www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 395 - Week 25 : van 19 tot 25 juni 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

KAMIEL WILLEMS OUDSTE KRULBOLDER BIJ OKRA ADEGEM

KAMIEL WILLEMS OUDSTE KRULBOLDER BIJ OKRA ADEGEM

Bij OKRA Adegem viel eerder deze maand het doek op het krulbolkampioenschap. Met zijn 95 jaar was Kamiel Willems ook dit jaar de oudste deelnemer. Het kampioenschap werd met 223 punten gewonnen door Roger Vermeulen.

Na hem volgden op 2 Gerard Willems (218), op 3 Willy Pollet (214), op 4 Achiel Wille (213), op 5 Johan De Baets (210), op 6 Robert Timmerman (208), op 7 Remi De Metsenaere (205), op 9 Richard Verstuyf (203) en op 10 Georges De Meyere (196 punten).

Het krulbolseizoen 2011-2012 begint de tweede woensdag van september.


GEZINSBOND ORGANISEERT TWAALFDE FOTOZOEKTOCHT

Voor de twaalfde maal organiseert de Adegemse afdeling van de Gezinsbond zijn fotozoektocht. Tussen 18 juni en 4 september kunnen de deelnemers de 22 kilometer lange zoektocht met de fiets afleggen.

De auto moet je thuislaten omdat er stukken in het parcours zitten waar geen auto's langs mogen.

Naast de klassieke vragen die op een zoektocht worden gesteld moeten er ook dit jaar een aantal foto's herkend worden.

De deelnemingsformulieren (die 5 euro kosten) zijn te bekomen bij de Dienst Toerisme, Marktstraat 38 te Maldegem, bij Toerisme Meetjesland, Stationsstraat 21 te Eeklo, bij Luc Van Acker, Walland 5 te Adegem en bij Roger Regelbrugge, Canadezenlaan 4 te Adegem.

Voor meer informatie kan telefonisch contact opgenomen worden met Luc Van Acker op het nummer: 050 71 72 01.


CANTICORUM SLUIT ZIJN WERKJAAR AF IN SINT IDESBALD

Na een schitterend werkjaar legt het gemengd koor Canticorum er na volgende week zondag voor een maand de riem af.

Naast de opluistering van de eucharistieviering had het koor het afgelopen werkjaar enkele uitschieters met als absoluut hoogtepunt het (korte) optreden in het Warmhof tijdens het bezoek van koningin Paola.

Volgende week luistert het Adegems koor een Eucharistieviering op in Sint Idesbald, om daarna het werkjaar rond de feesttafel af te sluiten.

Dirigent Jan Wauters kijkt tevreden terug op het voorbije werkjaar. Overal waar het koor optrad kreeg hij lovende kritiek. Het koor kreeg er in de loop van het werkjaar ook zes nieuwe leden bij.

De dirigent verwacht dat er nog mensen de weg naar het koor zullen vinden. Hij kijkt vooral uit naar mannelijke versterking: een paar extra tenoren en bassen zouden een extra versterking voor het koor zijn.


MOVIMENTO IN DEN HOOGEN PAD

In september startte Talitha De Decker haar eigen dansschooltje Movimento. Er wordt geoefend in de sporthal van Sint Laureins.

Volgens Talitha zijn haar dansers en danseressen klaar om voor het publiek op te treden.

Op zaterdag 25 juni is Movimento met zijn show te gast in den Hoogen Pad. De show begint om 18 uur.


VRAAG TIJDIG DE KIDS- ID AAN

De dienst Burgerzaken maakt er de ouders die samen met hun kinderen op vakantie gaan naar het buitenland op attent dat de kinderen in het bezit moeten zijn van een Kids- ID.

Een dergelijk document moet minstens 15 dagen voor het vertrek bij de dienst bevolking worden aangevraagd.

Burgerzaken wijst er ook nog op dat voor sommige landen de geldigheidduur van de identiteitskaarten van de reizigers een aantal maanden langer moet zijn dan het verblijf in het vakantieland.

Wie pas bij de ontvangst van zijn reisdocumenten vaststelt dat de geldigheidsduur van zijn identiteitskaart te kort is voor het land van bestemming, moet via een dure snelprocedure nog een verlenging van de geldigheidsdatum aanvragen.

Daarom wordt de vakantiegangers aangeraden navraag te doen bij de touroperator of te surfen naar www.ibz.rrn.fgov.be


KVK ADEGEM STELT ZIJN NIEUWE SPELERS VOOR

Vrijdag 24 juni stelt KVK Adegem tijdens een BBQ in de kantine zijn nieuwe spelers en het oefenprogramma voor de komende competitie voor.

Wie er bij wil zijn moet snel contact opnemen met het secretariaat van de KVK.


BEDRIJVENPARK BALGERHOEKE EDITIE II

De stad Eeklo en Veneco2 hadden vorig jaar plannen klaar om in Balgerhoeke, tegenover de verbrandingsoven, een bedrijvenpark aan te leggen.

Alle vergunningen leken en orde zodat niets de realisatie van het bedrijvenpark, dat 400 werkplaatsen zou opleveren, in de weg scheen te staan.

Dat was echter zonder de werkgroep tegen het bedrijvenpark Balgerhoeke gerekend. Dat comité ging met zijn verzet tot bij de Raad van State en kreeg daar gelijk.

Volgens de uitspraak van de Raad van State waren de plannen niet duidelijk genoeg voor de mensen die op een of ander wijze bij de realisatie van het bedrijvenpark betrokken zijn.

De stad Eeklo en Veneco2 moesten zich schikken naar de uitspraak van de Raad, maar zijn niet bij de pakken blijven zitten.

