www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 401 - Week 31 : van 31 juli tot 6 augustus 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

IS DIT DE HOOGSTE MAIS VAN VLAANDEREN?

IS DIT DE HOOGSTE MAIS VAN VLAANDEREN

Voor het eerst zaaide Rachel Robesin maïs in een gedeelte van haar tuin in de Ringbaan 5 in Adegem. De zandgrond in de Ringbaan staat zeker niet bekend om zijn vruchtbaarheid. Rachel en haar zoon Danny Willems waren dan ook verrast toen zij zagen dat hun maïs maar bleef groeien.

Nu heeft de maïs zijn hoogste punt bereikt. Zelfs met een gestrekte arm komt Danny nog bijna een halve meter te kort om de top van de hoogste maïsstam te raken.

Bij een meting bleek de hoogste maïsstam een hoogte van 3,30 meter te bereiken. Dat is ook voor mensen die vertrouwd zijn met het telen van maïs uitzonderlijk hoog.

Ook uitzonderlijk is het aantal maïskolven aan de stammen : aan iedere stam staan er drie kolven.


ARNO EN PEDRO OPNIEUW PROVINCIAAL BEACHVOLLEYBALKAMPIOEN

ARNO EN PEDRO OPNIEUW PROVINCIAAL BEACHVOLLEYBALKAMPIOEN
Arno en Pedro De Baere zijn trots op hun tweede trofee van provinciaal Beachvolleybalkampioen.

Nadat zij met hun ploeg Sint Laureins bij de knapen kampioen hadden gespeeld en in de halve finale van de beker waren gestrand, mochten Pedro en Arno De Baere van hun ouders zelf beslissen of zij ook dit jaar zouden deelnemen van het Oost-Vlaams Beachvolleybalkampioenschap.

Van zodra zij besloten hadden om aan dat kampioenschap deel te nemen schreven hun ouders hen, omdat er vorig jaar te weinig tegenstand was, bij een hogere leeftijdscategorie in.

Het kampioenschap bestond uit zes toernooien. Bij de familie De Baere stonden er tussen 8 mei en 16 juni verplaatsingen naar Ninove, Gent, Oudenaarde (tweemaal), Sint Niklaas en Gavere op het programma.

ARNO EN PEDRO OPNIEUW PROVINCIAAL BEACHVOLLEYBALKAMPIOEN
Op het terrein vinden Arno en Pedro elkaar blindelings. In Sint Niklaas lukte echter niets. Hoe dat kwam weten zij nog altijd niet.

Het werden uiteindelijk maar vijf verplaatsingen, omdat het eerste toernooi dat in Oudenaarde werd georganiseerd op de dag viel dat Arno en Pedro hun plechtige communie deden.

Van de vijf toernooien waaraan de tweelingbroers De Baere deelnamen wonnen zij er vier. Enkel in Sint Niklaas, waar ploegen die niet in aanmerking kwamen voor het kampioenschap aan het toernooi deelnamen, werden Arno en Pedro pas vijfde.

Zij herinneren zich dat toernooi nog alsof het pas gisteren was. Hun spel liep toen voor geen meter. Combinaties die zij anders blindelings uitvoerden lukten toen niet. Ondanks die uitschuiver werden Arno en Pedro toch de terechte provinciale kampioenen.

TOEKOMST
Tijdens de vakanties heeft men bij de familie De Baere als ontspanning en om in conditie te blijven de fiets van haak gehaald. In augustus beginnen de voorbereidingen van het volleybalseizoen. Arno en Pedro ruilen Sint Laureins voor Assenede. De jeugdploeg van Sint Laureins komt volgend seizoen bij de junioren uit.

Dat is voor de 12 jarigen uit de Hillestraat nog net iets te hoog. De tweeling maakt nog altijd deel uit van de provinciale selectie. Die selectie neemt het in een competitie op tegen de provinciale ploegen van de andere Vlaamse provincies.

Tijdens de training en wedstrijden van de provinciale ploegen komen verantwoordelijken van de Belgische bond scouten. De namen van gebroeders De Baere werden tijdens die scoutings genoteerd. Zij kunnen geselecteerd worden voor de trainingen van de nationale knapenploeg.


