www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 396 - Week 26 : van 26 juni tot 2 juli 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE MOLENSTRAAT KRIJGT EEN NIEUW LAAGJE ASFALT

DE MOLENSTRAAT KRIJGT EEN NIEUW LAAGJE ASFALT

De inwoners van de Molenstraat waren niet weinig verrast toen vorige week hun straat, zonder dat zij daarover waren over ingelicht, werd afgefreesd en er zowel bij het begin als het einde van de straat een verkeersbord stond (drie kwart op het voetpad en een kwart op de weg), dat aangaf dat inrijden verboden was.

Op vraag van schepen Noel Wille werden de inwoners toch nog verwittigd dat de nieuwe laag asfalt op maandag 27 en dinsdag 28 juni wordt aangebracht.

Op Staalijzer (gedeeltelijk) en langs de Vaartkant komt er ook een nieuw laagje asfalt.


WIE WORDT DE SLIMSTE STROATE VAN MALDEGEM?

Vrijdag 1 juli hijst Heulendonk zijn kermisvlag. Om 20 uur start er de quiz "De Slimste Stroate van Maldegem".

Er wordt een opvolger gezocht voor de Kleitkalseide (2008), de Moerewege (2009) en de Koningin Fabiolalaan (2010), de winnaars van de vorige edities van de quiz.

Niet alleen de deelnemende ploegen maar ook hun supporters zijn vrijdagavond vanaf 20 uur welkom in de feesttent op Heulendonk.

Omstreeks 23 uur zal de Slimste Stroate van Maldegem 2011 gekend zijn. Geen enkele ploeg gaat vrijdagavond met lege handen naar huis.

Zaterdag wordt er gefietst op Heulendonk: het feestcomité organiseert op die dag zijn eerste fietszoektocht. Tussen 12 en 14 uur kan er ingeschreven en gestart worden in de cafetaria van het Canadamuseum.

De fietstocht is 25 km lang. Voor ouders met kinderen is er een parcours van ongeveer 15 km. Tussen 18 en 19 uur zal de uitslag van de fietszoektocht gekend zijn. Voor de winnaar staat er een nieuwe fiets te wachten...


STRESSKONIJNEN OP SPOT OP WEST

STRESSKONIJNEN OP SPOT OP WEST

Ook dit jaar zijn de Stresskonijnen (Norbert De Coster en Etienne Notteboom) uitgenodigd op het theaterfestival "Spot op West", dat Opendoek (de overkoepelende organisatie voor amateur toneelgezelschappen) op zaterdag 9 en zondag 10 juli in Westouter organiseert.

Dit jaar pakken de Stresskonijnen uit met "Oorlog? Welke oorlog?".


EEKLO ORGANISEERT TRIATLON, ADEGEM ZIT MET DE PROBLEMEN

Adegem heeft er niets op tegen dat Eeklo ieder jaar een triatlon organiseert. Zijn inwoners vinden het wel jammer dat voor die sportieve manifestatie in Adegem een aantal straten voor het verkeer worden afgesloten.

Op zondag 26 juni zijn niet alleen Veldekensbrug en Raverschootbrug tijdelijk voor het verkeer gesloten.

Ook in de Kallestraat, ter hoogte van het kruispunt met de Ringbaan en het Vliegplein, staat een bord met verboden doorgang.

Dezelfde borden vinden we terug op de Kraaienakker.


EENS VERDWIJNEN DE HOOGSPANNINGSKABELS BOVEN DE GENTWEG

Zowel op de vergadering van het Maldegemse schepencollege met Elia in Maldegem als op de vergadering in Brugge -waarop alle gemeentebesturen van de gemeenten waarlangs de nieuwe hoogspanningslijn tussen Zomergem en Zeebrugge zal lopen aanwezig waren- was duidelijk dat Elia afgestapt is van de mogelijkheid om de nieuwe lijn ten zuiden van Maldegem (over Adegem, Kleit en het Vossenhol) te laten lopen.

Als de nieuwe lijn ten noorden van Maldegem er ligt, zal de huidige hoogspanningslijn ten zuiden van Maldegem afgebroken worden.

Op de vergadering in Brugge werd volgens schepen Geert De Roo voorgesteld om die lijn dan ook te schrappen uit het Gewestplan.

Een datum plakken op de aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn is volgens schepen De Roo onmogelijk.


SPORTKAMPEN BIJNA ALLEMAAL VOLZET

Ook dit jaar was de belangstelling voor de sportkampen die door de gemeentelijke sportdienst tijdens juli en augustus worden ingericht groot.

Enkel voor de sportkampen triatlon en basketbal zijn er nog enkele plaatsen vrij. De triatlonstage gaat door van 12 tot 15 juli en wordt gegeven door de provinciaal kampioenen Melanie Matthys.

De basketbalstage loopt van 22 tot 26 juli en wordt gegeven door Timothy De Keyzer en Bruno De Jaeger.

Voor informatie en inschrijvingen kan contact opgenomen worden met de gemeentelijke sportdienst op het nummer 050 72 89 70 of via een email aan [email protected]


IN DE PAPAVER KRIJGEN PEUTERS EN KLEUTERS VERKEERSOPVOEDING

IN DE PAPAVER KRIJGEN PEUTERS EN KLEUTERS VERKEERSOPVOEDING
Stoppen als het groen is, legde juffrouw Hannelore Wiegand uit. Het duurde niet lang voordat de fietsende kleuters voor het rode licht stopten, ook zonder de aanwijzing van de juffrouw.