Er wordt aan een nieuw plan voor het bedrijvenpark gewerkt. Bij de opmaak daarvan zal rekening gehouden worden met de opmerkingen van de Raad van State.

De werkgroep tegen het bedrijvenpark in Balgerhoeke volgt de ontwikkelingen in het dossier op de voet.


L3 (A en B) VAN DE PAPAVER RUIMDE ZWERFVUIL OP

L3 (A & B) VAN DE PAPAVER RUIMDE ZWERFVUIL OP
In minder dan 2 uren verzamelden de leerlingen van L3 van de Papaver samen met hun leerkrachten en enkele vrijwilligers meer dan 6 zakken zwervuil.

Vorige week was de zorg om het milieu een lesthema in L3A en L3B van de Papaver. Nadat ze in de klas uitvoerig over het milieu en zijn vervuiling op kleine en grote schaal hadden behandeld, trokken de leerlingen de boer op.

Een eerste uitstap ging richting gemeentelijk containerpark in de Steenhouwerslaan. Daar konden zij zien hoeveel afval een deel van de Maldegemse bevolking produceert.

Rudy De Smet legde de kinderen uit welke stappen iemand moet doen om van zijn afval af te geraken. Belangrijk daarbij was het sorteren van het afval.

L3 (A & B) VAN DE PAPAVER RUIMDE ZWERFVUIL OP
In de omgeving van het Staalijzer werden door enkele leerlingen van L3A meer dan 2 zakken zwerfvuil opgeraapt.

Vrijdagnamiddag werden de leerlingen van de L3A en L3B in groepjes ingedeeld. Iedere groep kreeg een straat die hij van zwervuil moest verlossen. Tegen 15u werden alle groepen terug op school verwacht.

Na afloop van hun opkuistocht waren de kinderen verwonderd over wat zij allemaal aan zwerfvuil hadden gevonden. Naast lege en halfvolle flesjes en blikjes van frisdranken vonden zij ook lege en halfvolle potten mayonnaise en andere sausen. Nadat zij eerst een volledig lunchpakket in het gras hadden gevonden haalde een van de leerlingen zelfs een paaltje uit de grachtkant.

Nadat zij terug op hun speelplaats de berg zwerfvuil hadden bekeken beloofden de leerlingen dat zij in de toekomst zelf geen afval meer in de natuur zullen achterlaten.


VERDWIJNEN HOOGSPANNINGSMASTEN LANGS DE GENTWEG?

VERDWIJNEN HOOGSPANNINGSMASTEN LANGS DE GENTWEG
Samen met een delegatie van de inwoners van Strobrugge overhandigde Geert Steenkiste een petitie met 318 handtekeningen tegen de huidige plannen voor een nieuwe hoogspanningslijn over onder meer Strobrugge

De hoogspanningsmasten langs de Gentweg, Kleit en 't Vossenhol staan er al zolang dat wij er geen acht meer op slaan. De kans is zeer groot dat die hoogspanningslijn over enkele jaren verdwijnt.

Als het windmolenpark in zee in gebruik wordt genomen zal er zoveel stroom van de kust naar het binnenland moeten versluisd worden dat de bestaande hoogspanningslijnen, zowel ten noorden als ten zuiden van Maldegem (Adegem), niet sterk genoeg zijn om dat transport op te vangen. De beide lijnen kunnen elk 150 Kilovolt (150.000 volt) verwerken. Het Stevin project van Elia voorziet in een nieuwe hoogspanningslijn van 380 Kilovolt (380.000 Volt).

Elia had 2 pistes voor het traject van de nieuwe hoogspanningslijn die van Zomergem naar de zee zal lopen. Een van de opties loopt van Zomergem over Adegem, Kleit en het Vossenhol naar West Vlaanderen.

Elia is voorstander van zijn 2de optie die de nieuwe hoogspanningslijn van Zomergem over Eeklo langs de noordkant van Maldegem (over Strobrugge) naar de kust stuurt.

Het staat nu al vast dat, ongeacht voor welk traject er gekozen wordt, de huidige hoogspanningslijn over de Gentweg zal verdwijnen.

TEGEN
Zaterdagvoormiddag hebben de inwoners van Strobrugge, met Geert Steenkiste als woordvoerder, hun bezwaren in verband met de nieuwe hoogspanningslijn over hun woonzone aan het schepencollege overhandigd. Ook de inwoners van het Vossenhol (eerste optie) hebben hun bezwaren over de mogelijke komst van de nieuwe hoogspanningslijn boven hun woonkern aan het schepencollege overgemaakt. Omdat er in Adegem, waar de huidige hoogspanninglijn loopt, weinig woningen staan is er uit die hoek (nog) geen reactie gekomen.

BEZORGDHEID
Burgemeester Johan De Roo stelde zaterdag dat het gemeentebestuur de bezorgdheid van de inwoners van Strobrugge en van het Vossenhol begrijpt en deelt. Hij onderstreepte wel dat er hoe dan ook een sterkere dan de bestaande hoogspanningslijn moet komen. Over het traject en de vorm moet er volgens de burgemeester nog onderhandeld worden.

Woensdag 22 juni komt een delegatie van Elia naar Maldegem om haar plannen toe te lichten en donderdag is er een vergadering in Brugge met verschillende besturen, waarop Maldegem door de schepenen De Roo en Taeldeman vertegenwoordigd zal worden.

Zowel in Maldegem als in Brugge zullen de leden van het schepencollege Elia een aantal voorstellen (ondergronds brengen van de kabels in woonzones) doen om de bezwaren van zowel Strobrugge als het Vossenhol op te vangen. Het zal minster Joke Schauvliege zijn die als laatste haar handtekening onder het project zet.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home