www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 422 - Week 52 : van 25 tot 31 december 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

EEN RIT KOST 100 EURO

Dit jaar heeft de Maldegemse politie 35 maal personen die duidelijk te veel op hadden met een politievoertuig moeten vervoeren.

Het ging dikwijls om dezelfde personen. Tot dit jaar speelde de politie voor dergelijke ritten gratis voor taxi of ziekenwagen.

In de toekomst zal de aan de klant 100 euro worden aangerekend. In tegenstelling met vervoer door een ziekenwagen wordt dat bedrag niet geheel of zelfs gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds.


GELDT ROOKVERBOD OOK VOOR STOOMTREIN

Tijdens de informatievergadering die in het kader van de ronde van Maldegem in den Hoogen Pad werd georganiseerd vroeg een van de aanwezigen zich af of het rookverbod dat geld in openbare gebouwen ook niet van toepassing is op de stoomtrein van de vzw stoomcentrum die tussen Maldegem en Eeklo rijdt.

Hij vroeg de gemeente om de ritten met de stoomtrein te verbieden omdat die voor rook en geluidshinder zorgen. Volgens burgemeester De Roo kan de gemeente Maldegem zelfs als zij dat al zou willen de ritten niet verbieden.

" De spoorwegbedding is eigendom van de NMBS. Die heeft die bedding in concessie gegeven aan de vzw Stoomcentrum. Als wij een verbod op het gebruik van de spoorwegbedding opleggen zal de NMBS terecht reageren dat wij daar over niet te beslissen hebben" legde de burgemeester uit.

Niet alleen volgens de klager is de uitstoot van rook en stank nu erger dan vroeger.


PRIJS VOOR PROPERSTE EN ZUINIGSTE JEUGDBEWEGING

PRIJS VOOR PROPERSTE EN ZUINIGSTE JEUGDBEWEGING
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de jeugdraad werd afscheid genomen van Ilona Van Canneyt als permanent verantwoordelijke (p v) van de Redekiel.

Omdat er bij het begin van het jaar te veel recepties zijn, organiseert de Maldegemse jeugdraad al enkele zijn nieuwjaarsreceptie voor de jaarwisseling.

Emma Van Nuffel voorzitter van de jeugdraad had in haar welkomswoord woorden van lof voor de goede samenwerking met de gemeente en in her bijzonder met Valerie Taeldeman schepen van jeugd.

Zij kondigde ook een schrijven naar het schepencollege aan waarin problemen met de huisvesting van jeugdbewegingen en het gebruik van jeugdlokalen door derden wordt aangekaart.

Net als schepen Taeldeman had de voorzitter woorden van lof voor Ilona Van Canneyt die afscheid nam als pv van de Redekiel. Ilona blijft nog wel verder deeltijds werken op de jeugddienst.

Tijdens haar toespraak kondigde schepen Taeldeman aan dat de gemeente in 2012 een wedstrijd organiseert voor de properste en energie zuinigste jeugdbeweging van Maldegem.

Jeugdbewegingen die meedingen naar de titel en prijs van de energie- zuinigste jeugdbeweging kunnen voor adviezen terecht bij de gemeente en de elektriciteitsmaatschappij.


SUBSIDIES VOOR KINDEROPVANG OP WOENSDAG

Tijdens de laatste raadszitting van 2011 vroeg schepen Annelies Lammertyn de raadsleden om een subsidie goed te keuren voor (hoofd)scholen die op woensdagnamiddag kinderopvang organiseren. Anneke Gobeyn (CD&V) wou die regeling uitbreiden naar wijkscholen.

Volgens schepen Lammertyn is uit contacten met de wijkscholen gebleken dat het probleem van het organiseren van kinderopvang op woensdagnamiddag zich daar (nog) niet stelt.

Mochten er toch aanvragen van wijkscholen binnenkomen, kan het reglement bij de eerste evaluatie (na 1 jaar) aangepast worden. Er zou een subsidie van 36 euro gegeven worden per namiddag dat een school op woensdagnamiddag kinderopvang organiseert.

Enkel Groen! stemde tegen dit voorstel. Volgens Groen! raadslid Lies Dhondt ( zelf onderwijzeres) is het organiseren van kinderopvang op woensdagnamiddag geen kerntaak voor scholen.

Die kinderopvang zou de scholen op extra kosten ( personeel en materieel) jagen. Het Groen! raadslid verwacht een grotere inspanning van de gemeente voor de buitenschoolse opvang van kinderen.

Zowel burgemeester Johan De Roo als schepen Lammertyn somden op wat Maldegem al doet voor zowel de gewone kinderopvang als de buitenschoolse opvang. Dat is volgens hen veel meer dan de meeste steden en gemeenten in de regio.

Schepen Lammertyn benadrukte voor de stemming nog dat het organiseren van kinderopvang op woensdagnamiddag geen verplichting is voor de scholen.

Zij voegde er nog aan toe dat er nu al scholen zijn in onze gemeente die (momenteel nog zonder subsidie) op woensdagnamiddag kinderopvang organiseren.


