www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 405 - Week 35 : van 28 augustus tot 3 september 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ER KOMT OPNIEUW EEN VERKEERSKUSSEN IN DE VERBRANDEN BOS

ER KOMT OPNIEUW EEN VERKEERSKUSSEN IN DE VERBRANDEN BOS
De gemeente zal, om de chauffeurs met een te zware voet te verplichten hun snelheid aan te passen, in de Verbranden Bos ter hoogte van het huis met nummer 9 een verkeerskussen op het wegdek aanbrengen.

Zonder dat de inwoners van de Verbranden Bos er op voorhand van op de hoogte waren gebracht, plaatste de gemeente Maldegem vorig jaar in september 2 verkeersmatten op het wegdek van hun straat.

Nadat de vorige maatregelen er niet in geslaagd waren om de automobilisten die er te snel reden op andere gedachten te brengen leek dat voor de gemeente de enige nog overblijvende bruikbare maatregel.

De inwoners van de Verbranden Bos moesten snel toegeven dat de nieuwe maatregel zijn effect niet miste: geen enkele automobilist waagde het nog om tegen meer dan 40km/u over de verkeerskussens te rijden. Sommige snelheidsduivels meden zelfs de Verbranden Bos.

In diezelfde periode werden er ook verkeerskussen in de Canadezenlaan aangelegd. Die ingreep had daar volgens inwoners van de Canadezenlaan geen invloed op het rijgedrag de automobilisten.

Mensen uit de Canadezenlaan gingen een kijkje nemen in de Verbranden Bos en stelden vast dat de verkeersmatten daar in vergelijking met hun straat haaks op het wegdek lagen.

VERWIJDERD
Er kwamen klachten binnen over de verkeersmatten in de Verbranden Bos. Naar aanleiding van die klachten sloeg Jessica Hoste van de veiligheidscel er de wetgeving over de verkeersmatten op na en stelde vast dat de verkeersmatten in de Verbranden Bos niet volgens het boekje waren aangelegd.

Kort daarop werden de verkeerskussens verwijderd met de belofte dat er naar andere maatregelen zou gezocht worden om de snelheidsduivels te ontmoedigen. Van zodra de verkeerskussens verwijderd waren kregen de automobilisten met een te zware voet immers opnieuw vrij spel in de Verbranden Bos.

EEN IN PLAATS VAN TWEE
Tussen 1 en 6 juni heeft de PZ Maldegem snelheids- en frequentiemetingen in de Verbranden Bos uitgevoerd. Tijdens dergelijke tellingen en metingen wordt het aantal voertuigen (fietsers en motorvoertuigen inbegrepen) en hun snelheid geregistreerd. Uit die metingen bleek dat er tussen 1 en 6 juni in de Verbranden Bos 7570 voertuigen in de richting van het Kruisken reden.

Van de 6053 geregistreerde auto's en vrachtwagens reden er 982 met een snelheid tussen de 51 en 57km/u, terwijl de maximumsnelheid daar 50km/u is. Bij 500 chauffeurs werden snelheden tussen de 58 en 70km/u geregistreerd. Van 60 voertuigen schommelde de snelheid tussen de 70 en de 90km/u.

In dezelfde periode reden er 8548 voertuigen in de richting van het industrieterrein. Van de 5610 auto's en vrachtwagens die voorbij het optisch oog reden waren er 1257 die snelheden ontwikkelden tussen de 51 en 57km/u. Bij 603 werd een snelheid tussen de 58 en 70km/u geregistreerd. Bij 89 voertuigen noteerde de computer snelheden tussen de 70 en 90 km/u.

Omdat uit de cijfers duidelijk blijkt dat er in de Verbranden Bos door veel chauffeurs te snel gereden wordt zal de gemeente er ter hoogte van het huis met nummer 9 opnieuw een verkeerskussen op het wegdek monteren.

Als dat nieuwe verkeerskussen op dezelfde manier wordt aangelegd als dat in de Canadezenlaan zal het evenveel (geen) invloed hebben op het rijgedrag van de automobilisten als de verkeerskussens in de Canadezenlaan.


ERNSTIGE BRANDWONDEN NA SLAAPKAMERBRAND

Vreugde en miserie lagen vorige week dicht bij elkaar bij de familie De Vogelaere - De Laere in de Canadezenlaan.

