ondergronds aan te leggen.

Mocht Elia niet overwegen om de hoogspanningslijn ten zuiden van Maldegem ondergronds aan te leggen, adviseert de Vlacoro de Vlaamse regering om Elia opdracht te geven vooraf te onderzoeken of het niet beter is om de nieuwe lijn ondergronds ten zuiden van Maldegem (en deels over Adegem) aan te leggen.

De Vlaamse regering heeft 60 dagen om na het afleveren van het advies een beslissing te nemen.


DE KRUIPUIT ZAG HET
DOOR EEN KLEURIGE BRIL

DE KRUIPUIT ZAG HET DOOR EEN KLEURIGE BRIL
De grijze burgemeester ontdekte samen met de leerlingen van de Kruipuit wat kleuren met een mens en een gemeente kunnen doen.

Met de medewerking van hun leerkrachten maakten de leerlingen van de gemeenteschool op de Kruipuit van een grijze omgeving een veelkleurig opgewekt kinderdorp...

Vorige week werkten alle klassen van de gemeenteschool de Kruipuit rond een kleurenproject. Het verhaal over een grijze burgemeester in een al even grijze gemeente "Kruipeliedoe" werd de basis van het project.

In alle klassen werd rond het opfleuren van de omgeving met kleuren gewerkt. De eerste dag van de schoolweek kwamen de kinderen zelf in het grijs naar school.

Dank zij de medewerking van Erik Hebberecht en Thierry Vangansbeke werd er ook voor een kleurrijk decor (beelden van de leerkrachten en een grote ballon in de nok van het dak) voor de slothappening van vrijdagvoormiddag gezorgd.

Na een week inpraten op de grijze burgemeester liet die zich vrijdagvoormiddag in een veelkleurige outfit steken en ontdekte dat hij er veel leuker uitzag.


Geen opstijgende warme luchtballon maar een wedstrijd met 150 opstijgende ballonnen sloot de projectweek rond kleuren af.

TEGENSLAG
Het was een geslaagde projectweek, die toch met een tegenslag had af te rekenen.

Ballonvaart Madou had met de verantwoordelijken van de projectweek afgesproken om vrijdagvoormiddag als afsluiter van de projectweek met een veelkleurige warme luchtballon van op de terreinen van de speelplaats op te stijgen.

De warme luchtballon was ter plaatse maar de slechte weersomstandigheden zorgden er voor dat hij aan de grond moest blijven.

De leerkrachten hadden echter een alternatief achter de hand : voor ieder kind hadden zij een ballon. Aan iedere ballon hing een kaartje met daarop de naam van een leerling en het adres van de school.

Het wordt nu afwachten hoeveel naamkaartjes er zullen terugkeren naar de school en welke ballon het verst is afgedreven...


DE PAPAVER IS VOOR DIKKE TRUIEN
EN TEGEN PESTEN

DE PAPAVER IS VOOR DIKKE TRUIEN EN TEGEN PESTEN
De leerkrachten van de Papaver ontpopten zich als mannequins in de kleren die zij samen met hun leerlingen hadden bijeengebracht en aangepast.

Vorige week donderdag zat men in de VBS De Papaver al met een deel van de gedachten bij de krokusvakantie. Dat was gedeeltelijk te wijten aan wat er voor donderdag aan speciale activiteiten op het programma stond.

Dit jaar wou de Papaver iets speciaals maken van zijn dikke truiendag. De leerlingen van het 1ste tot het 6de leerjaar kregen de opdracht om (speciale) warme kledij mee te brengen naar school.

In de klassen werden de kleren aangepast zodat de juffrouw of de meester die kon dragen tijdens de modeshow die tijdens de voormiddag van de dikke truiendag werd georganiseerd.


Meester Gino maakte als mannequin de meeste indruk op de leerlingen. Hij werd dan ook als primus van de modeshow uitgeroepen.

De leerlingen waren zowel in het verzamelen als aan het aanpassen van de kledij bijzonder creatief. Alle leerkrachten overtroffen zichzelf in hun rol als mannequin.

De leerlingen genoten van het optreden van hun juffrouwen en meester maar waren streng in de beoordeling. Meester Gino kreeg de meeste stemmen achter zijn naam.

MOVE


Net als veel andere basisscholen in Vlaanderen nam ook de Papaver donderdagnamiddag deel aan de Move tegen pesten die door Ketnet werd gelanceerd.

Tegen 13u30 stonden alle leerlingen (met het rode sjaaltje op het hoofd) en kleuters op het kerkplein. Zoals door Ketnet was gevraagd begon de muziek om 13u30 het pestlied te spelen.

De kinderen zongen en dansten dat het lust was om te zien en te horen. Na het eerste optreden vroeg directeur Ginneberge de vele ouders die zich rond het kerkplein hadden verzameld om de groep te vervoegen en samen te zingen en te dansen.

Slechts twee moeders waagden zich tussen de zingende en dansende kinderen.


LENTEQUIZ

Omdat er grote belangstelling voor de jaarlijkse lentequiz blijft bestaan wordt deze quiz op zaterdag 17 maart voor de 21ste maal georganiseerd in het cultureel centrum den Hoogen Pad.

Deelnemen met een ploeg van maximum vier personen kost 15 euro.

Inschrijven kan door dat bedrag te storten op rekeningnummer 979-6517603-81 van Bart Boghaert, Schaapsdreef 17 te 9900 Eeklo, met de vermelding "Lentequiz" en de naam van de deelnemende ploeg.

Het aantal deelnemende ploegen is beperkt tot 40.

Net als vorig jaar nemen de ploegen waarvan het inschrijvingsgeld het eerst op de rekening staat deel aan de quiz.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home