www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 419 - Week 49 : van 4 tot 10 december 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

PAARDEN OP VLUCHT LANGS DE PRINS BOUDEWIJNLAAN

De televisieavond van de mensen langs de Prins Boudewijnlaan werd vrijdagavond verstoord door hoevegetrappel. Iets na 21u moeten 13 paarden ontsnapt zijn uit hun weide langs het Schipdonkkanaal.

De paarden renden de Prins Boudewijnlaan richting Adegem op. Iemand die de paarden zag passeren verwittigde de politie. De paarden moeten in de omgeving van het Witte Huis opgeschrikt zijn door het getoeter van een auto die uit de andere richting kwam.

Zij keerden zich om en vluchten richting Eeklo. De paarden keerden niet terug naar hun weide maar liepen de brug over naar Eeklo. Een van de paarden sloeg aan de lichten aan den Teut links af en werd een eind verder aangereden door een auto.

Dat dier overleefde zijn vluchtpoging niet. Zowel de politie van Maldegem als van Eeklo probeerden de vlucht van de paarden in veilige banen te leiden en de dieren naar een veilige plaats te loodsen.

Paarden die plots de vrijheid krijgen zijn moeilijk te stoppen. Het was al na 22u30 toen de laatste paarden op het terrein van de brandweer van Eeklo en in de omgeving van de firma Buyck konden gevangen worden.


ADEGEMSE LAUREATEN VAN DE ARBEID ONTVANGEN IN MALDEGEM

ADEGEMSE LAUREATEN VAN DE ARBEID ONTVANGEN IN MALDEGEM
Voor ze naar hun feesttafel vertrokken werden de Adegemse Laureaten van de Arbeid door het gemeentebestuur ontvangen in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn.

De vereniging "Adegemse laureaten van de arbeid" is in Vlaanderen enig in haar soort. Zij werd 42 jaar geleden opgericht. Iedere Adegemnaar die laureaat van de arbeid wordt krijgt de kans om lid te worden van de vereniging.

Hun avondje uit met de verwelkoming van nieuwe leden en de ontvangst door het gemeentebestuur is een van de belangrijkste activiteiten die door de vereniging wordt georganiseerd.

Schepen Annelies Lammertyn die dit jaar de Adegemse vereniging in de trouwtent verwelkomde, ziet de ontvangst van mensen die een ereteken krijgen voor hun beroepsloopbaan als een eer voor het gemeentebestuur.

Luc Van Waes die al in het bezit was van het bronzen ereteken van laureaat van de arbeid ontving zaterdagavond zijn brevet van het zilveren ereteken van laureaat van de arbeid.

Jan Bral en Herman Dobbelaere behoren sedert zaterdagavond van het kransje leden dat in het bezit zijn van het gouden ereteken van laureaat van de arbeid.

ADEGEMSE LAUREATEN VAN DE ARBEID ONTVANGEN IN MALDEGEM
Net als zijn vader Willy en zijn schoonvader Wilfried Ginneberge is Jan Bral houder van het gouden ereteken van laureaat van de arbeid

OPLEIDING

Het is volgens schepen Lammertyn verheugend te kunnen vaststellen dat, in een periode van crisis, in Maldegem het aantal werklozen gedaald is tot 4% . Dank zij het industrieterrein dat aan uitbreiding toe is, kunnen veel inwoners van onze gemeente hun brood in de eigen gemeente verdienen.

De gemeente probeert er ook op verschillende manieren mee voor te zorgen dat mensen die op zoek zijn naar werk nieuwe kansen krijgen. In het verleden stelde Maldegem de VDAB de nodige accommodatie ter beschikking om een cursus heftruckchauffeur te organiseren.

Toen de VDAB besloot om dit jaar in onze regio een opleiding voor metser te organiseren stelde de gemeente een loods op het industrieterrein ter beschikking. Die opleiding loopt nog tot februari 2012.

Ook voor mensen die moeilijker op de reguliere arbeidsmarkt aan de bak komen zorgt de gemeente met de sociale tewerkstellingsprogramma' s van het OCMW voor te werkstelling.

