www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 412 - Week 42 : van 16 tot 22 oktober 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

STROBRUGGE PROTESTEERDE IN DEN HOOGEN PAD

STROBRUGGE PROTESTEERDE IN DEN HOOGEN PAD
Geert Steenkiste kreeg tijdens een informatie - markt over de nieuwe hoogspanningslijn in den Hoogen Pad de gelegenheid om de grieven van de inwoners van Strobrugge op een rijtje te zetten.

Nadat het Vlaams Gewest gekozen heeft om de nieuwe hoogspanningslijn tussen Zomergem en Zeebrugge over Eeklo en het noorden van Maldegem naar West Vlaanderen te laten lopen, is het dossier in de fase van het openbaar onderzoek terechtgekomen.

In Maldegem loopt de nieuwe hoogspanningslijn boven Strobrugge, waar reeds een hoogspanningslijn loopt.

Nog tot 10 december kan er tegen de komst van de nieuwe hoogspanningslijn met een capaciteit van 380KV (380.000 volt) bezwaar worden aangetekend.

ONDER DE GROND
Van zodra de inwoners van Strobrugge er weet van kregen dat de nieuwe hoogspanningslijn boven hun hoofd zou lopen, hebben zij zich daar tegen verzet. Zij hebben zich degelijk geïnformeerd over de schadelijke gevolgen van een hoogspanningslijn van 380kv boven hun hoofd. Zij hebben ook een alternatief voor de kabels boven hun hoofd uitgewerkt.

STROBRUGGE PROTESTEERDE IN DEN HOOGEN PAD
Gewapend met schoppen en spaden, alsof zij zelf de sleuf voor de kabels willen delven, trokken de inwoners van Strobrugge donderdag in de late namiddag naar de informatie - markt in den Hoogen Pad.

Zij hebben er begrip voor dat er door de inplanting van de windmolens in de zee, een nieuwe hoogspanningslijn moet komen om de groene stroom naar het binnenland te sluizen.

Zij hebben ook achterhaald dat een deel van die lijn in West Vlaanderen onder de grond wordt gestoken om een zone die door veel vogels wordt bezocht te beschermen. "Wat in West Vlaanderen voor vogels kan, moet in Oost Vlaanderen voor mensen kunnen" klinkt het op Strobrugge. Bij het bewaar dat ze gaan indienen zal de actiegroep een plan voegen dat aangeeft waar de kabels in Strobrugge in de grond kunnen gelegd worden.

VERVOLG
Na het openbaar onderzoek begint de periode waarin het Vlaams Gewest advies vraagt aan verschillende instantie. Na die periode krijgt het Vlaams Gewest 180 dagen (mogelijks uitgebreid met 120 dagen) de tijd om een beslissing te nemen.

Rond de vakantie van volgend jaar zal de beslissing gekend zijn.

Volgens de planning zou in 2015 de nieuwe hoogspanningslijn klaar moeten zijn. Eens die lijn in gebruik is zal de hoogspanning ten zuiden van Maldegem over de Gentweg in Adegem worden afgebroken.


VAN ONTBIJT TOT KOFFIETIJD

Zondag 23 oktober sluit Maldegem zijn actie Kom Op tegen Kanker af met een dagvullend programma in de sporthal Van Cauteren in de Bloemestraat.

Tussen 8u en 10u kan er (zonder inschrijven) aangeschoven worden aan het uitgebreid ontbijtbuffet (7 euro voor personen +12 jaar 5 euro voor kinderen tot 12 jaar en 2 euro voor kinderen tot 2 jaar).

Vanaf 11u staat het aperitief klaar. Daar horen inventieve en lekker hapjes bij. Na het aperitief zijn er de soepbar en de frietjes met stoverij. Tussen 14u en 16u is het koffietijd met een uitgebreid taartenbuffet.

Zondagvoormiddag spreekt om 10u dokter Dirk Van Herzele over borstkankerscreening. Om 15u00 heeft dokter Kuppens het over darmkankerpreventie.

Tussen het eten en de informatie is er ook animatie. Daarvoor zorgen SBDF (10u45), Hamster Huey (13u15 - 15u), De Pépés (vanaf 16u). Bij de sneltombola heeft iedereen prijs.

In de loop van de dag worden de resultaten bekend gemaakt van acties die door verenigingen en particulieren werden georganiseerd. Op het einde van de namiddag wordt ook de totale opbrengst van de actie bekend gemaakt.


NIEUWE FLUOHESJES

NIEUWE FLUOHESJES

Vrijdagnamiddag stelde Rotary Maldegem samen met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de politie en de directies van de scholen de nieuwe fluohesjes voor.

Dit jaar wordt de aandacht vooral gevestigd op de hesjes om over de boekentassen van de scholieren te trekken.


LAADPUNTEN VOOR ELEKTRISCHE FIETSEN

Sedert vorige week vrijdag kunnen mensen die met een elektrische fiets rijden, gratis de batterij van hun fiets opladen aan de laadpalen die in Balgerhoeke aan het gerenoveerde dorpsplein zijn opgesteld.

