www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 416 - Week 46 : van 13 tot 19 november 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GOUD VOOR AMAAT EN EDITH

GOUD VOOR AMAAT EN EDITH
Samen met hun familie werden Amaat Berth en zijn echtgenote Edith Van Loocke, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum door schepen Antoine Pauwels ontvangen in de trouwtent.

Op 13 november 1961 gaven Amaat (iedereen zegt "Meej") Berth en Edith Van Loocke elkaar hun jawoord in het gemeentehuis van Knesselare. Het kerkelijk huwelijk werd eveneens in Knesselare ingezegend.

Vorige week donderdagnamiddag waren Meej en zijn echtgenote die op Veldekens 12 wonen ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum te gast bij schepen van Burgerlijke stand en streekgenoot Antoine Pauwels in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn.

Meej werd op 19 april 1936 op Veldekens geboren. Na het lager onderwijs op de Kruipuit liep hij school in het college in Eeklo. Daar zat hij op de schoolbanken met Wilfried Martens.

Na zijn studies hielp hij op het landbouwbedrijf van zijn ouders en volgde de eerste jaren 's avonds ook nog de landbouwschool. Het werken op het landbouwbedrijf werd 15 maanden onderbroken voor zijn legerdienst.


ADEGEM HERDACHT EINDE WO I

ADEGEM  HERDACHT EINDE WO I
Kolonel op rust Georges De Vos voorzitter van Eendracht Maakt Macht Adegem bracht aan de gedenksteen van de oorlogsslachtoffers hulde aan al de mensen die tijdens de beide wereldoorlogen en de huidige onlusten in de wereld het leven lieten.

Met een eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk begon Eendracht Maakt Macht Adegem zijn herdenking van het einde van WO I. Naast de leden van de vaderlandslievende verenigingen namen ook een delegatie van het gemeentebestuur en leden van Remembrance aan de plechtigheid deel.

Voor de muzikale omlijsting van de plechtigheid kon Eendracht Maakt Macht rekenen op het koor Canticorum, leerlingen van de papaver en de muziekmaatschappij de Verenigde Vrienden Adegem.

In zijn toespraak op het kerkhof herinnerde de heer De Vos er de aanwezigen aan dat wij onze oorlogsslachtoffers kunnen herdenken omdat onder meer de mensen wiens naam op de gedenksteen staan hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Een herdenkingsplechtigheid als deze van 11 november is nodig om ons en vooral de jeugd er aan te herinneren dat wij tot de gelukkigen der aarde behoren die in vrede kunnen leven.

ADEGEM  HERDACHT EINDE WO I

Tijdens de receptie die door het gemeentebestuur in den Hoogen Pad werd aangeboden werden een aantal mensen die zich voor de vereniging verdienstelijk hebben gemaakt met een aandenken bedacht.

Na de plechtigheid op het kerkhof en de receptie werd de herdenkingsplechtigheid verder gezet aan het monument van de grenadiers.

Terwijl de meeste leden van Eendracht Maakt Macht zich daarna naar de feesttafel begaven nam een delegatie van Eendracht Maakt Macht Adegem nog deel aan een korte herdenkingsplechtigheid aan de gedenkteen van de carabiniers aan de brug in Raverschoot.

GELUIDSVERSTERKING BLEEF IN MALDEGEM
Voor hun plechtigheid op het kerkhof en de ontvangst in den Hoogen Pad had Eendracht Maakt Macht Adegem aan de gemeente een geluidsinstallatie gevraagd.

In Adegem waren ze dan ook verrast toen zij op 11 november moesten vaststellen dat ondanks de schriftelijke toezegging van de gemeente de geluidsinstallatie nergens te bespeuren was.


GUNSTIG ADVIES VOOR HOOGSPANNINGSLIJN

GUNSTIG ADVIES VOOR HOOGSPANNINGSLIJN

Een week nadat de werkgroep van Strobrugge 241 bezwaarschriften tegen de komst van een nieuwe zware hoogspanningslijn boven hun hoofd heeft afgegeven aan het Maldegems schepencollege, heeft het provinciebestuur van Oost Vlaanderen een gunstig advies voor de nieuwe hoogspanningslijn gegeven.

De bezwaarschriften tegen die hoogspanningslijn die bij het provinciebestuur zijn binnengekomen zullen bij het advies aan de Vlaamse regering worden gevoegd.

In hun toelichting bij hun advies vraagt het provinciebestuur om rekening te houden met de ingediende bezwaren en de mogelijkheid te onderzoeken om de hoogspanningslijn in bebouwde zones ondergronds te brengen.


OMLEIDING BEGINT OP 14 NOVEMBER

Om de riolering van de nog aan te leggen verkaveling tussen Adegem-Dorp, Adegemse Kerkstraat en de Hillestraat aan te sluiten op het rioleringsnet van de Hillestraat moet Aquafin in de Hillestraat werken uitvoeren.

De werken, die aanvankelijk op 3 november zouden beginnen, werden verschoven naar 14 november. Daardoor zal er vanaf 14 november tot vrijdag 2 december in het gedeelte van de Hillestraat tussen de Prins Boudewijnlaan en de Schoolstraat geen doorgaand verkeer mogelijk zijn.

