www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 399 - Week 29 : van 17 tot 23 juli 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

JULIEN STEYAERT IS NIET MEER

JULIEN STEYAERT IS NIET MEER

De afgelopen dagen werd ons van verschillende zijden gevraagd of een van de "Pelen" misschien overleden was. "De Pelen" was de plaatselijke naam voor Julien Steyaert, die op 10 januari 1945 in Eeklo geboren werd en op 5 juli op 66 jarige leeftijd in het AZ Alma Sijsele overleed.

De afgelopen jaren woonde Julien samen met zijn broer in de Warmestraat. Daarvoor woonden zij in de Verbranden Bos in Adegem. Julien werkte voordat hij met pensioen ging -net als zijn broer- voor de gemeente. Samen met zijn broer was hij gekend als gedreven grachtenkuiser.

In het rouwcentrum Colmann nam de familie afscheid van Julien.


't WAS KERMIS MAAR GEEN ZOMER IN ADEGEM

't WAS KERMIS MAAR GEEN ZOMER IN ADEGEM
Van onder de paraplus werd dinsdagavond de avondmarkt met het knippen van het lint geopend

De eerste week van het bouwverlof zit er al op maar van zomers weer was er niet echt sprake. Dat hebben wij ook tijdens de kermisdagen ondervonden.

Er was zon toen de kinderen op vrijdagnamiddag de kermis openden maar de deelnemers aan de rommelmarkt kregen zaterdagmorgen met regen af te rekenen. Gelukkig werden de hemelsluizen snel dichtgedraaid.

't WAS KERMIS MAAR GEEN ZOMER IN ADEGEM
De dagprijs en de daarbij behorende trofee gingen naar een Welsh pony uit Nederland.

Meer geluk hadden de inrichters van de zevende Memorial Rudy Landuyt. Zowel de hondenshow als de keuring van de pony's gingen onder een stralende zon door.

Voor de deelnemers aan de seniorennamiddag op maandag maakte het niet uit of de zon scheen of het regende: in den Hoogen Pad genoten zij van de optredens van Peter Rammeloo en Molly - beide artiesten zijn cracks in hun soort.

't WAS KERMIS MAAR GEEN ZOMER IN ADEGEM
Zelfs in de regen verliezen de Adegemse kermisklanten hun glimlach niet.

Dinsdag liep het weer mis : op het moment dat de mensen die zich voor de avondmarkt hadden ingeschreven naar Adegem Dorp moesten afzakken, begon het te regenen. Eerst waren het buien maar die gingen over in aanhoudende regen.

Ondanks die regen hadden toch nog enkele mensen hun kraam opgesteld en kwam er publiek op de avondmarkt af. Die wandelden even door het centrum om daarna snel de gezelligheid van de café's op te zoeken.


MALDEGEM STELDE ZIJN CULTURELE AMBASSADEURS 2011 VOOR

MALDEGEM STELDE ZIJN CULTURELE AMBASSADEURS 2011 VOOR
Tijdens de 11 juliviering werden Guido Van Heulendonk en Walter Notteboom door de cultuurraad als de culturele ambassadeurs 2011 van Maldegem voorgesteld.

Het Sint Annapark en het park Wallyn vormen al enkele jaren het decor voor de 11 juliviering. Ook dit jaar slaagden de dienst cultuur en de cultuurraad er in om van de 11 juli een gezellig familiefeest te maken.

Het feest werd zoals het hoort geopend met het zingen van de Vlaamse Leeuw. Tijdens de 11 juliviering maakt de cultuurraad de namen bekend van de personen die hij tot culture ambassadeurs van het jaar heeft verkozen.

Het was Piet Blomme, voorzitter van de cultuurraad, die de culturele ambassadeurs 2011 op het podium riep. Volgens de heer Blomme werd de titel van Cultureel ambassadeur toegekend aan Guido Van Heulendonk voor de culturele uitstraling die hij Maldegem en Adegem geeft. Guido Van Heulendonk (pseudoniem van Guido Beelaert) schrijft romans, verhalen en essays. Zijn eerste boek "Hoogtevrees" verscheen in 1985. Voor zijn roman "Paarden zijn ook Zwijnen" kreeg hij in 1996 de prestigieuze literaire prijs de Gouden Uil. Zijn voorlopig laatste boek "Barnsteen" werd in het voorjaar uitvoerig besproken tijdens een literair aperitief van DF Adegem.