Zaterdag vierden Patrick en zijn echtgenote Gerda samen met hun familie en vrienden hun 30ste huwelijksverjaardag. Voor ze zaterdagnacht gingen slapen hadden ze nog alles opgekuist.

Toen er zondagvoormiddag tussen 8 en 9 uur iemand voorbij hun woning reed zag hij rook uit een van de slaapkamers komen. Patrick, Gerda en hun zoon Maikel, die nog lagen te slapen, werden gewekt en ook de brandweer werd verwittigd.

De brand was volgens mensen van de brandweer in de slaapkamer van Maikel ontstaan. Toen hij gewekt werd heeft Maikel nog geprobeerd om het vuur te doven. Hij liep daarbij ernstige brandwonden aan zijn voet en het onderbeen op. Hij werd eerste naar het AZ Alma in Eeklo en daarna naar het UZ in Gent overgebracht. Zondagavond mocht hij al terug naar huis.

De revalidatie van de brandwonden zal veel tijd in beslag nemen. Patrick en Gerda werden, omdat ook zij rook hadden ingeademd, voor onderzoek overgebracht naar het AZ Alma In Eeklo. Zij mochten zondagmiddag al terug naar huis.


ADEGEMS VOLKSTHEATER GAAT VOL VOOR DE LIEFDE

Met zijn toneelstuk "Love begins at 50", een bewerking van het stuk van de Britse auteur Raymond Hopkins in een regie van Etienne Notteboom, gaat het Adegems volkstheater dit jaar vol voor de liefde.

Op zaterdag 10 september start het AVT de kaartenverkoop voor de voorstellingen die doorgaan op vrijdag 4 en 11 november, zaterdag 5 en 12 november en zondag 6 en 13 november.

Op vrijdag en zaterdag beginnen de voorstellingen om 20u. Op zondag gaat het doek om 15u open. Wie op de startdag van de kaartenverkoop zijn kaart(en) komt afhalen aan de poort van de Papaver -of bij slecht weer in de overdekte speelplaats- krijgt er een borreltje of een kopje koffie bij.

Na de startdag kunnen de kaarten besteld worden bij Ria Dewilde, Broekelken 16 Adegem tel 050-71.28.43.


GOUD EN ZILVER VOOR SEVERIJN D' HOEDT

GOUD EN ZILVER VOOR SEVERIJN D' HOEDT

Samen met Seppe Vanpeteghem en Thiemen Hoste, behaalde Serverijn D'hoedt uit Adegem met een tijd van 5 min 40,91 sec in Ertvelde de titel van provinciaal kampioen aflossing (3 X 600m).

Met hun tijd vestigde het trio in hun leeftijdscategorie ook een nieuw Oost Vlaams record. Samen met Pioter Gilson behaalde het trio ook nog zilver op de 4 X 60m.


GESLAAGDE AMCE SPORTSTAGE

GESLAAGDE AMCE SPORTSTAGE

Meer dan 80 jongeren uit onze regio namen vorige week deel aan de omnisportstage die door ACME werd georganiseerd.

De jonge sporters, die zich vooral op de verschillende atletiek disciplines concentreren, werden gecoacht door ACME trainers die ook op nationaal vlak hun sporen al hebben verdiend.


WAAROM LIET(EN) DIEF(VEN) TWEE DUIVEN EN TWEE JONGEN ZITTEN?

WAAROM LIET(EN) DIEF(VEN) TWEE DUIVEN EN TWEE JONGEN ZITTEN
Monique De Vogelaere begrijpt niet waarom en door wie bijna al haar duiven gestolen werden in de Kallestraat.

Toen duivenmelker Cyriel De Vogelaere uit het Vossenhol ongeveer 15 jaar geleden wegens ouderdom en gezondheid aanvoelde dat hij zijn duiven onvoldoende kon verzorgen vroeg hij zich af wat er na zijn dood met zijn beestjes zou gebeuren.

Zijn dochter Monique, die in de Kallestraat in Adegem woont, beloofde hem dat zijn duiven bij haar een nieuwe thuis zouden krijgen.

Na het overlijden van Cyriel verhuisden zijn duiven dan ook naar de Kallestraat.

Monique zorgt er al meer dan 10 jaar voor dat het de duiven, die niet meer buiten komen, aan niets ontbreekt.

Toen Monique maandagvoormiddag naar de volière ging waarin de 16 duiven zaten stelde zij vast dat er 14 verdwenen waren.

Een koppel volwassen duiven en 2 jongen (die ondertussen al gestorven zijn) bleven over.

