www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 407 - Week 37 : van 11 tot 17 september 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

AUTO'S HEBBEN NIETS TE ZOEKEN IN DE LEKVIJVERSWEGEL

AUTO'S HEBBEN NIETS TE ZOEKEN IN DE LEKVIJVERSWEGEL

De voetgangers en fietsers waren tevreden toen de gemeente enkele jaren terug de Lekvijverswegel beter begaanbaar en berijdbaar maakte.

Hoewel een verkeersbord duidelijk aangeeft dat de kerkwegel verboden gebied is voor auto's zijn er toch automobilisten die de Lekvijverswegel als verbindingsweg tussen Adegem-Dorp en de Ringbaan gebruiken.

Er zijn zelfs automobilisten die hun claxon of dreigende vinger gebruiken als voetgangers of fietsers niet snel genoeg voor hen uit de weg gaan. Die voetgangers moeten dan wel uitwijken tot tegen de rand van de gracht of tegen de prikkeldraad.

Het is natuurlijk onmogelijk om dagelijks een agent aan de kerkwegel te posten om te voorkomen dat auto' s langs de Lekvijverswegel rijden. Mogelijk kan de cel veiligheid een oplossing bedenken...


EEN PROEFBALLONNETJE OF EEN KWAKKEL?

Dat Adegem argwanend staat tegenover ongeveer alles wat uit Maldegem komt is geen geheim. Af en toe worden er wel geruchten de wereld ingestuurd die onnodig voor onrust zorgen.

Zo had Freddy Boels opgevangen dat het gemeentebestuur plannen zou hebben om het Adegems gemeentehuis af te breken.

Hij vroeg daarover tijdens een commissievergadering tekst en uitleg aan burgemeester Johan De Roo. Die wist niet wat hij hoorde. Over een mogelijke afbraak van het Adegems gemeentehuis is er volgens de burgemeester in het schepencollege nog met geen woord gesproken. Hij vraagt zich dan ook af wie dat gerucht de wereld heeft ingestuurd.


ER WORDEN GEEN PAPAVERS MEER GEDROPT

ER WORDEN GEEN PAPAVERS MEER GEDROPT
Siegfried De Mey mag na 30 jaar geen papavers meer droppen boven het Canadees kerkhof. Het droppen van de papavers wordt vervangen door een mini airshow.

In 1946 werd de eerste herdenkingsplechtigheid op het Canadees kerkhof georganiseerd. Aanvankelijk vonden de plechtigheden voor de Canadese en Poolse soldaten op verschillende data plaats. Nu is de tweede zondag van september de dag waarop de alle gesneuvelden uit WO II herdacht worden. Sedert vorig jaar neemt er naast de officiële delegaties van Canada en Polen ook een officiële delegatie uit Groot Bretagne aan de plechtigheid deel.

Eenendertig jaar geleden schonk de Canadese ambassade voor het eerst 10.000 papavers aan de inrichters van de herdenkingsplechtigheid.

Omdat de dropping van die papavers door Siegfried De Mey zoveel succes had bij de schoolkinderen maar ook bij volwassenen, werden er tot vorig jaar ieder jaar op het einde van de plechtigheid 10.000 papavers boven de hoofden van de aanwezigen op het Canadees kerkhof gedropt.

"Wij dropten die papavers vanop 200 voet. Wettelijk moest dat 550 voet zijn. De reglementen zijn nog verstrengd. Wij zouden de papavers nu van op 1000 voet moeten droppen. Niemand kan voorspellen waar de papavers zullen terecht komen als wij ze hoog lossen. Een zuchtje wind is voldoende om de papaver richting, Eeklo, Maldegem of Sint Laureins te laten drijven. Daarom wordt vanaf dit jaar afgezien van het droppen van de papavers", vertelde een teleurgestelde Siegfried De Mey tijdens de voorstelling van de herdenkingsplechtigheid.

De papavers worden niet uit het programma geschrapt. Zij zullen op het einde van de plechtigheid aan de ingang van het Canadees kerkhof worden uitgedeeld.

MINI AIRSHOW
Omdat Maldegem toch iets speciaals wil als afsluiter van de herdenkingsplechtigheid zal het formationteam The Victors voor een mini Airshow zorgen. Volgens Luc De Smet, een van de leden van het team, zullen zondag in de loop van de voormiddag 4 toestellen waaronder een tweedekker (als de omstandigheden het toelaten) opstijgen van op het vliegveld in Ursel. Op het einde van de plechtigheid zullen die toestellen boven het Canadees Kerkhof twee formatievluchten uitvoeren.


OPEN VLD ORGANISEERDE ZIJN FAMILIENAMIDDAG IN ADEGEM

OPEN VLD ORGANISEERDE ZIJN FAMILIENAMIDDAG IN ADEGEM

Voor zijn tweede familienamiddag koos Open VLD Maldegem Adegem als centrale plaats uit. Er schoven 's avonds 160 mensen aan voor de afsluitende BBQ. Zondagmiddag startte in de Staatsbaan een fietstocht die deelnemers via Sint Laureins en Maldegem terug naar de Staatsbaan in Adegem bracht.


EENRICHTINGSVERKEER IN DE KATSWEG

Wie in Maldegem in de Katsweg moet zijn moet er rekening mee houden dat er in die straat vanaf maandag 12 september eenrichtingsverkeer voor auto's wordt ingevoerd.