In zijn motivatie voor het toekennen van de titel van cultureel ambassadeur aan Walter Notteboom verwees de heer Blomme naar de belangrijke taak die Walter Notteboom heeft in de werking van de heemkundige kring "Het Ambacht Maldegem" en met name in de jaarlijkse uitgave van het jaarboek van de heemkundige kring.

Walter was ook een van de drijvende krachten achter de publicatie van het boek "Go West", dat bij de onthulling van het gelijknamig kunstwerk werd voorgesteld.

Na het officiële gedeelte, waarin ook de winnaars van de Maldegemse poëzieprijs werden gehuldigd, was het de beurt aan Wiegbert om het publiek van het Nederlandstalig lied te laten genieten.


DREVEN ANONIEME BRIEVEN EN LASTER FRANK GEYSSENS TOT ZELFMOORD?

Donderdag heeft de 57 jarige Frank Geyssens een einde aan zijn leven gemaakt. Frank Geyssens woonde in Lembeke maar is afkomstig uit Maldegem. In 1990 werd hij bij Timbo de eerste streekmanager van het Meetjesland.

Na enkele jaren kreeg hij op basis van vermoedens van onregelmatigheden bezoek van het Hoog Comité van Toezicht. Hij werd van alle blaam vrij gepleit, maar zijn imago was geschonden en hij verliet het Meetjesland.

In 2008 kwam hij terug, en wel als directeur van RESOC/SERR Meetjesland-Schelde-Leie. Hij kon zijn werk dat hij in 1990 was gestart op het vlak van streekontwikkeling verder zetten.

De afgelopen jaren heeft hij er in zijn functie als directeur van Resoc voor gezorgd dat verschillende openbare besturen, verenigingen en organisaties tienduizenden euros aan Europese subsidies binnenhaalden.

Begin dit jaar doken echter de eerste anonieme brieven op waarin zowel Frank Geyssens als Comeet van gesjoemel werden beschuldigd. Frank zag in die anonieme brieven een politieke afrekening. Hij vond het jammer en laf dat de briefschrijver anoniem werkte. Volgens Daniel Van de Velde, voorzitter van de SERR, is ondertussen duidelijk gebleken dat bij de subsidietoekenning aan Comeet alles legaal is verlopen en Frank Geyssens niets te verwijten viel.

Hoewel hij uiterlijk de indruk gaf dat de lastercampagne hem niet raakte trof ze hem veel zwaarder dan hij aan om het even wie wou toegeven. Zijn zelfmoord was voor iedereen die met hem samenwerkte dan ook een complete verrassing. De uitvaartplechtigheid van Frank Geyssens heeft plaats op vrijdag 22 juli om 10u30 in de Sint Barbarakerk in Maldegem.


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR ACHIEL EN MONIQUE

EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR ACHIEL EN MONIQUE
Samen met hun familie werden Achiel Willems en zijn echtgenote Monique Bauwens, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum, door schepen Geert De Roo (in vervanging van schepen Antoine Pauwels) in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn ontvangen.

Het was tijdens een van zijn bezoekjes aan café "Nooit Gedacht" in Balgerhoeke, dat Achiel Willems voor het eerst zijn toekomstige echtgenote Monique Bauwens ontmoette. Het was in de zestiger jaren nog ongewoon dat meisjes op café gingen. Voor Monique Bauwens was een bezoek aan Nooit Gedacht echter een familiebezoek.

Het café werd toen uitgebaat door haar tante. Achiel, die op 6 april 1935 in de Kleemhoek in Eeklo -op de grens met Sint Laureins en Kaprijke- geboren werd, liep school in de Broederschool in Eeklo.

Voordat hij bij het leger ging werkte hij bij de firma Van Damme in Eeklo. Na zijn legerdienst werd hij metser bij de firma Van de Kerckhove in Adegem. In zijn jeugd was Achiel ook wielrenner: zijn eerste wedstrijden reed hij op een gewone fiets, daarna kwam er een racefiets.

Monique zag op 7 januari 1940 het levenslicht in de Balgerhoekstraat, die in de loop der jaren van naam veranderde en nu de "Pastoor Bontestraat" heet. Na haar de lagere school in Balgerhoeke trok Monique nog twee jaar naar het Koninklijk Atheneum in Eeklo. Daarna ging ze aan het werk in de Nopri in Eeklo, waar ze bleef werken tot ze trouwde met Achiel.

Op 7 juli 1961 stonden Monique en Achiel voor de ambtenaar van de burgerlijke stand in het stadhuis van Eeklo. Op 12 juli trouwden zij voor de kerk, eveneens in Eeklo. Zij kregen 3 kinderen en de familie groeide aan met 7 kleinkinderen.

