www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 411 - Week 41 : van 9 tot 15 oktober 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

HANDTAS GESTOLEN UIT AUTO AAN HET KERKHOF

Zondagmiddag 2 oktober tussen 13 en 14 uur is er uit een auto die in Adegem aan het kerkhof geparkeerd stond een handtas gestolen. Opmerkelijk bij deze diefstal is wel dat de dief een ander voorwerp op de plaats van de handtas achterliet.


GBS DE KRUIPUIT VERWELKOMDE WITPAUWSTAARTJES

GBS DE KRUIPUIT VERWELKOMDE WITPAUWSTAARTJES
De leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool de Kruipuit zijn trots op hun duifjes. Over een paar dagen wordt de "renne" verwijderd en kunnen de duiven vrij rondvliegen.

De Gemeenteschool op de Kruipuit was de eerste school in Maldegem en zijn deelgemeenten die zich inschreef in het MOS (Milieuzorg Op School) project. Zij was ook de eerste school in de gemeente die twee jaar terug zijn 3de MOS logo binnenhaalde.

De directie van de school gaat er prat op dat alle klassen, van de kleuterklassen tot het 6de leerjaar, aan het project meewerken. Om dat project nog beter te sturen werd een MOS groep opgericht.

Juffrouw Evy, meester Piet en meester Steven coördineren de acties. Sedert dit schooljaar wordt er rond maandthema's gewerkt. Omdat in oktober de dieren centraal staan, mochten de kinderen op 4 oktober (werelddierendag) hun huisdier mee naar school brengen.

De school was voor een dag een mini dierentuin. Onder de dieren was er een schildpad die haar eeuwfeest al heeft gevierd. Op de werelddierendag verwelkomde de school ook twee witpauwstaartjes. Die duifjes zitten nu in hun prachtig hok bij de kiekens.

Om de duifjes even aan de omgeving te laten wennen is hun bewegingsruimte tijdelijk beperkt. Over enkele dagen wordt die beperking opgeheven en kunnen de duifjes vliegen waar ze willen.

WEDSTRIJD
De komende maanden wordt er rond energie en afval op school gewerkt. Er staan acties rond afval (knutselen met afval), sorteren, zwerfvuilactie, dikke truiendag, verkeersveiligheid, waterdag, krantenartikels over milieu en zonnebloemen (iedere klas plant zijn zonnebloem) op het programma.

De klassen die het best inspelen op de maandthema's winnen een rode bol. Op het einde van het schooljaar worden die bollen ingewisseld voor een verrassingsgeschenk. Voor iedere bol die een klas verdient, mag zij op het speelplein in Adegem een boom planten.


ELIA PROMOOT STEVINPROJECT
STROBRUGGE PROTESTEERT

Er komt een nieuwe hoogspanningslijn tussen Zomergem en Brugge. Het Vlaams Gewest en Elia hebben beslist dat de nieuwe hoogspanningslijn met een capaciteit van 360 Kilovolt (Kv) over het noorden van Maldegem zal lopen.

Op donderdag 13 oktober organiseert Elia, de netbeheerder van het Stevinproject, tussen 16 en 20 uur een infomarkt in den Hoogen Pad een rond het project. Elia zal op de infosessie het hoe en het waarom van de nieuwe hoogspanningslijn uitleggen.

Aanvankelijk bestonden er twee scenario' s voor de nieuwe hoogspanningslijn. De nieuwe lijn kon over Adegem (Oude Gentweg), Kleit en 't Vossenhol richting West Vlaanderen lopen. In de tweede optie, die het gehaald heeft, loopt de nieuwe hoogspanningslijn van Zomergem via Eeklo en het noorden van Maldegem naar West Vlaanderen.

PROTEST
Het dossier wordt door de inwoners van Strobrugge met argusogen gevolgd: er loopt immers al een hoogspanningslijn boven Strobrugge. De inwoners van Strobrugge, die zich goed geïnformeerd hebben over de gevaren van een hoogspanningslijn van 360 Kv boven hun hoofden, hebben zich van bij het begin verzet tegen de nieuwe lijn.

Een delegatie van de inwoners heeft hun protesten en alternatieven (kabels ondergrond brengen in bebouwde zones) aan Elia overgemaakt.

Omdat er met hun bezwaren geen rekening gehouden wordt voeren de inwoners van Strobrugge op donderdag 13 oktober actie. Zij verzamelen rond 18 uur op Strobrugge en komen in colonne naar de infomarkt van Elia in den Hoogen Pad...


