www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 400 - Week 30 : van 24 tot 30 juli 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

EENDRACHT MAAKT MACHT MAG ZICH KONINKLIJKE NOEMEN

EENDRACHT MAAKT MACHT MAG ZICH KONINKLIJKE NOEMEN
Tijdens een plechtigheid in het provinciehuis in Gent ontving een delegatie van Eendracht Maakt Macht Adegem het predikaat Koninklijke voor hun vereniging. De gemeente Maldegem was op die plechtigheid vertegenwoordigd door provincieraadslid en schepen Geert De Roo en schepen Annelies Lammertyn

Eendracht Maakt Macht Adegem was dit jaar slechts met een kleine delegatie aanwezig op de viering van de nationale feestdag in Maldegem.

Een delegatie van de Adegemse vaderlandslievende vereniging was op 21 juli uitgenodigd in het provinciehuis in Gent. Daar werd door gouverneur André Denys aan de delegaties van 16 Oost Vlaamse verenigingen het predikaat "Koninklijke" uitgereikt.

Bijna al die verenigingen werden in de vijftigerjaren opgericht en geven volgens de gouverneur een mooi beeld van de het verenigingsleven in Oost Vlaanderen de afgelopen 50 jaar.

De Adegemse delegatie mocht als laatste haar predikaat in ontvangst nemen. Niet omdat zij de minst belangrijke was maar omdat zij de vereniging met de langste staat van dienst was.

Eendracht Maakt Macht is meer dan een vereniging van oudstrijders. De vereniging werd voor WO I in 1911 opgericht door soldaten die onder prins Leopold III hadden gediend.

De Adegemse afdeling van Eendracht Maakt Macht telt net geen 250 leden en staat symbool voor 5 vaderlandslievende verenigingen ( Oud-strijders, Oud-wapenbroeders, Krijgsgevangenen, Weggevoerden en Werkweigeraars).

Door hun aanwezigheid op herdenkingsplechtigheden willen de leden van Eendracht Maakt Macht er over waken dat de slachtoffers uit de beide wereldoorlogen niet vergeten worden.


NA WINDMOLENS WORDEN NU OOK ZONNEPANELENPARKEN GEWEIGERD

Het zag er even naar uit dat er in Maldegem naast een wildgroei van Windmolens ook zonnepanelenparken in Maldegem en zijn deelgemeenten zou opduiken.

Een firma had een overeenkomst met een eigenaar van een perceel grond in de omgeving van het waterzuiveringstation van Aquafin (Krielstraat en Rokalseide) om op die grond een zonnepanelenpark te installeren.

Omdat de stroom die door de zonnepanelen zou worden opgewekt rechtstreeks op het net zou worden gestuurd had de gemeente slechts een adviserende stem bij de aflevering van zowel de bouw als de milieuvergunning voor het zonnepanelenpark.

Het Agentschap landbouw gaf een negatief advies omdat volgens hen het zonnepanelenpark een negatieve invloed heeft op het landschap.

Volgens de gewestelijk stedenbouwkundige ambtenaar wordt voor het installeren van zonnepanelenparken de voorkeur gegeven aan gebouwen en andere vergunde constructies.


DIT JAAR GEEN WERELDKAMPIOENEN KRULBOL

DIT JAAR GEEN WERELDKAMPIOENEN KRULBOL
Het wereldkampioenschap KRULBOL startte onder een stralende zon. De krulbolders moesten in de loop van de namiddag vluchten voor de regen en het gedonder.

Ieder jaar organiseert de Vlaamse Krulbolbond (VKB) op de nationale feestdag op het gemeentelijk sporterrein in Ursel het wereldkampioenschap krulbol per ploeg loten voor maats.

Voor de 46ste editie van het wereldkampioenschap waren er bij de mannen meer dan 300 inschrijvingen. Bij de vrouwen waren er een dertigtal deelneemsters.

Onder een stralende zon werd de eerste ronde en de verliezerronde ( 2de inschrijving) afgewerkt. Tijdens de 2de ronde trokken boven Ursel onweerswolken samen. Het duurde niet lang of de regen viel met bakken uit de hemel.

Iedereen vluchtte voor de regen en de donder. Nadat het meer dan een uur had geregend en de bolbanen onder water stonden kon het bestuur van de VKB niets anders doen dan het kampioenschap afgelasten.

