www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 427 - Week 5 : van 29 januari tot 4 februari 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

VOORSTELLEN STRAATNAAM NIEUWE VERKAVELING

De realisatie van de verkaveling met in en uitrit in de Adegemse Kerstraat is in volle gang.

Voor de gemeente is het moment aangebroken om de straat in de nieuwe verkaveling een naam te geven.

Op 12 september ontving de gemeente een schrijven van de familie Wauters - Van Cleemput een waarin voorgesteld werd om de straat in de verkaveling de naam Ivonne De Smetlaan, Pieter Van Cleemputlaan of Brigitte Van Cleemputlaan te gaven.

De verantwoordelijk van het gemeentelijk archief schoof Dorpstraetje en Hof De Bruyckere als straatnaam naar voor.

Het schepencollege stelt Osschaertmeers voor. Raadslid Boudewijn De Schepper (CD&V) was van oordeel dat Ivonne De Smet als gewezen schepen van Adegem net als de oud- burgemeesters Albert De Kesel en Jozef De Prest aanspraak kon maken op een straat die haar naam draagt.

Dat was duidelijk niet naar de zin van raadslid Freddy Boels (OGP/N-VA) die meer voelde voor Hof De Bruyckere. " Als de straat toch de naam van een schepen moet dragen dan geef ik de straat nog liever de Noël Willelaan als straatnaam" voegde het OGP/N-VA raadslid er nog aan toe.

Dat laatste zal niet gaan want wettelijk kan een straat de naam niet dragen van een persoon die nog in leven is. Dorpstraetje valt voor het schepencollege ook af omdat die naam voor verwarring zou zorgen met Adegem-Dorp.

De gemeenteraad steunde het voorstel van he' schepencollege. Het dossier met alle suggesties wordt voor advies overgemaakt aan de cultuurraad. Die moet binnen de 30 dagen een advies uitbrengen.

Dat advies is niet bindend. Het dossier komt, met het advies van de cultuurraad, terug op de gemeenteraad om een definitieve beslissing te nemen.


EEKLO EN SINT LAUREINS VERWACHTEN DE STRESSKONIJNEN

EEKLO EN SINT LAUREINS VERWACHTEN DE STRESSKONIJNEN

Etienne Notteboom en Norbert De Coster brengen sedert enkele jaren als de Stresskonijnen, op grote en kleine podia, toneel om van te genieten. Zaterdag 11 februari om 20u30 staan ze op het podium in De Koperen haan in de Tieltsesteenweg in Eeklo.

Zaterdag 2 maart zijn de Stresskonijnen om 20u00 te gast in het cultureel centrum de Meet in de Sint Jansstraat in Bentille.Op beide plaatsen brengen zij voor de Drakendoder, een tekst van Etienne Notteboom en Oorlog?

Welke oorlog een pittige absurde anti-oorlogkomedie naar de roman catch van Joseph Heiler.


OOK ADEGEMSE BELANGSTELLING VOOR ONTMOETIGNSCENTRUM OUD SINT JOZEF

 

OOK ADEGEMSE BELANGSTELLING VOOR ONTMOETIGNSCENTRUM OUD SINT JOZE

In mei opent het ontmoetingscentrum Oud - Sint Jan in de Mevr. Courtmanslaan zijn deuren. Wat eens een rusthuis was wordt een multifunctioneel gebouw met veel vergaderlokalen.

Bijna 5 jaar geleden in november verhuisden de senioren van het rusthuis Sint Jozef in Maldegem en het Elisabethrusthuis in Adegem naar het Warmhof. Het Elisabethrusthuis werd afgebroken terwijl het grootste gedeelte van het rusthuis sint Jozef een nieuwe bestemming kreeg.

In december 2009 waren alle vergunningen binnen en was er zekerheid over de subsidiëring van de renovatiewerken. ONHERKENBAAAR

De gevel van het oud gebouw kreeg een opknapbeurt en ziet er uit als nieuw. Binnen bleven alleen de steunmuren over. Als het gebouw opengesteld worden voor het publiek zullen de senioren die er in gewoond hebben het niet meer herkennen. Op het gelijkvloers krijgt het sociaal huis dat nu in het administratief centrum van het OCMW zit, een onderkomen.

Daar komt ook Kind en Gezin en de PWA. Daarnaast is er ook nog een groot dienstencentrum en een zaal die in 3 delen kan opgesplitst worden.

