www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 428 - Week 6 : van 5 tot 11 februari 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

VAN SINT BARBARASTRAAT NAAR N44 IN EEN UUR

De sneeuwval van vrijdagnamiddag zorgde eerst in Nederland en daarna in België voor monsterfiles. Ook in onze gemeente moesten de automobilisten vrijdagnamiddag en avond voorzichtig zijn en geduld hebben.

Tijdens de spitsuren is het op normale dagen al druk tussen de verkeerslichten aan het kruispunt van de N 9 en de Sint Barbarastraat en de verkeerslichten aan het kruispunt van de N44 (Aalterbaan) en de Krommewege. De sneeuw die vrijdag in de vroege namiddag was gevallen zorgde tijdens het spitsuur voor een glad wegdek.

Automobilisten die rond 17u van op de N9 afsloegen aan de Sint Barbarastraat hadden een uur nodig om van daar tot aan het kruispunt van de Krommewege met de Aalterbaan te geraken.


CADEAUBON VERVANGT FOTOALBUM

CADEAUBON VERVANGT FOTOALBUM
Dinsdag 31 januari traden Geert Van Hecke (Nederland) en Kristel Van Haelemeesch (Moerhuize) in de trouwtent in het huwelijk.

Zij kregen als eerste bruidspaar van de gemeente een cadeaubon ter waarde van 50 euro als huwelijksgeschenk. Wie tot vorig jaar in Maldegem voor de wet trouwde kreeg van de gemeente een fotoalbum als trouwcadeau.

Toen bij de gemeente een nieuwe voorraad fotoalbums moest aangekocht worden stelde schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels het schepencollege voor om het fotoalbum dat als trouwcadeau voorbijgestreefd is gestreefd, te vervangen door een cadeaubon 50 euro.

Alle middenstandszaken in Maldegem kregen de kans om aan de cadeaubonnen mee te werken.Geert Van Hecke en Kristel Van Haelemeesch, het eerste koppel dat dit jaar in Maldegem touwde kreeg als eerste de cadeaubon.

Op de keerzijde van de cadeaubond staan de 67 handelszaken waar zij de cadeaubon kunnen verzilveren.


SOFT- EN HARDDRUG IN DE MARKTSTRAAT

Het gerucht dat er in een café in de Marktstraat drugs gebruikt werden had enige tijd gelden ook de politie bereikt. Vorige week vrijdag heeft de PZ Maldegem in samenwerking met de federale politie en 2 drugshonden een controle in het café gedaan.

Er werd niemand administratief aangehouden maar op de grond die er voor de inval netjes bij lag, werden zowel soft- als harddrugs gevonden.

Korpschef Yasmine Vanavermaete verontschuldigt zich bij de brave klanten van het café voor het ongemak dat ze moesten ondergaan. Gezien het resultaat van de inval zal de Pz Maldegem de zaak veder opvolgen. De zonechef sluit niet uit dat er in de toekomst nog controles in het café worden uitgevoerd.


GEZINSBOND KLONK OP 2012 EN OP DE NIEUWE VOORZITTER

GEZINSBOND KLONK OP 2012 EN OP DE NIEUWE VOORZITTER
Nu het parochiaal centrum buiten gebruik is nodigde de Gezinsbond Adegem zijn leden uit om vorige week zondag samen in de cafetaria van den Hoogen Pad te klinken op een voorspoedig 2012.

Zoals het een Kindvriendelijke organisatie past had de Gezinsbond voor de kinderen in de cafetaria een speelhoek ingericht. Genieten van de hapjes en drankjes konden de volwassenen gezellig kletsen en de beelden bekijken van de activiteiten die de Gezinsbond vorig jaar heeft georganiseerd.

De gezinsbond klonk niet alleen op het nieuwe jaar het glas werd ook geheven op de nieuwe voorzitter. Nadat hij gedurende 10 jaar de voorzittershamer heeft gehanteerd gaf Wilfried Sierens de hamer door aan de nieuwe voorzitter Dorine De Vlieger.