Er komt geen verderzetting van de wedstrijd. De regenboogtruien 2011 blijven in de kast van de VKB liggen.


WATEROVERLAST IN DE INDUSTRIELAAN

Net als de afgelopen jaren ging ook in 2011 de nationale feestdag niet voorbij zonder een stevige portie regen. Terwijl het aan de kust fris maar droog bleef, werden de mensen die naar Brussel waren getrokken om de nationale feestdag te vieren op fikse buien getrakteerd.

Niet alleen in Brussel maar ook in Adegem en Maldegem regende het donderdag in de late namiddag oude wijven. Het water in de grachten en beken steeg snel.

In de Murkel werd even gevreesd dat de beek zou overlopen. De werken die na de overstromingen van enkele jaren terug werden uitgevoerd werpen vruchten af.

Het hemelwater werd vlot afgevoerd. De brandweer kreeg donderdag wel oproepen voor wateroverlast in de Industrielaan, in enkele straten in Kleit en in Knesselare.


NIEUWE VERKAVELING IN DE OUDE STAATSBAAN

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 29 juni heeft het Maldegems gemeentebestuur de verkavelingaanvraag van de firma Huysman uit Eeklo voor 23 loten bestemd voor open en halfopen bebouwing goedgekeurd.

De verkavelaar moet zijn plannen nog wel aanpassen aan het advies dat door Aquafin in verband met de riolering in de verkaveling, werd afgeleverd.


GROEN LICHT VOOR NIEUWE HOOGSPANNINGSLIJN

Vrijdag 22 juli heeft de Vlaamse regering op voorstel van minster Phillippe Muyters het licht op groen gezet voor de nieuwe hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Zomergem. De nieuwe lijn loopt ten noorden van Maldegem.

De hoogspanningslijn langs de Gentweg zal in de loop der jaren verdwijnen. In Strobrugge komt er naast de reeds bestaande hoogspanningslijn nog een nieuwe. De nieuwe lijn is veel zwaarder dan de bestaande.


't KASTEELTJE KRIJGT EEN NIEUWE BESTEMMING

't KASTEELTJE KRIJGT EEN NIEUWE BESTEMMING
De vzw de vrienden van 't Kasteeltje hebben een nieuwe toekomst voor het kasteeltje in de Noordstraat uitgetekend.

In haar wilsbeschikking liet Honorina De Lille, de jongste dochter van wijlen Victor De Lille, optekenen dat na haar overlijden het Kasteeltje ( zij was de laatste bewoonster van het kasteeltje in de Noordstraat) verder een ontmoetingsplaats voor creatieve zielen moest blijven.

Het Kasteeltje werd in 1525 gebouwd door Jacob van Halewijn. In 1904 werd het kasteel eigendom van Victor de Lille die er onder meer zijn Getrouwe Maldegem drukte en er geregeld kunstenaars ontving.

Hij was een strijder voor de Nederlandse taal. In 2009 overleed Honorina De Lille. Het kasteel bleef na haar overlijden in bezit van de familie De Lille.

Over de toekomst van het gebouw, waar de administratie van het Regionaal Landschap Meetjesland nog enkele jaren een onderkomen had, bleef het tot vorige week stil.

In die periode werd de vzw de vrienden van 't Kasteeltje opgericht. Daarin zitten naast leden van de familie De Lille ook mensen uit het Maldegems cultuurveld. Samen met de firma ARDIS heeft de vzw een nieuwe toekomst voor 't kasteeltje uitgetekend. Rekening houdend met de wilsbeschikking van de laatste bewoonster van 't kasteeltje zal het beschermd gebouw grondig gerestaureerd worden ( periode van 5 jaar) en net als in de periode van Viktor De Lille meebouwen aan de culturele uitbouw van Maldegem.

Kunstenaars en verenigingen zullen in het gebouw en de prachtige tuin tentoonstellingen kunnen organiseren. In het kasteeltje zullen ook een aantal lokalen voor bijeenkomsten van kleine groepen worden ingericht.

Op langere termijn wordt ook gedacht om een gedeelte van de bovenverdieping samen met nog andere locaties in de omgeving in te richten als B&B.

Op zondag 31 juli stellen Armeense kunstenars (beeldhouwers, schilders, muzikanten..) die in België wonen tussen 14u en 19u hun kunstwerken ten toon in de tuin van 't Kasteeltje. De toegang is gratis.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home