De duiven, die gewoon zijn aan het bezoek van Monique, vlogen maandag zenuwachtig rond toen Monique bij de volière kwam. Niemand in de buurt heeft iets gehoord of gezien.

Monique heeft aangifte gedaan van de diefstal bij de politie maar kreeg er te horen dat het onmogelijk is om niet geregistreerde duiven (geen enkele van de duiven was geringd) op te sporen.

Zij begrijpt niet waarom iemand haar duiven die nooit buiten kwamen gestolen heeft. "Die duiven waren een herinnering aan mijn vader. Ik weet niet of ik in de toekomst nog duiven in die volière zal houden" vertelde Monique ons alvoor ze de twee overblijvende duiven van eten en drank voorzag.


FEESTELIJK EINDE VAN DE SPEELPLEINWERKING

FEESTELIJK EINDE VAN DE SPEELPLEINWERKING
Met een optreden in den Hoogen pad en een BBQ op de Zandakkers werd de Adegemse speelpleinwerking afgesloten.

Voor de laatste dag van hun speelpleinwerking waren de kinderen al van 's morgens op de speelweide op de Zandakkers uitgenodigd.

In de voormiddag werden de klassieke spelen georganiseerd. 's Middags stonden er frietjes met frikadellen op het menu. Voor 's namiddags had de leiding een showprogramma in den Hoogen Pad voorbereid.

Verkleed in figuren uit de sprookjeswereld trokken de kinderen naar het cultureel centrum waar zij van een meer dan twee uren durende show, waarbij zij elk actief betrokken werden, genoten.

Ondertussen werd op de Zandakkers alles in gereedheid gebracht voor de afsluitende BBQ, waarop ook de ouders van de kinderen welkom waren.

FEESTELIJK EINDE VAN DE SPEELPLEINWERKING
De nieuwe afsluiting geeft de speelweide nog een kindvriendelijker uitzicht. Donderdag namiddag kreeg de Adegemse speelpleinwerking het bezoek van schepen van jeugd Valerie Taeldeman en de mensen van de Jeugddienst.

CIJFERS
Na een eerste korte evaluatie waren de schepen en de leiding van de speelpleinwerking het er over eens dat de speelpleinwerking ook dit jaar geslaagd was. Uit de cijfers van de leiding bleek dat er gemiddeld meer dan 100 kinderen dagelijks naar de Zandakkers kwamen. Met 134 aanwezigen op één dag werd de hoogste piek bereikt.

Van Schepen Taeldeman kreeg de leiding te horen dat de speelweide de komende maanden verder zal worden afgewerkt.

Omdat er bij de aanleg van het amfitheater zwaar materiaal komt kijken werd er volgens de schepen bewust voor gekozen om dat amfitheater pas na de speelpleinwerking 2011 te bouwen.

GEBREK AAN MONITOREN
Minder goed nieuws had schepen Taeldeman over de speelpleinwerking die net als de vorige jaren in samenwerking met de gemeente Zomergem zou georganiseerd worden.

Maldegem stelde de speelweide van de gemeenteschool en een lokaal ter beschikking, terwijl Zomergem voor de monitoren zou zorgen.

Omdat Zomergem onvoldoende monitoren vond om een degelijke en veilige speelpleinwerking te organiseren werd de speelpleinwerking 2011 op de Kruipuit van het programma geschrapt.

Een aantal kinderen dat vorig jaar aan de speelpleinwerking op de Kruipuit deelnamen hebben dit jaar op de Zandakkers nieuwe vriendjes gemaakt.


V O S HERDACHT OORLOGSSLACHTOFFERS

V O S HERDACHT OORLOGSSLACHTOFFERS

Samen met delegaties uit Aalter, St. Niklaas, Melle en Wondelgem brachten leden en sympathisanten van V O S Maldegem - Adegem op het Canadees Kerkhof in Adegem hulde aan de oorlogsslachtoffers uit de beide wereldoorlogen en aan de duizenden slachtoffers die nu nog dagelijks bij zinloos geweld omkomen.

In zijn toespraak benadrukte Georges De Cock, gewezen voorzitter van de Gouw Sint-Niklaas, dat vrede nooit uit oorlog wordt geboren.

De gemeente werd dit jaar op de plechtigheid vertegenwoordigd door Schepen Antoine Pauwels en de raadsleden Boudewijn De Schepper en Koenraad De Ceuninck.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home