www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 403 - Week 33 : van 14 tot 20 augustus 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

HEEFT HET PAROCHIAAL CENTRUM NOG EEN TOEKOMST?

HEEFT HET PAROCHIAAL CENTRUM NOG EEN TOEKOMST
Er bestaat nog weinig belangstelling bij de verenigingen voor het parochiaal centrum in Adegem. Als het onder een andere vorm nog een toekomst heeft zal later blijken.

Het gaat niet goed met het parochiaal centrum in Adegem-Dorp, waarin een zevental jaar terug nog een nieuwe keuken werd geďnstalleerd.

Het aantal verenigingen dat nog regelmatig gebruik maakt van de accommodatie is op een hand te tellen. De rekeningen voor de elektriciteit en verwarming, die zolang er een pastoor in Adegem woonde mee werden betaald met de energierekening van de pastorij, moet nu door de parochiale raad betaald worden.

Hoewel men het binnen de parochiale raad niet met zoveel woorden gezegd wil hebben, ziet men ook daar in de huidige vorm geen toekomst meer voor het parochiaal centrum. De parochiale werking wil ook niet gezegd hebben dat zij van het parochiaal centrum af wil.


VACAS IS EEN WEEKEND KABOUTER

VACAS IS EEN WEEKEND KABOUTER

Om als brouwer in vol ornaat te kunnen deelnemen aan de Choufferie in de Ardennen (een bierfeest waaraan verschillende activiteiten gekoppeld zijn), moest Vacas zich laten ombouwen tot kabouter.

Vrijdagavond zorgden Jitske en Romy van coiffure Romy op den Hoeke er in de Zytholoog voor dat de baard -waar Vacas zes maanden aan gespaard heeft- sneeuwwit werd.

Stef vindt het een eer dat hij als brouwer en man van de streekbieren op de Choufferie wordt uitgenodigd. Een jury bepaalt wie van de genodigden de mooiste kabouter is.

Aan zijn bezoek van vorig jaar aan de Choufferie hield Vacas een kabouter over. Hij hoopt dat er vanaf dinsdag twee kabouters in de Zytholoog zijn.


MALDEGEM VERLOOR ZIJN STATUUT VAN TOERISTISCH CENTRUM

Sedert 2002 werd Maldegem erkend als toeristisch centrum. Dat had het vooral te danken aan de aanwezigheid van de jeugdherberg, het stoomcentrum, het Canadamuseum, het hoevetoerisme de B&B's en de hotels in de gemeente.

Maldegem was de enige gemeente van het Meetjesland die als toeristisch centrum was erkend.

Die erkenning had als groot voordeel dat grote winkels in Maldegem ook op zondagnamiddag open mochten blijven. Voor sommige handelszaken was de zondag een van hun betere verkoopsdagen.

VOORWAARDEN
In 2007 werden de voorwaarden om erkend te worden of erkend te blijven als toeristisch centrum ingrijpend gewijzigd. De grootste wijziging heeft betrekking op het aantal overnachtingen: volgens de nieuwe richtlijnen moet een toeristisch centrum minimum 55.000 toeristische overnachtingen per jaar hebben.

Maldegem komt met zijn jeugdherberg, B&B's, hotels en hoevetoerisme slechts aan ongeveer 25.000 overnachtingen.

In 2007 werd de gemeente in kennis gesteld van de nieuwe voorwaarden en de 4 jaar durende overgangsperiode. Die overgangsperiode verviel begin juli 2011.

GEVOLGEN
Het intrekken van de erkenning is vooral een slechte zaak voor de grote winkels die nu regelmatig op zondagnamiddag open waren. Vanaf nu mag dat niet meer. Tegen de beslissing van federaal minister Joëlle Milquet is er nog enkel bij de Raad van State beroep mogelijk.

Volgens haar raadsman is de gemeente door de beslissing van de minister geen benadeelde partij. In beroep gaan heeft volgens de raadsman geen zin.

Op donderdag 18 augustus organiseert het gemeentebestuur in de zaal de Valk van huis Wallyn een vergadering voor de handelszaken die zich door de beslissing van de minister benadeeld voelen.

Daarop zal hen meer uitleg gegeven worden over de genomen maatregel en de stappen die de handelszaken nog kunnen ondernemen.


FIETSEN EN SNEUKELEN VOOR "KOM OP TEGEN KANKER"

Zondag 21 augustus organiseert het Comité KOTK zijn zesde sneukeltoer met start (tussen 12u30 en 14u) en aankomst in de sporthal Van Cauteren in de Bloemestraat.

Inschrijven kan nog tot en met dinsdag 16 augustus bij het secretariaat van de burgemeester en bij de dienst toerisme in de Marktstraat.


MALDEGEM SCOORT BIJ ZOMER BOB CAMPAGNE

In het gerechtsdistrict Gent staat de Politiezone Maldegem momenteel op de derde plaats met zijn BOB Zomer campagne.

"Wij doen geen speciale acties tijdens de campagnes. Alle patrouilles die de baan opgaan kregen de opdracht om ieder voertuig die een niet normaal rijgedrag vertoont uit het verkeer te plukken en de chauffeur aan een ademtest te onderwerpen.