Wilfried blijft verder actief in de Gezinsbond. Als nieuwe voorzitter blikte Dorine De Vlieger even terug op het voorbije werkjaar. Zij bedankte de bestuursleden voor hun medewerking bij het organiseren van de activiteiten en de leden die aan deze activiteiten deelnamen.

Na het overlopen van het jaarprogramma van dit jaar verzekerde de voorzitter dat er ook dit jaar veel te beleven is voor de leden.De leden vinden dat jaarprogramma terug in Prikbord het ledenblad van de Gezinsbond en op www.adegem.net/gezinsbond


OPEN VLD NIEUWJAARSRECEPTIE MET ANNEMIE TURTELBOOM EN NIEUWKOMERS

OPEN VLD NIEUWJAARSRECEPTIE MET ANNEMIE TURTELBOOM EN NIEUWKOMERS

Justitie Annemie Turtelboom was vorige week zaterdag de eregast op de nieuwjaarsreceptie van Open VLD Maldegem. Dat het nationaal bestuur van Open VLD zich naar de receptie in den Hoogen Pad door een van zijn topministers liet vertegenwoordigen bewijst dat het bestuur de nieuwe wind die er sedert een paar jaar in de Maldegemse Open VLD afdeling waait wil ondersteunen.

Tijdens de receptie stelde voorzitter Jules Van Rie ook de eerste nieuwkomers op de lijst voor de komende gemeenteraadverkiezingen voor. Het zijn Jozefien Zoetaert ( secretaris van Open VLD Maldegem), Glenn Longeville, Johan Lasoen en Roland Van Rie.


LICHTMIS IN DE PAPAVER

LICHTMIS IN DE PAPAVER

het 1ste en het 6de leerjaar van de Ark maakten deeg en bakten ter gelegenheid van O L Vr. Lichtmis pannenkoeken Donderdag 4 februari was het O L Vr. lichtmis.

Een oud spreekwoord zegt over Lichtmis " Geen vrouwke zo arm of ze maakt haar panneke warm." In de Papaver in Adegem Dorp hebben zij dat spreekwoord eer aan gedaan.

Op donderdag bouwden de leerlingen van juffrouw Stefanie ( 1b) en de leerlingen van juffrouw Kim (6 b) een pannenkoekenfeest. Vrijdagnamiddag kwamen de leerlingen van juffrouw Conny (1a) en de leerlingen van juffrouw Nathalie (6a) samen.

Zij werden onderverdeeld in 8 groepjes. Nadat het bijbel verhaal over lichtmis in herinnering was gebracht, maakte elke groep, daarin bijgestaan door enkele ouders en grootouders, deeg voor de pannenkoeken.

Nadat het deeg was gerezen werden de pannenkoeken gebakken en kon het smullen beginnen. Daarna moesten de kinderen ook helpen bij het opkuisen en de afwas.


GEMEENTE BOOD VRIJWILLIGGERS EEN DRANKJE EN EEN ATTENTIE AAN

GEMEENTE BOOD VRIJWILLIGGERS EEN DRANKJE EN EEN ATTENTIE AAN
Dat er in onze gemeente nog veel mensen zijn die zich onbaatzuchtig voor de gemeenschap inzetten wordt ieder jaar duidelijk op de jaarlijkse receptie die het Maldegems gemeentebestuur de vrijwilligers aanbiedt.

Vorige week zondag waren het de leden van de Raad voor ontwikkelingssamenwerking (ROM) en het N - Z beleid en de medewerkers aan de acties 12 12 en 11 11 11 die door schepen Annelies Lammertyn voor een hapje en een drankje in de trouwtent waren uitgenodigd.

Sedert juli vorig jaar begeleidt zij namens het schepenschepencollege de ROM en de bijzondere sociale acties.Schepen Lammertyn blikte in haar toespraak even terug op het gemeentelijk beleid inzake ontwikkelingssamenwerking (OS).

De schepen wees er op dat dank zijn de subsidie die in 2005 werd ingevoerd de plaatselijke ontwikkelingshelpers die in het buitenland projecten opzetten een subsidie krijgen.

Vorig jaar werd door het schepencollege een convenant OS ingediend bij de Vlaamse regering. Met een dergelijk convenant wordt op een systematische en onderbouwde manier over alle beleidsdomeinen heen een Noord - Zuid beleid uitgebouwd.