Achiel en Monique verdelen hun vrije tijd met fietsen, het volgen van de sportieve prestaties van hun kleinzoon Michiel en het verwennen van de kleinkinderen.

Zij genieten in Malecote samen van het leven en hopen dat nog velen jaren te kunnen doen. Achiel en Monique vierden hun gouden huwelijksjubileum niet alleen met hun familie: ook de inwoners van Malecote werden bij de familie op een drankje en een hapje uitgenodigd.


INTERNATIONALE BIERDEGUSTATIE IN DEN ZYTHOLOOG

INTERNATIONALE BIERDEGUSTATIE IN DEN ZYTHOLOOG

Na de Vlaamse avond van 10 juli kreeg "den Zytholoog", langs de Staatsbaan in Adegem, op maandag 11 juli internationaal bezoek. Onder de deelnemers aan de internationale bierdegustatie namen bierkenners uit onder meer België, Amerika en Duitsland deel.

Matt Crooney (California) en de Master Sommelier van California Wine Country waren speciaal uit Amerika naar Adegem gekomen om samen met Uli Kremer uit Duitsland en Urbain Cotteau (van de Struise Brouwers - verkozen tot beste brouwer van de wereld!), aan de bierdegustatie in den Zytholoog deel te nemen.

Tijdens de degustatieavond, die geleid werd door de Master Sommelier en Vacas, werden meer dan 40 bieren uit verschillende landen geproefd en besproken.

Onder de sterke bieren zaten er enkele waarvan de prijs schommelt tussen de 200 en de 1000 dollar voor een fles van 76cl!


ROEMEENSE KINDEREN OP VAKANTIE IN VLAANDEREN

ROEMEENSE KINDEREN OP VAKANTIE IN VLAANDEREN
Voor zestig Roemeense kinderen begon vorige week woensdag met hun aankomst op de parking van den Hoogen Pad een zorgenloze vakantie van een maand.

Toen Roemenië van het communisme verlost werd, en er ons meer beelden over het leven in dat land aan de Russische grens bereikten, werd het duidelijk in welke erbarmelijke toestanden het grootste deel van de bevolking daar leefde.

Net als andere steden en gemeenten adopteerde ook Maldegem een Roemeens dorp en er werden dan ook door diverse organisaties hulpacties opgestart. De gemeente Maldegem doet nog weinig of niets voor haar Roemeens adoptiedorp, hoewel de mensen daar best nog wat hulp kunnen gebruiken.

De vzw VLA-ROM helpt al meer dan twintig jaar mensen en instellingen in Roemenië. Zij heeft daarvoor, naast haar leden hier, ook medewerkers in Roemenië die de vzw op de hoogte houden van de problemen die de mensen die zij helpen daar hebben.

Ieder jaar organiseert de vzw een vakantie voor Roemeense kinderen uit noodlijdende gezinnen. VLA-ROM kan die Roemeense kinderen een vakantie aanbieden omdat er mensen in Vlaanderen bereid zijn om gedurende een maand een of meerdere kinderen in hun gezin op te nemen.

Dit jaar waren er zestig kinderen, waaronder eentje van vier jaar, die na een busreis van 23 uren in Vlaanderen aankwamen. Het grootste deel van de gastgezinnen kwam hun Roemeense gasten in Adegem in den Hoogen Pad afhalen.

De kinderen die al enkele jaren naar Vlaanderen op vakantie komen straalden toen zij bij het oprijden van de parking van den Hoogen Pad hun vakantieouders zagen.

ROEMEENSE KINDEREN OP VAKANTIE IN VLAANDEREN
Florentine David en Natasja De Schepper

NATASJA
Florentine David vond het jammer dat haar vakantieouders haar dit jaar door een ongeval niet konden ontvangen. Zij was wel blij dat zij voor een maand bij Natasja mag logeren.

Voor Jacques Braet, die de organisatie van de vakantie van de Roemeense kinderen organiseert, rezen er op het laatste moment problemen: terwijl de kinderen al op weg waren naar Vlaanderen kreeg de heer Braet van een van de gastgezinnen bericht dat zij wegens een val van de vrouw des huizes dit jaar de 15 jarige Florentine David niet in huis konden nemen.

Jacques Braet had nog geen oplossing voor het probleem toen de autobus met de kinderen Adegem naderde. Gelukkig was er Natasja De Schepper, van koffiehuis Addinga in de Staatsbaan, die van het probleem hoorde en spontaan aanbood om Florentine voor een maand in haar gezin op te nemen. Een voorstel dat zowel Florentine als Jacques Braet gelukkig maakten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home