De auto's die vanuit de Katsweg richting Adegem of Maldegem centrum moeten worden langs de Lazarusbron naar de Gentsesteenweg en de Mevrouw Courtmanslaan gestuurd.


MENSEN MET ARTRITIS : MEDISCHE INFORMATIE IN MENSENTAAL

MENSEN MET ARTRITIS - MEDISCHE INFORMATIE IN MENSENTAAL
Professor Filip De Keyser en zijn echtgenote en voedingsjournaliste Patricia Van de Keere stelden in het AZ Alma Campus Sijsele hun boek "Mensen met artritis" voor. Een boek dat een medisch probleem in mensentaal behandelt

Terwijl de mensen overstelpt worden met kookboeken blijven diegenen die op zoek zijn naar correcte en begrijpbare leesinformatie over medische aandoeningen waarmee een niet onbelangrijk deel van de bevolking te maken heeft op hun honger zitten.

"Dat was een van de motivaties om ons boek “Mensen met artritis - het verschil tussen hebben en zijn” te schrijven" leidde Patricia Van de Keere haar echtgenoot Filip De Keyser in.

Nadat hij had uitgelegd dat artritis of ontstekingsreuma de gewrichten aantast en dat 2 tot 3% van de bevolking daar mee te maken heeft, stelde professor dokter De Keyser dat een arts naast zijn boekenwijsheid en de resultaten uit onderzoekingen ook veel kan leren uit de tijd die hij uittrekt om met zijn patiënten te praten over hun aandoening en de invloed die de aandoening op hun leven heeft.

Naast de geavanceerde medicatie die sommige mensen met artritis nodig hebben is praten over hoe zij hun leven herinrichten en zin geven is volgens de professor een deel van de behandeling.

De beide auteurs benadrukten dat artritis niet alleen bij oudere mensen voorkomt. Ook kinderen op zeer jonge leeftijd kunnen als artritis hebben.

GETUIGENISSEN
Terwijl professor Filip De Keyser in het boek de medische informatie over artritis in een voor leken begrijpbare taal weergeeft, leggen mensen uit de wereld van de verzekeringen en farmacie uit op welke manier hun branches worden gelinkt aan mensen met artritis.

Patrica Van de Keere sprak als journaliste met mensen met artritis die bij haar echtgenoot in behandeling zijn. Zij liet hen vertellen hoe zij reageerden toen zij te horen kregen dat zij artritis hadden en hoe zij daarna hun leven met artritis hebben opgebouwd.

Uit die gesprekken blijkt dat het gebeurt met vallen en opstaan. Ook de getuigenissen van twintig mensen met artritis hebben een belangrijke plaats gekregen in het boek, dat door de uitgeverij Lannoo werd uitgegeven en 19,99 euro kost.

Hoewel de boekhandel nog voor het boek van de persen rolde enige argwaan koesterde over "Mensen met artritis - het verschil tussen hebben en zijn" geloven zij er nu sterk in: de eerste druk is al uitverkocht en de tweede druk zal niet lang op zich laten wachten.


HAGELSTENEN ALS DUIVENEIEREN

HAGELSTENEN ALS DUIVENEIEREN
David nam tijdens de voetbalwedstrijd KVK Adegem - Ursel voor adegem.net een foto van enkele van de grote hagelstenen die op het voetbalveld vielen.

De voorspellingen van de weermannen en weervrouwen zijn uitgekomen: donder, bliksem, hevige regen en hagelstenen als duiveneieren hebben zaterdagavond een einde gemaakt aan een warme tot zwoele dag.

Ook Adegem heeft zaterdagavond zijn deel van de regen, de hagel en het gedonder gekregen : terwijl wij nog in Middelburg stonden te schuilen voor de hevige regen kregen we bericht uit de Striepe in Adegem dat daar hagelstenen vielen als duiveneieren zo groot.

Niet alleen in de Striepe zorgden de hagelstenen voor schade: Jamie De Boel, die op bezoek was bij zijn ma in de Ringbaan, houdt aan het noodweer in Adegem hagelinslag op zijn auto over, en in de Weide sloegen hagelstenen gaten in de bedekking van een afdak.

Ook de voetballers van KVK Adegem en Sparta Ursel (1-3) die elkaar zaterdagavond partij gaven moesten vluchten voor de hagelstenen. De scheidsrechter had volgens supporters en bestuursleden van beide teams te lang gewacht om de wedstrijd stil te leggen. Zelfs de oudste Adegemse supporters konden zich niet herinneren dat zij ooit een dergelijke hagelbui hadden meegemaakt.


ZEEPKISTENRACE TIJDENS MALDEGEM KERMIS

ZEEPKISTENRACE TIJDENS MALDEGEMKERMIS

Tijdens de voorstelling van het programma van Maldegem kermis, die op vrijdag 16 september begint, werden ook twee zelfgemaakte zeepkisten voorgesteld die op zondag 18 september aan de zeepkistenrace zullen deelnemen.

Die race wordt in de Marktstraat tussen de Filosoof en de Gouden Leeuw georganiseerd. Deelnemers kunnen zich inschrijven bij de werkgroep Kermis van het Comité voor initiatief.

De zelfgebouwde zeepkisten mogen geen trappers of motor hebben. Het is de bedoeling dat zij, vertrekkende van een helling, zo ver als mogelijk rijden. Er zijn prijzen te winnen voor de deelnemers die het verst met hun machine geraken, voor de origineelste zeepkisten en voor de ongelukkigste deelnemer.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home