www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 429 - Week 7 : van 12 tot 18 februari 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

MAURITS EN YVONA DELEN AL 60 JAAR SAMEN LIEF EN LEED

MAURITS EN YVONA DELEN AL 60 JAAR SAMEN LIEF EN LEED
Ter gelegenheid van het diamanten huwelijksjubileum van Maurits Hermie en Ivonne Dobbelaere ( officieel Yvona) kreeg de familie Hermie - Dobbelaere zaterdagvoormiddag in Heulendonk het bezoek van schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels, een uitgebreide delegatie van het schepencollege en raadslid Cecile Ryckaert.

Alvorens het glas te heffen op de jubilarissen blikte schepen Antoinne Pauwels even terug het leven van de jubilarissen. Daaruit onthielden wij dat Maurits Hermie op 12 juni 1929 al landbouwerszoon in Heulendonk werd geboren.

Nadat hij in Adegem de jongensschool had doorlopen volgde hij nog 2 jaar les aan het college in Eeklo. Daarna hielp hij op de boerderij van zijn ouders.

Hij volgde ook 2 jaar landbouwschool. Met zijn legerdienst in Duitsland had hij pech. Tijdens zijn legerdienst werd de dienstplicht van 12 maanden naar 18 maanden opgetrokken.

In zijn jonge jaren kon Maurits een flink stukje fietsen. Hij begeleide de gebroeders De Laere per fiets naar de wielerwedstrijden in Vlaanderen. Ivonne Dobbelaere werd op 16 maart 1930 als landbouwersdochter in de ouderlijke woning in de Kallestraat geboren.

Nadat zij de meisjesschool in Adegem had door lopen hielp zij mee in het huishouden en op de boerderij van haar ouders. Zij volgde ook nog 2 jaar huishoudschool.

Maurits was in zijn jeugd goed bevriend met Herman de broer van Ivonne. Zo leerden Ivonne en Maurits elkaar kennen. Maurits sloeg af en toe "nen vespers" over om stiekem zijn vriendin te ontmoeten.

Op 13 februari 1952 trouwden zij in het Adegems gemeentehuis. Een week later stond het jonge paar in de Sint Adrianuskerk voor de pastoor.

Na hun huwelijk vestigden Maurits en Ivonne zich in Heulendonk waar ze nog altijd wonen. Zij bouwden er hun eigen landbouwbedrijf uit. Zij kregen samen drie dochters en een zoon. In de loop der jaren is hun familie uitgebreid met 8 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen.

MAURITS EN YVONA DELEN AL 60 JAAR SAMEN LIEF EN LEED
Annelies Lammertyn overhandigde als schepen haar jubilerende grootouders het gemeentelijk erediploma.

Ivonne was lang lid en bestuurslid van KVLV. Maurits ging regelmatig naar "Bertjes" krulbollen en zat ook in de politiek. Zij was 2 bestuursperioden gemeenteraadslid in Adegem en een bestuursperiode in Maldegem.

Daarna werd hij lid van de raad van het OCMW. Maurits was de politiek maar Ivonne was minstens even hard gebeten door de politiekmicrobe als haar man.

Nu haar kleindochter Annelies Hermie schepen is volgt zij opnieuw de gemeentepolitiek op de voet.Omringd door hun familie genieten Ivonne en Maurits van elke mooie dag dat het leven hen schenkt. Zij hopen dat nog vele jaren te kunnen doen.


MEGA BEREIDT LEERLINGEN VOOR OP HUN OVERSTAP NAAR

MEGA BEREIDT LEERLINGEN VOOR OP HUN OVERSTAP NAAR
De leerlingen van het 6de leerjaar van de gemeenteschool op de Kruipuit kregen donderdag namiddag in het Kader van het MEGA project inspecteur -wijkagent Caroline Bral op bezoek.

De leerlingen van het 6de leerjaar staan aan de vooravond van hun overstapnar het secundair onderwijs. In deze nieuwe wereld zullen zij met nieuwe problemen en uitdagingen gecontroleerd worden.

De kans dat zij in contact komen met legale en illegale drugs is groter dan in het basisonderwijs.Daarom passen de Maldegemse basisscholen in samenwerking met de Pz Maldegem al enkele jaren het MEGA project in hun lesrooster in.

MEGA project staat voor Mijn Eigen Goede Antwoord en bestaat uit tien lessen waarvan er 3 gegeven worden door de inspecteurs Caroline Bral en Collin Bauwens ( interventie en verkeer) en 7 door de leerkrachten. Tijdens deze 10 lessen wordt er voor het eerst met de leerlingen openlijk over problemen die op hen kunnen afkomen gesproken.