Ook alle bestuurders die bij een ongeval betrokken zijn waarvan de politie de vaststellingen doet worden aan een ademtest onderworpen."

Dat die aanpak resultaat heeft blijkt uit de cijfers: tot begin vorige week werden al 578 voertuigen door de politie tegengehouden. Er werden 353 ademtesten afgenomen. Voor 17 chauffeurs betekende de ademtest het onmiddellijk inleveren hun rijbewijs.

Er waren ook nog 5 chauffeurs die de A op het schermpje zagen verschijnen. Die moesten hun rijbewijs voor 3 uren inleveren en kregen een boete van 137,50 euro.

De campagne loopt nog tot eind deze maand. Automobilisten moeten niet verwonderd zijn als zij in de voormiddag door de politie aan de kant worden gezet en uitgenodigd worden een ademtest af te leggen.


BLOED GEVEN IN DEN HOOGEN PAD

Dinsdag 30 augustus organiseert het Rode Kruis een bloedinzameling in den Hoogen Pad. Bloedgevers kunnen er terecht tussen 17u en 19u30


ONDRAGELIJKE STANK KOMT VAN BIJ DE BREE

ONDRAGELIJKE STANK KOMT VAN BIJ DE BREE
De oorzaak van de stank die de afgelopen weken Maldegem teisterde moet bij de firma De Bree op het industrieterrein worden gezocht.

Het is niet de eerste maal dat er in Maldegem met de vinger naar de firma De Bree gewezen wordt als geklaagd wordt over geurhinder.

Yasmine Vanavermaete, korpschef van de PZ Maldegem, bevestigde ons dat er sedert begin augustus uit verschillende hoeken van Maldegem en zijn deelgemeenten (afhankelijk van de wind) klachten binnen kwamen over indringende geurhinder.

Het zijn vooral de mensen op en in de onmiddellijke omgeving van het industrieterrein die de meeste last van de stank hebben. "Het ruikt hier al bijna 14 dagen naar rottend vlees" hoorden wij bij verschillende mensen die op het industrieterrein wonen of er werken.

Dat de stank afkomstig was van bij de firma De Bree daar verwonderde zich niemand over. Naar aanleiding van de klachten deden de politie en de milieu-inspectie de nodige vaststellingen.

VERKLARING
In een schrijven aan de firma NV OIL op het Vliegplein legde de firma De Bree de oorzaak van de geurhinder uit: de firma werd eind juli opgeroepen om, na een ongeval met twee vrachtwagens in Eeklo, de lading van een van de vrachtwagens op te zuigen.

Het ging hierbij over Methonine, een product dat toegevoegd wordt aan voedingsmiddelen.

De firma De Bree wijst er in haar brief op dat Methonine normaal niet in het bedrijf wordt opgeslagen. Volgens de vrachtbrieven was het product ongevaarlijk.

De Methonine werd tijdelijk opgeslagen bij de firma op het industrieterrein. Dat zorgde blijkbaar voor een eerste opstoot van geurhinder.

De Methonine werd klaargemaakt voor transport. Op 3 augustus verliet de laatste lading het industrieterrein. Bij de firma dacht men dat daarmee ook het probleem van de geurhinder was opgelost.

De vrachtwagens die de firma gebruikte om de Methonine te vervoeren werden grondig afgespoten. Vermoedelijk zijn er kleine hoeveelheden van het product op de vrachtwagens blijven hangen.

Door in contact te komen met water kwam er een nieuwe opstoot van geurhinder. Die was de dag na het afspuiten van de vrachtwagens nog niet verdwenen.

Verwacht wordt dat deeltjes van de Methonine met het water in de waterzuiveringsinstallatie van het bedrijf zijn terechtgekomen. Daardoor blijft de stank aanhouden.

Om van de stank verlost te geraken heeft de firma De Bree een dompelbeluchter in de reservoirs van haar waterzuiveringsinstallatie geplaatst.

KLACHTEN BLIJVEN
De brief van de firma De Bree is al enkele dagen bij de NV OIL toegekomen maar de klachten over de stank blijven.

In de omgeving van het industrieterrein durven de mensen, ook als het mooi weer is, hun deuren en ramen niet openzetten omdat de stank dan in hun woning zit. Bij sommige mensen liggen zelfs doeken voor de deuren om te voorkomen dat de stank in hun huis zou binnendringen.

Net als de firma De Bree wijst ook de Maldegemse politie er op dat volgens de onderzoeken van de milieu-inspectie de stank wel hinderlijk is maar niet schadelijk voor de gezondheid.

Aan die verklaring hadden de mensen die wij aanspraken en die zich beklaagden over hoofdpijn en tranende ogen geen boodschap. Zij vonden het jammer dat de firma De Bree geen enkele moeite heeft gedaan om zich bij de omwonenden te verontschuldigen voor de ongemakken die zij de afgelopen weken moesten doorstaan.

Mensen die nog vragen hebben over de geurhinder kunnen volgens het door de politie verspreide persbericht contact opnemen met de politie op het nummer 050 72 71 71 of met de milieudienst op het nummer 050 72 89 30.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home