www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 406 - Week 36 : van 4 tot 10 september 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ZWAAR VERKEER RIJDT KASSEIEN LOS

ZWAAR VERKEER RIJDT KASSEIEN LOS

Zelfs nadat de rotonde aan de Krommewege een beetje verder in het Vliegplein werd aangelegd, is het voor zware vrachtwagens nog altijd moeilijk om van de Krommewege naar het Vliegplein te rijden.

Regelmatig rijden vrachtwagens met hun achterwielen op de kasseien van de rotonde. Die kasseien kunnen aan de druk niet weerstaan een komen los.

Om de losgekomen kasseien terug in hun juiste positie te leggen en te verankeren werd de rotonde woensdag voor het autoverkeer afgesloten.

Toch waren er automobilisten die de wegversperringen negeerden maar dan noodgedwongen voor de rotonde rechtsomkeer moesten maken.


ORGELPUNT ORGANISEERT ORGELCONCERT

Om er voor te zorgen dat de mensen de kans krijgen om te genieten van de rijke kleuren van de klanken van het vorig jaar gerestaureerde Van Peteghem orgel in de Sint Adrianuskerk, organiseert Orgelpunt op zondag 23 oktober om 15u30 een eerste orgelconcert in de Adegemse Kerk.

Orgelpunt bestaat uit Adegemse muziekliefhebbers die mensen willen samenbrengen rond orgelmuziek van het Van Peteghem orgel. Voor het eerste orgelconcert doet Orgelpunt een beroep op Edward De Geest.

De heer De Geest is sinds 1994 organist - titularis van de Sint Baafs-kathedraal in Gent. Hij heeft ook internationaal zijn muzikale sporen al verdiend.

In de Sint Adrianuskerk brengt hij werk van Couperin, Sweelinck, Babou, J. S. Bach, Händel, Buxtehude en van den Kerckhoven.

Kaarten voor dit concert, die 8 euro kosten, kunnen besteld worden bij Johan De Kesel, op het nummer 050-71.28.01 of via [email protected].

Voor meer informatie over Orgelpunt is er [email protected]


ADEGEM HERDENKT ZIJN CANADESE, POOLSE EN BRITSE BEVRIJDERS

Zondag 11 september organiseert Maldegem de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het Canadees kerkhof in Adegem. Voor het eerst zullen naast Canadese soldaten ook soldaten uit Polen en Engeland aan de herdenkingsplechtigheid deelnemen.

De plechtigheid begint om 10 uur 30. Bij de Adegemse bevolking is de belangstelling voor deze herdenkingsplechtigheid de afgelopen jaren in dalende lijn gegaan. Wie de plechtigheid wil bijwonen wordt gevraagd voor 10 uur op het Canadees kerkhof in de Prins Boudewijnlaan aanwezig te zijn.

SWITCHBACK MEMORIAL MARCH

Voor de 9de maal organiseert de vzw België - Canada de dag voor de herdenkingsplechtigheid zijn Switchback Memorial March. Er worden wandeltochten georganiseerd van 16 km (start op de Kruipuit), 24 km (start in Knesselare), 32 km (start in Ursel) en 8 km, in een lus rond het inschrijvingslokaal (parochiaal centrum van Balgerhoeke).

De deelnemers aan de wandeltochten kunnen zich vanaf 7 uur in Balgerhoeke inschrijven. Zij worden per bus naar hun startplaats gevoerd.

Voor de start van de 32 km heeft er om 8 uur 15 een plechtigheid plaats in het centrum van Ursel. Voor het eerst zullen aan de Switchback Memorial March ook soldaten uit Polen en Engeland deelnemen.

Dit jaar werkt de vzw België - Canada samen met het gemeentebestuur van Knesselare en de werkgroep B-67. B-67 was de RAF codenaam voor het oud Militair vliegveld in Ursel.

De deelnemers aan de 32 km wandelen over de restanten van het oud militair vliegveld. De werkgroep B - 67 zorgt op hun vliegveld voor informatie en animatie.