Het gaat niet alleen over drugs maar ook over pesten, ruzie maken, omgaan met stress en veilig internetten.Tijdens die 10 lessen wordt afgestapt van het klassiek lessenpatroon.

Het is de bedoeling dat vooral de leerlingen zelf aan het woord komen en tot antwoorden op hun vragen komen. Op het einde van de10 lessen krijgen alle leerlingen een MEGA brevet en volgt er nog voor het einde van het schooljaar een alcohol en rookvrijefuif voor alle leerlingen die aan het project hebben deelgenomen.

Het project wordt gesponsord door de gemeente en Rotary Club Maldegem.

GEEN BELANGSTELLING

MEGA BEREIDT LEERLINGEN VOOR OP HUN OVERSTAP NAAR
Aan inzet ontbreekt het de mensen achter het MEGA project en van de drugpreventiedienst niet. Zij staan klaar om zowel met de jongeren als met de ouders het gesprek aan te gaan.

Om ook de ouders bij het MEGA project te betrekken werd voor de ouders van de leerlingen van het 6de leerjaar van alle Maldegemse scholen een formatieavond georganiseerd in het vergaderlokaal van de politie.

Zowel de inspecteurs achter het Megaproject als de mensen van de drugpreventiedienst legden op die avond hun werking uit. In het 2de deel van de bijeenkomst kregen de ouders ook de gelegenheid om niet alleen meer te vernemen over de verschillende soorten drugs maar om ze ook van dichtbij te bekijken.

Zowel de inspecteurs als de mensen van de drugspreventiedienst hadden samen met schepen Valerie Taeldeman de infoavond grondig voorbereid. Hun voorbereidend werk werd slecht beloond.

Slechts 4 mensen vonden een infoavond rond problemen waarmee hun opgroeiende kinderen kunnen te maken krijgen belangrijke genoeg om er tijd voor vrij te maken.


DE LAPPERKES GAAN DE CHINESE TOER OP

DE LAPPERKES GAAN DE CHINESE TOER OP

Nadat zij er de afgelopen maanden in de loods van Boudewijn een groot deel van hun vrije tijd hadden ingestoken, was het voor de Lapperkes, de Adegemse carnavalsorde, het grote moment aangebroken.

Voor hun Lokaal, café het Damberd in Adegem - Dorp, Stelden zij hun carnavalswagen 2012 voor. Vorig jaar lieten de Lapperkes zich bij het bouwen van hun wagen inspireren door de wereld van de casino' s.

Dit jaar gaan ze de Chinese toer op. Thema is chinees nieuwjaar, het jaar van de draak. Verschillende carnavalsorden waren naar Adegem - Dorp afgezakt om de voorstelling van de wagen bij te wonen. In 't Damberd was het zondagnamiddag al een beetje carnaval.


LEERLINGEN VAN DE PAPAVER VOELDEN ZICH EVEN KUNSTENAAR

LEERLINGEN VAN DE PAPAVER VOELDEN ZICH EVEN KUNSTENAAR
Nadat ze vorige week dinsdag goed beschermd tegen de vrieskou een kunstwandeling door het centrum van Adegem hadden gemaakt, kregen de leerlingen van juffrouw Conny (1a) vorige week woensdag 3 echte amateurkunstenaars uit drie verschillende kunstrichtingen op bezoek.

De kinderen werden in groepjes ingedeeld. Om beurt ontdekten zij bij een van de drie kunstenaars een kunstvorm. Bij Alex Savat ontdekten de kinderen dat met klei veel kan gemaakt worden.

Samen met Jonas Callens mengden de kinderen kleuren en maakten zijn een groot schilderij. Bij Paul Dereymaeker leerden zij hoe je tijdens het beeldhouwen met een hamer en beitels hout, steen of piepschuim moet bewerken.

Er staat nog meer op het programma. Net als de andere klassen van de Papaver neemt ook 1a op donderdag 16 februari deel aan de dikke truiendag.

De week van 5 tot 11 maart staat in de klas van juffrouw Conny ingeschreven als de gekleurde week. Iedere dag heeft zijn eigen kleur. Het is de bedoeling dat zowel de juf als de leerlingen in die week hun kledij aan de kleur van de dag aanpassen.


MINDER BLIKSCHADE MAAR MEER GEKWETSTEN EN DODEN OP ONZE WEGEN

MINDER BLIKSCHADE MAAR MEER GEKWETSTEN EN DODEN OP ONZE WEGEN
Zowel de politie als de burgemeester De Roo zijn er van overtuigd dat met een nog betere samenwerking tussen politie, andere diensten en de bevolking het veiligheidsgevoel in onze gemeente nog kan verhogen.