Het is voor de gemeente hoopgevend te kunnen vaststellen dat verschillende mensen uit die sociale tewerkstellingscircuits na enige tijd opnieuw de stap kunnen zetten naar het reguliere arbeidscircuit.

Nadat de laureaten van de arbeid nog hadden genoten van een drankje was het tijd om de feesttafel op te zoeken.


COMEET EN JARIGE CULTUURRAAD DANKTEN VRIJWILIGERS

COMEET EN JARIGE CULTUURRAAD DANKTEN VRIJWILIGERS

Voor zijn jaarlijkse cultuurhappening had COMEET ( Cultuur Overleg Meetjesland) den Hoogen Pad uitgekozen. Schepen Frank Sierens tevens voorzitter van COMEET is er trots op dat, ondanks de pogingen die eind vorig jaar en begin dit jaar ondernomen werden om COMEET in discredit te brengen, de werking van COMEET in Vlaanderen als voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking wordt gesteld.

Hij dankte de leden van de raad van bestuur maar vooral het personeel en de vele vrijwilligers die ondanks de kritiek hun schouders onder de werking hebben gezet.

COMEET EN JARIGE CULTUURRAAD DANKTEN VRIJWILIGERS

Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de Maldegemse cultuurraad werden de genodigden op de cultuurhappening door de cultuurraad met een drankje verwelkomd. De cultuurraad kreeg van de gemeente een oorkonde als verjaardagsgeschenk


HILLESTRAAT VOLLEDIG OPEN VOOR HET VERKEER

Vanaf vrijdag 9 december is er opnieuw doorgaand verkeer mogelijk in de Hillestraat. Vanaf die datum zijn de Verbranden Bos en de Kallestraat opnieuw verboden zone voor het verkeer van 5,5 ton en meer.


KAMPIOENENVIERING BIJ DE JONGE SNELVLIEGERS

KAMPIOENENVIERING BIJ DE JONGE SNELVLIEGERS

Vorige week zaterdag zaten de leden van Jonge Snelvliegers bijeen in hun lokaal 't Kruiksen. Het was niet de laatste bijeenkomst van de maatschappij zoals enkele maanden terug werd gevreesd.

Door de uitbreiding van het bestuur Mike Aesaert, Paul Calsyn en Willy Sesselle, kunnen De Jonge Snelvliegers in de toekomst verder duivenvluchten organiseren. Zaterdagavond werden ook de kampoen van het voorbije seizoen gehuldigd. Die kampioenen zijn Danny Grijp ( 1ste uit Arras jonge duiven, 1ste uit Clermont - Boves jonge duiven), Asduif uit Arras en Clermont - Boves, Algemeen kampioen snelheid, Koning snelheid jonge duiven, met 7 vermeldingen kampioen van 't Kruisken). Frank De Smet ( 1ste halve fond oude duiven en jaarlingen, Asduif halve fond bij de oude duiven en jaarlingen. Algemeen kampioen halve fond), Willy Van den Abeele ( 1ste snelheid jaarlingen), Willy Sesselle (1ste Arras Jonge) Odiel De Waele ( 1ste snelheid oude duiven) en Kurt De Smet (1ste halve fond jonge duiven en asduif halve fond jonge duiven.)


REUNIE VAN DE 75 JARIGEN

REUNIE VAN DE 75 JARIGEN

Vrijdag verzamelden de Adegemnaren die in 1936 geboren zijn rond de feesttafel in Huize De Baere in Maldegem.


BOETIEK CLAUDINE ENIGE ADEGEMSE DEELNEMER

BOETIEK CLAUDINE ENIGE ADEGEMSE DEELNEMER

UNIZO Groot Maldegem en de Vereniging Handelaars Maldegem Centrum (VHMC) stelden maandagmiddag in het sint Annapark hun eindejaaracties voor. De VHMC rollen vanaf 9 december meer dan 700 m rode loper uit voor hun klanten.

