www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 417 - Week 47 : van 20 tot 26 november 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

MARIA LELOUP IS NIET MEER

MARIA LELOUP IS NIET MEER
Met een eredienst in de Sint Adrianuskerk namen familie en vrienden zaterdag afscheid Van Maria Leloup. Met haar 102 jaar was Maria niet alleen de oudste inwoner van Adegem maar ook van Maldegem.

Maria werd op 7 januari 1909 geboren. De laatste jaren van haar leven woonde zij in haar appartement in Adegem dorp.

Ondanks haar hoge leeftijd stond zij er op om zelf een deel van het huishoudelijk werk op te knappen. Niet alleen haar familie maar ook haar buren kwamen graag bij Maria over de vloer en genoten van de soep die Maria, die een goede kok was, bereidde.

Na een val in haar appartement belandde Maria in het AZ Alma in Sijsele waar ze op 14 november overleed.

Voor Maria hebben de werken aan het Maldegemse gemeentehuis te lang geduurd: toen zij dit jaar ter gelegenheid van haar 102de verjaardag door schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels samen met haar familie en vrienden in de trouwtent werd ontvangen, herinnerde zij burgemeester Johan De Roo aan zijn belofte die hij een jaar eerder had gedaan.

Toen beloofde de burgemeester Maria dat zij als eerste, samen met een BV, de lift in het gerenoveerde gemeentenhuis mocht gebruiken. Maria heeft dat mooie moment niet meer kunnen beleven.


NIEUWE GEZICHTEN BIJ DE MALDEGEMSE POLITIE

NIEUWE GEZICHTEN BIJ DE MALDEGEMSE POLITIE

Doordat er de laatste maanden enkele leden van de PZ Maldegem een punt achter hun beroepsloopbaan zetten of gaan zetten, moeten de vrijgekomen plaatsen worden ingevuld.

Vrijdagmorgen legden Charlotte Van Eenooge, Karolina Kowalczcyk en Stef De Bondt de eed af als inspecteurs bij de PZ Maldegem.

De drie nieuwkomers hebben net hun opleiding in de Oost Vlaamse Politieschool achter de rug. Zij worden toegevoegd aan het team interventie en verkeer.


HERFSTWANDELING EINDIGDE OP HET CANDEES KERKHOF

HERFSTWANDELING  EINDIGDE OP HET CANDEES KERKHOF

De gemeente Sint Laureins organiseert tijdens de wintermaanden enkele wandelingen. Na iedere wandeling kunnen de deelnemers tegen een democratische prijs de innerlijke mens verwennen.

Zondag bracht de eerste winterwandeling de deelnemers van Café De Roos (Celiebrug) naar het Canadees kerkhof in Adegem. Tijdens de wandeling en op het kerkhof kregen de wandelaars uitleg van Iris Van Landschoot - De Pover.

Op het Canadees kerkhof toonde zij de mensen hoe bezoekers via het register gemakkelijk kunnen achterhalen waar een soldaat begraven ligt.

Na het bezoek aan het Canadees kerkhof stond de woonwagen van Uilenspiegel de wandelaars langs de N9 op te wachten. Tijdens hun terugrit naar Celiebrug konden zij genieten van koffie en pannenkoeken.


NAAR MALDEGEM CENTRUM VIA DE GENTSESTEENWEG

NAAR MALDEGEM CENTRUM VIA DE GENTSESTEENWEG

De afgelopen weken was Maldegem centrum voor mensen die uit Adegem kwamen enkel te bereiken via de N9. Het was op de N9 regelmatig aanschuiven van voor het pompstation Ginneberge (wie gehaast was sloeg de Oude Gentweg in).

Het kruispunt van de Noordstraat met de Marktstraat is nog niet volledig afgewerkt, maar sinds vrijdagavond kan er opnieuw via de Gentsesteenweg en de Mevr. Courtmanslaan naar het Centrum van Maldegem gereden worden.

Er was zaterdagvoormiddag enige verwarring omdat in enkele gedeelten van de Stationsstraat en de Boudewijn Lippensstraat het eenrichtingverkeer opnieuw in de richting ging van voor het begin van de werken en nog niet alle verkeersborden waren aangepast. Voor de middag waren alle problemen verholpen.


BLOED GEVEN IN DEN HOOGEN PAD

Dinsdag 29 november organiseert het Rode Kruis een bloedinzameling in den Hoogen Pad. Bloedgevers kunnen er terecht tussen 17u en 19u30.


ZORG DAT AVONDINBREKERS UW HUIS VOORBIJ GAAN

Ook in onze gemeente stellen wij vast dat het aantal avondinbraken stijgt met de invoering van het winteruur. Enkele weken terug waren er een tiental inbraken in een weekend.

Het Buurt Informatie Netwerk (BIN en BIN-Z) wijst de mensen erop dat inbrekers gewoonlijk eerst op verkenning komen. De leden van stuurgroep van het netwerk raden de mensen aan om zelf eens door een wijk te wandelen of te rijden.

Zij zullen zelf de huizen kunnen aanduiden die bij de inbrekers bovenaan op de lijst staan: het zijn de huizen waarvan de rolluiken of gordijnen niet dicht zijn maar waar het huis in volledige duisternis is gehuld.