Het idee voor deze laadpalen is uitgewerkt door Ecopower. De groene stroom wordt geproduceerd door een zonnepaneel van 4,725 KW. Er kunnen gelijktijdig 2 batterijen worden opgelaten.

Wie de batterij van zijn elektrische fiets wil opladen heeft een kaart nodig. Die kaart kan afgehaald worden bij de handelszaken in Balgerhoeke. Wie een kaart afhaalt moet zijn identiteitskaart afgeven. Hij krijgt die terug als hij zijn kaart terugbrengt.


NOG GEEN NIEUW LOKAAL

Patrick De Vogelaere en zijn gaaibolploeg 't Kruisken moeten voor volgend seizoen uitkijken naar een nieuwe locatie. Veel plaatsen om een gaaibolbaan aan te leggen zijn er in Adegem niet.

Er waren al contacten met 2 café' s met een zaaltje maar die toonden geen belangstelling. Reden voor paniek is er volgens Patrick niet. Hij heeft goede hoop dat hij in de loop van de komende weken een oplossing heeft voor het probleem.


WANDELEN IN ADEGEM EN MALDEGEM

Zaterdag organiseert WK Maldegem een klaverbladwandeling met start en aankomst in den Hoogen pad. WK Maldegem die aangesloten is bij Aktivia heeft verschillende wandellussen die door Adegem en Maldegem lopen uitgestippeld.

De wandelaar kan zelf het aantal lussen en KM bepalen die hij wil wandelen. Hij heeft de keuze uit afstanden van 4-7-17 en 21 km. Er kan ingeschreven worden tussen 7u30 en 15u.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Johny De Baets 050-71.21.44 - 0497-90.10.26 of via [email protected].


SPROOKJESSFEER OP ADEGEM KERMIS

SPROOKJESSFEER OP ADEGEM KERMIS
De dansgroep nike verraste jong en oud met hun dansen in de galakleren uit de middeleeuwen.

Een dansavond in den Hoogen Pad op zaterdag en het feest in de Vrije Basisschool de Papaver waren de hoogtepunten van de Adegemse winterkermis.

Met zijn dansavond in den Hoogen Pad hoopte het feestcomité de Adegemnaren een gezellige kermisavond te bezorgen. Een stormloop naar den Hoogen Pad is het zaterdagavond niet geworden. Meer dan 80% van de aanwezigen waren mensen van buiten Adegem. De Adegemnaren lieten het afweten.

Zij die er waren hebben genoten van de dansavond die voor hen voor herhaling vatbaar is. Zondagnamiddag was het vooral in de Papaver druk.

Ook dit jaar hadden de directie en leerkrachten samen me het oudercomité een kermisnamiddag in elkaar gestoken waar jong en oud konden van genieten.

SPROOKJESSFEER OP ADEGEM KERMIS

Kermis is ook je eigen sprookjeskasteel maken. In verschillende klaslokalen heerste in workshops een echte sprookjessfeer. Zelfs de prins en zijn witte paard ontbraken niet op de afspraak.

Op de speelplaats werd de sprookjessfeer nog versterkt door het optreden van dansgroep nike. Die bracht in de kledij van de grote kasteelfeesten enkel dansen waarvoor zelfs de jongeren stil bleven staan.


CD&V HEEFT EEN NIEUWE LIJSTTREKKER EN N-VA SLORPT OGP OP

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn er in Maldegem 2 partijen die al in hun kaarten lieten kijken.

Burgemeester Johan De Roo heeft bekend gemaakt dat hij geen kandidaat zal zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Maandagavond werd dat bericht officieel bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van in het CD&V bestuur.

Daar werd Marleen Van den Bussche met een grote meerderheid verkozen tot CD&V lijstertrekker voor de verkiezingen van 2012.

CD&V HEEFT EEN NIEUWE LIJSTTREKKER EN N-VA SLORPT OGP OP

Jacques Willems, voorzitter van CD&V Maldegem, dankte burgemeester Johan De Roo voor de tijd en energie die hij de afgelopen 30 jaar in CD&V en de politiek heeft gestoken. Hij stelde meteen ook Marleen Van den Bussche als CD&V lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen voor.


Woensdagavond maakte Piet Blomme, voorzitter van N-VA, in het kasteeltje in de Noordstraat bekend dat gesprekken tussen de kartelpartners N-VA en OGP geleid hebben tot een samensmelting van de partij. In 2012 komt N-VA alleen op.

CD&V HEEFT EEN NIEUWE LIJSTTREKKER EN N-VA SLORPT OGP OP

In het kasteeltje in de Noordstraat stelde voorzitter Piet Blomme, nadat hij de fusie tussen N-VA en OGP had aangekondigd, Peter Van Hecke (voorzitter OGP), Trui Baert en Freddy Boels (OGP/N-VA raadsleden) voor als de eerste officiële N-VA kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home