www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 391 - Week 21 : van 22 tot 28 mei 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE PAPAVER TESTTE EDUCATIEF BORDSPEL

DE PAPAVER TESTTE EDUCATIEF BORDSPEL
De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de Papaver mochten als eerste het educatief bordspel rond de Lieve uittesten.

Voor hun eindwerk in de opleiding leerkracht aan de Arteveldeschool kozen Iris Hermie en Goedele Raes het Meetjesland als onderwerp.

Het afgelopen jaar hebben zij gewerkt aan een educatief bordspel rond de waterloop de Lieve in het Meetjesland. Het spel is bedoeld voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs.

Bij de uitwerking van hun eindwerk werden de twee studentes begeleid door het Streekplatform+ Meetjesland, Regionaal Welzijnoverleg Meetjesland, Erfgoedcel Meetjesland, COMEET, het Plattelandscentrum Meetjesland en Toerisme Meetjesland.

Enkele jaren terug verscheen er ook een boek over de geschiedenis van de Lieve. Niet alleen de kinderen maar ook de meeste volwassenen in het Meetjesland weten niet dat de Lieve, die nu een onbeduidende waterloop is, in een vorig leven een druk bevaren waterloop tussen Gent en Damme was.

Met hun educatief bordspel willen de twee toekomstige leerkrachten de kinderen op een speelse manier de geschiedenis van het Meetjesland en de Lieve laten ontdekken.

TEST
Het prototype van het educatief bordspel is klaar en werd op 29 april uitgetest door de leerlingen van de Papaver. Volgens zowel de leerlingen als de ontwerpers van het bordspel werd het een geslaagde test.

Het plattelandscentrum Meetjesland zal nu het educatief bordspel in het kader van een Leader+ project in een mooie vorm uitwerken. Vanaf volgend schooljaar zullen de Meetjeslandse scholen het Educatief bordspel bij het Plattelandscentrum Meetjesland kunnen ontlenen.


GEEN INFORAMTIEAVOND ROND TAXONWEB

De informatieavond rond het online invullen van belastingsbrieven, die de gemeente Maldegem in samenwerking met de Dienst der Belastingen voor dinsdag 31 mei in den Hoogen Pad had gepland, gaat wegens gebrek aan belangstelling niet door.

De mensen die hun belastingsbrief door de mensen van het kantoor in de Gentsesteenweg willen laten invullen kunnen daarvoor nog tot eind juni iedere werkdag tussen 9u en 11u30 op het kantoor in de Gentsesteenweg terecht.

Op dinsdag 14 en 21 juni worden daar ook tussen 17u30 en 19u30 belastingsbrieven ingevuld.


ONZE LIEVE VROUW VAN DE WEG IN HET NIEUW

ONZE LIEVE VROUW VAN DE WEG IN HET NIEUW

Op donderdag 2 juni (Hemelvaart) wordt op den Hoeke de jaarlijkse autowijding georganiseerd. De eerste auto's worden om 10u30 gewijd.

Ter gelegenheid van de autowijding kreeg het Mariabeeld en zijn omgeving niet alleen een opknapbeurt, het comité heeft ook voor nieuwe vlaggen gezorgd.


VVA IN HET TEKEN VAN GO WEST

Ook de Verenigde Vrienden Adegem laten zich voor hun lenteconcert inspireren door het kunstwerk Go-West dat op 1 mei officieel werd ingehuldigd.

Dirigent Manu Herrebout koos Go-West als uithangbord voor het lenteconcert dat hij samen met zijn muzikanten op zaterdag 28 mei in den Hoogen Pad geeft.

Het concert begint om 20u. Kaarten zijn te koop bij het bestuur en bij de leden.


PRINS STEVEN STEUNT DE PAREL

PRINS STEVEN STEUNT DE PAREL

Nog voor Steven Roets (Heulendonk) als prinscarnaval 2011 van Maldegem werd aangesteld kondigde hij aan dat hij na het carnavalseizoen een gaaibolling zou organiseren.

Die bolling, waarvan de hoofdprijzen uit kalkoens bestonden, ging door tijdens het weekend van 16 en 17 april. Zaterdag was Steven samen met zijn echtgenote, zijn 2 kinderen en een delegatie van de raad van Elf te gast in Donk in de school de Parel.

Steven overhandigde er 1.600 euro, de opbrengst van de bolling, aan de directrice van de school.


BESLISSING OVER VERBREDING VAN HET SCHIPDONKKANAAL UITGESTELD

Tijdens het weekend van 28 en 29 mei worden de kanaalfeesten, met activiteiten tussen Damme en Zomergem, georganiseerd. Ook dit jaar is Pommecharelle in de Aardenburgkalseide op zaterdag en zondag een van de trefpunten van de kanaalfeesten.

De actiecomités denken niet alleen aan feesten. Zij blijven ook waakzaam het dossier van het Schipdonkkanaal volgen. De definitieve beslissing die voor de vakantie verwacht werd zou ten vroegste in november vallen.


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR AMAAT EN GODELIEVE

EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR AMAAT EN GODELIEVE
Samen met hun familie werden Amaat Geirland en zijn echtgenote Godelieve Pollier, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum, in de trouwtent ontvangen.