NIEUW CENTEA- KANTOOR GEOPEND IN ADEGEM - DORP

NIEUW CENTEA- KANTOOR GEOPEND IN ADEGEM - DORP

De borden stonden er al enige tijd, maar dit weekend opende het nieuw Centea kantoor Haneca- Dewilde en Lambrecht zijn deuren in Adegem- Dorp.

Laurie Dewilde opende destijds haar eerste kantoor in de Prins Boudewijnlaan. Daarna verhuisde ze naar de Spanjaardshoek, waar het kantoor werd uitgebreid. Sedert dit weekend zit Laurie met haar zakenpartner en personeel in Adegem - Dorp.

Namens de gemeente kwamen de schepenen Antoine Pauwels en Annelies Lammertijn de kantoorhouders succes wensen


KRUIPUIT WAS RUSTPUNT IN MALDEGEM FIETST

KRUIPUIT WAS RUSTPUNT IN MALDEGEM FIETST

De 13de editie van Maldegem wandelt, fietst, proeft en swingt, kreeg vorige week zondagnamiddag bakken regen over zich.

Het was nog droog toen Edwige Scheemaeker uit Jabbeke, Yolande Huyghebaert uit Sijsele en Rachel Longeville uit Moerkerke (samen 235 jaar jong!) tijdens hun fietstocht van 50 km even een rustpauze op de Kruipuit inlasten.

De drie dames fietsen dagelijks samen en nemen tijdens de zomermaanden bijna wekelijks deel aan een sneukeltoer.


GEHOORZAAMHEID TROEF BIJ HOND EN MEESTER

GEHOORZAAMHEID TROEF BIJ HOND EN MEESTER
In drie categorieën streden zaterdag 120 honden uit alle hoeken van België voor de titel van gehoorzaamste hond. Hoewel zij bevelen moesten opvolgen beleefden de honden duidelijke pret aan de wedstrijd.

Sedert 1984 is de hondenclub 'Hond en Meester', met zijn lokaal in de Ambachtenlaan, aangesloten bij de Sint Hubertusfedereatie. Ieder jaar organiseert de vereniging van voorzitter Norbert Deuninck enkele belangrijke wedstrijden.

Zaterdag 3 september stond de wedstrijd gehoorzaamheid op het programma. Baasjes van wie de honden hun sociaal attest (betrouwbaar tussen het publiek) al hadden behaald, maar die nog geen brevet hadden om aan wedstrijden deel te nemen, konden vrijdagavond hun hond in de Ambachtenlaan de nodige proeven voor dat brevet laten afleggen.

Zaterdag omstreeks 10 uur riepen de zes keurders de eerste reeks honden in de ring. Er namen in totaal 120 honden aan de wedstrijd deel. Naargelang de categorie waarin ze door hun meester waren ingeschreven (debutanten, programma 1 en programma 2), kregen de honden van diverse rassen proeven opgelegd.

Hun baasje moest zich tijdens de oefeningen beperken tot het geven van bevelen. Het is de baasjes verboden hun hond een tik of een schop te geven. Wie dat wel doet riskeert niet alleen strafpunten, maar wordt onmiddellijk uitgesloten.

Rijk worden de hondenliefhebbers van het deelnemen aan dergelijke wedstrijden niet. De winnaar krijgt een zak hondenvoer van 15 kg en nog een naturaprijs. Voor iedere deelnemer is er een prijs.

NIEUWE ACCOMMODATIE
Hond en Meester werkt al enkele jaren aan zijn nieuwe accommodatie op het terrein naast het André Trensonstadion. De vereniging kreeg de toestemming van de gemeente om haar nieuwe clublokaal en de trainingsweide op gemeentelijke grond in te richten.

Net op het moment dat de plannen van het nieuwe clublokaal vorm kregen, wijzigde de gemeente haar subsidie reglementen. Vroeger konden sportclubs die een nieuwe accommodatie kochten of bouwden een eenmalige subsidie van maximum 150.000 euro krijgen.

