www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 394 - Week 24 : van 12 tot 18 juni 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

KERSTCONCERT MET ERIC EN SANNE

KERSTCONCERT MET ERIC EN SANNE
Eric en Sanne brengen vroege kerstsfeer in den Hoogen Pad

Het ontbreekt het Adegems feestcomité niet aan nieuwe initiatieven. Naast zijn programma van de zomerkermis en de nieuwjaarsreceptie stond er vorig jaar voor het eerst een volksquiz op het programma.

Omdat die quiz samenviel met een andere quiz in Maldegem verschoof het feestcomité de quiz naar begin dit jaar.

Dit jaar pakt het feestcomité nog met twee nieuwe initiatieven uit. Het meest in het oogspringend is het kerstconcert dat op zaterdag 17 december in den Hoogen Pad doorgaat.

Voor dat concert haalt het feestcomité Eric en Sanne naar Adegem. Kaarten (20 euro voor 1ste rang en 17 euro 2de rang) kunnen besteld worden bij Vic Blomme tel 050 38 59 89 en bij het secretariaat van den Hoogen Pad tel 050 71 00 21.

Omdat steeds meer 40 plussers terug de weg naar de dansvloer vinden wordt er op zaterdag 8 oktober (winterkermis) eveneens in den Hoogen Pad een dansavond georganiseerd. De toegang is gratis.


WORDT ONS PANORAMA STRAKS EEN KAKOFONIE VAN WINDMOLENS?

Pas over een jaar zullen wij weten of er in de zone Maldegem-Eeklo minimum 30 of minimum 50 hoge windturbines mogen komen. Als het provinciebestuur van Oost Vlaanderen zijn plannen doorduwt wordt het moratorium op windmolens dat door de gemeenteraad van Maldegem werd gestemd dode letter.

Momenteel staan er al 7 windmolens van Electrawinds in onze gemeente en er komen er in dezelfde omgeving nog 2 van Electrabel bij. De vergunning voor een aantal andere hoge windmolens in de Vulderstraat en in Donk werden geweigerd.

Tegen die beslissing is beroep mogelijk.

VARIATIE
De geweigerde vergunningen schrikken bedrijven en particulieren niet af. Er zijn ondertussen niet alleen aanvragen voor hoge windturbines maar ook aanvragen voor kleinere windturbines ingediend.

Het Maldegems schepencollege is geen voorstander van de grote massa windmolens in de gemeente. Als er toch meer dan de huidige vergunde negen windturbines moeten komen, dan wil de gemeente die liefst in een cluster in de omgeving van de N49.

De windmolens die er nu staan maken al deel uit van het uitzicht. Gevreesd wordt dat het na de beslissing van het provinciebestuur een wildgroei van windmolens van verschillende afmetingen wordt.

Van uit de lucht zullen wij dan een zicht krijgen zoals in de periode van de TV antennes. Daar zit waarschijnlijk niemand op te wachten.


AMBTENARENSPORTDAG EINDIGDE IN DE REGEN

AMBTENARENSPORTDAG EINDIGDE IN DE REGEN
Ambtenaren van Eeklo wonnen het eindspel van de ambtenarensportdag die in Maldegem werd georganiseerd

Er zijn niet veel werkgevers die hun personeel een extra dag vrijaf geven om te sporten. De ambtenaren van een aantal Meetjeslandse gemeenten hebben dat geluk wel.

Ieder jaar is er een dag waarop de ambtenaren zonder vrijaf te nemen mogen deelnemen aan de ambtenarensportdag. Die sportdag werd dit jaar in Maldegem georganiseerd.

Er stonden verschillende sporten, zowel in openlucht, het zwembad als de sporthal MEOS op het programma. Het werd voor de ambtenaren een gezellige dag, tot de weergoden zich tegen hen keerden. De fietsers, waarvan een deel in Adegem reed, werden op een fikse bui getrakteerd.

Het finalespel Zorrbal waarvoor ploegen van de verschillende gemeenten waren ingeschreven moest vervangen worden door een touwtrekwedstrijd in MEOS.

De tafeltjes en stoelen die voor de afsluitende barbecue voor MEOS waren opgesteld moesten in allerijl naar de cafetaria en de zone achter de tribunes in MEOS verplaatst worden.


BRAND IN CHIROLOKAAL KLEIT IS AANGESTOKEN

Woensdagavond werd de Maldegemse brandweer rond 21 uur opgeroepen voor een brand in een van de lokalen van Chiro VANOES in Kleit.

Door het snel ingrijpen van de brandweer kon voorkomen worden dat het vuur oversloeg naar de andere lokalen van de Chiro en de sporthal. Het lokaal waarin de brand ontstond wordt gebruikt door de KUMA.

De brand zal geen invloed hebben op werking van Chiro VANOES. De speelpleinwerking Kleit die volgende maand begint zal wel naar een ander lokaal moeten uitkijken.

Het was snel duidelijk dat het vuur was aangestoken. Nog dezelfde avond bekenden twee jongeren van 13 en 16 jaar dat zij het vuur hadden aangestoken. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of het om een ongelukkige samenloop van omstandigheden of om brandstichting gaat.


LEREN REANIMEREN

Dinsdag 29 juni organiseert het Rode Kruis Maldegem een nieuwe initiatieavond rond reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillator (AED).