TIENDE WINGS EN WHEELS

TIENDE WINGS EN WHEELS

Liefhebbers van kaki en camouflage hebben volgend weekend afspraak op het vliegveld van Ursel. Daar wordt voor de tiende maal Wings en Wheels georganiseerd. Het begint al vrijdagavond met het opstijgen van warmeluchtballonnen aan de lokalen van de Vliegclub.

Zaterdag worden vooral bezitters van oude legervoertuigen en verzamelaars van legermateriaal op Wings en Wheels verwacht. Zij zullen uren nodig hebben om de meer dan 400 standen te bezoeken.

Zaterdag en zondag zijn er op de static show meer dan 350 moderne en historische legervoertuigen te bewonderen. Ook defensie en de politie nemen met oud en modern materiaal deel aan Wings en Wheels.

Er hebben zich ook 29 groepen ingeschreven die tijdens het weekend de sfeer bij het leger vroeger en nu weergeven en zelfs de sfeer van de wereldoorlogen en de Vietnamoorlog laten herleven.

Niet alleen op de grond maar ook in de lucht zorgt de tiende editie van Wings en Wheels beide dagen voor spektakel. Er wordt op Wings en Wheels ook aan animatie voor jong en oud gedacht. Voor de kinderen is er een speciale kidz club.

Voor de huidige inrichters van Wings en Wheels is de tiende editie ook de laatste. Dat betekent niet dat Wings en Wheels, dat overgenomen werd door een groep uit Leopoldsburg, verdwijnt. Het staat nu al vast dat de nieuwe groep ook volgend jaar Wings en Wheels in Ursel op de kalender zal plaatsen. Aan de hoofdlijnen van het programma zal er naar wij vernamen weinig veranderen.


OOK BIJ REGEN DRAAIT DE SPEELPLEINWERKING OP VOLLE TOEREN

OOK BIJ REGEN DRAAIT DE SPEELPLEINERKING OP VOLLE TOEREN
Nu de weersomstandigheden beter zijn kunnen de kinderen die naar de speelpleinwerking op de zandakkers komen buiten spelen. Op de mooie dagen verdwijnen de kinderen graag in het speelbos.

Op de Zandakkers is de speelpleinwerking halfweg. Ook dit jaar is de belangstelling voor de speelpleinwerking groot. Op de drukste dag in juli kwamen 140 kinderen een namiddag op de speelweide in de Zandakkers spelen.

Tijdens het bouwverlof is het er net als ieder jaar iets kalmer. Toch waren er in die periode nog altijd 60 kinderen op de afspraak. Steffi Verspille en Steven Morthier, die al vijf jaar deel uitmaken van de hoofdleiding van de Adegemse speelpleinwerking, hebben nog nooit zo een natte julimaand meegemaakt als dit jaar.

Dit jaar werd het leidersteam versterkt door Michiel Rabaeys (in juli) en Jana Savat (in augustus). Naast de mensen van de hoofdleiding staan er nog een tiental begeleiders klaar om de speelpleinwerking op de Zandakkers in goede en gezellige banen te leiden.

Het team had voor het begin van de speelpleinwerking een schema opgesteld waarrond de verschillende groepen zouden werken.

Uit ervaring had de hoofdleiding ook gezorgd voor alternatieven voor die ene of die paar dagen dat de weersomstandigheden de planning in de war zouden sturen. Niemand had echter verwacht dat juli zoveel regendagen zou tellen.

OOK BIJ REGEN DRAAIT DE SPEELPLEINERKING OP VOLLE TOEREN
Maskers maken stond ook voor dagen waarop het niet regende op het programma. De kinderen genoten er van om van een eigen gezicht een afgietsel te maken.

ALTERNATIEVEN
Uit de reacties van zowel de begeleiders als de kinderen konden wij opmaken dat ondanks het slechte weer de kinderen zich op de Zandakkers nog geen namiddag verveeld hebben.