Op de eerste verdieping komen de diensten van het OCMW die met thuiszorg te maken hebben. Ook het Wit Gele Kruis krijgt daar zijn nieuwe thuisbasis.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal vergaderlokalen (met bar en of keuken). Er is ook een terras. Op de 2de verdieping is er een kleine concertzaal en een atelier waar workshops en cursussen kunnen georganiseerd worden.

NIET DUUR

Het OCMW stelt zonder dat daar veel personeel of administratie komt bij kijken te beschikking van de bevolking. Het heeft een huishoudelijk reglement en een retributiereglement opgesteld zodat de verenigingen of instellingen die een of meerdere zalen willen huren weten waaraan zij zich moeten houden en wat zij moeten betalen.

De mogelijke huurders werden door het OCMW in 5 categorieën ingedeeld. De gemeentelijke adviesraden, dorpsraden gemeentelijke comité' s en vzw die door de gemeente of het OCMW zijn opgericht zitten in categorie 1 en kunnen gratis gebruik maken van de lokalen.

In categorie 2 zitten de Maldegemse scholen en de verenigingen die bij een gemeentelijke adviesraad zijn aangesloten. Afhankelijk van de zaal die ze willen huren voor een activiteit schommelt de prijs tussen 15 euro en 70 euro. Voor alle andere verenigingen diensten en instellingen ligt de huurprijs hoger.

Voor instellingen die een zaal huren voor een activiteit waarmee zij winst willen maken ligt de prijs tussen de 67,5 euro voor een deel van de grote zaal (gelijkvloers), 270 euro voor de concertzaal (2de verdiep) en 315 euro voor de grote zaal op het gelijkvloers. INFORMATIE

OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche en enkele van haar medewerkers zullen de komende weken op bezoek gaan bij de adviesraden om uitleg te geven over de verhuur van de lokalen. Nog voor die informatieronde begin hebben al enkele verenigingen waaronder de Gezinsbond Adegem, het Adegems Volkstheater en het Davidsfonds contact opgenomen met het OCMW om te praten over de voorwaarden en het reserveren van een van de zalen.

OMGEVING

Niet alleen kreeg een grondige facelift. Ook de omgeving ziet totaal anders uit. De grote schuur werd afgebroken en daar komt een grote parking. Er is ook een parkje met een vast barbecue. Na overleg met de politie werd om veiligheidsredenen beslist om het aantal in en uitritten naar de Mevr. Courtmanslaan tot een minimum te beperken.

Verwacht wordt dat alle werkzaamheden ook de omgevingswerken in de loop van april zullen afgerond worden. De officiële ingebruikname wordt in de loop van de maand mei voorzien.


BJM ORGANISEEERT 20STE PANNENKOEKENSLAG

Zaterdag 18 en zondag 19 februari zal het in de omgeving van de Lindestraat2 in Kleit naar vers gebakken pannenkoeken ruiken. Basketbalclub BJM organiseert er zijn 20ste pannenkoekenslag.

In 2 dagen zullen zij honderden pannenkoeken bakken. Een kilogram pannenkoeken kost 6 euro.

U kan er tot 4 februari bestellen bij [email protected] tel 0478-75.05.36 of bij [email protected] tel 0494-64.25.41. De pannenkoeken kunnen vanaf zaterdagmiddag 14u00 worden afgehaald in de Lindestraat 2.


 

DE LAPPERKERS KLAAR VOOR CARNAVAL 2012

DE LAPPERKERS KLAAR VOOR CARNAVAL 2012

Vorige week zaterdag organiseerde de Adegemse carnavalsorde de Lapperkes hun eerste bal. De belangstelling voor dat bal overtrof de stoutste verwachtingen. Zestien carnavalsorden uit Oost en West Vlaanderen waren op de afspraak.

Prins Jurgen en prinses Griet mogen zich sedert zaterdagavond Koning Jurgen en Koningin Griet noemen. Koning Jurgen stelde Danny Willems als zijn adjudant aan.

Die moet er voor zorgen dat het carnavalskoningspaar in de beste omstandigheden carnaval kan vieren.

DE LAPPERKERS KLAAR VOOR CARNAVAL 2012

De hoofdprijs van de tombola, een hesp geschonken door Danny Willems werd gewonnen door een lid van de Orde van de Soepkiekens. Zondag 5 februari vanaf 14u00 stellen de Lapperkes aan en in hun lokaal 't Damberd in Adegem Dorp hun nieuwe carnavalswagen 2012 voor.