Iedereen kan de initiatieavond gratis bijwonen in de refter van de technische dienst in de Bloemestraat.

Inschrijven kan tot uiterlijk 25 juni bij Jeanine Lips 0479 12 20 94 of via [email protected]


EERSTE COMMUNIE OP DE KRUIPUIT

EERSTE COMMUNIE OP DE KRUIPUIT

Na weken van voorbereiding in het eerste leerjaar op de Kruipuit deden Eline Beirnaert, Jinte Bruynbroeck, Jill Cruysberghs, Elien De Busschere, Lennert De Sutter, Quiana Martlé, Brecht Roegist, Mauro Van De Walle, Ioana Vangansbeke hun eerste communie in de kerk van Oostwinkel.

Na de eucharistieviering werden de eerste communicantjes samen met hun familie door de directie, de leerkrachten en het oudercomité van de gemeenteschool op een drankje en een hapje uitgenodigd. Alle eerste communicantjes kregen van de school ook nog een fietshelm.


DIENST DRUGPREVENTIE HEEFT NIEUWE INFOSTAND

DIENST DRUGPREVENTIE HEEFT NIEUWE INFOSTAND
Jeugdbewegingen die een fuif organiseren kunnen de infostand en de iconen gratis aanvragen.

De dienst Drugspreventie Aalter Knesselare Maldegem heeft bij jongeren een bevraging gedaan naar hun gebruik van drugs en alcohol op feesten en fuiven.

Uit die enquêtes blijkt dat slechts 6% van de jongeren aan de drugs zit. Daarvan houdt 5% het bij cannabis. Het aantal jongeren dat alcohol drinkt ligt veel hoger: van de 95% die toegaf dat ze op een fuif wel een paar glazen alcoholische drank naar binnen werken is er 10% die als stevige drinkers kan omschreven worden.

Omdat er een strenge wetgeving is inzake het schenken van alcohol aan jongeren heeft de dienst drugpreventie Aalter Knesselare Maldegem een informatiestand gemaakt die zij, in akkoord met de inrichters, in fuifzalen of feesttenten opstellen.

Jongeren die dit willen kunnen op die infostand via een draaistoel in een toestand gebracht worden die aanvoelt alsof zij een pintje te veel hebben gedronken.

BORDJES EN POLSBANDJES
Omdat het op een fuif voor de mensen van de bediening niet altijd mogelijk is om na te gaan of iemand die bestelt jonger is dan 16 jaar, tussen 16 en 18 jaar of ouder dan 18 jaar, en er zware straffen staan op het schenken van alcohol aan minderjarigen en het roken in fuifzalen en tenten, stelt de dienst preventie de jeugdbewegingen hulpmiddelen ter beschikking die hen bij controles problemen kunnen besparen.

De jeugdbewegingen die fuiven organiseren kunnen gratis beschikken over bordjes waarop duidelijk is aangegeven tot welke leeftijd (16 jaar) alcohol verboden is en vanaf welke leeftijd (16 tot 18 jaar) bepaalde soorten dranken mogen geschonken worden.

Daarnaast stelt de preventiedienst ook twee soorten polsbandjes ter beschikking.

CONTROLE
Bij de ingang kunnen de verantwoordelijken van de fuif de leeftijd van de jongeren controleren. Wie jonger is dan 16 jaar krijgt geen polsbandje. Aan die jongeren mag geen alcohol geschonken worden.

Jongeren tussen 16 en 18 jaar krijgen een oranje polsbandje. Aan hen mogen de dranken geschonken worden die op de bordjes zijn aangeduid.

Wie een groene polsband krijgt is ouder dan 18 jaar en die mag alles bestellen.

Zowel volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman als Freddy Tanghe, burgemeester van Knesselare, merkten tijdens de voorstelling van de nieuwe informatiestand op dat geen enkele jeugdbeweging verplicht wordt om gebruik te maken van de infostand, de bordjes of de armbandjes.

Het is wel een hulpmiddel die bij controles aangeeft dat de organisatoren van de fuif er alles aan doen om het roken in de fuifzaal en het schenken van alcohol aan jongeren te voorkomen.


N-VA MALDEGEM VIERDE GEBOORTEFEEST

N-VA MALDEGEM VIERDE GEBOORTEFEEST

N-VA Maldegem die net zijn eerste huis-aan huisblad heeft verspreid had voor zijn geboortefeest het kasteeltje van de familie De Lille uitgekozen.

Volksvertegenwoordiger Helga Steven, meter van de Maldegemse N-VA afdeling, moest zich wegens ziekte op het geboortefeest laten vervangen door Peter Dedecker.

In een vraaggesprek met Walter Capiau legde de volksvertegenwoordiger in niet mis te verstane woorden uit dat N-VA voor niets minder gaat dan voor een beter Vlaanderen in een nieuw België.

Hij had ook woorden van lof voor de mensen in Maldegem die hun schouders onder de oprichting van een eigen afdeling hebben gezet.


MALDEGEM CENTRUM VERKEERSVRIJ

Zondag 19 juni organiseren de Verenigde Handelaars van Maldegem centrum (VHMC) hun braderie van het centrum.

Vanaf 's middags wordt het centrum dan ook verkeersvrij.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home