"Op de Zandakkers kunnen wij bij slecht weer over veel lokalen beschikken. Daar hebben wij de afgelopen weken regelmatig gebruik van gemaakt. Wij hebben een uitgebreid arsenaal van spelletjes en activiteiten die we binnen kunnen doen. Voor de jongsten onder de kinderen werden er tijdens de regendagen zelfs voorleesmomenten georganiseerd", blikten Steven Morthier en Steffi Verspille terug op de eerste maand van de speelpleinwerking.

AFWERKING
Vorig jaar op het einde van de speelpleinwerking wezen de verantwoordelijken van de speelpleinwerking op de lamentabele afsluiting van de speelweide op de Zandakkers. Het zou de kinderen toen niet veel moeite gekost hebben om ongezien van de speelweide te verdwijnen.

De gemeente heeft de hint begrepen en voor een degelijke afsluiting gezorgd. Minder goede punten krijgt de gemeente als het gaat over de uitbouw van de groene spelweide.

De gemeente kreeg voor dit ontwerp subsidie. Er was de mensen van de speelpleinwerking beloofd dat het ontwerp, met uitzondering van de aanplanting van de fruitbomen, tegen het begin van de speelpleinwerking 2011 gerealiseerd zou zijn.

Een bezoek aan het speelplein leerde ons dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Van het beloofde amfitheater is er nog geen spoor te bekennen.

De grachtenconstructie is eveneens nog niet volledig afgewerkt en er moeten ook nog enkele bergen worden aangelegd. Op de Zandakkers verwacht men dat die zaken pas tegen de speelpleinwerking van volgend jaar klaar zullen zijn.

AFSLUITER
Met nog ongeveer een maand te gaan heeft de Adegemse speelpleinwerking haar programma voor de slotdag van 26 augustus al klaar. Dan worden de kinderen al 's morgens op de Zandakkers verwacht.

Naast de gewone spelletjes zijn er die dag ook optredens gepland. 's Middags staan er voor de kinderen frietjes op het menu. 's Avonds worden ook de ouders op de afsluitende barbecue verwacht.


GRATIS MAGNEETBORDEN VOOR JEUGDBEWEGINGEN

Meetjeslandse jeugdbewegingen en werkgroepen die speelpleinwerking organiseren kunnen bij de regionale jeugddienst een magneetbord aanvragen.

Op het magneetbord kan voor de leiding en de leden van de organisatie nuttige informatie worden geschreven. Op het bord staat een lijst met noodnummers die kan aangevuld worden met noodnummers uit de eigen gemeente.

Het Magneetbord kan ook gebruikt worden als een zelf te ontwikkelen monopolyspel.

De regionale jeugddienst werkt zelf ook aan een monopolyspel waarin de klassieke straten van het monopolyspel vervangen worden door streken en gebieden uit het Meetjesland.

Voor meer informatie over de magneetborden kunnen de jeugdverenigingen contact opnemen met de Regionale jeugddienst Meetjesland MEETJESMAN - Hofbouwstraat 1, 9930 Zomergem. Telefoon: 09 218 95 55 of via [email protected]


GRAFFITIKUNSTWERKEN IN DE KATTENHOEK

GRAFFITIKUNSTWERKEN IN DE KATNHOEK

Jasper Deyne heeft in samenwerking met de Jeugddienst Maldegem in de voetgangers- en fietstunnel in de Kattenhoek een graffiti-jam georganiseerd.

Zaterdag heeft een 15tal graffiti-kunstenaars uit Oost en West Vlaanderen de tunnel, die eerder deze week werd afgespoten, voorzien van prachtige graffitikunstwerken.

De graffiti-jam kon op heel wat publieke belangstelling rekenen. De kunstenaars hopen dat hun werken ongeschonden blijven. Jasper Deyne hoopt in de toekomst nog meer graffiti-jams in Maldegem te organiseren.

Hij heeft nog enkele locaties op het oog die voor dergelijke initiatieven in aanmerking komen.

Net als in de Kattenhoek zal hij daarvoor toestemming moeten krijgen van de gemeente en van de eigenaars van de bouwconstructies.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home