Precies 50 jaar nadat zij in het gemeentehuis in Adegem elkaar hun jawoord gaven werden Amaat (iedereen kent hem als Mé) Geirland en zijn echtgenote Godelieve Pollier op 18 mei door schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels ontvangen.

Het was een stralend koppel dat woensdagnamiddag in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn verscheen. Schepen Pauwels, die de familie Geirland al van in zijn jeugdjaren kent, blikte tijdens de ontvangst even terug op het leven van het gouden paar.

Mé werd in november 1939 in de ouderlijke woning in de Vulderstraat geboren. Zijn ouders waren landbouwers en zijn vader Henry maakte als hobby wandelstokken.

Hij liep school op den Appelboom en de Kruipuit. Daarna ging hij tot aan zijn legerdienst werken bij Goethals in Eeklo. Godelieve zag eveneens in Adegem (Molenstraat) het levenslicht, in juni van 1939.

Na het lager onderwijs in Adegem bleef zij thuis om te helpen in het huishouden en op de boerderij. Zij volgde daarna nog twee jaar 's avonds naailes in St. Thérésia in Eeklo.

Daarna ging ze werken in het confectiebedrijf Regelbrugge in Eeklo. De ziekte van haar moeder zorgde er voor dat zij dat werk moest opgeven. Zij gaf toen 's avonds demonstraties met Tupperware.

EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR AMAAT EN GODELIEVE
Raadslid Cecile Ryckaert overhandigde het gouden paar het gelukwenstelegram van het koningshuis.

Mé nodigde Godelieve tijdens Adegem kermis van 1957 uit voor een ritje op de autoscooter. Dat was het begin van hun relatie, die op 18 mei 1961 uitmondde in het huwelijk in het Adegemse gemeentehuis.

Twee dagen later trouwden zij voor de kerk. Zij kregen 2 kinderen en hebben er ondertussen ook 7 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen bij.

Na zijn legerdienst tekende Me een contract bij de Nato. Wegens ziekte van de moeder van Godelieve keerden Mé en zijn echtgenote terug naar Adegem.

Hij werkte een tijdje in een spinnerij in Sleidinge om daarna tot aan zijn brugpensioen bij CBRT in Brugge aan de slag te gaan. Mé en Godelieve weten hun dagen goed te vullen.

Zij dansen nog graag en Mé heeft ook nog enkele talen geleerd. Dat komt goed van pas als ze op reis gaan. Hij heeft de familiegeschiedenis en alles wat hij als wielrenner heeft meegemaakt in een familiekroniek samengebracht.

Het gouden paar geniet van alle mooie dagen dat het leven hen schenkt. Zij hopen dat nog vele jaren samen te kunnen doen.


UITBATEN CAFETARIA ZAL NIETS KOSTEN

Volgens het voorstel dat het schepencollege aan de gemeenteraad ter goedkeuring zal voorleggen, zal er aan de verenigingen die de cafetaria van den Hoogen Pad tijdens en na hun activiteiten willen uitbaten niets aangerekend worden.

Verenigingen die belangstelling hebben om tijdens een of meerdere activiteiten in den Hoogen Pad de cafetaria uit te baten kunnen zich, nadat het voorstel door de gemeenteraad is goedgekeurd, bij de dienst cultuur melden.


DE RONDE VAN BELGIE PASSEERT DOOR ADEGEM

Woensdag 25 mei start de Ronde Van België voor beroepsrenners.

Donderdag 26 mei rijden de renners tijdens de 2de rit van Lochristi naar Knokke. Rond 13u rijden zij via de N9 door Adegem.


VLA-ROM ZOEKT GASTGEZINNEN

Ook dit jaar organiseert de vzw Vla-rom tussen 13 juli en 15 augustus vakanties voor Roemeense kinderen. Tussen gezinnen uit Vlaanderen en kinderen die er jaarlijks op vakantie komen is er in de loop der jaren een hechte band gegroeid.

Het aantal kinderen dat uitkijkt naar een maand zorgeloos leven in Vlaanderen is groter dan het aantal gastgezinnen waarbij de VZW de kinderen kan onderbrengen.

Daarom is de vzw nog op zoek naar gastgezinnen die bereid zijn om een Roemeens kind dat in zijn land weinig gelukkige momenten kent een maand in hun gezin op te nemen.

Belangstellenden kunnen bellen naar 04 97 37 79 78, of mailen naar [email protected]


SOROPTIMISTEN STEUNEN GOEDE DOELEN

SOROPTIMISTEN STEUNEN GOEDEN DOELEN

Met de opbrengst van hun champagneverkoop steunt de serviceclub Soroptimisten Eeklo-Meetjesland goede doelen.

Tijdens hun bijeenkomst in Huize de Baere overhandigden de leden van de serviceclub dinsdagavond een cheque van 2.000 euro aan de vertegenwoordigster van het Namaste huis (Merendree).

Daar kunnen mensen met een beperking of met problemen terecht om tot rust te komen. Er was ook nog een cheque van 500 euro voor een project in Pakistan waarbij Mieke Notebaert, een van de leden van de Soroptimisten, betrokken is.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home