www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 408 - Week 38 : van 18 tot 24 september 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GEMEENTESCHOOL IS AAN UITBREIDING TOE

Sedert dit schooljaar heeft de gemeenteschool op de Kruipuit de kaap van de 170 leerlingen overschreden. Omdat verwacht wordt dat die stijgende trend zich ook de komende jaren zal verder zetten, moet de gemeente werk maken van de uitbreiding van de accommodatie.

Daarom heeft het schepencollege in de maand augustus een intentieverklaring opgemaakt in verband met nieuwbouw op de Kruipuit. Door die intentieverklaring kan de gemeente dit schooljaar al een subsidiedossier opstarten.

Het echter is niet omdat een gemeente een intentieverklaring heeft opgemaakt voor het bouwen van nieuwe klaslokalen dat die er het volgende schooljaar al staan.

Eind vorig schooljaar waren wij te gast bij Ivan Maeyens, directeur van de basisschool van Bentille. Zijn bouwdossier voor nieuwe klaslokalen loopt al meer dan 10 jaar. De school in Bentille is zeker niet de enige die al jaren wacht op een goedkeuring (subsidie) om hun accommodatie uit te breiden.

Mocht het aantal leerlingen op de Kruipuit volgend jaar opnieuw stijgen dat moet er een tijdelijke oplossing voor het plaatsgebrek komen. Daarbij wordt, naar wij vernamen, gedacht aan het plaatsen van containerklassen zoals er nu al twee op de Kruipuit staan.


HAGELSCHADE LOOPT IN DE TIENDUIZENDEN EURO'S

HAGELSCHADE LOOPT IN DE TIENDUIZENDEN EURO'S
Om te tonen hoe groot de hagelstenen van zaterdagavond waren legde Boudewijn De Schepper zijn gsm tussen de hagelstenen.

Nadat het zaterdagavond was opgehouden met hagelen hadden de mensen in het donker een eerste indruk over de schade die de hagelstenen hadden aangericht.

Zondag morgen toen het licht was bleek pas echt hoe groot de aangerichte schade was. Bij de meestee mensen die wij contacteerden, was er schade aan hun veranda en aan de rolluiken.

Mensen die het zaterdagavond nog niet hadden opgemerkt stelden zondagmorgen vast dat er hagelinslagen in hun auto waren.

HAGELSCHADE LOOPT IN DE TIENDUIZENDEN EURO'S

Toen de eerste regendruppels vielen dachten de vissen in de vijvers dat ze voedsel kregen. Daarom kwamen ze aan de oppervlakte.
Met de regen kregen zij ook de reuze hagelstenen op hun kop. Veel vissen overleefden de hagelbui niet.

Voor Hans Van de Steene was het noodweer van zaterdagavond een ramp. Zijn serredorp was na de hagelbui een puinhoop. Bij hem loopt de schade in de tienduizenden euro's.

Boudewijn de Schepper heeft niet alleen materiële schade: van de 62 vissen die in zijn vijver zaten hadden er slechts twee het noodweer overleefd.

Voor de verzekeringsagenten waren het vorige week drukke dagen. Bij alle kantoren kwamen tientallen schademeldingen binnen.


WERKEN AAN ROTONDE MARTENS NIET VOOR MAART 2012.

De firma ASWEBO heeft de aanbesteding van de werken aan de rotonde Martens en de herinrichting van het kruispunt van de Aalterbaan met de Speyestraat en de Krommewege binnengehaald.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat eerst de werken aan de rotonde en daarna de werken in de Aalterbaan zouden uitgevoerd worden.

Omdat de gemeente Maldegem vreesde dat de werken aan de rotonde Martens zouden samenvallen met de werken aan het kruispunt van de Noordstraat met de Marktstraat, waardoor het centrum van Maldegem voor het verkeer komende uit de richting van Adegem nog moeilijk zou te bereiken zijn, heeft ze bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gepleit om de werken aan de rotonde niet te laten starten voordat de werken op de hoek van de Noordstraat voltooid zijn.

Donderdagnamiddag besliste het AVW dat het de volgorde van zijn werken in Maldegem zal omkeren. Op 7 november wordt begonnen met de herinrichting van het kruispunt van de Aalterbaan met de Speyestraat en de Krommewege.

Die werken zullen tot begin maart 2012 duren. Pas daarna zullen de werken aan de rotonde Martens worden uitgevoerd. Het AWV heeft ook beslist dat de rotonde tijdens de werken volledig voor het verkeer zal worden afgesloten.

Op maandag 3 oktober om 19u30 wordt er in den Hoogen Pad een informatievergadering georganiseerd. Daarop zullen het AWV en de aannemer uitleg geven over de werken en de manier waarop ze zullen uitgevoerd worden.


KOMT ER EEN POLENLAAN IN ADEGEM ?

Voor de straat in de nieuwe verkaveling op 't Kruisken stelt de gemeente "Polenlaan" als straatnaam voor.

Alvorens over de straatnaam een definitieve beslissing te nemen gaat dit voorstel voor advies naar de cultuurraad.