Het zwaar verkeer dat normaal via de Hillestraat richting Eeklo of Maldegems industrieterrein rijdt mag tijdelijk via de Verbranden Bos rijden.


JEVO MAAKTE MEER DAN 500 KG SPAGHETTISAUS

JEVO MAAKTE MEER DAN 500 KG SPAGHETTISAUS

Om hun clubkas te spijzen organiseerde Jevo ook dit jaar een verkoop van spaghettisaus. Donderdag begonnen het bestuur, de spelers en sympathisanten van de volleybalploeg JEVO met het kuisen en snijden van de groenten voor het maken van meer dan 500 kg spaghettisaus. Vrijdag tussen 6u en 15u werden de 500 kg spaghettisaus gemaakt en ingepakt.


HET PLAN VOOR DE LOFTS IS KLAAR

HET PLAN VOOR DE LOFTS IS KLAAR
In het kader van het OCMW project "Senioren onder de toren" namen op 7 senioren hun intrek in de seniorenlofts in de Kleitkalseide.

Naast zijn rusthuis en de seniorenwoningen wil OCMW Maldegem nog meer voorzieningen treffen om senioren op te vangen. Als dat kan het liefst in hun vertrouwde omgeving. Daarom werd vorig jaar gestart met het project "Senioren onder de toren".

In Kleit werd de leegstaande pastorij in de Kleitkalseide omgebouwd tot lofts voor senioren. Begin dit jaar mochten kandidaten voor een van de 7 lofts zich op een wachtlijst inschrijven. Sneller dan verwacht waren alle 7 de lofts verhuurd en ontstond er al een wachtlijst.

Sedert 15 juni zijn de 7 lofts bewoond. "Het is alsof wij hier met vakantie zijn" vertelden de inwoners ons. Tussen 8u en 19u is er altijd iemand aanwezig. Zij beslissen mee over het menu van het middageten dat dagelijks voor hen wordt klaargemaakt. Ook het onderhoud van hun loft wordt voor hen gedaan. Om 7u en 22u komt er nog iemand van het verzorgend personeel van het Warmhof nog even kijken of er problemen zijn. Er is ook een alarmlijn tussen De Pastorij en het Warmhof.

ADEGEM
Op 11 november kon het groot publiek even een kijkje nemen in de tot lofts omgebouwde pastorij in Kleit. Bij de start van de verbouwingswerken in Kleit kondigde OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche aan dat er in het kader van "Senioren onder de toren", als de mogelijkheid zich voordoet, ook op andere plaatsen in Maldegem en zijn deelgemeenten seniorenlofts komen.

Het OCMW heeft ondertussen een erfpacht gekregen voor de oude pastorij van Adegem. Ook dat gebouw zal door het OCMW tot seniorenlofts worden omgebouwd.

Tijdens de rondleiding in de Pastorij in Kleit vertelde de OCMW voorzitter dat ook het bouwdossier voor die 10 lofts in de Adegemse pastorij klaar is. Binnen kort zal de bouwaanvraag voor dit project ingediend worden.

Voorzitter Van den Bussche bevestigde ook dat er belangstelling is voor de aankoop het parochiaal centrum in Adegem. Omdat de gemeente of het OCMW (nog) geen eigenaar is van het gebouw werd er in de bouwvergunning die voor de pastorij wordt aangevraagd niets over het parochiaal centrum vermeld.

Alvorens verder te onderhandelen met de parochiale Raad over een mogelijke aankoop van het gebouw werd een schattingsverslag aangevraagd.


CANADEZEN OP BEZOEK IN ADEGEM

CANADEZEN OP BEZOEK IN ADEGEM

Niet Jackie Pauwels maar zijn collega Michael Quinn begeleidt de 15 Canadezen die momenteel op rondreis zijn in Europa. Na hun bezoek op 11 november aan Ieper en de Westhoek bracht het gezelschap zaterdagvoormiddag een bezoek aan Adegem.

Aan het Canadees kerkhof werd de Canadezen opgewacht door een delegatie van de VZW België - Canada en de Pipers uit Hulst.

Na een korte plechtigheid op het kerkhof vertelden enkele Canadezen ons dat zij onder de indruk waren over het respect waarmee hun in Europa gesneuvelde landgenoten nog altijd behandeld worden.

Na het bezoek aan het Canadees kerkhof werd ook nog een bezoek gebracht aan het Canadamuseum.


IEDEREEN IS WEL AAN IETS VERSLAAFD

IEDEREEN IS WEL AAN IETS VERSLAAFD

Wendy Van Wanten is de meter van het project "Iedereen verslaafd".

In de maand november spreken leden van het West Meetjeslands drugspreventieteam mensen aan om hun top drie van verslaving op te schrijven.

Peter Dendooven, van het drugspreventieteam, wees er tijdens de voorstelling van "Iedereen verslaafd" op dat verslaving niet alleen slaat op het gebruik van illegale drugs. Er zijn ook legale drugs zoals alcohol, tabak en medicatie. Daarnaast kunnen mensen verslaafd zijn aan allerlei zaken zoals TV kijken, internet, sporten enz.

Door de mensen uit te nodigen om hun persoonlijke top drie op te schrijven wil het drugspreventieteam de taboesfeer die nog altijd rond verslaving hangt verminderen en oplossingen aanreiken voor de verschillende soorten van verslaving.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home