De voetbalploegen aangesloten bij de KBVB en tennisclub 't Lobbeke hebben die subsidie al gekregen. Hond en Meester komt na de wijziging van de subsidiereglementen niet meer in aanmerking van de meeste gemeentelijke subsidies.

Omdat de VZW de Zandbolders problemen maakte over het gezamenlijk gebruik van de afvoerleidingen, werd Hond en Meester nog eens op extra kosten gejaagd. "Omdat wij het nu allemaal met eigen middelen moeten financieren zal de bouw en inrichting van onze nieuwe accommodatie enkele jaren, in plaats van 1 jaar duren" zegt voorzitter Deuninck.

Hij hoopt dat het nieuw clublokaal tegen november winddroog is. Leden van de club steken, waar ze kunnen, zelf de handen uit de mouwen om de kosten te drukken. De voorzitter is wel blij dat de gemeente nog wel voor logistieke steun zorgt.


GEMEENTE, POLITIE EN OCMW TEGEN ZWERFVUIL

GEMEENTE, POLITIE EN OCMW TEGEN ZWERFVUIL
Om de bevolking te laten zien hoeveel zwerfvuil wij in enkele dagen langs onze wegen achterlaten werd op de markt in Maldegem een container geplaatst met daarin het aantal zakken zwerfvuil dat het MOS team in enkele dagen verzamelde.

Een werkgroep waarvan de gemeente, de politie en het OCMW deel uitmaken wil de strijd tegen het zwerfvuil opdrijven. De werkgroep doet daarvoor ook een beroep om de bevolking om de sociale controle te verscherpen.

Het MOS team dat door het OCMW in samenwerking met de gemeente werd uitgebreid heeft sedert zijn uitbreiding ook zijn actieterrein uitgebreid. Het resultaat liet zich voelen: in amper een week werden 30 zakken zwerfvuil opgehaald. Ondertussen is dat aantal lichtjes gedaald.

Het MOS team verwittigt de politie als zij ergens een geval van sluikstorting vaststelt. Volgens Yasmine Vanavermaete, korpschef van de PZ Maldegem, gaat het aantal gevallen van sluikstorting in stijgende lijn. Vorig jaar werden door de PZ Maldegem 22 PV's in verband met sluikstorten opgesteld. Dit jaar zit de politie al aan 34 PV's.

Bij het ontdekken van sluikstortingen probeert de politie de dader van het sluikstorten te achterhalen. Sedert enkele maanden is het Maldegemse Gemeentelijk Administratief Sanctiereglement (GAS) aangepast, waardoor de politie nu ook PV's voor GAS mag opstellen.

Wie een GAS krijgt kan een boete oplopen die schommelt tussen de 60 en 250 euro.

MAATREGELEN
Schepen van milieu Annelies Lammertijn kondigde naast de al bestaande maatregelen om het zwerfvuil in te dijken nog enkele nieuwe maatregelen aan. Verenigingen die een fuif organiseren zullen in de toekomst een borg moeten storten.

Moet de gemeente of het MOS team na een fuif op de fuifweide of in het park zwerfvuil ruimen, dan zal de vereniging die de fuif of het feest heeft georganiseerd zijn waarborg geheel of gedeeltelijk verliezen.

De verenigingen zullen bij de aanvraag voor het organiseren van een fuif of een openluchtfeest worden aangeraden om het advies en de medewerking van OVAM in te roepen om van hun fuif of feest een afvalarm evenement te maken. Daarnaast wil de gemeente met een extra subsidie verenigingen belonen die acties tegen zwerfvuil ondernemen.


WEEK VAN DE SPORTCLUBS

In het kader van de week van de sportclubs (10 - 18 september) organiseert de gemeentelijke sportdienst op zaterdag 10 september een info sportbeurs in de sporthal MEOS in de Bloemestraat.

Tussen 14u en 17u worden er door verschillende sportclubs demonstraties gegeven en kunnen de bezoekers aan sommige sporten deelnemen.

Tijdens de week van de sportclubs stellen ook in Maldegem en Adegem hun accommodatie open voor het publiek. Voor meer informatie over de week van de sportclubs is er www.weekvandesportclub.be.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home