OPEN WERFDAG IN HET GEMEENTEHUIS

OPEN WERFDAG IN HET GEMEENTEHUIS
Alle ramen in het gerenoveerde gemeentehuis moeten zoals vroeger met mastiek woorden vastgezet.

In mei 2009 werd de start gegeven van de renovatie en de uitbreiding van het Maldegemse gemeentehuis. Het was de bedoeling om het gerenoveerde en uitgebreide gemeentehuis te openen bij de start van Maldegem kermis 2011.

"De werken hebben door verschillende omstandigheden al zoveel vertraging opgelopen dat ik geen datum meer durf naar voor schuiven voor de officiële ingebruikname" vertelde burgemeester Johan De Roo ons voor wij een rondleiding op de bouwwerf kregen.

De burgemeester begrijpt dat de bevolking zich vragen stelt over de werken, waarvan de kostprijs momenteel op 7,6 miljoen euro (ruim 300 miljoen Belgische frank) staat.

FORMULE
Om de bevolking te informeren over de werken organiseert de gemeente op zondag 16 oktober van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur een open werfdag in het gemeentehuis.

Wie de werf wil bezoeken meldt zich aan in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn. Daar wordt eerst uitleg gegeven over het bouwproject. Dan worden de aanwezigen in groepen van 25 ingedeeld. Er kunnen op hetzelfde moment 3 groepen (75 personen) de werf bezoeken.

Op het einde van de rondleiding krijgen de bezoekers een bonnetje voor een drankje in één van de horecazaken in het centrum.

Omdat het om een werf in werking gaat kunnen rolstoelgebruikers niet deelnemen aan de rondleiding op de werf. Zij zijn wel welkom in de tent voor de uitleg over de bouwwerken.

COMBINEREN
Wie plannen heeft om deel te nemen aan de open werfdag in het gemeentehuis kan dat bezoek combineren met een bezoek aan de Dag van het Paard, waarvan het grootste gedeelte van het programma doorgaat op de speelweide achter het Sint Annapark. De Dag van het paard begint zondag voormiddag traditioneel met een rondgang in het centrum.


TWEE HONDEN ONTVOERD - TOEVAL OF KIDNAPPER AAN HET WERK ?

TWEE HONDEN ONTVOERD - TOEVAL OF KIDNAPPER AAN HET WERK
Gini en Lety zijn de 2 lievelingshonden van Julie Maertens. Gini die mensvriendelijk en aanhankelijk is werd op 28 september ontvoerd.

Telkens er bij Julie Martens op Kleemputte een telefoontje, een mailtje of een bericht op facebook binnenloopt hoopt zij dat het een bericht is van de ontvoerder van haar Chihuahua of zijn vertrouwenspersoon die haar laat weten waar zij haar vierjarig hondje mag afhalen.

Gini en haar zusje Lety worden door hun baasje Julie vertroeteld. Julie was er dan ook het hart van in toen zij op woensdagavond 28 september vaststelde dat zij nog enkel door Lety werd verwelkomd. Omdat zij aanvankelijk dacht dat Gini was weggelopen begon zij met een affichecampagne.

Terwijl zij op ronde was met affiches kwam zij in contact met een persoon die haar vertelde dat hij op die bewuste woensdag in de vooravond op Kleemputte ter hoogte van de woning van Julie een auto zag stoppen. De chauffeur pakte het hondje op alsof het zijn eigen huisdier was en vertrok er mee.

Omdat alles zo gewoon leek heeft de fietser ook geen speciale aandacht geschonken aan de man en de auto. Julie heeft op basis van die gegevens aangifte gedaan bij de politie van de ontvoering (diefstal) van haar Chihuahua.

Omdat er geen persoonsbeschrijving is van de vermoedelijke ontvoerder of een beschrijving van het voertuig waarmee de ontvoering gebeurde, heeft de politie weinig of geen gegevens om een onderzoek te starten.

Julie vermoed dat Gini, die in tegenstelling tot haar zusje Lety mensvriendelijk en aanhankelijk is, het slachtoffer is geworden van die eigenschappen. Lety zou volgens zijn baasje nooit zo maar op een onbekende toelopen en toelaten dat die hem opneemt.

Voor de ontroostbare Julie zijn er twee mogelijkheden: ofwel werd Gini ontvoerd door iemand die eenzaam is en daarom de hond als gezelschapdier heeft meegenomen. Het kan echter ook zijn dat de man Gini wil om er mee te kweken.