Hoewel de cijfers in verband met de ongevallen over december nog niet in de statistieken opgenomen waren, was het tijdens de voorstelling van de ongevallen- en criminaliteitscijfers in Maldegem toch al duidelijk dat het aantal ongevallen in 2011 hoger lag dan het jaar daarvoor.

Terwijl het aantal ongevallen met blikschade daalde van 320 naar 278 steeg het aantal ongevallen met gekwetsten van 113 naar 143. Er vielen in 2011 vier doden bij ongevallen. Dat is het dubbel van in 2010. Volgens hoofdcommissaris Yasmine Vanavermaete zijn alcohol en snelheid nog altijd de grootste oorzaken van de ongevallen.Daarom zullen ook buiten de BOB campagnes de alcoholcontroles in Maldegem selectief worden verder gezet.

Er wordt op basis van tellingen en registraties ook een prioriteitenlijst aangelegd van de straten waarin in de toekomst zal geflitst worden.

INBRAKEN

Uit de cijfers van de inbraken blijkt dat ook het aantal inbraken vorig jaar in vergelijking met 2010 fors (van 78 naar 101) is gestegen. Er heeft zich wel en verschuiving voor gedaan.

In 2011 werd er in 39 bedrijfsgebouwen ingebroken. Dat is 9 minder dan in 2010. Hoofdcommissaris Vanavermaete vermoedt dat vooral een betere beveiliging ( alarm en of camera' s) aan de basis van die daling ligt.

Bij 2 inbraken werd ook een vuurwapen getoond. Een van die inbraken is ondertussen opgelost.Het aantal inbraken in woningen steeg van 30 in 2010 naar 62 in 2011.

Opmerkelijk is wel dat de inbraken in woningen in december ophielden nadat er in Aalter en Sijsele enkele mensen werden opgepakt. Om het aantal inbraken te doen dalen zal de Pz Maldegem zijn promotie voor Techno preventief advies nog opdrijven. Er werden vorig jaar ook extra patrouilles (zowel combi's als anonieme wagens) ingezet.

ZWEFVUIL

Het MOS team zorgt er voor dat het zwerfvuil sneller dan vroeger wordt opgeruimd. De politie werkt ook samen met dat team. Regelmatig wordt zwerfvuil door de politie doorgelicht om na te gaan of er in het afval niets zit dat naar de sluikstorter kan leiden.

Vorig jaar werden op die manier 11 sluikstorters betrapt. Zij kregen elk een boete van 250 euro.


KLAAR VOOR CARNAVAL 2012

KLAAR VOOR CARNAVAL 2012
De Raad van Elf en prins Geert II zijn klaar voor carnaval in Maldegem. Met hun kroegentocht op zaterdagavond en het bezoek aan de woon en zorgcentra hebben prins Geert II en de Maldegemse carnavalsorden carnaval in Maldegem 2012ingezet.

Vrijdag 17 februari is het in Maldegem in alle scholen carnaval. In de Papaver vertrekt de stoet van de basis al om 13u15. De Kleuters organiseren hun mini optreden net voor hun ouders hen komen afhalen.

Zaterdagnamiddag worden de kinderen in de feesttent in het Sint Annapark verwacht voor hun kidscarnaval. Zij kunnen er zingen en dansen en zich kandidaat stellen voor verkiezing van de jeugdprins en de jeugdprinses.

STOETEN

Zondagnamiddag start de kinderstoet om 15u30 in de stationsstraat. Die stoet wordt onmiddellijk gevolgd door de reclamestoet. Om veiligheidsredenen worden er dit jaar geen super vrachtwagens in de reclamestoet toegelaten. Rond 17u30 vliegen zondagavond in de omgeving van de markt de worsten door de lucht.

Sommige van die worsten dragen een nummer. De vangers van die worsten winnen een prijs. Wie op zondagavond via de Gentse Steenweg naar Maldegem rijdt om de avondstoet ( start om 19u30) te zien kan in de problemen komen.

De Raad van Elf had gehoopt dat nu de Noordstraat terug open is voor het verkeer de avondstoet opnieuw in de Noordstraat zou kunnen starten.

Op advies van de veiligheidscel heeft het schepencollege de raad van Elf laten weten dat de avondstoet net als vorig jaar in de Mevr. Courtmanslaan en de Gentse Steenweg moet gevormd worden.

Volgens Kris Wille voorzitter van de raad van Elf is ook dit jaar de belangstelling voor deelname aan zowel de kinderstoet als de avondstoet groot. Nadat de avondstoet ontbonden is start het straatcarnaval en de carnavalsfuif ( een organisatie van de Redekiel en de Maldo) in de feesttent in het park.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home