www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 413 - Week 43 : van 23 tot 29 oktober 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

BRAND BIJ RECON

BRAND BIJ RECON

Dinsdagnamiddag brak brand uit bij de firma Recon (brandschadehersteller) in de Oude Weg. Volgens zaakvoerder Vic Huyse zagen arbeiders een grote steekvlam in de schrijnwerkerij.

Een blik in de schrijnwerkerij was voldoende om te zien dat het afzuigsysteem in brand stond. De zaakvoerder vermoedt dat de brand is ontstaan door houtzaagsel dat in brand is geraakt in het afzuigsysteem, dat pas een onderhoudsbeurt had gekregen.

De brandweer was snel ter plaatse. Er werd een gat in het afzuigsysteem geknipt waardoor de brand snel kon bedwongen worden. De schade bleef daardoor beperkt tot het afzuigsysteem en zijn onmiddellijke omgeving.

Door de brand werd het verkeer tijdelijk gehinderd op de N9.


JACQUES EN LEONA VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

JACQUES EN LEONA VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Samen met hun familie werden Leona Borgonjon en haar echtgenoot Jacques De Roo, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum, door schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels in de trouwtent ontvangen.

Op 26 oktober 1961 gaven Jacques De Roo en Leona Borgonjon elkaar hun ja woord in het Adegems gemeentehuis voor toenmalig schepen van burgerlijke stand Ivonne De Smet. Twee dagen later werd het kerkelijk huwelijk in de Sint Adrianuskerk voltrokken.

Bijna 50 jaar later werden Leona en Jacques, samen met hun familie, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum in Maldegem in de trouwtent ontvangen.

Jacques werd op 15 maart 1935 in de Karrewegel in Maldegem geboren. Nadat hij eerst in de Broederschool (lager onderwijs) en daarna in het Koninklijk Atheneum (humaniora) school had gelopen begon hij te weken in het vleesbedrijf van de familie Borgonjon in Maldegem.

Na zijn legerdienst begon hij in de exportslachterij Van Landschoot in Adegem. Hij maakt nog de tijd mee dat de varkens er manueel geslacht en versneden werden. Nu is dat bandwerk geworden.

Ook Leona werd in 1935 (in Adegem) geboren. Nadat zij het lager onderwijs in Adegem had doorlopen vertrok zij aanvankelijk voor een jaar naar Sussex in Groot Brittanië. Het zouden uiteindelijk drie jaar in plaats van een jaar worden.

Naast les volgen knapte Leona daar werkjes op in de kliniek en in het klooster. Zij maakte daar kennis met andere meisjes uit onze regio, die daar net als zijzelf les volgden en werkjes opknapten.

Na haar verblijf in Sussex werkte Leona gedurende acht jaar als huishoudster bij een apotheker in Brugge en twee jaar bij notaris van Hyfte. Daarna bleef ze thuis om de kinderen op te voeden.

JACQUES EN LEONA VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Schepen Annelies Lammertyn overhandigde het gouden paar het gelukwenstelegram van het vorstenhuis.

Leona en Jacques leerden elkaar kennen op de Adegem kermis van 1958. Omdat zij hem al dikwijls met de groene camionette van de slachterij voorbij had zien rijden op de Spanjaardshoek, wist Leona toen ze Jacques voor het eerste ontmoette waar hij werkte.

Iets meer dan drie jaar later trouwden ze en vestigden zich in Adegem. Het paar kreeg drie kinderen die hen ondertussen al vier kleinkinderen schonken.

Leona is lid van OKRA, KAV en Neos. Zij rijdt nog regelmatig met de fiets. Tijdens de zomermaanden is zij een van de deelnemers aan de OKRA fietstochten.

Jacques heeft zijn hart niet alleen aan Leona maar ook aan de muziekmaatschappij de Verenigde Vrienden Adegem verpand : hij is al 33 jaar vaandeldrager bij de VVA. Hij is er trots op dat een paar van zijn kinderen en kleinkinderen ook mee opstappen in de fanfare waarvan hij het vaandel draagt.

Jacques en Leona houden en genieten van het leven. Zij hopen dat nog vele jaren samen te kunnen doen.


OOK EEN BRIEF GEKREGEN VAN DE POLITIE ?

De PZ Maldegem moet voor de komende jaren een nieuw strategisch veiligheidsplan opstellen. In het vooruitzicht van de opmaak van het plan organiseert de PZ een enquête onder de bevolking.

Van de 2000 mensen die de afgelopen weken een brief in hun brievenbus kregen zullen een aantal zich in een eerste reflex afgevraagd hebben waar zij ergens een bekeuring hadden opgelopen. In de omslag zat echter geen PV maar een enquêteformulier.

"Wij willen, voor wij ons nieuw veiligheidsplan opmaken, weten wat de bevolking denkt over de werking van de politie en de criminaliteit in de gemeente. In enkele vragen wordt ook gepeild naar de verwachtingen die de bevolking heeft van de lokale politie" legde zonechef Vanavermaete het doel van de enquête uit.

Zij hoopt dat het grootste deel van de mensen die een enquêteformulier ontvingen dat zullen invullen en terugsturen met de bijgevoegde briefomslag of het formulier zullen afgeven in de Industrielaan 8a.