Het is de bedoeling van de gemeente om de bevolking bij het bereiken van de doelstellingen inzake O S te betrekken. In een steeds multiculturele wordende maatschap is het belangrijk dat de mensen weten hoe en in elke omstandigheden mensen in andere continenten leven.

Pas in december kreeg de gemeente de bevestiging dat de Convenant was goedgekeurd. Met die bevestiging kwam ook de zekerheid dat Maldegem subsidie kreeg om zijn N - Z beleid uit te werken.

Het aanstellen van een (halftijdse) N - Z ambtenaar is voor schepen Lammertyn een belangrijke stap in het N - beleid van de gemeente. Lut gard De Saedeleer heeft in de korte tijd dat zij die functie uitoefent al bewezen dat zij haar standpunten in zake O S gedreven naar voor brengt en mensen weet te motiveren om zich achter de acties en beleidspunten in zake OS te scharen.Schepen Lammertyn had ook lof en waardering voor de vele mensen en organisaties die zich vorig jaar hebben ingezet voor de actie 12 12 waardoor Maldegem 3.300 euro aan de actie kon schenken.

De schepen blikte ook even terug op de 11 11 11 actie van vorig jaar. Omdat het vooral in Adegem moeilijk was om nog voldoende vrijwilligers te vinden om op 1dag de omslagen voor de actie huis aan huis op te halen werd in 2011 voor het eerst met straatverantwoordelijken gewerkt. Een experiment dat positieve resultaten opleverde.

Er zal dit jaar in de werkgroep rond de 11 11 11 actie worden overlegd of het systeem van wijkverantwoordelijken ook in de andere leefkernen kan ingevoerd worden.Na het korte officiële gedeelte was er veel tijd over om gezellig met elkaar te keuvelen. Voor alle aanwezige vrijwilligers had het gemeentebestuur ook nog een kleine attentie.


PARKCROSS EN KIDSCROSS OP BEVROREN ONDERGROND EN IN IJZIGE KOU

PARKCROSS EN KIDSCROSS OP BEVROREN ONDERGROND EN IN IJZIGE KOU
Vanthourenhout was de verdiende winnaar van de 6de Maldegemse parkcross. Met hem stonden ook Kevin ·Pauwels en Bart Vanthourenhout op het podium.

Nadat het al weken vast stond dat Bart Wellens niet zou starten in Maldegem stond het onmiddellijk na zijn zwak optreden tijdens het wereldkampioenschap in Koksijde al vast dat Stybar de parkcross in Maldegem aan zich zou laten voorbij gaan.

Toen dinsdag ook bekend werd dat ook Sven Nys wegens medische redenen forfait moest geven en even later de weerman vrieskou en een ijzige wind voor woensdag 1 februari voorspelde vreesde wielerminnend Maldegem dat de 6de parkcross het publiek zou afschrikken.

Toch waren er nog meer dan 5000 mensen in en rond het Sint Annapark toen woensdag om 15u00 de start voor de 6de parkcross werd gegeven. Met een spannende wedstrijd deden de cyclocrossers de supporters hun kou vergeten.

PARKCROSS EN KIDSCROSS OP BEVROREN ONDERGROND EN IN IJZIGE KOU
Ook donderdag en vrijdag stond er cyclocross op het programma in Maldegem. Leerlingen van het 3de 4de en 5de leerjaar van verschillende Maldegemse scholen mochten een gedeelte ( minst gevaarlijke) testen.

Waar het te gevaarlijk of te lastig was stond er de kinderen hulp op te wachten. Tijdens de 6de parkcross kondigde de speaker aan dat het nu officieel is dat de koninginnenrit van de Eneco-tour 2012 op 12 augustus start in Maldegem en aankomt in Geraardsbergen.

Of Maldegem net als Gerardsbergen een overeenkomst voor 5 jaar met de Eneco-tour heeft afgesloten is nog niet duidelijk. Ondertussen vernamen wij uit een betrouwbare bron dat Maldegem in 2013 op 15 augustus het Belgisch kampioenschap tijdrijden ( alle categorieën) kreeg toegewezen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home