ADEGEM HERDACHT ZIJN CANADESE POOLSE EN BRITSE BEVRIJDERS

ADEGEM HERDACHT ZIJN CANADESE POOLSE EN BRITSE BEVRIJDERS
Felicitaties, een serenade van de Piper en applaus van alle aanwezigen was er zondag op de herdenkingsplechtigheid op het Canadees Kerkhof voor Sidney Cool, Adam Gaiga en Sylwester Barczynski, één Canadees en twee Poolse oud-strijders die in onze regio streden tijdens WO II.

Nadat de vzw België - Canada vorige week zaterdag met een herdenkingsmars hulde had gebracht aan de slachtoffers en oud-strijders van WO II, vond zondagvoormiddag de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het Canadees kerkhof in de Prins Boudewijnlaan plaats.

In zijn toespraak bracht burgemeester Johan De Roo hulde aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen. De burgemeester wees er ook op dat door de aanwezigheid van het Canadees kerkhof in Adegem, er vriendschapsbanden gegroeid zijn tussen onze gemeente, Canada, Polen en Groot-Brittannië.

Door het Canadees Kerkhof is een deeltje van Adegem ook een stukje van Canada, Polen en Engeland. Gouverneur André De Nys benadrukte in zijn toespraak dat zowel de beide wereldoorlogen als de huidige conflicten in de wereld vermeden hadden kunnen worden als de mensen aan de onderhandelingstafel hun gezond verstand hadden gebruikt.

ADEGEM HERDACHT ZIJN CANADESE POOLSE EN BRITSE BEVRIJDERS
Nadat ze op zaterdag deelnamen aan de herdenkingsmars namen leerlingen van de gemeenteschool Kruipuit samen met leerlingen van de Papaver zondag deel aan de herdenkingsplechtigheid.

Ook dit jaar had de schoolgaande jeugd van België, Canada en Polen een belangrijk aandeel in het programma van de plechtigheid. Met bloemen, woorden en gezang brachten de kinderen hulde aan de soldaten die mee hielpen aan de bevrijding van onze regio. Samen met het koor Canticorum, de muziekkapel van de zeemacht en Piper Diederik De Jaeger zorgde het koor van de Papaver ook voor de muzikale omlijsting van de plechtigheid.

ADEGEM HERDACHT ZIJN CANADESE POOLSE EN BRITSE BEVRIJDERS
Eendracht Maakt Macht Adegem was een van de vele vaderlandslievende verenigingen die net als delegaties van openbare besturen uit binnen- en buitenland bloemen neerlegden aan het centraal monument.

Na de officiële toespraken en de muzikale hulde aan de oudstrijders en oorlogsslachtoffers begon een indrukwekkende bloemenhulde.

Zoals steeds was het de vertegenwoordiger van het vorstenhuis die de eerste krans neerlegde aan het centraal monument. Daarna volgden de delegatie van de openbare besturen en de vaderlandslievende verengingen. De schoolkinderen sloten de bloemhulde af.

Voordat The Victors als afsluiter van de plechtigheid tweemaal over het Canadees kerkhof vlogen, begeleidde Piper Diederik de Oudstrijders, Veteranen en de meer dan 80 vlaggendragers die aan de plechtigheid deelnamen naar de uitgang van het kerkhof.

HET WAS MOOI MAAR DE DWARRELENDE PAPAVERS WERDEN GEMIST
Omdat er door de nieuwe reglementering in de luchtvaart op het einde van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het Canadees kerkhof pas van op 1000 voet papavers mochten gedropt worden werd beslist om de papavers niet te droppen maar aan de mensen uit te delen bij het verlaten van het Canadees kerkhof.

In vervanging van de dwarrelende papavers zorgde het formatieteam The Victors voor een mini airshow. Tweemaal vlogen 4 vliegtuigen, waaronder een tweedekker, in formatie over het Canadees kerkhof.

De mensen hadden bewondering voor de mini airshow maar overal klonk het "Het was mooi maar wij misten de dwarrelende papavers".

Over de manier waarop de papavers bij het verlaten van het kerkhof werden uitgedeeld waren de meningen verdeeld.


SNELHEIDSREMMERS IN DE HILLESTRAAT

Het probleem van de hoge snelheden die door sommige automobilisten in de Hillestraat ontwikkeld worden heeft de afgelopen maanden meermaals de Maldegemse gemeenteraad gehaald.

Ook tijdens de zitting van woensdagavond sneed Freddy Boels (OGP/N-VA) het onderwerp aan. Hij stelde voor om in de Hillestraat, net als in de Canadezenlaan en weldra terug in de Verbranden Bos, verkeersmatten als remmers te leggen.

Burgemeester Johan De Roo wees er de heer Boels op dat de het schepencollege na overleg met de politie en de cel veiligheid besloten heeft om in de Hillestraat in de omgeving van het kruispunt met de Schoolstraat twee zebrapaden en straatvernauwingen aan te leggen.

Daarnaast zullen er ook nog op andere plaatsen in de Hillestraat verkeersmatten komen. Een datum voor het aanleggen van de zebrapaden en de straatvernauwingen werd nog niet genoemd.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home