't FOLKLOOKE BOUWT AAN ZIJN CARNAVALSWAGEN VOOR 3 X 11

't FOLKLOOKE BOUWT AAN ZIJN CARNAVALSWAGEN VOOR 3 X 11
Vorige week zondag verzamelden de wagenbouwers van 't Folkloorke bij Keizer Frank I. De komende weken gaat een deel van hun vrije tijd naar het bouwen van de nieuwe carnavalswagen.

't Folkloorke dat aanvankelijk gestart is als een volksdansgroep kreeg al snel de smaak van het carnavalvieren te pakken. Die smaak werd nog groter toen Frank Willems een van de stichters van 't Folkloorke zich kandidaat stelde voor prinscarnaval en drie jaar later als keizer Frank I werd gekroond.

Al 32 jaar heeft de Adegemse groep aan de carnavalsstoeten in Maldegem deelgenomen met een praalwagen die door de leden zelf gebouwd werd.

Met hun wagen viel 't Folkloorke regelmatig in de prijzen. Vooral 1990 was voor 't Folkloorke een belangrijk jaar. Nadat prins Jozef (Van Hoestenberghe) bij een ongeval om het leven kwam werd voor de avondstoet in Maldegem een wisselbeker Jozef Van Hoestenberghe ingevoerd.

't Folkloorke slaagde er drie jaar na elkaar in om die trofee te winnen. De beker kreeg een speciale plaats in de trofeeënkast van de groep. Nog altijd herinnert die beker de leden van 't Folkloorke aan Jozef Van Hoestenberghe die voor hen meer was dan een carnavalsvriend.

Dit jaar is 't Folkloorke aan 3 X 11 toe. Ook dit jaar nemen Keizer Frank en zijn vrienden op 19 februari in Maldegem met hun zelf gebouwde wagen aan de stoet(en) deel.


IN MAASBONE KOMT TWEEDE GROOTSTE WACHTBEKKEN VAN OOST VLAANDEREN

IN MAASBONE KOMT TWEEDE GROOTSTE WACHTBEKKEN VAN OOST VLAANDEREN
Waar op Maasbone het nieuw wachtbekken zal komen staat nog niet vast. Het zal 47.000mę water kunnen opvangen

De overvloedige regen in december heeft aangetoond dat Maldegem nog niet genoeg heeft aan zijn 2 wachtbekkens in Kleit en zijn Masterplan om bij langdurige en hevige regenval alle overlast te voorkomen.

Nog voor de regenperiode waren er al onderhandelingen tussen de gemeente Maldegem en de het provinciebestuur van Oost Vlaanderen om in het kader van de waterbeheersing in Maldegem en zijn deelgemeenten extra maatregelen te nemen.

Vrijdagmiddag was er in Maldegem een werkvergadering waarop Peter, ertoggedeputeerde van de provincie Oost Vlaanderen en het Maldegemse schepencollege, de maatregelen vastlegden die op relatief korte termijn zullen genomen worden.

Er waren geen studies nodig om te weten dat vooral de snelle aanvoer van grote hoeveelheden oppervlaktewater uit de hoger gelegen zones van Kleit en Drongengoed er voor zorgen dat niet alleen de grachten, beken en de Ede maar ook de 2 wachtbekkens op Baaikensede (samen goed voor bijna 50 miljoen liter water) te snel hun alarmpeil bereiken.

Daarom zullen er verschillende maatregels ( inbouwen van buffers in de grachten, het blok- maaien van beken en grachten) genomen om de aanvoer van het oppervlakte water te vertragen.

Onder de Aalterbaan moeten de capaciteiten van de doorsteken verhogen zodat het water sneller van de oostkant naar de westkant ( meersen) kan gestuurd worden.

WACHTBEKKEN

De grootste ingreep wordt de aanleg van een 3de wachtbekken. Het wordt een wachtbekken met een capaciteit van ongeveer 47.000mę. Dat is ongeveer evenveel als de 2 wachtbekkens op Baaikesede samen.

Volgens Luc De Winne directeur van de dienst waterbeheer van de provincie Oost Vlaanderen wordt het wachtbekken dat in Maasbone komt het 2de grootste van Oost Vlaanderen. De dienst waterbeheer van de provincie Oost Vlaanderen zal via een studie nagaan welk gebied in Maasbone in aanmerking komt voor de aanleg van het wachtbekken.

Het is de bedoeling dat de aankoop van de gronden in 2012 gebeurt en de aanleg in 2013 wordt gerealiseerd. De aankoop van de gronden zal door de gemeente gebeuren.

De provincie Oost Vlaanderen zal in 2013 instaan voor de aanleg van het wachtbekken. Van schepen van openbare werken Geert De Roo vernamen wij dat het wachtbekken in Maasbone van een ander soort zal zijn de wachtbekkens in Baaikensede.

Het nieuw wachtbekken zal minder uitgegraven en meer ingedijkt worden. In dat wachtbekken zal er niet altijd water staan.


Het Adegem.net team wenst al zijn lezers prettige feestdagen toe.

 


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home