Ook de woningen waarvan de rolluiken niet dicht zijn en de gordijnen open blijven, terwijl in het huis de verlichting op volle sterkte staat zodat alle waardevolle stukken van op straat zichtbaat zijn, worden door inbrekers met stip op de lijst van te bezoeken woningen aangeduid.

Inbrekers schuwen licht en hebben geen tijd te verliezen. Om die inbrekers af te schrikken is het belangrijk dat mensen die 's avond of 's nachts niet thuis zijn er bij hun vertrek er voor zorgen dat hun woning zowel vooraan als achteraan (doorgaans de zwakste schakel) goed is afgesloten.

Ook de aanwezigheid van verlichting of een verlichtingssysteem in of rond een woning maakt het voor inbrekers minder interessant om daar te proberen in te breken.

Het Buurt Informatie Netwerk wijst er de mensen ook op dat een telefoontje naar of een bezoek aan de PZ Maldegem voldoende is om gratis een techno-preventief adviseur op bezoek te krijgen die u tips geeft bij de beveiliging van uw woning.

SAMEN
Wordt er dan toch ergens ingebroken of worden er andere feiten gepleegd, dan is het de bedoeling dat de dader(s) wordt(en) opgepakt. Om de kans op het vinden van de daders te verhogen rekent de politie op de medewerking van de bevolking. Daarom werd in Maldegem net als in veel andere steden en gemeenten een Buurt informatie Netwerk opgericht.

Als er zich bepaalde feiten (inbraken, diefstallen, wisseltrucs enz.) in Maldegem voordoen, worden de leden van BIN en BIN-Z daarvan door de politie via de telefoon of gsm verwittigd. Als er gegevens over de dader of zijn voertuig gekend zijn, worden die ook in het bericht meegegeven.

Leden van BIN en BIN-Z weten dat van hen verwacht wordt dat, als zij de dader of het verdachte voertuig opmerken, onmiddellijk contact opnemen met de politie via het nummer 101 of 050 72 71 70.

Het verleden heeft aangetoond dat dank zij de samenwerking tussen de politie en de leden van BIN en BIN-Z strafbare feiten werden opgelost en voorkomen.


DE VIERKLAVER ORGANISEERT HERFSTBEURS

DE VIERKLAVER ORGANISEERT HERFSTBEURS
In het kunstatelier worden verschillende kunstvormen uitgetest.

In zijn dagcentrum De Bogaarde in de Bogaardestraat geeft de vzw de Vierklaver mensen met een beperking de gelegenheid om onder begeleiding een zinvolle bezigheid te ontwikkelen.

Meer dan 30 mensen komen eenmaal of meermaals per week naar het dagcentrum. Het drukst is het in het kunstatelier. Wie graag met hout werkt vindt zijn weg naar het lokaal waar naast het hout ook het nodige materiaal ligt om kunstwerken te maken.

Vrijdag 25 november worden op de herfstbeurs, die tussen 14u en 17u30 in het Broederhuis in de 39ste Linielaan wordt georganiseerd, de kunstwerken (wenskaarten, zeepproducten, kaarsen, houten decoratie enz.) tentoongesteld en te koop aangeboden.

Ook producten die in de eigen bakkerij in Adegem gemaakt worden zijn er te koop. Tijdens het bezoek aan de herfstbeurs kunnen de gasten in de cafetaria ook genieten van een hapje en een drankje.


DE STRESSKONIJNEN OP OORLOGSPAD

DE STRESSKONIJNEN OP OORLOGSPAD
Etienne Notteboom en Norbert De Coster zitten als Stresskonijnen in de oorlog

Etienne Notteboom is niet alleen toneelschrijver, regisseur en acteur bij het Adegems Volkstheater: sedert enkele jaren vormt hij met Nobert De Coster ook het theaterduo De Stresskonijnen. Tijdens de slotmanifestatie van Kom Op Tegen Kanker zorgden zij voor een gesmaakt slot van het dagvullend programma.

Norbert De Coster woont in Sint Laureins en was een vaste waarde in het plaatselijk toneelgezelschap. Daarna was hij regelmatig te zien in de Koperen Haan in Eeklo. Hij trok Vlaanderen rond met zijn monologen Poezemuis en Dario Fo.

Dit seizoen zullen de Stresskonijnen op verschillende podia te zien met hun anti oorlogkomedie Oorlog". Wie de Stresskonijnen kent weet dat hij zich aan geen ernstige dialogen moet verwachten: het duo brengt in hun gekende stijl het absurde van oorlogen aan de oppervlakte.

Wie de Stresskonijnen aan het werk wil zien zit op dinsdag 6 december in het cultuurcafé van de Herbakker in Eeklo. Daar begint de oorlog om 20u30. De toegang is gratis en ambiance verzekerd.


BJM PUPILLEN IN HET NIEUW

BJM PUPILLEN IN HET NIEUW

Zaterdagmorgen, voordat zij het opnamen tegen BBC Scheldejeugd Temse, mochten de Pupillen van BJM een nieuwe uitrusting aantrekken. Die nieuwe outfit is een geschenk van Acupunctuur Adegem en de firma Timmerman uit de Kleitkalseide.

Jammer dat die heugelijke gebeurtenis niet met een overwinning van de pupillen kon worden afgesloten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home