De mensen kunnen de enquête ook met de computer invullen. Inlichtingen daaromtrent staan in het schrijven dat bij het enquêteformulier is gevoegd.

Hoe meer formulieren er binnenkomen bij de politie, hoe beter de enquête een weergave is van de mening van de bevolking en met hoe meer opmerkingen en suggesties de politie rekening kan houden bij het opmaken van haar nieuw strategisch veiligheidsplan.


OKRA VERWENDE ZIJN 80 PLUSSERS

OKRA VERWENDE ZIJN 80 PLUSSERS
Met zijn 95 jaar was Albert Claeys uit de Vulderstraat de oudste deelnemer aan het feest voor de 80 plussers dat door OKRA Adegem werd georganiseerd

Omdat, gezien hun leeftijd, niet alle leden van Okra nog aan alle activiteiten van het jaarprogramma kunnen deelnemen en het bestuur hen bij de familie wil houden, organiseert Okra Adegem jaarlijks een feest speciaal voor zijn 80 plussers.

Dit jaar ging dat feest door op woensdag 19 oktober. De 80 plussers die zich voor het feest in het parochiaal centrum hadden ingeschreven werden thuis opgehaald en teruggebracht.

Van de 93 leden die 80 jaar of ouder zijn, waren er woensdag namiddag 72 aanwezig.

OKRA VERWENDE ZIJN 80 PLUSSERS
Alle aanwezigen ondertekenden de verjaardagskaart voor Adriana Meerschaert die op de dag van het feest voor de 80 jarigen net 85 jaar werd.

De 80 plussers genieten van het feest. Zij vragen voor die namiddag ook geen speciale activiteiten. Zij vinden het heerlijk dat zij nog eens een namiddag samen kunnen zitten om over vroeger en nu te praten.

Het bestuur van OKRA zorgde voor de koffie en het gebak. OKRA had voor alle 80 plussers ook nog een fles wijn achter de hand.


RONDE VAN MALDEGEM KOMT AAN OP DE KRUIPUIT

Dinsdag 25 oktober om 20 uur begint in de zaal van de Gemeentelijke Basisschool op de Kruipuit de tweede bijeenkomst die in het kader van de ronde van Maldegem door het schepencollege wordt georganiseerd.

Naast burgemeester Johan De Roo en enkele schepenen zullen ook de zonechef en de wijkagent op de bijeenkomst aanwezig zijn om te antwoorden op de vragen die betrekking hebben op veiligheid en verkeer.


KVG TE GAST BIJ DE POLITIE

K V G TE GAST BIJ DE POLITIE

Een veertigtal leden van KVG Groot Maldegem waren vorige week maandag te gast bij de politie in de Industrielaan. Zij werden er verwelkomd door zonechef Yasmine Vanavermaete.

Alvorens zij uitleg kregen over de belangrijkste taken van de lokale politie werden de KVG leden in het gebouw rondgeleid door commissaris Eddy De Jaeger en inspecteur Peter Vermeulen.

Natuurlijk ontbraken ook de koffie en het gebak niet op het programma. Na afloop van het bezoek waren de KVG leden het er over eens dat het een leerrijke en gezellige namiddag was.


VEEL VOLK EN ZON OP DE DAG VAN HET PAARD

VEEL VOLK EN ZON OP DE DAG VAN HET PAARD

Ook dit jaar nam Ruiterij ter Heule met een grote delegatie deel aan de Dag Van Het Paard. Een paar duizend mensen zakten zondagnamiddag af naar de speelweide in de Gidsenlaan om er zowel de springpaarden als de zware trekpaarden te bewonderen.

Hoewel de inrichters van het evenement er niets konden aan doen werd het succes van de Dag van het paard een beetje getemperd door de ongevallen die zich voor het namiddagprogramma hadden voorgedaan.

Twee paarden overleden in verschillende omstandigheden en er kwamen ook een paar paarden (zonder erg) ten val.


DAG VAN DE JEUGDBEWEGING BEGON MET ONTBIJT EN MUZIEK

DAG VAN DE JEUGDBEWEGING BEGON MET ONTBIJT EN MUZIEK

Voor de vijfde maal nam ook Maldegem deel aan de dag van de jeugdbeweging. Om 6 uur waren leden van de jeugddienst en de jeugdraad al druk in de weer om op de markt alles klaar te zetten voor de jongeren die naar de happening op de markt zouden komen.

Die jongeren hebben tussen 6 uur 30 en 8 uur 30 zowaar 300 koffiekoeken, 20 liter chocomelk, 12 liter fruitsap, 5 trossen bananen en enkele kilo's appels en mandarijntjes naar binnen gewerkt.

De jeugd werd vrijdagmorgen ook op een ochtendconcert getrakteerd door The Second Revolution, een rockband die bestaat uit jongeren die les volgen bij de zusters Maricolen.

Hoewel er duidelijk stond aangegeven dat er geen auto's op de markt waren toegelaten, waren er toch ouders die tot aan de voeten van de kinderen op de markt reden om hun kroost aan school af te zetten...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home