Hoe klein de peuters en kleuters ook zijn als zij naar de kleuterklas gaan, toch maken zij regelmatig deel uit van het verkeer. Daarom is het belangrijk dat hen al op jonge leeftijd op een speelse manier wordt bijgebracht hoe zij zich moeten gedragen in het verkeer en waar ze vooral moeten op letten.

De directie van de Papaver heeft 10 loopfietsjes aangekocht. Daarmee leren juffrouw Hannelore en meester Paul Mortier de kleuters tijdens de gymlessen onder meer hoe ze met een fiets aan de hand moeten wandelen en dat ze tijdig moeten stoppen als er voor hen een hindernis opduikt.

Tijd wordt ook besteed aan het aanpassen van het rij- en stuurgedrag als zij andere weggebruikers of obstakels tegenkomen.

IN DE PAPAVER KRIJGEN PEUTERS EN KLEUTERS VERKEERSOPVOEDING
Zoals juffrouw Hannelore en meester Paul hun hadden uitgelegd gingen de kleuters en peuters op het verkeerspark met de fiets in de hand over het zebrapad.

Vrijdag was het fietsdag voor de peuters en kleuters van de Papaver. Op hun speelplaats was met de medewerking van de politie en de technische dienst van de gemeente een fietsparcours met verkeersborden en verkeerssituaties op het niveau van de kleuters aangelegd.

Voordat de kleuters hun fietsje of een van de loopfietsjes mochten nemen werd hen uitgelegd hoe zij het parcours moesten afleggen en waar ze vooral goed moesten op letten. Daarna werd een proefritje gemaakt waarbij juffrouw Hannelore de kleuters speels corrigeerde waar ze in de fout gingen.

Opmerkelijk is wel dat na een paar rondjes op het pacours de kinderen de aanduidingen op de verkeersborden volgden. Het is nu maar te hopen dat hun ouders het goede voorbeeld geven en ook de verkeersregels nauwgezet volgen als zij hun kleuters te voet, per fiets of met de auto naar school begeleiden.


GEMEENTESCHOOL DE KRUIPUIT GROEIT UIT HAAR VOEGEN

Vorige week woensdag werd in de zaal de Valk van Huis Wallyn de overeenkomst ondertekend waardoor de gemeentelijke Basisscholen Assenede, Lovendegem, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate en de Provinciale school voor Bijzonder Lager Onderwijs Meetjesland de komende drie jaar verder de Scholengemeenschap Meetjesland zullen vormen.

Manu Buysse die samen met Magda De Coninck de leiding heeft over de Basisschool de Kruipuit is de komende drie jaar halftijds directeur van de Scholengemeenschap Meetjesland.

Het schooljaar 2010 - 2011 is nog niet gedaan maar de directies denken al aan het volgende schooljaar. Op de Kruipuit zullen er tijdens de vakantiemaanden verschillende aanpassingswerken worden uitgevoerd. Het grootste werk wordt ongetwijfeld de aanpassing van de keuken.

Om te voldoen aan alle nieuwe eisen van volksgezondheid moet de keuken flink onder handen worden genomen. Als de tendens zich verder zet zal de gemeente ook moeten denken aan de uitbreiding van de accommodatie op de Kruipuit.

De naam en de faam van de school op de Kruipuit blijft groeien en het aantal leerlingen stijgt ieder jaar. Volgend schooljaar zal de school waarschijnlijk de kaap van de 180 kinderen (leerlingen en kleuters) bereiken.


WIJ PRODUCEREN TE VEEL AFVAL

Uit de cijfers van IVM blijkt dat de gemeenten van het Meetjesland gemiddeld 166 kg afval per inwoners produceren. Dat is 15 kg meer dan het Vlaams gemiddelde.

Met zijn 184 kg afval per inwoner is Eeklo volgens de cijfers van IVM de grootse leverancier van afval. Nevele geeft met zijn 139 kg afval per inwoner het goede voorbeeld.

Wij zitten met onze 170 kg per inwoner zeker niet bij de betere.


NATIONALE FIETSTOCHT

Voor de 21ste maal organiseert Maldegem op 21 juli (nationale feestdag) zijn nationale fietstocht. De fietstocht is ongeveer 40 km lang. Er zijn mogelijkheden om zelf het traject in te korten.

De fietstocht start aan huis Wallyn en eindigt aan den Hoogen Pad. Wie wenst kan in den Hoogen Pad aanschuiven voor de barbecue.

Wie fietst en blijft voor de barbecue betaalt 12 euro. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen 6 euro. Wie enkel fietst betaalt 6 euro. Inschrijven kan tot uiterlijk 16 juli op het secretariaat van de burgemeester.


SPEELT KRUISKEN EEN ROL IN HET BELGISCH KAMIOENSCHAP?

Tijdens het weekend van 1, 2 en 3 juli wordt in de zaal de Poermolen in Donk het Belgisch kampioenschap gaaibollen georganiseerd.

In het kampioenschap per ploeg is Adegem vertegenwoordigd door een ploeg van café 't Kruisken.

Aan het individueel kampioenschap nemen ook Adegemnaren deel die bij ploegen buiten Adegem zijn aangesloten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home