Dat zou volgens haar dan een verkeerde keuze zijn. De ontvoerder heeft het stamboek van Gini niet en alle dierenartsen en hondenasielen in de regio werden van de ontvoering van de vierjarige Gini op de hoogte gebracht. Als er bij hun een Chihuahua wordt binnengebracht kunnen zij onmiddellijk zien of het Gini is.

KIDNAPPER

Viviane Stul uit het Oosteindeke, amper een paar kilometers van Kleemputte, vreest dat er het meest rekening moet gehouden worden met de tweede stelling. Ook zij weet hoe pijnlijk het is om een lievelingshuisdier te verliezen en dan nog wel door ontvoering. Ook zij mist haar lievelingshuisdier Dotti, een vierjarige mini Jack-Russel labrador terriër.

Het teefje werd ontvoerd op 25 februari. Ook zij heeft tot op heden zonder resultaat alle middelen aangewend om haar hondje terug te krijgen.

Zowel Viviane als Julie hebben via sms en Facebook al veel steunbetuigingen gekregen. Dat is voor hen een steun en troost, maar die brengen hun hondje niet terug.


TAKELEN OP DE N34

TAKELEN OP DE E 34

Donderdagnamiddag rond 16 uur werden wij er via de radio van op de hoogte gebracht dat er op de N34 richting kust tijdelijk geen verkeer mogelijk was. Een ongeval op de Expresweg, net voor de lichten aan de Koning Albertlaan, waarbij de verklaringen van de chauffeurs en een getuige niet overeen kwamen, zorgde er voor dat het parket en een verkeersdeskundige ter plaatse moesten komen.

Het duurde meer dan twee uur voordat Adriaan Bauwens de 4 X 4 wagen van de firma De Smet uit Dessel mocht wegtakelen. Pas rond 19 uur was er opnieuw normaal verkeer mogelijk in de richting van de kust.


HOU DE OPENBARE WEG PROPER

Nu de tijd van het oogsten van een aantal landbouwproducten bezig is wijst de gemeente er op dat landbouwers, loonwerkers en vervoerders er moeten voor zorgen dat, als er door hen modder of een deel van hun lading op de openbare weg achterblijft, zij er in de eerste plaats moeten zorgen dat dit wordt aangeduid en dat zij daarna de openbare weg moeten opkuisen.

De gemeente wijst er ook op dat, als bij een ongeval aangetoond wordt dat dit te wijten is aan de aanwezigheid van modder of een deel van een lading op de openbare weg, de verantwoordelijke voor de vervuiling van de openbare weg voor 4/5 verantwoordelijk kan gesteld worden voor het ongeval. De gemeente kan voor 1/5 verantwoordelijk gesteld worden voor het ongeval.

Aan de automobilisten die langs wegen moeten waar veel landouwvoertuigen passeren vraagt de gemeente om voorzichtig te zijn en hun snelheid aan te passen.


DE RONDE VAN MALDEGEM

Om de bevolking te informeren over wat er het afgelopen jaar in de gemeente werd gerealiseerd en om te peilen naar de verwachtingen van de mensen voor de komende jaren, organiseert het schepencollege net als in 2002 en 2003 een ronde van Maldegem. Tussen 19 oktober 2011 en vermoedelijk 31 januari 2012 worden 13 wijkvergaderingen georganiseerd.

De eerste wijkvergadering gaat door op 19 oktober in de zaal Kanunnik Andries in Middelburg. Op 25 oktober is er een wijkvergadering in de gemeenteschool op de Kruipuit. Op 7 december is er een bijeenkomst in den Hoogen Pad en op 31 januari (datum kan nog aangepast worden) is de laatste wijkvergadering in de Vierklaver in de Lenen in Adegem.

Een drietal weken voordat er ergens een wijkvergadering doorgaat zullen de mensen uit die omgeving een uitnodiging in hun brievenbus krijgen, vergezeld van een formulier waarop zij hun vragen kunnen formuleren. Dat formulier kan bij de gemeentelijke administratie worden ingediend.

Op die vragen komt er op de avond van de wijkvergadering zeker een antwoord. De kans bestaat dat op de vragen die op de avond van de wijkvergadering zelf worden gesteld niet onmiddellijk kan worden geantwoord omdat er iets moet opgezocht of nagetrokken worden. De vragensteller krijgt dan later een antwoord.

Op de wijkvergadering zal een delegatie van het schepencollege, de korpschef van de politie en de wijkagent aanwezig zijn.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home