MALDEGEM STELDE POEZIEPRIJS 2012 VOOR

Onder matige belangstelling stelde cultureel Maldegem op gedichtendag (donderdag 26 januari) zijn poëziewedstrijd 2012 voor. De poëten moeten dit jaar hun inspiratie halen uit de legenden "Onze Lieve Vrouw van den Door" en "het kasteel van Groot Burkel".

Het voor de jury beste gedicht rond de 2 legenden krijgt een plaats op de borden van de Maldegemse poëzieroute. Aan de Maldegemse poëzieprijs 2012 mogen alle inwoners van het Meetjesland deelnemen.

Er zijn aparte categorieën voor de Maldegemse schoolgaande jeugd en jongeren. Alle gedichten moeten op maandag 30 pril binnen zijn bij de dienst cultuur Westeindestraat 1 Maldegem.

Daar en op het nummer 050-72.89.79 kan ook meer informatie over en het wedstrijdreglement van de poëziewedstrijd bekomen worden. De laureaten van de poëziewedstrijd worden tijdens concert in Park bekend gemaakt.


CD&V STELDE KANDIDATEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VOOR

CD&V STELDE KANDIDATEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VOOR

Vorige week zondag namen bijna 400 mensen deel aan het CD&V nieuwjaars ontbijt in den Hoogen Pad. Voorzitter Jacques Willems mocht Eric Van Rompuy als gastspreker verwelkomen.

De voorzitter stelde zondagvoormiddag 24 van de 27 kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voor. Burgemeester Johan De Roo, schepen Remi De Jaeger, de gemeenteraadsleden Marc De Baere en Lut De Cuyper en OCMW raadslid Maria Chavez D'aguillar stellen zich geen kandidaat meer.

De nieuwkomers zijn Leandra De Cuyper, Laura De Lille, Seppe Trenson, Marten De Jaeger, Koen Cromheecke, Isabelle Colpaert, Stefan Lamotte ( uittredend OCMW raadslid voor OGP), Annyc Dobbelaere, Lut D'Hondt en Eddy Kuppens.De uitreden schepenen, raadsleden en OCMW raadsleden zijn: Geert De Roo, Valerie Taeldeman, Frank Sierens, Antoine Pauwels, Annelies, Lammertyn, Marleen Van den Bussche, Noël Wille Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Cecile Ryckaert, Maarten De Smet Koenraad De Ceuninck, Jacques De Taeye en Ann Van den Abeele. Over de namen van de laatste drie kandidaten wou voorzitter Willems nog niets kwijt.


VIER VALENTIJN MET EEN JEVO ONTBIJT

Wie zijn partner en of zijn kinderen eens extra wil verwennen kan daarvoor rekenen op de medewerking van volleybalclub JEVO. Die sportvereniging levert uit op zondag 12 februari tussen 8u00 en 9u00 of tussen 9u00 en 10u Valentijn ontbijten aan huis af.

Voor een ontbijt voor volwassenen betaal je 9 euro.

Een ontbijt voor een kind kost 6 euro. Voor informatie en bestelling kan contact opgenomen worden met Benedict en Veronique Van Landegem - Vyncke tel 0474-59.03.18 en Myriam Veirman tel 050-72.00.95

Of door storting van het bedrag en vermelding van het aantal ontbijten ( volwassenen en jongeren) op het nummer BE31 8601 0126 5655.


ZESDE PARKCROSS

ZESDE PARKCROSS

Het parkcrosscomité is klaar voor zijn 6de uitgave van de parkcross die ook wel de herkansing van het wereldkampioenschap wordt genoemd. Ook dit jaar is het Sint Annapark het decor voor de cyclocross.

Om 12u30 starten de Masters B en C. Een uur later beginnen de Masters A en de Amateurs aan hun wedstrijd. De start van de A renners en de -23 jarigen wordt om 15u00 gegeven.

Raf Van de Velde verzekerde ons dat om het even wie in Koksijde wereldkampioen wordt op woensdag aan de start staat in Maldegem. Sven Nys, Niels Albert, Kevin Pauwels en Zdenel Stybar zijn zeker van de partij. Kaarten kosten 10euro.

Mensen met een kaart van de KBWB betalen 9 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen de wedstrijden gratis bijwonen.

Donderdag 2 en vrijdag 3 februari mogen de leerlingen van het 3de, 4de en 5de leerjaar van alle scholen van Maldegem en zijn deelgemeenten zich op de omloop in het Sint Annapark uitleven in hun 3de kidsparkcross.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home