Dat is een flink stuk meer dan vorig jaar. Voor zijn eindejaarstombola heeft UNIZO Groot Maldegem een prijzenport van 22.000 euro. Met zijn actie steunt UNIZO ook nog Kom Op Tegen Kanker.

De winnaar van de hoofdprijs krijgt 12 maanden waardebons ter waarde van 250 euro. Daarnaast zijn er ook nog 8 prijzen ter waarde van 1000 euro, en 50 prijzen van 150 euro.

Alle prijzen worden in waardebons uitbetaald. Er worden dit jaar geen laatste 2 cijfers meer getrokken die een kleine prijs winnen. Daar tegenover staat dat in iedere winkel die aan de actie deelneemt een prijs van 100 euro wordt uitgegeven.

De actie loopt van 1december tot 31 december. Per 2,50 euro krijgt de klant een lot. De winnende nummers worden op maandag 9 januari in café De Gouden Leeuw getrokken.

HERKENNEN

Dit jaar zijn de handelzaken die aan de eindejaarstombola deelnemen te herkennen aan de poster, waarop zij de eindejaarsactie aankondigen, in hun vitrine. In Adegem zal maar een van die posters te zien zijn.

Boetiek Claudine is immers de enige Adegemse winkel die aan de eindejaarsactie van UNIZO Groot Maldegem deelneemt.


GEMEENTERAAD HEEFT NIEUWE VOORZITTER

De novemberzitting van de Maldegemse gemeenteraad begon met het ontslag van burgemeester Johan De Roo als voorzitter van de gemeenteraad. Koenraad de Ceuninck (CD&V) zal tot het einde van de bestuursperiode tijdens de gemeenteraadszittingen de voorzittershamer hanteren.


MEER INKOMSTEN UIT A B P

Bij het opmaken van de jaarlijkse begroting krijgt iedere stad en gemeente van het ministerie van financiën het bedrag dat zij in hun begroting op de post Aanvullende Belasting op de Personenbelasting (A B P) moeten inschrijven. Bij de voorstelling van de begroting wees schepen De Jaeger er steeds op dat het opgegeven bedrag een te lage raming is maar dat er geen ander bedrag in de begroting mag ingeschreven worden.

Sedert vorige maand weet de gemeente Maldegem het juiste bedrag dat ze aan APB zal ontvangen. Dat bedrag ligt 653.000 euro hoger dan aanvankelijk was opgegeven.


NIEUWE POGING VAN LIDL OM ZICH IN MALDEGEM TE VESTIGEN

Na de meer dan 100 bezwaarschriften en het negatief advies van het Maldegems schepencollege heeft de stedenbouwkundige ambtenaar begin dit jaar de eerste bouwvergunning van de winkelketen LIDL voor een afdeling in de Koning Leopoldlaan geweigerd.

Zoals kon verwacht worden heeft LIDL zijn plan op een aantal punten gewijzigd en een nieuwe bouwaanvraag ingediend. Eind oktober was er in den Hoogen Pad een informatievergadering voor de aangelanden.

Geertrui Baert ( OGP/ N-VA) had opgevangen dat de gemeente de termijn had laten voorbijgaan om een advies op aanvraag van de bouwvergunning in te dienen waardoor dit automatisch een positief advies werd omgezet.

Volgens oppositielid Baert zit Maldegem niet te wachten op een afdeling van LIDL. Volgens schepen Valerie Taeldeman is mevr Baert verkeerd ingelicht.

De gemeente heeft geen advies gegeven in verband met de socio - economische vergunning die door LIDL werd aangevraagd. De nieuwe aanvraag voor een bouwvergunning is nog niet in het schepencollege geweest en de periode om een advies uit te brengen is nog niet verstreken.

Vermoedelijk zal het schepencollege het dossier op maandag 5 december behandelen. Over het advies dat het schepencollege zal uitbrengen wou schepen Taeldeman nog geen uitspraken doen.

Het zal opnieuw de stedenbouwkundige ambtenaar zijn die in dat dossier een positieve of negatieve beslissing zal nemen. Die beslissing valt ten laatste op 9 januari 2012.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home